JAGDPANTHER LATE-TRUMPETER 1/72 MULT -PROMISUL TUTORIAL DE VOPSIRE LA PENSULA
#1
Postat 11 March 2010 - 02:37 AM
Dupa cca o ora-jumate de"mesterit" ,kitul era deja pregatit de "zugraveala".Singurele adaosuri au fost grilele[ramase de pe un Panther Dragon distrus],tunul,aparatoarea si mantaua tunului,ramase de la acelasi Dragon.Despre asta e vorba,uzat din start[am strambat aripile,i-am mai taiat din sorturi si l-am "ciupit" pe alocuri]:
Am inceput printr-o spalare a kitului cu red-brown[email Revell],bine diluat cu nitrodiluant,cu ajutorul unei pensule mai late.Rezultatul va fi unul descurajant,dar e metoda mea preferata de texturare...N-o recomand nimanui care nu e obisnuit cu ea,nitrodiluantul ataca plasticul.
Am trecut ,apoi,la vopsirea in culoarea de baza a blindatului.Cu ajutorul unei pensule mai late,inmuiata putin in "praf" de la Zvezda,apoi in sandgelbul de la Agama,am vopsit tot blindatul.E de preferat ,la acrilicele Agama,sa se utilizeze vopseau ramasa in capacel ,dupa agitarea flaconului si intr-un mod semi-uscat,gen dry-brush.
Rezultatul va fi o macheta aproape uzata,fara nici un fel de luciu...
A urmat alegerea schemei de camo si "trasarea" ei pe blindat.Am ales o schema "tricolora",destul de dificila de realizat din pensula si...convins,bineinteles, ca majoritatea vopsitorilor la pensula,de un camo de genul asta ar fi interesati.Daca m-am inselat,va rog sa-mi spuneti...
Am inceput cu medium green[N23M] de la Agama,in aceasi combinatie cu praf de la Zvezda.Am utilizat o pensula mai putin deasa,utilizata de mine pt diferite camo-uri-liniute ,dungi,"serpisori",pete,etc.
A urmat red-brown,in aceasi combinatie cu praf.Rezultatul initial e absolut dezamagitor ,mai ales cand lucrezi la "viteza mare".
Ei,dar de-abia acum urmeaza partea cea mai interesanta si anume...pensula "fermecata". .E vorba de o pensula mai groasa si mai deasa,taiata foarte scurt...Adica urata asta:
Cu aceasta pensula se "trece"[prin frecare cu vopsea semi-uscata] peste camo[medium green si red-brown+acelasi praf].Deja camo-ul incepe sa arate altcumva...
Cu ajutorul unei pensule late,a urmat apoi un dry-brush cu culoarea de baza[sandgelb+praf],peste toata suprafata tancului,pt o mai buna estompare a culorilor.Rezultatul:
Se pot face mici retusuri,cu pensula "fermecata",unde vi se pare ca ar fi nevoie.Ulterior i-am aplicat un wash cu un negru[MM acrilic] bine diluat,pt o mai buna reliefare a detaliilor.E de preferat sa stergeti surplusul de negru,cu ajutorul unui burete,inainte de usarea totala...altfel vor ramane pete urate pe macheta.
I-am aplicat decalurile-stiu ca trebuiau puse inainte-graba mare...dar le-am rezolvat rapid cu nitrodiluant.Aplic metoda nitro,la decaluri,de ceva timp,si n-am avut inca probleme...dimpotriva,le dispare luciul.
In final am ajuns la partea care-mi place mie cel mai mult:uzurile si "ciupiturile artistice"."Reprezentate" pe kit de la inceput,le-am facut un high-light cu praf{Zvezda},iar mai apoi gun-metal+rugina,de la Agama...totul cu ajutorul unui varf de scobitoare si in cel mai pur stil "spaniolesc".Rezultatul,cel putin pt mine, a fost incantator...e prima data cand fac asa ceva pe un kit 1/72.
La final i-am mai aplicat un dry-brush cu gun metal de la Tamiya...
Din pacate am pierdut am pierdut vreo 3 ore la RAR si vreo 2 la dentist,asa ca n-am mai reusit sa termin acest tutorial si a ramas in stadiul din ultima poza.Urmarea ,sper,pe maine...
Imi cer scuze pt calitatea pozelor,dar...credeti-ma ca e al naibii de greu sa si lucrezi si sa si scrii.Sper doar sa fi fost destul de explicit si clar,eu cel putin am incercat...Nu sunt eu un bun vorbitor,dar am o mare scuza.La moti,de unde sunt eu ,exista o vorba:"-Vorbaria multa,saracia omului!"
Pe curand si mult spor!
#2
Postat 11 March 2010 - 12:17 PM
Astept cu mare interes continuarea!
As vrea si eu sa adaug pe mess "machetisiti" pentru a putea schimba mai usor pareri, sa intreb si eu chestii de detaliu, schimb de materiale - carti, documete, etc. Vreau sa invat cat mai multe si sa ma perfectionez pentru ca deja este o pasiune pentru mine, Cine ar vrea sa-mi dea un PM.
