Forum Machete,Modelism,Hobby: He 112 ARR - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

He 112 ARR

#1 Useril este offline   AlexPl 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 768
  • Inregistrat: 30-November 04

Postat 31 October 2005 - 11:28 AM

Salut,

M-am apucat sa construiesc special pt articolele de 1 dec. de pe www.aircraftresourcecenter.com macheta de He 112 prezentata si pe acest site.
Am ales avionul cu nr. 30, cel cu floarea de colt desenata pe lateral. Pentru a fi cat mai aproape de adevar, as vrea sa pun cateva intrebari:
- era camuflat in schema clasica RLM 70/71/65, sau avea alta schema de camuflaj?
- varfurile planurilor erau vopsite cu galben pe intrados sau nu?

Multumesc in avans tuturor care vor furniza raspunsuri.

Aceasta postare a fost editata de AlexPl: 31 October 2005 - 11:29 AM

#2 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 31 October 2005 - 12:50 PM

In mod sigur varfurile aripilor erau vospite in galben pe intrados. Asta era parte din insemnele de recunoastere ale avioanelor Axei pe frontul de Est.

Cat despre culorile extradosului, asta e mai complicat. Culorile au fost aplicate in Romania, pentru ca atunci cand au venit din Germania erau vopsite in RLM02.
Culorile sunt neclare, uite aici o poza http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?sh...1177&hl=heinkel in care pare sa fie maro cu verde (poate fi o distorsiune data de film) In alte poze pare sa fie un verde inchis si un verde deschis/oliv (Verdele oliv este notoriu ca fiind foarte instabil cromatic, vezi culoarea Olive Drab americana care variaza intre maro deschis si verde inchis in poze).
Astfel de culori (doua nuante de verde) au mai fost folosite si pe IAR37 sau unele PZL11, exista si unele poze color.
Nu sunt sigur daca sunt culori RLM ori culori romanesti preparate local. Stie cumva cineva cu siguranta (documente, amintiri) daca Aeronautica a importat culori RLM sau a primit donatii/a "completat" astfel de vopsele de la germani? Au folosit cumva formulele RLM si au facut amestecul din resurse locale?
Designul camuflajului lui 30 nu este german (linii relativ drepte si unghiuri) ci pare sa fie in benzi cam ca pe IAR80 (dar cu mai putine "valuri"). Asta se vede in cele doua poze ale lui 30 publicate in monografia Squadron Signal.
Intradosul este de asemenea neclar. L-au vopsit cu un albastru romanesc? Este RLM65? L-au lasat RLM02?

Parerea mea e sa il vopsesti in RLM 65/70/71 si daca cineva te contrazice cere-le dovada.
Radu

#3 Useril este offline   Cantacuzino 

• Membru senior
  • Postari: 717
  • Inregistrat: 22-February 05

Postat 31 October 2005 - 03:30 PM

Citeaza

Nu sunt sigur daca sunt culori RLM ori culori romanesti preparate local. Stie cumva cineva cu siguranta (documente, amintiri) daca Aeronautica a importat culori RLM sau a primit donatii/a "completat" astfel de vopsele de la germani? Au folosit cumva formulele RLM si au facut amestecul din resurse locale?

Vopselele folosite pt. He112 romanesc erau de la firma Ikarol - Germania, deci ar fi putut sa fie culori RLM.

#4 Useril este offline   Romi 

• Membru senior
  • Postari: 1933
  • Inregistrat: 05-September 05
  • Interests:Aviation

Postat 31 October 2005 - 04:26 PM

uite o schema

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: He12.JPG

#5 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 31 October 2005 - 04:29 PM

Numele de Ikarol este corect dar nu este concludent.
Ikarol era numele unui tip de vopsea fabricat de manufacturierul de vopsele Warnecke&Bohm AG (asa cum de exemplu Logan este produs al firmei Dacia, sau Fanta este produs al firmei Coca Cola). Ikarol se putea face si sub licenta (cum de exemplu DUCO a fost facut de mai multe fabrici din Romania in diferite culori). Asta nu indica in mod necesar o corelatie cu codurile RLM. De exemplu Ikarol putea fi facut si in roz daca asa cerea clientul. In cartea Squadron Signal se spune ca He112 gri au fost vopsite in culoarea "Rumanian Ikarol 133" si ca asta era echivalentul lui RLM63 (care e de fapt identic cu RLM 02 - poveste lunga). Sa intelegem din asta ca romanii au facut o comanda de la firma respectiva pentru un anumit tip de gri pe care ei l-au botezat 133? Nu stiu cu siguranta. Ar fi intersant de aflat in cazul asta si ce alte culori au mai comandat si cum le-au botezat? De fapt, stie cineva cu siguranta cine a fabricat vopselele pentru aviatia romana? Trebuie sa fie undeva niste rapoarte de intendenta care spun cate kile de ce fel de vopsea au fost comandate de unde.

Celelalte vopsele folosite de catre germani erau:
Avionorm fabricat de Ludicke & Co
DKH L fabricat de Dr. Kurt herbertus
Tokiol fabricat de Zoellner - Werke AG

Radu

#6 Useril este offline   Romi 

• Membru senior
  • Postari: 1933
  • Inregistrat: 05-September 05
  • Interests:Aviation

Postat 31 October 2005 - 04:31 PM

si o poza

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: he112b21599.JPG

#7 Useril este offline   Cantacuzino 

• Membru senior

Postat 31 October 2005 - 04:55 PM

Citeaza

Asta nu indica in mod necesar o corelatie cu codurile RLM. De exemplu Ikarol putea fi facut si in roz daca asa cerea clientul. In cartea Squadron Signal se spune ca He112 gri au fost vopsite in culoarea "Rumanian Ikarol 133" si ca asta era echivalentul lui RLM63 (care e de fapt identic cu RLM 02 - poveste lunga). Sa intelegem din asta ca romanii au facut o comanda de la firma respectiva pentru un anumit tip de gri pe care ei l-au botezat 133? Nu stiu cu siguranta. Ar fi intersant de aflat in cazul asta si ce alte culori au mai comandat si cum le-au botezat?

Radu aici iti dau dreptate. Desi Ikarol este( licenta) germana asta nu inseamna ca au folosit ca model pt. export codurile RLM. Posibil ca romanii sa fi cumparat vopsea Ikarol comanda speciala pt. IAR Brasov. Cunosc cateva coduri Ikarol folosite pt He 112 rom (dar nici unul verde). O sa le caut si o sa le postez.

#8 Useril este offline   Cantacuzino 

• Membru senior

Postat 31 October 2005 - 07:09 PM

Citeaza

Cunosc cateva coduri Ikarol folosite pt He 112 rom. O sa le caut si o sa le postez.

Coduri vopsele Ikarol pt He 112 romanesc (camuflaj gri) :

Tabloul de bord.
Mai intai dat cu grund Ikarol verde 201, dupa care vopsit cu Ikarol gris mat 105.

Inscriptii.
Email de polisaj Ikarol negru 103.

Fuselaj
Interior : lac de acoperire Ikarol 132/01 argintiu.
Exterior: grund Ikarol verde 201 dupa care dat cu email de acoperire Ikarol 133 RLM - gris.

Cocarde: Ikarol 121, 122, 123.

Furnizor vopsele Ikarol : Warnecke & Boehm, Berlin-Weissensee, Goethestr. 17-19.

Aceasta postare a fost editata de Cantacuzino: 31 October 2005 - 07:12 PM

#9 Useril este offline   Cantacuzino 

• Membru senior

Postat 31 October 2005 - 09:47 PM

Citeaza

Am ales avionul cu nr. 30, cel cu floarea de colt desenata pe lateral. Pentru a fi cat mai aproape de adevar, as vrea sa pun cateva intrebari:
- era camuflat in schema clasica RLM 70/71/65, sau avea alta schema de camuflaj?
- varfurile planurilor erau vopsite cu galben pe intrados sau nu?

Profil color cu nr 30 (dintr-o publicatie poloneza)

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: HE112_green.jpg

#10 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 31 October 2005 - 09:56 PM

Cred ca acele dungi galbene de la mijlocul aripii nu sunt aplicabile in cazul acestui avion.
Radu

#11 Useril este offline   AlexPl 

• Membru senior
  • Postari: 768
  • Inregistrat: 30-November 04

Postat 01 November 2005 - 08:23 AM

Multumesc tuturor pentru informatii.
Profilul color de mai sus il am si eu, insa cu doua dubii.
Dupa cum spune si radub, al doilea rand de dungi galbene nu cred ca se aplica la acest avion, si deasemenea, deasupra profilului scrie ca acest camuflaj era facut cu RLM 71 si RLM 72, ceea ce mi se pare foarte bizar. Cred ca este mai degraba RLM 70 si RLM 71. RLM 72 era folosit pentru hidroaviatie, si nu cred ca se aplica la acest avion. Cred ca este o greseala de tipar :-D

#12 Useril este offline   Cantacuzino 

• Membru senior

Postat 01 November 2005 - 09:52 AM

Citeaza

Dupa cum spune si radub, al doilea rand de dungi galbene nu cred ca se aplica la acest avion, si deasemenea, deasupra profilului scrie ca acest camuflaj era facut cu RLM 71 si RLM 72, ceea ce mi se pare foarte bizar. Cred ca este mai degraba RLM 70 si RLM 71. RLM 72 era folosit pentru hidroaviatie, si nu cred ca se aplica la acest avion. Cred ca este o greseala de tipar

Profilul color este doar o interpretare a autorului deci nu trebuie luat ca sursa sigura. Cred ca varianta de vopsire RLM 65,70,71 ar fi cea mai apropiata de adevar. Si fara dungile galbene de pe aripa. :-D

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi