Forum Machete,Modelism,Hobby: Problema decaluri - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Problema decaluri

#1 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 591
  • Inregistrat: 01-February 09

Postat 02 March 2010 - 04:13 PM

Se dau... Suprafata lacuita frumos, decaluri Tamiya, solutie de pozitionare Mr. Mark Setter si solutie de inmuiere Mr. Mark Softner...

Am aplicat solutia de pozitionare, decalul in pozitia corecta si am eliminat usor solutia si aerul de sub el cu un betigas cu bumbac. Apoi am dat cu solutie de inmuiere din abundenta si l-am lasat. Totul parea ca la carte, s-a incretit, dar dupa o vreme au aparut problemele...

In anumite parti, decalul a disparut cu fisuri albe in el...

Rezultatul in imagine... Ce a mers prost?

Imagine atasata: CIMG0121_crop.jpg

Mai mult... Cum dau jos acum decalul? Din fericire, am rondele RAF separat si pot reface, dar nu stiu care e cea mai non-destructiva metoda pentru a da jos decalul lasand vopseaua intacta.

#2 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12670
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 02 March 2010 - 06:32 PM

Citeaza

Ce a mers prost?
Simplu, cei prea mult, nu-i sanatos! "Apoi am dat cu solutie de inmuiere din abundenta si l-am lasat" :bang:
Nici nu trebuia sa-mi spui ca ai dat din ambudenta, se vede in poza!
Solutia de imnuiere, se da in strat subtire, trebuie doar sa umezeasca decalul, nu sa balteasca pe el. Surplusul, datorita capilaritatii, s-a adunat in bobite, care, dupa uscarea solventului, ti-au lasat gilmele de material pe decal. Nu cred ca mai exista solutie de remediu. Incearca sa speli putin declul cu apa calduta sau chiar cu solutia cu care ai dat, dar atentie, fara sa faci iar balti!
Daca nu se lasa, incearca cu putin alcool izopropilic si poate reusesti sa-l dai jos , fara sa distrugi si vopseaua. Dar cu atentie, ca cei mult...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: CIMG0121_crop.jpg

#3 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 02 March 2010 - 06:52 PM

Z-mare, dac-ar fi asa de simplu cum spui tu... Am decaluri pe care tensiunea superficiala e mica si nu se fac bobite. Asta de care vorbim, nu se umezeste deloc. Face bobite pe el si odata ce am pus solutia, daca-l ating sa sugativez solutia, se distruge oricum.

#4 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 02 March 2010 - 08:15 PM

Romulus, am avut si eu experiente neplacute cu decaluri Tamiya, dar am observat ca cel mai bine functioneaza cu apa calda sau chiar fierbinte!
Nu stiu cit este de mare diferenta intre Micro Sol ( ce folosesc eu ) si Mr. Mark Softer dar principiul de lucru este acelasi.
Inca mai poti sa le salvezi, eu am avut nenumarate reusite chiar si dupa Micro Sol!

Dintre toate decalurile cu care am lucrat pot sa iti spun ca Tamiya sunt cele mai rezistente la maltratat! Ele lucreaza cel mai bine cind au o sursa de caldura, se muleaza dupa forma ca un vis!
Pune si incalzeste niste apa atit cit sa scoata aburi ( numai sa nu fiarba). Foloseste un bat cu vata (Q-tip) in care un capat al pui in apa fiebinte dupa care storci chiar putin apa din ea si o aplici pe decal. Inceraca sa incalzesti tot decalul, si pune vata cit mai des in apa fierbinte. Normal decalul trebuie deja sa reactioneze si incepe sa se asterne pe macheta.

Daca totusi nu iti iese ( ceea ce m-ar mira) decalul se poate lua relativ usor cu banda adeziva Tamiya. Pui peste decal si tragi usor.
Totusi ti-as propune sa incerci. Nu ai ce pierde! Daca eu am reusit, poti si tu! Pe viitor, lasa Mr. Mark Softer si foloseste numai apa calda la decalurile Tamiya!

Atentie: daca decalurile sunt de la Cartograf, ele nu sporta apa fierbinte, dar merg bine cu apa calda 30 - 40°C.

Succes!

#5 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 02 March 2010 - 08:25 PM

Tu spui sa incerc sa le incalzesc acum in stadiul asta?

Cele de la Cartograf au fost un vis... Le-am pus pe cele de pe Stuka, cu Balkankreutz. Putin neglijent, pentru ca oricum se vor vedea foarte putin sub vopsea... Dar altfel, nu se compara cu cele de la Meteor.

