Forum Machete,Modelism,Hobby: inceputul unei diorame - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

inceputul unei diorame sfaturi pentru inceperea unei diorame

#1 Useril este offline   cristim 

• Nou venit
  • Grup: Members
  • Postari: 7
  • Inregistrat: 05-April 10

Postat 05 April 2010 - 05:37 PM

Fiind nou pe forum transimt salutari tuturor.
As avea nevoie de niste sugestii din partea voastra in vederea construirii unei diorame dat fiind faptul ca de o saptamana am achizitionat un startset Imagine postata digital de marfa. Vreau sa incep cu asezarea liniilor dar inca nu am in cap o imagine a traseului si as vrea sa ma sfatuiti ce traseu sa fac, avand la dispozite o placa de lemn de 3/1 m.

#2 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 06 April 2010 - 08:24 AM

Salut,
imi permit a veni eu in intampinare cu cateva sfaturi, fara indoiala mi se vor alatura si altii, mai vechi in "domeniu".
Spatiul pe care il ai la dispozitie este unul generos as putea spune, mai ales in privinta lungimii, oarecum la limita in ceea ce priveste latimea.
Inainte de a veni cu sugestii, trebuie vazut cam ce ai dori sa realizezi in lumea miniaturala feroviara, deci iata cateva idei pe care sa te axezi:

- daca vei construi o macheta unitara sau una modulara, din segmente care sa poata fi transportata sau mutata usor
- daca vrei sa te axezi pe o singura tematica, sau vrei sa imbini mai multe

Referitor la cea dea doua situatie, in functie de gusturile pe care le ai poti opta pentru:
1. peisaj de campie deal sau munte, obtanand o macheta de tip landscape
2. zona de triaj
3. zona industriala cu macarale, magazii de marfa, utilaje petroliere, silozuri

Voi face la concret cateva scheme, urmand ca dupa ce vei vedea si modelele propuse de alti machetisti, precum si ce se mai gaseste pe net, in functie de gusturile si ideile proprii sa optezi pentru ceva concret. Din start ma gandesc la faptul ca avand in vedere latimea de 1 m a placii, si necesitatea de a avea raze cat mai mari care sa convina tuturor tipurilor de material rulant, ar fi util sa ai o linie simpla de circuit pe care sa rulezi garniturile, dupa care din acest traseu sa pleci apoi catre zone de triaj. Considerentul de la care am plecat in aceasta afirmatie se bazeaza pe geometria curbelor cu raza minima R2 si pe dorinta de a evita sinele apropiate de marginile blatului. Sina curba Piko are 422 mm pentru raza R2, daca se adauga restul grosimilor ar da taman bine pe latimea ta de placa.

#3 Useril este offline   LDH 

• Membru senior
  • Postari: 1430
  • Inregistrat: 20-September 06

Postat 06 April 2010 - 09:09 AM

Salut,

Poate reusesti sa mai "ciupesti" 20 cm pentru latime.
Nu de alta dar esti la limita pentru R2, raman cate 5 cm pe fiecare latura pana la marginea machetei.
Avand in vedere ca bancheta de sub linie, infrastructura terasamentului, trebuie sa aibe minim 70 mm la 1:87 nu prea ramane nimic.
Desi pare cel mai simplu eu nu as alege sa pun macheta pe o planseta/blat, indiferent de material, deoarece la dimensiunile prevazute de tine o sa fie foarte grea. Eu as merge pe o structura din lemn, simpla, din lonjeroane si traverse pe care as monta suportul caii de rulare.
In rest totul acoperit cu plasa de tantari din plastic sau metalica.
Rezulta o structura usoara ce poate fi mutata cand este nevoie.

Asteptam o schema de principiu.