Multumesc inca odata pentru tutorial
#3
Postat 11 March 2010 - 12:38 PM
ps: Care e treaba cu "praful" de la Zvezda in combinatie cu respectivele culori? Ce efect induce?
Aceasta postare a fost editata de cmc: 11 March 2010 - 12:46 PM
#8
Postat 13 March 2010 - 03:05 AM
Probabil ca e singurul lucru util,pe care l-am facut si eu pt forumul acesta.Restul au fost doar ...futilitati.Initial,acest forum a fost creat tocmai din dorinta de intr-ajutorare,daca imi mai aduc aminte bine...Cartula sau Crios,daca gresesc "amendati-ma". .
Din pacate ,joi a venit cadoul lui fiu-meu[pt ziua lui],asa ca de atunci tot am montat la fortarete,berbeci si turnuri de asalt,mangonele,baliste si nu mai stiu ce mai era pe acolo.Ce sa faci...copii sunt prioritatea nr 1,cel putin pt mine...restul chiar sunt futilitati.La 22 a venit ora de culcare si-am sarit rapid in "schema"...nu de alta,dar azi[sambata] urmeaza"muzica si dansul" .
Deci,mi-am baut tacticos cafeaua si m-am apucat de lucru.Dupa cca 3 ore am reusit sa finalizez Jagd-ul.
Am inceput cu trenul de rulare.Cu o pensula lata i-am aplicat o "corectie" cu pigment[mud de la Agama],spalat apoi cu negru[acrilic MM-foarte diluat].
Dupa uscare a urmat un dry-brush cu steel de la MM.Rezultatul:
Am vopsit apoi mitraliera,sculele de pe spate,senilele de rezerva si esapamentul.La senile si la tobe am folosit rugina de la MM+pigment rust de la Agama."Afumarea" tobelor s-a facut cu tracks color de la Agama.A urmat un dry-brush cu gun-metal[Tamiya].Din pacate poza nu prea ma ajuta...
A venit randul galetilor.Vopsiti in acelasi stil ca si camo-ul de pe tanc,iar bandajul de cauciuc cu tyre color de la Agama.
I-am montat...primul rand,urmat de-un wash cu negru diluat,al doilea rand,urmat de acelasi wash si ultimul rand de galeti si nelipsitul wash.
Am montat si rotile dintate,dupa ce le-am "spalat" cu gun-metal pe dinti.
Am ajuns intr-un final la senile.Vopsite cu rugina de la MM,dupa uscare,au mai avut parte de-o vopsire cu rugina[MM]+pigment rust[Agama].
Le-am mai aplicat un pigment mud[aproape uscat],iar apoi un dry-brush cu gun metal.
Am montat tobele si cricul,pe spate si i-am pus senilele pe galeti[prima data se trage senila bine pe roata dintata,incat dintii sa patrunda prin gaurile din zale].
Asa cum se poate vedea senilele stau destul de nasol.La Dragon sunt prea lungi,la Trumpeter prea scurte...
Fiind facute dintr-un cauciuc foarte moale,le-am rezolvat cu ace de gamalie.Stiu ca e urat,dar nu cred ca le-as fi putut rezolva cu superglue si nu cred ca deranjeaza pe nimeni acele acelea.Sau mai stii???
Am "impachetat" tot ce aveam de lipit si iata rezultatul final.
Probabil ca voi reveni cu alte poze,dimineata,dupa ce-mi beau cafeaua ,acum sunt frant,cred c-am vorbit preamult ... deocamdata sper sa fie bune si astea...
#9
Postat 13 March 2010 - 10:28 AM
Mare, mare lucru ca nu ne-ai trantit la sfarsit o macheta gata si sa ne zici: uitati-va ce am mai vopsit!
Minunata tenica ta de vopsire care daca nu ma insel se numeste "Tufuire a culorilor". Cei care fac figurine pot spune daca este asa.
Minunat si efortul de a mai corecta din lipsurile modelului. Daca gravai si chepengurile pe jumate si le faceai vopseaua sarita pe taietura era perfect. Nu stiu daca mai poti, dar prindeau bine si doua prisme montate pe interior la comandant si conductor.
Cu stima, Cata
#10
Postat 13 March 2010 - 12:46 PM
Eu personal as invata mult mai multe si as retine mai bine detalii si elemente noi dintr-un build story decat daca postez o macheta cu jde greseli care incep sa fie enumerate.
Suna destul de egoist, dar eu vad ca acest forum este mai mult pentru impartasirea experientei.
Multumesc inca odata Dani!
#11
Postat 13 March 2010 - 05:16 PM
E ,acum ,la final,cand m-am uitat la acest topic,am realizat cat tot mot am ramas...cred ca sunt mai multe poze decat vorbe. .Se pare ca sunt prea batran ca sa ma mai schimb ...obiceiurile proaste se dezvata greu.
CMC:"Care e treaba cu "praful" de la Zvezda in combinatie cu respectivele culori? Ce efect induce?"
In primul rand le "deschide",Agamele avand nuante foarte inchise,iar in al doilea rand ,le matuieste.
