Forum Machete,Modelism,Hobby: PZL-7a , PZL 11c, scara 1/72 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

PZL-7a , PZL 11c, scara 1/72 sau cronica unor machete nereusite

#101 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12661
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 26 November 2012 - 06:57 PM

Azi am zis sa ma tin serios de treaba. Am luat cutiile cu piesele si am inceput sa bijbii, oare asta e de la 11 sau de la 7? Motorul al cui e? Rotile?? 109 era bun linga mine acum, astuia ii aratam o juma' de jamba si stia de la ce avion era!!!

#102 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 01 December 2012 - 02:43 PM

Cu un asemenea ajutor merge treaba struna!
Imagine atasata: 008_1.JPG

#103 Useril este offline   tomcat 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1324
  • Inregistrat: 21-November 07
  • Interests:Aviatie, blindate, PC, lectura

Postat 02 December 2012 - 10:24 AM

Io cred ca ii atrasa de modelism irezistibil...ba nu, atentie, monitorul il vad, dar mausul ba...

#104 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 20 December 2012 - 02:50 PM

Am ajuns, cu chiu cu vai, la acest stadiu
Imagine atasata: pzl-7-11 004.JPG
Imagine atasata: pzl-7-11 005.JPG
Imagine atasata: pzl-7-11 006.JPG
Am folosit vopsele Gunze, lacuri, RLM 83 si RLM 76 pentru PZL-11 si RLM 83, Humbrol 29 si RLM 76 pentru PZL-7.
Desi partile metalice au fost "slefuite" cu hirtie abraziva de 1000 si apoi date cu grund special pentru metal, de la Gunze, in unele locuri vopseaua a sarit de pe suprafetele din aluminiu. Tot aluminul s-a mai dezlipit pe ici pe colo, partile metalice de pe intrados, unde am folosit aluminiu. Stiu ca aluminul este dificil de lipit chiar si cu superglue, din cauza suprafetelor oxidate, dar l-am folosit pentru ca mi-a fost mai...comod. Este ultima data cind mai folosesc acest material!

#105 Useril este offline   tomcat 

• Membru senior
  • Postari: 1324
  • Inregistrat: 21-November 07
  • Interests:Aviatie, blindate, PC, lectura

Postat 20 December 2012 - 08:17 PM

Arata bine amandoua, pacat de treaba cu aluminiul...imi da de gandit.Eu lucrez acum la un DC-10 1:125 Heller, pe care l-am gravat (migaloasa treaba, nu cred ca o sa mai fac asa ceva), iar la ampenaje m-am apucat sa le imbrac in folie de aluminiu autoadeziva,am luat o data o rola de la Daiso.Nu stiu cum se va comporta in viitor, dar mi-e sa nu fi muncit degeaba, mai ales ca vreau sa fac treaba asta si pe aripi.Oare daca se da inainte un strat de Future si dupa aia vopseaua, aderenta vopselei va fi mai buna?Tre sa incerc, sa vad ce da...Oricum, cred ca PZL-urile o sa iasa bine la final, chiar cu vopseaua sarita , vor arata mai muncite, atata doar ca planurile erau poate impanzite.

#106 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 20 December 2012 - 11:06 PM

Nu, planurile erau din tabla gofrata, asemanatoare cu cea de pe Tante Ju. De aici provin si "iesiturile" de pe intrados.
Aluminiul autoadeziv, in timp, se comporta foarte bine, nu se mai dezlip.este, de accea am si incercat sa-l folosesc. Trebuie manevrat cu gija imediat dupa lipire, deoarece nu este stabil pe pozitie, ca sa zic asa. Problema e cu aderenta vopselei din cauza stratului de aoxizi ce se formeaza la suprafata aluminiului.

#107 Useril este offline   busila 

• Membru senior
  • Postari: 1935
  • Inregistrat: 20-August 08
  • Interests:AVIATIE

Postat 20 December 2012 - 11:53 PM

Maestre, te scotea din beleaua asta o vopsire electrostatica !!!

#108 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 21 December 2012 - 08:42 AM

De fiecare data cand am folosit aluminiul ca si inlocuitor al diverselor repere la machete, l-am slefuit mai grosier; ulterior am dat doua straturi de lac pentru a forma zona tampon intre metal si vopsea si pentru a suplimenta aderenta vopselei pe aluminiu.

Am evitat sa folosesc banda de mascare (dedicata sau nu), tocmai pentru a nu risca exfolierea vopselei. Am folosit in schimb bucati de ziar, cufundate in prealabil intr-o cana cu apa calduta si aplicate pe suprafata machetei, uscata - binenteles.
Merge perfect pentru mascari, lasa timp pentru pozitionare precisa si evident se ia jos fara nici un fel de bataie de cap. Chiar daca se folosesc vopsele acrilice, acestea nu interactioneaza cu apa din ziar, cu conditia ca cea din urma sa nu balteasca pe suprafata ce urmeaza a fi vopsita.

Strict legat de cele doua aparate :
Imi place vopsirea (nici nu avea cum sa nu-mi placa); astept sa vad finalizarea.
Legat de planuri si ampenaje, eu as fi folosit stiren tras la cald, nu fasii de aluminiu. Ar fi ajutat la o slefuire mult mai precisa, efectul fiind pe masura volumului de lucru. Nu mai vorbesc de problemele ce apar la lipirea metalului pe plastic, caci adezivul necesar operatiei nu permite decat o singura incercare de pozitionare. Munca multa si care face cinste machetistului, insa mare consumatoare de nervi si cu rezultate de multe ori prea putin spectaculoase.

In fine, discutia pe marginea materialelor e putin tardiva la acest moment.
Astept si eu continuarea subiectului frumos al topicului.

Spor sa ai Alexandru.

#109 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 21 December 2012 - 01:08 PM

Salut Alexandru,

Frumoasa vopsire la ambele machete. Pacat de problemele de care spui cu exfolierea. Credeam ca stii ca aluminiul este extrem de greu de vopsit in asa fel sa reziste mecanic sau la mascari. Grundul pentru metale nu cred ca este adecvat pentru aluminiu, din ce am patit pina acum, pot sa iti spun ca nu este prea bun nici pentru PE-uri! Vopseaua tinde sa plezneasca la cea mai mica atingere sau lipire cu banda adeziva!

Pentru aluminiu exista un lac 2K ( bicomponent) care este folosit des la lacuirea jentilor auto. Acel lac adera bine la aluminiu dar nu stiu cit de agresiv este lacul cu plasticul, mai ales ca se usuca foarte incet si solventul are timp sa lucreze pe suprafata de plastic. Trebuie testat dar de preferinta pe plasticul machetei la care lucrezi deoarece in functie de producator stirenul folosit este mai mult sau mai putin sensibil la diluanti agresivi! Asa cum a zis si Adi, as fi mers pe foi de stiren, presupun ca asta vei face data viitoare!

Succes in continuare!
Tibi

#110 Useril este offline   paul 

• Membru senior
  • Postari: 634
  • Inregistrat: 06-April 05

Postat 21 December 2012 - 01:46 PM

Am folosit si eu vopselele laquer de la Gunze (RLM-uri) si mi s-a parut ca se desprind foarte usor si de pe plastic. Incerc sa le folosesc la camuflaje ce nu necesita mascare.

#111 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 21 December 2012 - 01:58 PM

Paul, am facut teste inainte si te asigur ca de pe plastic nu de desprind nici daca pun scoci de cea mai buna calitate! Vopselele Gunze adera foarte bine la plastic, normal, daca este curat, fara urme de grasime sau praf. Valabil, de altfel, pentru toate vopselele.
Tibi, stiam despre "calitatile" aluminiului, dar am zis ca, folosind acel grund, poate tine. Am folosit grund de la Gunze, special pentru piese din metal. Pe PE l-am folosit si sunt foarte multumit. Normal ca la indoirea metalului crapa, de asemenea, aderenta vopsea - superglue este mai buna decit cea grund - vopsea! :whistle: Eu curat vopseaua de pe locurile unde trebuie efectuata vopsirea.