#4 Useril este offline   cristim 

• Nou venit

Postat 06 April 2010 - 12:10 PM

In primul rand vreau sa va multumesc pentru ajutorul si timpul acordat.:)
Ca sa raspund intai lui stage... Macheta va fi unitara, cat despre "gusturi" cred k sunt clare:D, as vrea sa imbin cat mai multe zone de relief si as vrea sa fie cat mai complexa din punct de vedere al liniilor, trenurilor, cladirilor...
Cat de grosime... LDH cred ca as putea ciupi inca 20cm poate chiar si mai mult... mai am inca o placa de lemn tot de aceleasi dimensiuni dar mi se pare ca ma intind prea mult pentru inceput daca le-as uni. Inteleg ce zici despre folosirea plasei de tantari, dar ma gandesc la prinderile de masa a diverselor accesorii Adica avand o placa de lemn este usor sa folosesc suruburi, cuie sau lipici, iar la prinderea de plasa cred k doar cu lipici pot lucra.
Am o ideea despre cum as vrea sa arate si cam ce sa cuprinda diorama dar inca ma mai gandesc deoarece nu stiu cum as putea aranja liniile. Multumesc inca o data pentru suport si astept cat mai multe sugestii.
O zi buna!

#5 Useril este offline   cristim 

• Nou venit

Postat 06 April 2010 - 01:55 PM

Imi cer scuze pentru greseala acum vad k am scris 3/1m dar este de 2/1 imi cer scuze inca o data:)

#6 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 07 April 2010 - 07:42 AM

Salut,
revenind, daca lungimea e doar de 2 m, poate fi o problema. LDH a povestit despre cei 20 cm, foarte utili, eu folosesc un blat de latime 1.2 m care s-a dovedit suficient pentru a inghesui doua trasee. Daca vei monta un singur traseu, va fi mai mult decat in ordine pentru aceasta latime. Cu lungimea cred ca te vei descurca daca nu sunt garnituri lungi.

Cu privire la cele scrise despre plasa de tantari, este vorba aici despre cele doua modalitati generale de a construi o macheta: prima se bazeaza pe folosirea unui blat continuu, cea de-a doua pe folosirea unei structuri formata din profile longitudinale si transversale din lemn, peste care se vine cu acea plasa care are ca scop fixarea reliefului. Daca ai acces la dvd urile care descriu machetele germane de mari dimensiuni, o sa vezi ceva similar pe acolo. Adica, mai simplu vorbind, se stabileset un cadru din profile din lemn, de dimensiunile maxime, care este impartit in sectoare, realizate in acelasi mod, din profile lemnoase. Traseele se monteaza pe fasii din placaj, iar relieful se construieste din ipsos, plasa folosindu-se pentru fixarea intregii structuri de relief.

#7 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 07 April 2010 - 08:20 AM

Revin cu doua imagini, nu-mi apartin sunt luate de pe internet.

Prima descrie un blat, deci structura machetei este realizata dintr-un material lemnos de tip placa, de exemplu osb, care se preteaza foarte bine la lipiri si debitari ulterioare, spre deosebire de PAL, mai ales cel melaminat, care este si foarte greu. Placa este rigidizata cu cadre din lemn, niste rigle sau sipci, pe contur, si in zonele mediane, uneori pe diagonale. Se recomanda ca la cca 60 cm sa existe cate o rigla de rigidizare, pentru a evita torsiunile blatului la transport si manipulare. Peste placa se depune un strat de polistiren (nu este obligatatoriu), dupa care incepe munca de machetare.

A doua descrie o structura de tip frame, realizata asa cum am spus din rigle din lemn, grupate in structuri rectangulare, rigidizate intre ele, peste care se vine cu fasii din placaj sau osb, cu ror de sustinere a terasamentului. Pentru restul zonelor se creeaza relieful plecand de la o structura lemnoasa (profile din placaj) si plasa de sustinere a unui material de umplutura de tip ipsos.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: model_2.jpg
  • Imagine atasata: model_1.jpg

#8 Useril este offline   cristim 

• Nou venit

Postat 07 April 2010 - 09:33 AM

Mda... m-am convins in ceea ce priveste alegerea materialului pentru baza. Am vazut ca se mai foloseste si pfl de 3 mm asezat deasupra cadrului. Si din cautarile mele am gasit si un astfel de cadru.

si daca pana la urma voi face din pfl sau plasa cred ca pot lucra si la lungime/latime, si stage care crezi ca este dimensiunea ideala daca as vrea sa folosec 2 trasee. Am o ideea despre ce as vrea sa contina diorama mea dar inca nu imi pot imagina un traseu al liniilor si asta ma impiedica sa incep constructia.
O zi buna!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Structura_macheta_TT.jpg

Aceasta postare a fost editata de cristim: 07 April 2010 - 09:37 AM

#9 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 08 April 2010 - 08:27 AM

