wurger, la 14 Feb 2010, 07:34, a spus:
Cat priveste fireturile, ma chinui dupa cum v-am spus si eu la unele si dupa al treilea amestec de incercare cu auriu si alte culori (am incercat si cu pix cu gel auriu), am clacat si am dat cu alama de la agama. Peste asta voi veni cu un wash ca sa o mai omor si peste toate cu un lac mat ca sa nu mai luceasca ca nebuna. In plus voi asigura contrastul din bumbii pe care o sa-i fac cu cel mai lucios auriu pe care-l am.
Fireturile sunt mici si la ce fac eu la 75 mm. La 54 sunt ca parul si cu greu poti sa le dai volum. Auriul ajuta (cel putin in cazul meu) prin faptul ca are pigmentul foarte fin si acopera la prima trecere. Daca e sa dai de doua ori deja ai marmelada.
Asta a fost marea mea problema atunci cand am incercat sa lucrez fireturi, platose, armura sau coifuri cu multe detalii. Dupa cateva cucuie iata tehinica pe care o folosesc:
Dupa grund, aplic un wash din Humbrol 33 ca prim strat. Cheia este ca de fapt nu este un wash clasic, subtire... putin mai subtire decat consistenta laptelui. Il aplic pe toata suprafata subiectului si il las sa se usuce foarte bine dupa care urmeaza drybrush... de obicei incep cu bronz sau cupru... aici atentia este indreptata la cat bronz sau cupru ramane pe pensula. Ce am eu are pigment mare si trebuie sa-l indepartez complet de pe pensula. Drybrushul este foarte usor aplicat - putin inseamna mult in acest caz. Dupa ce sunt multumit de efect, aplic aceeasi tehnica cu auriu dar si mai usor decat in cazul bronzului si numai pe anumite zone.
In felul acesta obtin shadow: Black "wash"; mid tone: bronz sau cupru drybrush; highlights: auriu foarte usor drybrush.
Rezultatele sunt bune si dau o buna profunzine a detaliilor si in acelasi timp si o texturare a suprafetei.
Daca te uiti la doua postari ale mele - Razboinic Celt si un Hussar Rus - ai sa vezi rezultatele acestei tehnici.
Aceeasi tehnica o aplic pt. suprafete de otel. Shadow: Black "wash"; mid tone: steel drybrush; highlights: silver foarte usor drybrush.
Toata aceasta tehnica evita "marmelada" de care vorbesti si iti da un control, cat de cat, al detaliilor.
Sunt convins ca mai sunt si alte tehnici care, poate dau rezultate si mai bune, dar aste este tehnica folosita de mine in prezent. Poate ajuta.
Poate Alguhan va interveni si ne va spune cum a lucrat firetele in cazul acestiu exceptional executat razboinic.