#112 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 08 February 2013 - 01:38 PM

Daca va mai aduceti aminte, lucram la doua PZL-uri. E drept, din an in paste.
Am ajuns la decaluri. Pe extrados, derstul de simplu pentru PZL-7, pe intrados nitel mai complicat. A trebuit sa tai decalurile pentru a intra intre acele table, si inca ceva in plus, pentru a tine cont si de grosimea tablei. Dar s-a rezolvat.
Daca pentru PZL-7 am avut decaluri din kit, pentru PZL-11, a trebuit sa caut prin cutia cu maimute. Am gasit ceva, din pacate calitatea a lasat de dorit. Din 12 decaluri avute la indemina, am reusit cu chiu cu vai sa pun ...patru. Crapau la cea mai mica atingere, uneori chiar pe buretele ud, ce sa mai zic de taiat, aia a fost imposibil. Si, ca sa fie treaba facuta, a doua zi un decal s-a lipit pe jumatate de deget, iar altul s-a crapat nasol de tot. Le-am dat jos, ehe, ce nu s-a lipit dedeget, s-a lipit biiiiine de tot de macheta, asa ca a trebuit revopsit, pe ici pe colo, prin punctele esentiale.
Cum ramasesem fara decaluri, a trebuit sa astept pina am ajuns acasa ca sa iau toata cutia. A trebuit sa sacrific doua seturi de decal pentru Bf109E3. Pe extrados a mers bine, pe intrados nitel mai greu, nu prea rezistau la interventia bisturiului. Pina la urma le-am pus si acolo.
Imagine atasata: pzl_11_9 001_edit.JPG
Imagine atasata: pzl_11_9 004_edit.JPG
Si motoarele, mai de aproape
Imagine atasata: pzl_11_9 003_edit.JPG
Imagine atasata: PZL-11 001_edit.JPG

#113 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior
  • Postari: 1773
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 08 February 2013 - 02:38 PM

Foooarte frumos ! Cu atit mai mult ca, stiind scara la care lucrezi, dimensiunile machetelor seamana bine cu zmeul la care ma chinui eu. Ma simt mai bine cind vad ca "Clubul Sado-Maso" are mai multi membri !
Galbenul tactic al avioanelor noastre era chiar atit de viu? Oricum insa va fi estompat de weathering.
Mult noroc!

#114 Useril este offline   busila 

• Membru senior

Postat 08 February 2013 - 02:50 PM

Bijuterii nu alta ! Dar te-au muncit serios....

#115 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 16 April 2013 - 02:42 PM

Intre timp, pe linga multe, multe necazuri, am mai mesterit si pe la PZL-uri. Nu prea mult, dar sper sa le teremin odata, ca m-am cam saturat de ele!
Am mai uzat pe ici pe colo, ceva murdarie, apoi am dat un strat de lac semimat, de la Aeromaster, ca asta am avut la momentul acela la indemina. E mai degraba lucios, dar la final mai dau un semimat Sinto si sper sa rezolv problema.
Imagine atasata: PZL11&7_22 001.jpg
Imagine atasata: PZL11&7_22 005.jpg
am facut si bechiile. Amortizoarele erau invelite intr-un burduf de piele, pe care am incercat sa-l simulez cu putin lipici Contacta liquid special. Initial am incercat cu aracet, era mai usaor de manevrat, dar dupa uscare, stratul de material raminea foarte, foarte subtire, asa ca dupa vreo 7 straturi am renuntat si am trecut la lipici. Acesta a fost mai greu de "modelat" dar pina la urma s-a "aranjat", ca sa zic asa.
Imagine atasata: PZL11&7_23 001.jpg
tevile de esapament de la PZL-7, nu s-au pozitionat deloc bine, parca prea sunt in afara. Ma gindesc sa le dezlipesc, sa le mai tai si sa le pun la loc. O problema e, ca Murphy nu doarme, daca in timpul operatiei, mici cum sunt, imi zboara una din penseta....
Imagine atasata: PZL11&7_22 003.jpg
La parbrizul de la PZL-11, fotoincizie de la Part, au aparut probleme: nu s-a potrivit deloc. (de parca s-ar fi potrivit ceva la avionul asta!!!!! :unsure: !) A trebuit sa mai adaug putina folie de stiren, si ceva chit. Sa vad acuma cum o sa slefuiesc zona, fara sa stric prea multe. Noroc ca inca nu am pus minerele, asa cum am avut intentia.
Imagine atasata: PZL11&7_23 002.jpg

#116 Useril este offline   JangBogo 

• Membru senior
  • Postari: 2386
  • Inregistrat: 10-February 10
  • Interests:Figurine Antichitate-perioada moderna, Afrika Korps, Japonia.

Postat 16 April 2013 - 04:57 PM

Z-mare, la cat de dificile sunt, cred ca ai scos ce-ai putut mai bun din ele. La esapamente, m-am izbit si eu de aceeasi problema, la kiturile Plastyk si Mastercraft.
Spor in continuare, arata f. bine!

#117 Useril este offline   busila 

• Membru senior

Postat 16 April 2013 - 06:19 PM

Cred ca ai ceva pacate de ispasit dace te munceste atata...
1.In antepenultima poza-cu bechia- se vede ceva ca o scama de pe ampenajul drept spre fuselaj pana pe dunga galbena.
2. Aparatoarea bechiei poate fi facuta si modelata usor din bucatele de culee topite in diluant..
3.Daca lipesti tevustile de o banda de hartie , le tai fara sa zboare...
4. Ma ia cu fiori cand vad chitul langa parbriz...neurochirurgie nu alta...
Cum am mai zis, o bijuterie de avionas....

Aceasta postare a fost editata de busila: 16 April 2013 - 06:21 PM

#118 Useril este offline   Mgc151184 

• Membru senior
  • Postari: 1073
  • Inregistrat: 14-December 04

Postat 16 April 2013 - 09:52 PM

Imi plac cum arata pana acum, Z, felicitari si spor in continuare, sper sa le duci pana la capat si sa le vedem gata. :friends:
Am cateva PZL 7 si 11 care asteapta in cutii insa dupa cat vad ca te-au chinuit nu prea cred ca ma voi apuca de ele curand :bang:
O intrebare am: de ce la 11 ai folosit dipuri diferite de cruci? crucea de pe fuselaj e diferita ca model de ce de pe aripa.

#119 Useril este offline   Asgard 

• Membru senior
  • Postari: 390
  • Inregistrat: 19-April 12
  • Interests:Aviatia din WW2.

Postat 16 April 2013 - 11:01 PM

Mie mi se pare ca patina e pusa invers! Totuși ma pot īnșela

Īmi place cum l-ai uzat.

Cu stima.

#120 Useril este offline   Romi 

• Membru senior
  • Postari: 1933
  • Inregistrat: 05-September 05
  • Interests:Aviation

Postat 17 April 2013 - 08:48 AM

Vezi postareaAsgard, la 16 April 2013 - 11:01 PM, a spus:

Mie mi se pare ca patina e pusa invers! Totuși ma pot īnșela

Īmi place cum l-ai uzat.

Cu stima.

Si eu zic ca la bechie, patina trebuie pusa invers.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: boxback2.jpg

Aceasta postare a fost editata de Romi: 17 April 2013 - 08:52 AM

Arata acest topic

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nu puteti crea un topic nou