Salut,
din experienta lucrului cu astfel de materiale, iti recomand sa eviti pfl sau mdf de 3 mm ca suport de lucru, este foarte putin, nu asigura stabilitate si rezistenta mecanica. Daca mergi pe varianta blatului, foloseste un cadru de tipul celui din imagine, sau ceva asemanator, dar in orice caz cu ranforsari, peste care poti sa vi cu o placa de osb, chiar daca este subtire. Nu recomand pfl deoarece nu da stabilitate structurii si in plus nu permite fixarea mecanica a reperelor ulterioare. Nu recomand nici pal deoarece este un material greu, si oricum mai scump decat osb ul.

Voi incerca sa ma gandesc la o schema de linii, evident ca o idee de la care sa pleci, pana in weekend nu am insa cum sa fac acest lucru. Pot instala aplicatia doar pe computerul de acasa. Ma refer la winrail. Ca latime iti recomand pentru doua trasee un minim de 120 cm, sub care nu ai nici o sansa sa inghesui un circuit dublu. Dupa ce ai structura, chiar si cu un desen al liniilor prefigurat, e nevoie de pozarea sinelor pe macheta, pentru a vedea cum se potrivesc. Deci primul pas e constructia cadrului de lucru. Nu am experimentat nici eu foarte mult, dar din experienta proprie pot sa-ti spun ca pasii au fost: desenarea traseului cu winrail, asamblarea structurii, achizitionarea de linii si postarea lor pe placa, ajustarea traseului, montarea de proba si reajustarea deoarece am constatat ca vagoanele de calatori mai lungi nu se incadrau in curbele mele stranse ca lumea, montarea definitiva. In cazul meu am folosit o suprafata de lucru de 2.4 X 1.2 m.

#10 Useril este offline   cristim 

• Nou venit

Postat 08 April 2010 - 09:49 AM

Ok deci am zis ca dispun de 2 panouri de lemn de brad cu grosimea de 2 cm si dimensiunile de 2/1. Recunosc este putin greu dar nu cred ca este mare diferenta intre acest panou si un panou de OSB, in plus cred ca ma ajuta deoarece este un lemn de esenta moale si pot fixa elementele cu suruburi pt lemn. Cat despre dimensiune, pot mari de la 2/1 cat este necesar pentru a fi incadrate 2 circuite.
O zi buna!

Aceasta postare a fost editata de cristim: 08 April 2010 - 09:51 AM

#11 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 14 April 2010 - 08:58 AM

Salut,
este ok daca ai lemn de brad, e foarte bun pentru asa ceva.
Revin cu o schita a unui circuit, este ceva de la care poti pleca in analiza ta, am considerat ca suprafata de lucru o placa de 2.2 X 1.2 m, pe care se gaseste un circuit principal, cu o mica derivatie in partea stanga, care sa iti poata permite eventual gararea unei garnituri de rezerva.

Garnitura principala ar putea fi ulterior trasa pe circuitul infundat exterior, urmand a fi pusa pe traseu garnitura care a stat in asteptare.
Circuitul infundat interior, se poate gasi la un alt nivel pe care l-am marcat cu albastru. Probabil ca nu este o idee foarte buna, ca sa ai un traseu infundat superior, dar, repet, este ceva de care se poate pleca cu discutiile. O posibilitate pentru ceva mai simplu dar cu doua circuite pe traseu complet, ar consta intr-un oval dublu dispus pe diagonala. Dimensiunea mica pe lungime determina insa un aspect bizar, garniturile lungi se vor invarti in jurul cozii, dar este un fapt comun dimensiunilor relativ reduse ale machetelor feroviare.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Model.jpg

Aceasta postare a fost editata de stageexp: 14 April 2010 - 08:59 AM

#12 Useril este offline   cristim 

• Nou venit

Postat 14 April 2010 - 03:35 PM

Multam pt schita. Intre timp am schitat si eu ceva dar inca nu este definitivata. O sa ma inspir din schita data si sa o combin cu ce am facut si eu. Mai urmeaza sa ma gandesc cum sa fac relieful si apoi la treaba:) .