Alexie:"am sa experimentez daca este si pentru "nasul" meu."...e pt oricine se arata deschis la asa ceva,deci NU pt cei conservatori sau cu reticente "vizavi de orice fel de uzuri".Am vrut sa-ti zic si la Carole,dar m-am abtinut,tocmai pt a evita anumite disensiuni...acum,ca deja au avut loc nu ma mai abtin.Debarcarea din Normandia a avut pe plaje[nisip,umezeala,noroi,explozii,etc],iar nemtii nu trageau cu boabe de fasole. .Tancul tau a trebuit sa inainteze spre inamic prin mizerii,gloante ,proiectile si explozii...Vizavi de zgarieturi si alte "ciupituri artistice",le reamintesc unora ca desanturile din elicopter nu erau posibile prin 1944. .DAR ..."de gustibus non discutandum".
Pt Flo,dany,bus,cmc si dan2du:va multumesc inca o data pt apreciere si cuvintele frumoase.Sper sa fie de un real folos pt toti cei impatimiti de uzuri.Vizavi de "invatacei" si "maestri",nimeni nu s-a nascut machetist...dar perseveram...Eu personal sunt un tip deschis la orice ma ajuta la realizarea unei machete cat mai apropiate de realitate,de aceea am incercat sa pun in practica cam tot ce-am vazut prin tutorialele de pe net.Conservatorismul nu duce la progres,e un lucru observat de oameni din cele mai vechi timpuri... si nici nu ma deranjeaza cat timp nu e impus ca regula de baza.
Pt Cata:foarte multumesc pt aprecieri,mai ales ca vin din partea ta.
Intr-adevar tehnica utilizata e cea de "Tufuire a culorilor".Am pus link-uri[cu aceasta tehnica] in topicul cu KT-ul 222 din sectiunea Tigru@variante-probabil ca l-ai vazut.Vizavi de KT,iti sunt dator cu niste scuze publice...ai avut dreptate:KT-ul Dragon e net superior celui de la Revell.Oricum nu mai fac afirmatii pana nu vad cu ochii mei...4 ochi vad mai bine decat 2,asa ca scuzele de rigoare.In privinta Jagd-ului,nu voi mai face nimic,eventual ii pun niste cabluri de remorcare...
Stima si respectul e reciproc!
Deci,ca o concluzie finala...cu eforturi minime de durata totala-cca 6-7 ore,pret de cost minime,fara materiale sofisticate[vopselele Agama si pigmentii-care nu sunt obligatorii- sunt ieftini,pensule ordinare,din orice librarie ,putin "modificate"],DAR cu multa placere si pasiune,se poate ajunge la acest rezultat si la altele mult mai bune...
Aceasi tehnica poate fi utilizata cu succes si pe scari mai mari[1/48 si 1/35,am probat-o pe cca 70 de 1/35 si pe vreo 5 1/48,pt dif.clienti si n-am avut plangeri ],trebuie doar schimbate pensulele...
TIN SA REAMINTESC CA ACEST TUTORIAL A FOST FACUT CU SCOPUL DE A FI DE UN REAL AJUTOR SI NU DE A-MI CASTIGA ADEPTI SAU TITULATURI DE ORICE FEL.PERSONAL INCA MA CONSIDER CA FAC PARTE DIN "LIGA AMATORILOR",DAR UN AMATOR INCA ENTUZIAST.
Numai bine si mult spor tuturor!
#14
Postat 14 March 2010 - 06:10 PM
O alta intrebare.. ciupiturile de pe blindaj le-ai facut tot la cald? cu un ac sau ceva de genul incalzit? si eu as incerca ceva de genul dar mi-e sa nu o dau in bara si nu prea-mi permit sa stric machetele :D si as vrea sa stiu mai in detaliu ce si cum.
#16
Postat 14 March 2010 - 11:52 PM
Aceasta postare a fost editata de Cata: 14 March 2010 - 11:56 PM
#17
Postat 15 March 2010 - 01:29 AM
In acelasi timp, o lectura placuta si fara inflorituri inutile, din care torusi nu lipseste umorul.
Faptul ca esti relaxat si nu astepti medalii te ajuta sa faci lucruri pline de har.
Spor la machetit in continuare si sa-ti fie sanatos juniorul !
#18
Postat 16 March 2010 - 12:16 PM
Pai nu pt relaxare si placere,practicam hobby-ul asta?Eu,cel putin,pt asa ceva il practic,nu pt medalii,concursuri sau competitii...Vizavi de chestia asta,dupa accident am realizat ce noroc am avut cu hobby-ul asta,reuseam sa ma detasez complet de situatia in care eram... inchipuiti-va[timp de-o luna] cum e sa stai pe spate in pat si sa montezi machete .De vopsit nu se punea problema,mi-era imposibil...
"Sa-ti fie sanatos juniorul "...si junioara.Mersi iti doresc la fel!
Mersi Cata!
"Am sa incerc si eu cand ma apuc de vopsit. Sper sa fie anul asta. "Si eu sper la fel...vezi de ce nu mai am nevoie de aerograf?