Imagine atasata: CIMG0119.jpg

#6 Useril este offline   Bill 

• Membru senior
  • Postari: 1879
  • Inregistrat: 06-December 04

Postat 02 March 2010 - 08:39 PM

Salut Romulus,
Mr Mark Setter de la Gunze nu e un lichid de aderare clasic de genul Micro Sol de la Microscale sau Adhesol de la Agama. El are si agent de inmuiere in el, am observat de fiecare data cind l-am folosit ca decalurile s-au incretit initial iar apoi, fara nicio interventie s-au mulat perfect pe relief. Nu atit de puternic ca si la Mr. mark Siofter, dar destul. Doar la picaturi trebuie sa fii atent sa nu faca gaura. Dupa pozele tale asta pare sa fie.
Tot dupa pozele tale, vad ca decalul s-a mulat deja in santul gravurii de aceea cred ca este foarte greu sa-l poti scoate dupa metodele clasice, enumerate de Tibi, foarte bune de altfel, asta depinzind si de cit sunt de uscate si de ce ai dedesubtul lor(banuiesc ca Future).
In general fiind un fan al zemurilor Gunze pot spune ca sunt decisive, nu prea mai ai ce face dupa ce ele au actionat, respectiv incretit si uscat. Bineinteles intotdeauna exista metoda "foarfecii" adica luat cu abraziv si revopsit....cu partile proaste de rigoare. :bang:
Bineinteles ca aceste zemuri au actionat cu mici diferente intre multele tipuri de decaluri tratate, de aceea eu fac probe inainte de aproape toate decalurile sa vad raspunsul la ele. Chiar si intre decalurile Tamiya exista diferente, datorate momentului cind a fost scos kitul, timpul de pastrare, etc.
Daca decalurile sunt din cele la care nu adera Domnii de la Gunze , e mai bine sa folosesti un agent de aderare soft(chiar apa calda cu un pic de otet). Cit despre partea cu distrugerea la sugativare, nu stiu ce sa zic, asta chiar nu am intilnit-o.
Te rog sa ne zici daca ai reusit sa scoti decalurile dupa metodele clasice, multumesc.
Spor,
Bill :bang:

#7 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 02 March 2010 - 08:48 PM

Deocamdata, am aplicat altele noi peste si fiind ambele foarte subtiri, rezultatul e multumitor, alternativa fiind smirghelul.

Dar am observat si eu ca Mr. Mark Setter inmoaie decalul si mi s-a parut ciudat. Am MicroSol dar cred ca e echivalenta a lui Mr. Mark Softer, nu? Pe ea scrie: "Setting solution for decals" si putin mai jos "Softens decals to conform to irregular surfaces for a 'painted on' look".

Am incercat sa le scot cu banda, dar erau uscate bine si rezistente si la polish. Nici poveste. Altceva n-am incercat. Fiind foarte subtiri, am decis sa incerc sa le suprapun. Sincer eu nu observ c-ar fi doua.

... Dar... Si aici am patit ceva identic, dar mult mai putin vizibil... De data asta, am pensulit de zor suprafata cu Mr. Mark Softer, ca sa nu las nici un moment sa se adune zeama. Aparent asta era solutia. Inmoi, inmoi, dar doar varful... :D

Cele de la Cartograf sunt imune. Se incretesc si se muleaza.

#8 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 02 March 2010 - 09:03 PM

Romulus, daca le-ai aplicat numai acum, dai putin timp. Normal ele se intind, ce poate sa te tradeze este stratul care este dedesubt!
Nu ai incercat cu apa fierbinte, nu-i asa? Pacat, ai fi fost surprins sa vezi rezultatul! Ok, maybe next time!

Mr. Mark Softer = Micro Sol dar se zice ca ar fi o mare diferenta :
- primul permite doar una cel mult doua aplicari dupa care basta
- micro sol se poate reaplica si inmoaie decalul de fiecare data, este recomandat si pentru curatat decaluri busite atita timp cit nu este aplicat lac peste ele!

#9 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 02 March 2010 - 09:18 PM

Vezi postareaBill, la 2 Mar 2010, 20:39, a spus:

[...]Mr Mark Setter de la Gunze nu e un lichid de aderare clasic de genul Micro Sol de la Microscale sau Adhesol de la Agama[...]

Mr. Mark Setter de la Gunze nu e un lichid de aderare clasic de genul Micro Set de la Microscale sau Adhesol de la Agama.

#10 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 02 March 2010 - 09:20 PM

Vezi postareaRomulus, la 2 Mar 2010, 21:18, a spus:

Mr. Mark Setter de la Gunze nu e un lichid de aderare clasic de genul Micro Set de la Microscale sau Adhesol de la Agama.

Ba ma tem ca da Romulus!!

Aha, acum am vazut jocul...

Aceasta postare a fost editata de tibi22: 02 March 2010 - 09:22 PM

#11 Useril este offline   Bill 

• Membru senior
  • Postari: 1879
  • Inregistrat: 06-December 04

Postat 02 March 2010 - 09:20 PM

Vezi postareaRomulus, la 2 Mar 2010, 21:18, a spus:

Romulus,
Corect, scuze de greseala, asta vroiam sa zic.
Spor,
Bill

#12 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 02 March 2010 - 09:26 PM

Vezi postareaBill, la 2 Mar 2010, 21:20, a spus:

Romulus,
Corect, scuze de greseala, asta vroiam sa zic.
Spor,
Bill

Nu e problema Bill, eram sigur ca asta ai vrut sa spui. Dar da, ai dreptate. Mr. Mark Setter ar fi o combinatie de MicroSet plus putin MicroSol. Cel putin in comportament fata de decaluri.

#13 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12670
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 03 March 2010 - 10:47 AM

Citeaza

Z-mare, dac-ar fi asa de simplu cum spui tu... Am decaluri pe care tensiunea superficiala e mica si nu se fac bobite. Asta de care vorbim, nu se umezeste deloc. Face bobite pe el si odata ce am pus solutia, daca-l ating sa sugativez solutia, se distruge oricum.
NU toate decalurile reactioneaza la fel. Nu merge cu o solutie, incerci cu alta. Ultimate: NITROSOLV!

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi