Forum Machete,Modelism,Hobby: Tehnica Patinare cu setul de la Busch - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tehnica Patinare cu setul de la Busch

#1 Useril este offline   tibitu 

• Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 46
  • Inregistrat: 29-December 09

Postat 26 March 2010 - 05:31 PM

salut,am cautat in fuga pe aici si nu am gasit nimic despre tehnica de "patinare" a machetelor
Am achizitionat un set http://www.busch-mod...kel/1700-1g.htm
Daca a mai lucrat cineva cu acest set si are sfaturi sunt binevenite. Vreau sa le folosesc la casute 1/87
Multumesc anticipat

#2 Useril este offline   orogos 

• Membru senior
  • Postari: 198
  • Inregistrat: 20-May 08

Postat 26 March 2010 - 08:28 PM

Nu cunosc din pacate germana dar ce ai tu acolo pare a fi un  set de pigmenti si ceva pensule pentru aplicare. Cele din rindul de sus par `washuri`. Despre washuri si pigmenti gasesti o gramada de lucruri scrise aici pe forum. Daca nuantele din set nu te multumesc poti sa mai achizitionezi pigmenti de la Mig Production care este `taticul` lor sau Pavel cred ca mai are pigmenti de la Agama. Daca variantele astea nu te multumesc poti sa mergi la `origini` cu tehnica `old school` adica sa te duci la primu magazin de artisti si sa cumperi un set de pasteluri necerate cu nuantele care iti trebuie. Dupa care prin rezuire cu un bisturiu,smirghel sau o sita obtii un praf (adica pigment). Daca te uiti un pic pe net sau chiar folosesti produsele de la mai multi producatori o sa observi ca si pigmentii difera intre ei ca si calitate. Evident sint mai buni cei mai fini si cu pigmentul cel mai puternic (care nu se estompeaza sau isi schimba culoarea odata ajuns pe model). In fine mai citeste pe aici folosirea pigmentilor este un fel de `fardare` a machetei si poti sa ii aplici uscati sau in combinatie cu diferiti solvanti sau fixatori. Exista citeva reguli de aplicare a lor dar un rezultat bun nu vine decit cu experienta si prin incercari. In final oricum trebuie sa ai in vedere ca tot ce lucrezi pe o caldire am inteles cu pigmenti si washuri trebuie sigilat cu un lac transparent pentru ca efectul sa nu dispara in timp sau sa fie `deteriorat` atunci cind pui mina pe model.

#3 Useril este offline   tibitu 

• Membru deplin

Postat 26 March 2010 - 09:25 PM

merci de sfaturi,insist totusi pe acest set. E cumparat de la minitehnik, contine 3 nuante de vopsea si 3 nuante de praf. Atasez si o poza scanata a cutiei. Prezentarea este "patinier set" adica exact ce vreau eu,sa dispara senzatia de casa impecabila si noua pe care o lasa macheta. Se poate vedea in poza ce se face cu acest set,insa nu stiu exact cum se face desi am primit indicatii de la vanzator
Imagine postata

#4 Useril este offline   LDH 

• Membru senior
  • Postari: 1430
  • Inregistrat: 20-September 06

Postat 26 March 2010 - 10:30 PM

Nu este prea greu dar trebuie oarece exercitiu ca sa ajungi la rezultatul scontat.

Acum depinde de ce imagine vrei sa obtii de la o cladire.

De aplicat se aplica foarte simplu.
O mica paranteza.
Nu am folosi ce ai cumparat tu dar "ma joc" cu pulberile/fardurile/prafurile de la Noch.
Initial Noch dadea impreuna cu tuburile de pigmenti o solutie - cred ca aracet - care se aplica inainte de depunerea pigmentilor.
Acuma nu.
Ca sa o inlocuiesc folosesc aracet Moment pentru lipit parchet care ramane transparent dupa aplicare.

Se pregateste locul de lucru.
Un capac de sticla din plastic in care se pune aracet Moment.
Un pahar de apa.
Un carton pe care pun pigmentii pe care-i folosesc, cate putin din fiecare.

Se moaie pensula in aracet apoi in apa incercand sa obtii o solutie cat mai diluata.
Se ia pe varful pensulei pigmentul ce doresti sa-l folosesti si stergi pensula pe carton pana ramane aproape uscata dupa care dai pe suprafata aleasa.
Se repeta operatia cu fiecare pigment in parte sau combinatii de pigmenti.
Este bine sa incepi de la culori inchise la culori deschise.
Stiu ca nu ai toate culorile dar prin combinarea celor din set cred ca poti acoperi cam toata gama.

Dupa ce ai obtinut rezultatul dorit poti sigila macheta cu un lac mat sau nu.
Eu personal nu am facut o sigilare si nu am avut probleme pana acuma.

Ceva despre cele de mai sus AICI si cateva imagini cu alte cladiri "prelucrate", inainte si dupa.
Avand in vedere ca mie-mi place sa arate putin suprarealist "ca se vada" poate sunt putin prea evidente interventiile dar atata timp cat beneficiarului ii place si nu vrea sa vada de la 2 m culori estompate sau o singura culoare ma conformez

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Pentru castelul de apa si remiza nu am poze cu ele neprelucrate asa ca am sa pun ce are Marklin pe sit

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Dupa cum probabil ca ai observat kiturile de la Marklin sunt initial gri. Eu le-am modificat pe ici pe colo sa arate putin altfel.

Si ultima ca, banuiesc, am plictisit destul, un depozit de la Faller. Poza initiala de la ei de pe sit.

Imagine postata

Imagine postata

Ce am scris despre modul de aplicare nu este o regula generala dar eu am aplicat-o cu rezultetele care se vad.
Am folosit si vopsele ... acrilice, adica coloranti pentru vosea lavabila, care se aplica foarte bine pe plasticul kiturilor, dau posibilitatea sa scoata in evidenta rosturile de mortar dintre caramizi si multe altele.

Spoor la modelit!

Aceasta postare a fost editata de LDH: 26 March 2010 - 10:31 PM

#5 Useril este offline   tibitu 

• Membru deplin

Postat 27 March 2010 - 01:08 AM

excelente lucrari,merci mult de sfaturi,am notat-aracet pt parchet :)

#6 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12661
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 27 March 2010 - 10:29 AM

Da clic aici http://www.cartula.r...NICI-t2773.html pe iconitele din postarea lui Alaur. Nu este exact pentru ce vrei tu, dar tehnicile sunt similare.

#7 Useril este offline   tibitu 

• Membru deplin

Postat 28 March 2010 - 12:49 AM

Vezi postareaLDH, la 26 Mar 2010, 22:30, a spus:

Este bine sa incepi de la culori inchise la culori deschise.
Stiu ca nu ai toate culorile dar prin combinarea celor din set cred ca poti acoperi cam toata gama.

Imi spui te rog ce si cum sa combin si ce pot obtine prin amestec? Am pulberi caramizu,negru si maro , iar vopseluri negru,alb si un verde ou de rata.

#8 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12661
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 28 March 2010 - 10:36 AM

Cred ca cel mai bine este sa incerci singur. Amesteca putin din pulberile pe care le ai si vezi ce rezulta. E calea cea mai sigura.

#9 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 28 March 2010 - 03:07 PM

Vezi postareatibitu, la 28 Mar 2010, 00:49, a spus:

Imi spui te rog ce si cum sa combin si ce pot obtine prin amestec? Am pulberi caramizu,negru si maro , iar vopseluri negru,alb si un verde ou de rata.

Z-mare are dreptate in privinta combinatiilor.

Singurul lucru de care trebuie tinut seama este ca atunci cand ai rosturi, cum este cazul celor din panourile de lemn sa le dai cu negru ca sa confere putina adancime.
In rest amesteci culorile cum vrei in functie de nuanta dorita.

Revenind putin la magazie.

La panourile cu zidaria am vopsit tot panoul in rosu, trebuia mai caramiziu, si zic ca a iesit bine.
Timp de uscare 24 de ore deoarece este colorant pe baza de apa.

Imagine postata

Imagine postata

Dupa uscarea stratului de rosu am preparat o vopsea alba, tot acrilica pentru zugraveli, foarte diluata - daca se putea mai subtire ca apa era si mai bine.

Am trecut cu o pensula mare, muiata in compozitie, peste rosturile caramizilor.
Am lasat panoul circa 10 minute in pozitie orizontala dupa care l-am pus in pozitie verticala ca sa se scurga surplusul de vopsea.
Rezultatul se vede in fotografie.

Panourile din lemn au fost tratate cam in acelasi mod.
Mai intai am vopsit cu negru rosturile.
Lasat la uscat - cam tot 24 de ore.
Vopsire panou cu colorant verde. Daca scapa putin in rosturi nu este bai.
Alte 24 de ore de asteptate.
Pe panoul verde am intervenit cu prafurile/pudrele de la Noch.
Aracet Moment, apa, pigment pudra si o pensula.
Am dat cu rugina in dreptul suruburilor, am evidentiat scurrgeri de apa cu praf folosind putin negru si alb ca sa iasa mai gri si am dat cu alb acolo unde am vrut sa arat ca lemnul a fost curatat de vopsea si atacat de intemperii.

Cat de bine am reusit sau nu se vede din fotografii.

Spoor!

#10 Useril este offline   tibitu 

• Membru deplin

Postat 29 March 2010 - 12:56 AM

mi-e greu sa cred ca voi avea atata rabdare...dar merita
Probabil voi face astfel : Faza 1: voi incerca sa vopsesc cu ce am,macar acolo unde mi-a ramas surplus de adeziv prin lipire. Sa incerc sa scap de aerul acela de casa nou-noutza.
Faza 2: sa realizez diorama,chair si cu casutele asa pentru ca simt ca nu mai am rabdare
Faza 3: dupa de imi trece si-mi vad si eu cladirile,omuletii si restul la locul lor sa ma apuc de transformarea cum ai facut tu mai sus.

