PZL-7a , PZL 11c, scara 1/72 sau cronica unor machete nereusite
Postat 07 November 2011 - 12:57 PM
O chestie interesanta: montantii stabilizatorului orizontal sunt fixati pe ...partea mobila a directiei.
Am astupat gaurile, urmind ca montantii sa fie pusi pe fuselaj.
Plasticul este foarte bun, s-a regravat foarte usor. Oricum, au fost putine corecturi de facut. Am scobit putin si un locas pentru radiator (inca nemontat). Am lipit apoi PE-urile la locul, apoi ramforsarile de pe fuselaj. Dupa ce lipesc aripile si stabilizatoarele pun si acele bucatele de tabla pe stabilizatorul vertical si directie.
Cam atit...deocamdata.
Scuze pentru calitatea imaginilor, singurul program de editare poze disponibil este paint, ori acolo nu se pot face prea multe (balans de culoare si alb, de exemplu)
Postat 14 November 2011 - 01:20 PM
S-a pus ceva chit, putina freza si s-a rezolvat. Dupa ce am rezolvat zona am figurat si capetele de tabla de pe ampenajul vertical.
Am lipit montantii de pe aripa. Normal, ca si la PZL-7, locul pentru trenul de aterizare era pozitionat aiurea. Patru gaurele in plus, in punctele figurate.
Din pacate, la acest kit, montantii nu respecta configuratia de pe avion, in zona de incastrare in aripa. Nu prea stiu cum sa rezolv problema. Ar merge ceva chit, dar ma tem ca reproductibuilitatea va lasa de dorit. O sa incerc sa vad ce iese.
Pe linga asta, atit montatii cit si jambele erau patratoase rau de tot, au trebuit "raschetate" la greu.
Dupa lipire, peste zona am pus bucatele de tabla, asa cum este si pe avion.
Si...cam gata de vopsit. Mai am ceva mici retusuri de facut.
Postat 20 November 2011 - 12:20 PM
Numai ca, dupa codurile FS ar trebui sa fie un maro (a doua cifra 0) si un verde ( a doua cifra 4). Dupa echivalenta data in prospect pentru FS 34088, Humbrol 26 este ...kaki , Revell 31 este ...rosu, iar MM1503 e tot ...rosu, pe cind Gunze H4 este...galben!
Pe monitor se vad cam asa:
FS30118
FS34088
deci par mai degraba doua variante de kaki, nicicum verde si kaki!
In desenul de pe coperta se vade clar verde si maro, similare cu cele de pe IAR-80. Pobabil ca aceste culori le voi folosi. Pe intrados voi merge, ca si la IAR 80, pe ceva similar cu RLM 76.
Pentru PZL-11, prospectul indica Humbrol 26 pe extrados si Humbrol 65 pe intrados. Am mai gasit pe undeva indicat, pentru extrados, acelasi FS30118, cu echivalenta Humbrol142. Din pacate aceasta vopsea nu mai este in productie, dar se poate obtine din Humbrol 26 cu putin galben. Pe intrados se indica FS35526, cu echivalent un amestec de 90% Humbrol 130+10%Humbrol 89 sau 6*Humbrol 34+1*Humbrol 25+1*Humbrol 89+2*Humbrol64.
Postat 20 November 2011 - 01:09 PM
Z-mare, la 20 November 2011 - 12:20 PM, a spus:
Numai ca, dupa codurile FS ar trebui sa fie un maro (a doua cifra 0) si un verde ( a doua cifra 4). Dupa echivalenta data in prospect pentru FS 34088, Humbrol 26 este ...kaki , Revell 31 este ...rosu, iar MM1503 e tot ...rosu, pe cind Gunze H4 este...galben!
Pe monitor se vad cam asa:
FS30118
fs.jpg
FS34088
Untitled.jpg
deci par mai degraba doua variante de kaki, nicicum verde si kaki!
In desenul de pe coperta se vade clar verde si maro, similare cu cele de pe IAR-80. Pobabil ca aceste culori le voi folosi. Pe intrados voi merge, ca si la IAR 80, pe ceva similar cu RLM 76.
