YAMATO 1/200 Nichimo kit am nevoie de sfaturi ,idei, solutii.
#5
Postat 02 November 2005 - 11:23 AM
Problema e ca instructiunile de montare a kitului sunt tare naspa, nesperat de slabe, nu se precizeaza exact ce tip de adeziv se foloseste. :hammer:
Un american care a asamblat mai multe modele de tipul acesta (identice) a recomandat utilizarea CA, si NU al lui TOLUEN MODEL GLUE (parca).
El mai zice si ca corpul e ABS care din ce imi zici s-ar putea sa fie o contradictie.
O sa pun deseara pe net fraza cu afirmatia tipului, ca sa va lamuriti.
Tot el zice sa nu lasam modelul sa navigheze in soarele dupaamiezi sau la soare, pentru ca se deformeaza materialul.
Stima,
Sorin
#7
Postat 02 November 2005 - 11:29 AM
P.S. E mult mai dragut forumul si prezentarea lui in acest format decat cel de la RHC.
Multumesc!!!
![:-D](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/biggrin.gif)
#10
Postat 02 November 2005 - 11:47 AM
Uite aici un link cu o constructie a kitului. http://www.steelnavy...to%20Turner.htm Situl acela este foarte interesant pentru pasionatii de nave. (O alta "boala" a mea, pe langa avioane, sunt vedetele torpiloare).
Din cate am auzit de la alti entuziasti, imbinarea multor parti este cam slaba si are nevoie de multa atentie. Kitul este facut din stiren (nu cred sa fie ABS), deci se poate lipi cu adezivi pentru plastic, dar datorita mai sus mentionatei slabe inbinari, e nevoie de cianoacrilat (superglue) sau poate chiar adezivi epoxy din doua componente.
Apropos, nu cred sa fie ABS (chestia asta am mai vazut-o mentionata si prin alte discutii) pentru ca stirenul este mult mai la indemana si mai usor de injectat. ABS (in engleza Acrylonitrile Butadiene Styrene ) nu prea este folosit la machete din plastic injectat. ABS era folosit mult la fabricarea cocilor de machete prin vacuformare pentru ca se gaseste mai mult in forma de coala/foaie.
Radu
Aceasta postare a fost editata de radub: 02 November 2005 - 12:13 PM
#11
Postat 02 November 2005 - 11:54 AM
#13
Postat 02 November 2005 - 12:32 PM
![:-D](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/smile.gif)
In afara de PVC-ul de galeata, cam orice plastic uzual pentru machete merge lipit cu chestii gen toluen, xylen, MEK, cloroform, plus ce ai mai zis si tu... Trebuie doar incercat. Aici incluzand si ABS-ul... Iar daca e PVC dur, exista si pentru ala adeziv bun... Dar e greu de spus ce merge fara sa vezi pe viu care-i treaba.
Poate omul care a zis-o pe aia cu "toluene model glue" s-o fi referit la lipiciul ala la tub, nu la cele lichide. N-ai de unde sa stii.
#14
Postat 02 November 2005 - 12:38 PM
#1-The Nichimo plastic is oily in nature, Toluene Model glue does not work well in areas of common handling, high impact or needing torque. In time, it well come apart at the slightest touch. CA works well and gives you a stronger bond.
Luat de pe pagina http://www.steelnavy...YamatoGrima.htm ?
In cazul asta nu-ti face griji, dar foloseste ranforsari la imbinarile de piese mari. Eu n-as pune superglue sa imbin o coca de 1,3m care sa mai fie si motorizata. Superglue-ul nu-mi prea prezinta mare incredere la chestii d-astea.
Omul imi face impresia ca se refera exact la ce credeam, la lipiciul la tub, care nu realizeaza "sudarea" pieselor. Si care e clar mai slab decat superglue-ul.
#15
Postat 02 November 2005 - 12:41 PM
Atunci am sa vad cu ce material ne confruntam.
Ideea cu intariturile este foarte buna. Sincer, desi o folosesc, nu mi-a trecut prin cap sa vorbesc despre ea. Dar .... pentru asta avem forum
![:-D](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/smile.gif)
Bafta!
#16
Postat 02 November 2005 - 02:35 PM
Multumesc!!!
![:-D](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/biggrin.gif)
Chestia faina e : COCA modelului e dintr-o bucata, dar cu siguranta o sa o imbrac la interior cu rasina, si ceva textura in anumite zone, in special la tubul etambou, si tubul carmei - aici zona e sensibila.. Doar la suprastructura se imbina mai mult, la corp sunt doar lipiturile care se vad in poza , nimic altceva.
Idea cu intariturile e excelenta, sincer nu m-am gandit la asta, si o sa o folosesc la suprasctructura nu cred sa mai fie nevoie, dar asta o sa vedem mai incolo. O sa schimb puntea care acum e din plastic si o sa fac una de lemn natur pe care o sa o fixez de corp. Ce ziceti, placaj de 2mm acoperit cu baghete de fag de 2x1mm merge?
DECI ,
in concluzie, pot sa folosesc linistit SUPER GLUE?
Sorin
#17
Postat 02 November 2005 - 02:41 PM
Inca ceva, fiecare lipici are partile lui bune si rele. Nu exista unul 'minune'. Ar fi bine sa faci rost si de un Contacta, plus un lipici cu adevarat lichid de genul celor enumerate pe aici. Plus ceva epoxi. O sa vezi ca unde nu te descurci cu superglue, merge altul cu mult mai bine. Depinde de situatie. Sincer, la cat a costat macheta parca nu merita sa te zgarcesti la un Contacta de sub 10 lei noi, sau ceva lichid care-i chiar mai ieftin... Sau un epoxy de 5 minute, care si ala e ieftin...
PS: superglue-ul are o 'mica' buba... Dupa ce se intareste, devine mult mai dur decat plasticul, drept urmare trebuie sa stii cum sa-l iei din pila/smirghel fara sa intri prea adanc in plasticul din jur...
Lipiciul lichid are avantajul ca in momentul in care 'sudeaza' cele 2 piese, si le strangi, o mica cantitate de plastic iese la imbinare, si ajuta sa o ascunda. Plus ca se netezeste simplu o lipitura plastic-plastic, nu apar probleme de genul celei cu superglue-ul.
#18
Postat 02 November 2005 - 02:54 PM
P.S. Azi o sa iau un lipici de plastic lichid. Ma gandesc la suprastructura, o sa arate mult mai bine.
Asta cu super glue ca se intareste mai tare ca plasticul am observat-o la celelalte machete, acum am pus doar o pelicula subtire tocmai din acest motiv, si am observat ca si lipitura e mai buna.
Multumesc!
![:-D](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/biggrin.gif)