#13 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 14 April 2010 - 08:39 PM

Am facut o schita cu caracter absolut general, pentru a ne face o parere despre ce se poate incadra pe suprafata disponibila. Aceasta este destul de mica pentru o macheta H0, de aceeasi problema m-am lovit si eu. Cu putin optimism insa, si dupa mai multe tatonari se pot obtine totusi lucruri frumoase.

Spor la lucru, si distractie placuta, pentru ca la urma urmei este un hobby.

Daca mai ai intrebari, raspund cu placere daca am idee despre o posibila solutie, am studiat ceva material documentar si m-am lovit si singur de unele probleme, pe care poate acum, le-as aborda altfel :thumbsdown: .
Oricum, in bv este o comunitate puternica de modelism feroviar, ai de unde invata, oamenii de acolo sunt cu adevarat priceputi. Asa ca, asteptam continuarea.

#14 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 14 April 2010 - 11:34 PM

Vezi postareacristim, la 7 Apr 2010, 09:33, a spus:

Mda... m-am convins in ceea ce priveste alegerea materialului pentru baza. Am vazut ca se mai foloseste si pfl de 3 mm asezat deasupra cadrului. Si din cautarile mele am gasit si un astfel de cadru.
si daca pana la urma voi face din pfl sau plasa cred ca pot lucra si la lungime/latime, si stage care crezi ca este dimensiunea ideala daca as vrea sa folosec 2 trasee. Am o ideea despre ce as vrea sa contina diorama mea dar inca nu imi pot imagina un traseu al liniilor si asta ma impiedica sa incep constructia.
O zi buna!

Pana la traseul liniilor "retraseaza" tema machetei.
In functie de tema aleasa vei face si traseul.
Cat priveste formele de relief la trenurile in miniatura este invers ca in realitate.
In modelismul feroviar formele de relief sunt date, in 99% din cazuri, de traseul proiectat/ales.
Totul, absolut totul, pleaca de la tema aleasa.

Structura pentru macheta la TT a fost astfel aleasa deoarece s-a dorit ca macheta sa fie dintr-o singura bucata iar traseul a fost dat de tema: o halta aproape parasita, undeva la munte, langa o fosta cariera de piatra care, pentru functionare, avea nevoie de energie electrica, deci o mica centrala, conducte de aductiune si un canal de fuga la care se adauga o linie de garare ce nu mai este racordata la linia principala, un depozit de fier vechi si cam atat.

Tema machetei.
Daca ai stabilit tema desenul liniilor vine mai usor.

Multi dintre cei care fac o macheta feroviara pleaca de la conceptul "vreau linie dubla ca sa pot rula mai multe trenuri", un concept, in principiu, bun dar, in practica, nu prea bun.
Cat de indemanatic ai fi nu ai sa poti, chiar in sistemul digital dar neasistat de calculator, sa coordonezi mai mult de doua garnituri iar daca este vorba sa schimbi semnale si macaze lucrurile se complica rau de tot si din frumusetea de doua linii ai sa te alegi exact cu ce ai inceput cand ti-ai luat start setul - doua ovale concentrice pe care "alearga" in sensuri opuse doua garnituri.
Nu este o pledoarie pentru linie simpla desi, in cazul machetelor feroviare de mici dimensiuni, este recomandata linia simpla pentru castigul de spatiu.

Pana pui o schita sau descrii un scenariu hai sa trecem, putin, pe la structura.
La structura sunt partizanul desenului de la TT compusa din lonjeroane si traverse, fara planseta pe toata suprafata, pentru usurarea intregii lucrari, accesul facil la toate componentele ce presupun mecanisme de actinare ascunse sub nivelul solului, interventii la circuitele electrice.
Fara prea multe comentarii doar o intrebare:
Daca macheta ar fi stat pe o planseta cam cum crezi ca trebuia procedat ca sa pot interveni la un macaz – traseul este pe patru nivele, sau la un circuit electric de iluminat de la gard, aflat pe “gradena” cea mai de sus?
Diferenta dintre nivelul, hai sa-i spunem, zero si nivelul patru este de 10 cm.

Imagine postata

Imagine postata

Sigur, solutii sunt dar toate, cu exceptia lucrului pe coaste suport pentru relief din plasa, implica o munca elaborata pentr creerea de trasee pe unde sa treaca cablaraia unei machete, si nu e putina, ca sa poti scoate/baga firele, cu atat mai mult cu cat, probabil, relieful ai sa-l faci prin metoda polistirenului.
Pana si o banala macheta CF preformata, confectionata din plastic, are un minim de cadru pentru rezistenta si este goala pe dinauntru.