Pentru PZL-11, prospectul indica Humbrol 26 pe extrados si Humbrol 65 pe intrados. Am mai gasit pe undeva indicat, pentru extrados, acelasi FS30118, cu echivalenta Humbrol142. Din pacate aceasta vopsea nu mai este in productie, dar se poate obtine din Humbrol 26 cu putin galben. Pe intrados se indica FS35526, cu echivalent un amestec de 90% Humbrol 130+10%Humbrol 89 sau 6*Humbrol 34+1*Humbrol 25+1*Humbrol 89+2*Humbrol64.
Postat 20 November 2011 - 04:04 PM
@JangBogo, daca extrapolez faptul ca RLM-urile sunt foarte bune, as merge pe Agama P04 P, din pacate nu o am.
Postat 21 November 2011 - 10:00 AM
cea data de Mastercraft
si cea data de Techmod
IAR-80 avea schema de camuflaj continuata si pe "intradosul" fuselajului. Sa fie mai aproape de adevar cea de a doua schema, cea de la Techmod?? Din pacate nu am la mine "Romanian Fighter Colours 1941-1945" sa vad ce schema e data acolo, as merge pe aceea.
Postat 25 November 2011 - 01:42 PM
Am mascat locurile pentru galben si am incercat sa aplic vopseaua ( de la MM). Stiu ca vopseaua galbena nu are putere de acoperire la nivelul celorlalte culori, dar nici chiar asa: era pur si simplu transparenta!!! Ca un catīr, mi-am pus ambīţul la contrubutie si am dat citeva straturi sanatoase. Catastrofăn! Nu va mai spun cum arata dupa indepartarea mastii! . Asa a, fara intirziere, am purces la indepartarea vopselii de pe avioane, folosind alcool izopropilic. A mai trebuit sa fac ceva, pe partile de aluminiu, grundul nu a stat de loc, exfoliindu-se odata cu indepartrea mastii. Ca atare, am dat grundul jos de pe acele parti, urmind ca benzile de aluminiu sa fie slefuite usor cu un jmirgel fin (1000- 1800), dupa care sa dau peste ele cu un grund special pentru metal (Gunze).
In concluzie, partea asta a fost o prestare la cooperativa Munca in zadar!
Postat 25 November 2011 - 02:06 PM
PS. Ca sa nu-ti para rau de munca de pina acum, m-am uitat mai bine, si aripa de la Mastercraft are exact aceeasi problema. Pe de alta parte aripa de PZL-24 de la FRROM e asa de frumoasa...gata ma terminat cu deviationismul!
Postat 25 November 2011 - 03:18 PM
Postat 25 November 2011 - 04:14 PM
Mdo, merci de informatie, dar nu am produse de la Valejo.
Postat 30 November 2011 - 09:48 AM
mdo, la 25 November 2011 - 02:06 PM, a spus:
PS. Ca sa nu-ti para rau de munca de pina acum, m-am uitat mai bine, si aripa de la Mastercraft are exact aceeasi problema. Pe de alta parte aripa de PZL-24 de la FRROM e asa de frumoasa...gata ma terminat cu deviationismul!
si uite ca cineva a facut-o si pe asta...
http://www.modelforu...&st=0&sk=t&sd=a
Postat 23 January 2012 - 02:07 PM
Voi ce ziceti ?
Postat 23 January 2012 - 03:06 PM
Cind l-am facut pe al meu (acum foarte multi ani), cred ca am folosit o capota de Fokker XXI, modificata (scurtata si usor reprofilata)
Aceasta postare a fost editata de 1-0-9: 23 January 2012 - 03:08 PM
Postat 29 March 2012 - 12:00 PM
Dupa esecul cu galbenul, am dat totul jos si am revopsit partile de interes cu alb, apoi cu un amestec (ca sa obtin, cit de cit, culoarea galbena de pe decal) de galben X-8 cu foarte foarte putin rosu, XF-7, ambele de la Tamiya. Rezultat bun de data asta.
Dupa vreo patru ore de chin (de, batrinetea, bat-o vina) am reusit sa pun esapamentele la varianta 11C (si tot ca naiba au iesit!) ...
si inca vreo doua, pentru varianta 7a.
Urmeaza vopsirea acestor parti si vopsitul general.
PS. Nu spuneti la nime, da' inca nu stiu ce culori trebuie.