Postat 21 August 2012 - 10:52 AM
Referitor la variantele de T-34/85 pe care le-am avut īn serviciu: cu exceptia primei variante, produse in iarna 1943/1944 şi care avea cupola comandantului mult mai īn faţă, am avut probabil tot ce au produs ruşii, deoarece majoritatea au provenit din surplusurile măreţei Armate Roşii. Am avut chiar unele avariate īn lupte, reparate şi repuse īn serviciu. Ţinānd cont de unele particularităţi constructive, este posibil să fi avut unele care iniţial au fost T-34/76, apoi au fost aduse la standardul de T-34/85, dar nu pot afirma asta cu siguranţă. Am avut şi T-34/85 produse īn Cehoslovacia, care difereau puţin de cele ruseşti, ca să facem treaba şi mai complicată.
Au fost cazuri de T-34/85 cu scaunul radistului eliminat, dar soluţia nu a fost generalizată, īn general postul respectiv era păstrat, deşi pentru mobilizare şi război nu era prevăzut al cincelea membru īn echipaj. Tancurile T-34/85 de la regimentul meu au avut toate scaunul ăla păstrat şi la fel toate T-34/85 pe care le-am văzut vreodată, dar am avut atāt de multe īncāt nu pot afirma că ştiu totul despre modificările efectuate īn armata romānă.
Traian are dreptate īn privinţa vopsirii interioare. Īn privinţa culorii aplicate pe exterior, treaba e puţin mai complicată. Īn manualelle şi instrucţiunile de reparaţii după care m-am ghidat īn activitate, exteriorul era vopsit īn kaki, dar care nu era o nuanţă īn sine, ci se obţinea prim amestec de verde şi negru, nu mai reţin acum exact proporţia, era ceva cam 80/20 sau 85/15. Īn practică, rareori se acorda o atenţie deosebită respectării acestor proporţii sau pur şi simplu nu erau disponibile cantităţile necesare de vopsea. Rezultatul - variaţiuni de nuanţă. Şi, īn mod clar, primele livrate au fost vopsite īn diverse nuanţe de verde la ruşi, am găsit astfel de nuanţe sub straturile succesive de vopsea aplicată ulterior.
Exemplarul de la Arsenal Parc are nişte chestii ciudate, vezi rezervorul de pe stānga ce provine de la un T-55 şi tubul de pe aripa stānga, nu ştiu la ce foloseşte. De asemenea, tubul de la masca mitralierei frontale e o făcătură. Tancul ăsta nu a fost modernizat pentru a permite trecerea pe sub apă.