Ai spus ca faci dintr-o planseta de brad.
Este usoara acuma cand nu ai pus nimic pe ea.
Fiecare gram conteaza. Cu cat este mai grea cu atat creste riscul de torsionare la manipulare.
La TT am pus diagonale pentru a nu permite torsiunea avand in vedere lungimea destul de mare, pentru un modul/segment al machetei.

Desi l-am folosi nu recomand, pentru infrastructura caii de rulare, pfl-ul de 3-6 mm.
Am neplacuta experienta de a-l vedea torsionat datorita umiditatii ca sa nu mai povestesc ce am patit la calibrarea liniilor dupa ce am intervenit cu aracet pe el.
Pentru infra caii de rulare, in cazul in care se merge pe varianta structurii de tip schelet la macheta, recomand OSB de 6-9 mm grosime sau lemn stratificat.

Spoor!

Aceasta postare a fost editata de LDH: 14 April 2010 - 11:38 PM

#15 Useril este offline   cristim 

• Nou venit

Postat 15 April 2010 - 02:50 PM

LDH, asa va trebui sa arate la final si diorama mea?:)) , zici ca este un raft plin dintr-un magazin de accesorii de electronice. :) Pana la urma voi folosi OSB de 8 cred, ca baza, si ii voi face un cadru asemanator cu cel pe care l-ai facut tu . Am o schema a ceea ce vreau eu sa fac, doar ca inca nu ma pricep la winrail si am facut-o pe foaie, dar nu am talent la desen si nu arata foarte "estetic" asa ca lucrez la asta ca sa pot pune o poza sa va faceti si voi o ideea a ceea ce vreau sa fac. Acum si o intrebare... dupa ce fac baza am vazut ca trebuie sa fixez temporar sinele ca sa vad cat de bine ruleaza trenul...apoi ce material sa folosesc pentru a lipi sinele pe el sau cum sa le prind, am vazut ca LDH nu recomanda pfl. pot folosi polistiren si daca da, de care? extrudat sau normal de cat? bun si uite ca mi-a mai venit inca una: ce terasament sa folosesc din acela de la NOCH la rola sau am vazut ca se mai face si din nisip cernut si lipit dar cred ca cea de-a doua varianta este mult mai grea mai ales pt un incepator ca mine, nestiind tehnica.

#16 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 17 April 2010 - 10:24 AM

Vezi postareacristim, la 15 Apr 2010, 14:50, a spus:

LDH, asa va trebui sa arate la final si diorama mea?:))

Nu neaparat.
Totul depinde de tipul de automatizare pe care vrei sa-l faci – analogic sau digitala – daca faci sau nu automatizare.

..., zici ca este un raft plin dintr-un magazin de accesorii de electronice. :) Pana la urma voi folosi OSB de 8 cred, ca baza, si ii voi face un cadru asemanator cu cel pe care l-ai facut tu . Am o schema a ceea ce vreau eu sa fac, doar ca inca nu ma pricep la winrail si am facut-o pe foaie, dar nu am talent la desen si nu arata foarte "estetic" asa ca lucrez la asta ca sa pot pune o poza sa va faceti si voi o ideea a ceea ce vreau sa fac.

Raman la parerea sa nu folosesti ca baza nimic si sa mergi pe varianta “coastelor”, profilelor transversale ale reliefului, plasa de tantari, ziar, hartie igienica si aracet.
Cat priveste desenul in programele de priectare, cred ca am mai spus, este bun ca orientare, ca sa iti faci o idee de cum o sa arate la final macheta dar nu ai sa vezi unde si daca ai uitat sau gresit ceva decat dupa ce intinzi liniile.

Acum si o intrebare... dupa ce fac baza am vazut ca trebuie sa fixez temporar sinele ca sa vad cat de bine ruleaza trenul...

Da, este bine sa fixezi provizoriu liniile cu suruburi pentru lemn si saibe care sa nu depasesca inaltimea sinei – sa nu se agate materialul rulant – pentru a face probe si teste de rulaj cu trenurile. Sunt necesare tot pentru ati arata daca ai gresit o raza de curbura sau o panta.

apoi ce material sa folosesc pentru a lipi sinele pe el sau cum sa le prind, am vazut ca LDH nu recomanda pfl. pot folosi polistiren si daca da, de care? extrudat sau normal de cat?

Polistiren extrudat si-l folosesti daca vrei sa faci din el infrastructura caii de rulare, bancheta de pamant pentru rambleu. Este ceva mai greu de lucrat ca sa iasa bine si ai nevoie de un dispozitiv – usor de realizat – pentru taiat polistiren.
Nu recomand pfl-ul deorece se deformeaza la umezeala.

Pentru dimensiuni, ma refer la grosimea lui, ai in linkurile de mai jos indicatii privind caracteristicile dimensionale ale suprastructurii si infrastructurii caii de rulare pentru modelele feroviare la scara.

http://www.morop.eu/...es/nem122_f.pdf

http://www.morop.org...es/nem114_f.pdf

http://www.morop.eu/...es/nem112_f.pdf

Mai multe legate de trenuurile in miniatura

http://www.morop.eu/...rmes/index.html

... bun si uite ca mi-a mai venit inca una: ce terasament sa folosesc din acela de la NOCH la rola sau am vazut ca se mai face si din nisip cernut si lipit dar cred ca cea de-a doua varianta este mult mai grea mai ales pt un incepator ca mine, nestiind tehnica.

Treasamentul de la Noch este bun dar tot nu scapi de adaugat pietris pe ici pe colo.
Ceva probleme o sa ai cu el in zona macazelor daca nu iti cumperi terasament dedicat si daca nu faci montajul “ca la carte” si teste de functionare a macazelor dupa montaj.
Varianta cu nisip, de la Noch sau de acvariu – atentie la granulatie – este, dupa parerea mea, cea mai buna varianta desi implica multa munca.
Este bine sa folosesti mai multe tipuri de nisip – ma refer la culori nu si la granulatie – si sa le amesteci.
Fixarea liniilor se face cu suruburi speciale – nu prea este recomandabil dar este foarte buna prinderea – atentie insa daca folosesti terasament preformat sa nu strangi prea tare ca sa-l deformezi.
Prin lipire, cu adezivi elastici gen prenadez, pentru a nu transmite zgomotul, produs de rulajul trenurilor, la macheta care “lucreaza” ca o cutie de rezonata si amplifica tot.

Spoor la macheta!

p.s.Chiar asa, lipsit de talent cum afirmi ca esti, pune desenul pe forum dar nu uita sa scrii ceva si despre scenariu. Poate ne descurcam cumva sa facem o schita sa te ajute la constructia machetei.

#17 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 19 April 2010 - 07:25 AM

Salut,
LDH a sintetizat raspunsurile la nedumeririle tale, vin si eu cu cateva completari.

Pentru fixarea provizorie a sinelor am vazut ca majoritatea modelistilor utilizeaza suruburi pentru lemn cu saibe. Etapa este una fundamentala in constructia machetei, permite rularea de proba si corectiile geometrice, inainte de fixarea cu adeziv care este permanenta. Eu am folosit cuie de mici dimensiuni, cuie de 0.8 pe care le-am implnatat cu un ciocan mic tinandu-se cu un mic patent. Ele intra lejer in gaurile din traverse, si se pot folosi si pa fixarea definitiva.

Lipirea am facut-o cu un adeziv suportat de polistiren, folosind polistiren de 4 mm ca suport de terasament (de sina). Terasamentul l-am facut home made. Am cumparat o punga cu terasament noch, pentru a vedea care este granulatia, dupa care utilizand doua site, una pentru eliminarea componentelor prea mari si alta pentru selectarea componentelor prea mici, am cernut nisip de constructii. Rezultatul este mai mult decat acceptabil, ca si culoare, chiar daca depunerea a fost uneori mai "greoaie" la nivel de incepator. Lipirea terasamentului s-a facut cu un amestec de apa si aracet, cu cateva picaturi de detergent lichid, utilizand o seringa cu care am imbibat la limita maxima stratul de nisip. Este impetuos necesara folosirea unui aracet transparent dupa uscare, asa ac e bine sa faci un test inainte de utilizarea sa.

Sarme vei avea din belsug, pentru alimentarea traseelor, iluminatul cladirilor, semnale si comanda macazelor.

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi