Probleme incepator Cateva probleme de incepator
#1
Postat 04 April 2010 - 09:45 PM
De ceva timp (1 saptamana) am intrat si eu in aceasta lume minunata a modelingului cu scopul clar de a ma perfectiona si a colectiona cele mai noi avioane ale lumii.
Zis si facut, am achizitionat 2 modele de la Revell f/a-18 1:72 si Revel f-117 1:72. M-am apucat si aproape ca am terminat macheta cu avionul negru. Nu am nici o problema de skill la lipire sau alte chestii dastea dar am aflat abia acum ca modelingul tine doar de skillul pictarii si doar atat. Mai precis in ce consta problema mea, mai fratilor ca orice bugetar am achizitionat vopsele email revell impreuna cu diluantul de rigoare, ba chiar am dat destui bani 12 lei buc pe niste pensule profesionale, am citit forumurile despre cum trebuie vopsit doar cu varful pensulei etc insa am capatat niste dare oribile pe avion. Nush la ochiul liber sub lupa se vede aiurea, rau, mi-au ramas amprente peste vopseaua mata de culoare neagra chiar daca am avut mare grija sa dau 2 straturi la distante mari. Nu stiu ce sa mai fac pentru a ma simtii satisfacut. Ma enerveaza la culme urmele. Parca as fii nea gheorghe care de abia a vopsit gardul din fata casei. Spuneti-mi va rog dupa ce am terminat vopsitul avionului ce trebuie sa mai fac? trebuie dat cu smilgherul? lac ceva? mentionez ca la desen (pictura) sunt destul de bun insa am fost desfintat de aceasta macheta.
Z-mare
#2
Postat 04 April 2010 - 10:03 PM
Bafta
#3
Postat 04 April 2010 - 10:23 PM
Razvan, la 4 Apr 2010, 23:03, a spus:
Bafta
Vopseaua neagra am diluat-o destul. Am observat ca trebuie diluata ca altfel raman urme. Mentionez ca urmele nu mi-au ramas de la firul pensulei ci mai mult de la uscarea diluantului sau schimbarea traiectoriei pensulei. Oriunde pun mana pe macheta raman amprente cu aspect unsuros. Per total iese un aspect neingrijit al machetei daca ma uit in lumina. Am citit undeva ca dupa vopsire trebuie dat cu smilgherul pentru uniformizare si apoi cu lac. Nu se pune problema de dat vopselei jos in clipa de fata.
#5
Postat 04 April 2010 - 10:45 PM
dani, la 4 Apr 2010, 23:23, a spus:
Mentionez ca in realitate e mult mai nasol decat pare, chiar daca pozele sunt facute cu un aparat profesional.
#6
Postat 04 April 2010 - 11:20 PM
-inmoaie o carpa subtire in diluant[nu nitrodiluant] si sterge bine toata macheta
-dupa ce se usuca ,cu o pensula lata bine,dai pe toata macheta [prin frecare]cu negru acrilic,gen dry-brush
-e de preferat un acrilic negru de la Modelmaster sau Agama;eu mi-am revopsit mai multe kituri in modul descris mai sus si-am fost destul de multumit de rezultat
#7
Postat 05 April 2010 - 08:44 AM
1) Cum spunea si Razvan... e foarte important sa dai cel putin doua straturi (primul strat mai bine diluat - incearca sa amestegi BINE vopseaua si diluantul)
2) Cand ai o suprafata atat de mare de vopsit incearca sa vopsesti doar componente intai... in felul acesta poti aplica un strat putin mai uniform de vopsea si poti manevra macheta cu usurinta, fara sa afectezi suprafata tocmai vopsita...
3) Ai rabdare sa se usuce BINE vopseaua... si doar apoi atingi stratul de vopsea
4) Ai grija sa nu murdaresti stratul pe cale l-ai dat (eventual foloseste manusi chirurgicale pt a nu mai lasa amprente, ai grija sa nu fie praf in camera in care lucrezi, etc). Un strat de lac mat nu strica nici el...
Cam atat.. sunt sigur ca altii mai experimentati te pot ajuta mai mult...
Oricum... eu zic ca inceputul e destul de bun... asa ca baga tare
Aceasta postare a fost editata de cmc: 05 April 2010 - 09:20 AM
#8
Postat 05 April 2010 - 10:18 AM
In primul rind, inainte de a vopsi o macheta, spal-o cu apa si detergent, apoi clateste si usuca.
Pentru suprafete mari, cauta o pesnula cu nr 3 sau 4 si foloseste vopsele tip email, diluat cu D506. Emailurile se usuca mai lent, lasind astfel tinp "denivelarilor" sa se aplatizeze. Cum s-a zis si mai sus, da cel putin doua straturi, la interval de minim 30 de ore intre ele. Primul strat trebuie sa fie mai diluat, chiar daca dupa vopsire suprafata apre "patata". Din pacate, diluantul de la Revell, desi foarte bun proaspat, in timp isi pierde calitarile, treaba reflectindu-se tocmai in uscarea foarte lenta a vopselii. Nu folosi negru, negru (din pacate Revell 8 se usuca destul de nasol, am avut si eu probleme cu el), iti recomand Revell 9.
Da cu pensula usor, cu virful, intr-un singur sens.
Chituieste imbinarile, apoi slefuieste cu hirtie abraziva 600 - 800, la ud.
Am facut si eu unul, prin '97, vopsit la pensula, cu MM 1749, diluat cu D509.
#9
Postat 05 April 2010 - 12:55 PM
M-am saturat sa tot repet: cind adaugati un raspuns dati clic pe Add Reply, nu pe quote sau Reply.
Citati doar atunci cind este absoluta nevoie!
Z-mare.
#10
Postat 05 April 2010 - 01:36 PM
Eu, in locul tau, as incerca una dintre urmatoarele variante (daca doresti sa pastrezi decalurile, partea de inlaturat vopseaua cu diluant se exclude, pentru ca nu le vei putea proteja):
1. ori dai inca o mana de negru, la pensula, diluat mediu, iar la sfarsit, folosesti un lac mat, la spray (eu as folosi acrilic, pentru ca este mult mai dur, mai rezistent). In acest fel, vei elimina problema amprentelor, care pe lac nu se mai vad. Atentie la suprafetele transparente, care trebuie mascate.
2. ori maschezi decalurile cu patafix/plastilina, si cumperi un sray de vopsea neagra, cu care rezolvi problema. Se sigileaza tot cu lac la spray
Hartia abraziva o poti folosi oricand, numai ca e delicat tare: daca ti-a scapat mana, ia totul pana la plastic.