Dupa ce am terminat de intins firele am dat pe avion un strat de vopsea Model Master-
Aluminiu.
Aici a intervenit o mica problema, pe care am intanit-o si cu alta ocazie in care am folosit vopsea Model Master, si anume ca atunci cand dau cu aerograful o data cu vospeaua s-a depus pe macheta un strat fin de praf in culoarea vopselei folosite. Am avut problema asta si cu albul mat de la Model Master cand vopseam YAK-ul 18. Dupa ce s-a uscat vopseaua am indepartet praful cu un burete de spalat vas la bucaterie si cu o pensula foarte aspra, apoi am trecut la vopsit cocardele.
Pentru cocarde m-am folosit de autocolant decupat la cutter-plotter taiat la dimensiunea potrivita
dupa care am vopsit cu rosu
dupa vopsirea cu rosu am mascat.
dupa mascare, in zona imbinarii autocolantului am mascat iarasi imbinarile, pentru a nu difuza vopseaua
am continuat in felul acesta pana am vopsit toate cele trei culori. cand am dat autocolantul jos au inceput probleme
cand am vazut cum s-a desprins vopseaua am banuit de la inceput ca de vina este praful care a impiedicat vopseaua cocardelor sa adere pe avion. ca dovada, pe autocolant a ramas acest praf. nu este vopsea desprinsa, vopseaua a ramas pe avion, asta ce se vede e numai praful de care zic
,
astfel incat singura solutie a ramas indepartarea cocardelor....si revopsirea avionului.
Care o fii cauza depunerii acestui praf nu stiu, vopseaua am amestecat-o destul de bine, am diluat-o, am amestecat-o cu cateva picaturi de alb tot Model Master. Ma gandesc ca o fii prea veche, ultima data am vopsit cu ea acum vreo 3 ani, sau ....eu stiu.
La cocarda ma folosit rosu-agama, care s-a comportat bine, galben-tamiya care s-a comportat cel mai rau, iar la albastru am folosit Vallejo, care s-a comportat cel mai bine, dar asta avea deja sub el un strat de rosu si unul de galben, deci nu a aderat direct peste aluminiu.
O alta cauza ar putea fii autocolantul folosit la mascare, desi nu este chiar atat de puternic. daca asta era de vina desprindea tot, dar cel mai tare a afectat vopseaua galbena-tamiya.
Alta cauza ar putea fii timpul de uscare intre vosire. La rosu a fost de 24 de ore, la galben numai cateva ore pana am mascat iara.
O fii si asta o cauza dar eu continui sa cred ca vopseaua Model Master, cu care am mai patit-o, este de vina!
Deci, de la capat....