Intre timp am pictat acoperisul primariei care arata groaznic la imbinari din cauza adezivului,este a 3-a casuta realizata de mine si nu aveam experienta destula
Iata ce a iesit cu pulberea caramizie:

Imagine postataImagine postata

Pacat ca am aflat de patinare tarziu si ca este dificil de facut cu casuta gata montata,altfel faceam inainte de montare macar acoperisul. Mai am una de construit si ma apuc inainte de asamblare.

Aceasta postare a fost editata de tibitu: 29 March 2010 - 12:59 AM

#11 Useril este offline   Radu161 

• Membru deplin
  • Postari: 86
  • Inregistrat: 06-May 08

Postat 29 March 2010 - 08:50 PM

Operatiunile de imbatranire le poti face si acum.
Nu-i nici o problema ca e totul montat.

#12 Useril este offline   tibitu 

• Membru deplin

Postat 31 March 2010 - 11:56 PM

De acest spray ce spuneti? http://www.jucarii.c...hp?prodcod=1367
L-a folosit cineva sau ceva asemanator?

#13 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 01 April 2010 - 09:36 AM

Nu l-am folosit dar, probabil, in cazul cladirilor montate constituie o problema deoarece este destul de dificil sa maschezi toate ferestrele si usile ce au geamuri.

#14 Useril este offline   tibitu 

• Membru deplin

Postat 01 April 2010 - 08:09 PM

probabil ca asa e,nu ma gandisem. Raman la ce mi-ai recomandat,moment. Azi am cumparat si "sexy scene" adica un cuplu facand nebunii :)

#15 Useril este offline   tibitu 

• Membru deplin

Postat 11 April 2010 - 10:52 PM

Jucandu-ma cu setul de mai sus,am obtinut asta:
Imagine postata
Initial era asa:
Imagine postata
De asemenea am facut rosturile dintre caramizi cum e normal la o casa aflata in c-tie si imi place mult cum a iesit:
Imagine postata

Din pacate nu reusesc sa fac lemnul sa arata natural,nici foarte vechi nu-l pot face,e totusi scandura relativ noua,nici cum e nu-mi place. Ma incurca ca sut multe si subtiri...sfaturi? aprecieri? :)

Aceasta postare a fost editata de tibitu: 11 April 2010 - 10:55 PM

#16 Useril este offline   rares 

• Membru deplin
  • Postari: 47
  • Inregistrat: 19-October 08

Postat 12 April 2010 - 06:04 PM

daca vrei sa arate natural, foloseste materiale naturale.
ia furnir foarte subtire, lipesti pe o fata o coala de hirtie si apoi inca o coala de furnir. deci un sandvich de furnir cu hirtie in mijloc. tai fisii de latimea scindurilor si le folosesti.
indepartezi structura de plastic in forma de capriori si grinzi si o inlocuiesti cu furnir.

#17 Useril este offline   tibitu 

• Membru deplin

Postat 12 April 2010 - 10:09 PM

sunt prea lipite ca sa pot aplica ce-mi recomanzi tu. Am mai lucrat nitel si sunt mai multumit de ce a iesit mai ales ca azi m-am plimbat prin hornbach si am observat niste lemne vrac. :)

#18 Useril este offline   tibitu 

• Membru deplin

Postat 03 June 2010 - 02:42 PM

Intre timp am avansat in tehnica,doar ca mi-am creat o alta :)
mai exact amestec pulberile cu apa,diluate in functie de necesitati,aplic,sterg cu o carpa apoi fixez cu spray noch. Asa iese montarea simpla a continutului kit-ului : Imagine postata

Asta a iesit cu ceva stradanii : Imagine postata[/URL]Imagine postata Imagine postata

Sunt foarte incantat,arata mai bine in realitate :)

#19 Useril este offline   LDH 

• Membru senior

Postat 03 June 2010 - 02:47 PM

Nu arata rau.
Intrebare: nu ramane suprafata lipicioasa dupa ce dai cu spray?
Daca da, nu este bine, o sa adune praf.

#20 Useril este offline   tibitu 

• Membru deplin

Postat 03 June 2010 - 03:19 PM

nu ramane,este chiar misto acest spray.Aici de exemplu am folosit pentru patinare vopsea,nu pulbere,ma refer la ruina.
Pentru baza,am folosit praf ( baza de culoare,stanci,brazi etc) ai au ramas nelipicioase si mate.
Iarba la fel,initial am folosit bison hobby ca adeziv,insa nu imi retine iarba in sus + ca nu o tine lipita asa ca am folosit spray-ul noch de 2 ori. O data ca sa adaug cata iarba am mai dorit,apoi ca sa se stabilizeze. Nu gasesc aracet moment pt parchet,cel putin in 2 supermarket-uri in care am cautat,am inteles ca ar fi ideal pt iarba. Initial cumparasem iarba mare,dar pt ca eu am aplicatorul acela mic si ieftin a trebuit sa cumpar iarba mai mica dar nu sunt multumit 100% de cum iese.

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi