Forum Machete,Modelism,Hobby: Lucky Toys-Vlad Tepes - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Lucky Toys-Vlad Tepes Primul set de figurine medievale romanesti?

#1 Useril este offline   dodos 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 108
  • Inregistrat: 01-January 10

Postat 08 February 2010 - 12:05 AM

Vlad Tzepes

Imagine postata
Imagine postata Imagine postata Imagine postata Imagine postata All figures are supplied unpainted (Numbers of each pose in brackets)
Imagine postataStats Date Released 2009 Contents 34 figures and 8 horses Poses 11 poses, 2 horse poses Material Plastic (Medium Consistency) Colours Brown/Grey Average Height 24.5 mm (= 1.77 m) Imagine postata
Imagine postataReview

Vlad Tepes is little known outside his native lands, or at least little understood. Born around 1431, he ruled Wallachia (which is in modern Romania) as voivod or prince for several periods between 1448 and his death in 1476. Wallachia was a turbulent land, caught as it was between Hungary and the vigorous Ottoman Empire, both of which claimed suzerainty over it at various times. Along with these neighbours, who were always happy to interfere in local politics, a restless and disloyal local aristocracy made governing such a land a challenging and dangerous task, and the frequent changes of ruler were often accompanied by violence and death. In an age when princes often used terror to get their way, Vlad became known for the extremes to which he would go, both in the sheer number of his victims and in the gruesome nature of his apparent favourite form of execution – impalement on a wooden stake (hence ‘Tepes’ – ‘the impaler’). Much of his energies were directed toward fighting the expanding Ottoman Empire, which he personally hated, thus providing something of a buffer between that empire and Western Europe.

In common with many armies of the time the armed forces of Wallachia were made up of two parts – the ‘Lesser Army’, which was comprised of professional soldiers, foreign mercenaries, loyal retainers and some selected peasants and townsmen, and the ‘Greater Army’ or voinici, which was effectively a general levy of all able-bodied males called out in emergencies. Only the retainers and wealthier soldiers wore much armour, while the peasantry wore their normal clothes with no more than a padded jacket for protection. Inevitably given their location Wallachian warriors were influenced by Hungary and other middle-European countries to the west, by the Russian states to the north, and by the Ottomans to the east. The peasantry were similar in appearance to their Russian contemporaries, with warm tunic, trousers and boots and often a fur-trimmed cap. The main weapon was the composite bow but various other types such as swords, clubs etc were also used. The wealthier and professional soldiers might wear armour of eastern or western influence, and used swords, spears and maces amongst others.

The foot figures in this set are a cross-section of Wallachian forces, with the majority of poses being of the poorer levies without any armour. The styles of clothing are all authentic, as are the weapons apart from the bow, which seems to be a longbow rather than the far more usual composite bow. The first figure in the top row has an eastern-looking helmet and holds a spear or polearm. Obviously not part of the levy, he illustrates more clearly the eastern influence on wealthier soldiers, and to a lesser extent so does the man with the banner. The pose next to the banner man is evidently Vlad himself, and is based on the most famous portrait of the man and on a modern reconstruction produced by Angus McBride. The cap with its impressive plume is a direct copy, and the coat is typical of the nobility of the time, with its eastern false sleeves. Despite this figure holding a sword aloft this is not the costume Vlad would have worn in battle, but instead ordinary court dress. In battle he would have worn armour of a high quality not greatly dissimilar to that worn by more western princes.

Much Wallachian cavalry was light and unarmoured, which is a fair description of the two mounted figures in this set. Although mounted troops tended to be professional or wealthy the swordsman is quite simply dressed, which the bowman, who this time has a far more acceptable type of bow, is more richly attired. Neither man wears spurs, which is quite correct, but surprisingly the swordsman has no stirrups either. One horse has some quilted protection but both are suitable for this type of warrior and well executed.

While many will not have heard of Vlad the Impaler, everyone has heard of the fictional character Dracula created by Bram Stoker at the end of the 19th century. Dracula was Vlad’s surname, and meant son of Dracul (Dracul being his father’s name since he joined the Order of the Dragon). Apart from his name there is little connection between Vlad and the fictional vampire count, yet simply putting the word Drakul on the box seems to have been reason enough for Lucky Toys to have included a figure of the classic character in very classic pose. A nice touch but of no relevance to the historical subject of the rest of the set.

All the poses here are really great and have lots of life as well as being perfectly appropriate for the subject. Their style is the same as the Caesar figures, and this extends to the several figures with complex stances that can only be obtained by multiple part or flexible moulds. This makes the poses anything but flat and greatly enhances their look, particularly as there is no assembly required here, nor even any separate weapons. The falling man in the top row is a highlight, as is the downed man in the second and the mounted swordsman, who is striking to his right, but all of them are excellent.

The sculpting is first class, with all the detail you could possibly want and perfect proportions. The banner has been somewhat crudely engraved with a design on both sides, but this is easily painted over, and there is no flash or other excess plastic to spoil any figure. The riders sit on their mounts fairly easily, and even the traditional long hair of all the men is beautifully realised, so there really isn’t much more you could ask for.

However we would ask for more. These figures are great and a fair cross-section of an army under Vlad, but only 10 poses is far too few to deliver a full army as a wargamer might require. The mounted arm in particular is hardly going to be properly depicted with just two poses, so as with some earlier Lucky Toys sets this is more a selection of suitable soldiers than a serious attempt to depict an entire army. True other figures could be gained from sets of Russians and others, but we can’t help admiring these figures and wishing there were many more. That aside, these are fabulous figures for a fascinating era.

Imagine postataRatings

Historical Accuracy Imagine postata10 Pose Quality Imagine postata10 Pose Number Imagine postata4 Sculpting Imagine postata10 Mould Imagine postata10

Ce spuneti de asta? Se apuca omul si achizitioneaza Russian Foot Soldiers de la Zvezda, ca deh ceva mai apropiat cica nu exista, si poftim surpriza...placuta bineinteles!
Oricum exista numai 10 ipostaze asa ca "rusnacii" merg in completare de minune.
Cand aflati de unde se poate achizitiona un set va rog sa ma anuntati si pe mine :rofl:

Aceasta postare a fost editata de dodos: 08 February 2010 - 12:42 AM

#2 Useril este offline   LiviuMaff 

• Membru senior
  • Postari: 453
  • Inregistrat: 08-December 09
  • Interests:istorie, aviatie militara, modelism

Postat 08 February 2010 - 08:50 AM

De-o luna le astept. Ma trec si eu pe lista de asteptare. :rofl:

#3 Useril este offline   OlafTheViking 

• Olaf cel degraba de sange varsatoriu
  • Grup: Banned
  • Postari: 2460
  • Inregistrat: 02-December 04
  • Interests:figurine, diorame

Postat 08 February 2010 - 09:57 AM

Vreti sa faceti o diorama cu vampiri? :rofl:

In afara de rusnaci eu as completa si cu Zvezda 8059 Medieval Peasant Army, sunt vreo 2, poate 3 pozitii care merg.

#4 Useril este offline   LiviuMaff 

• Membru senior

Postat 08 February 2010 - 10:13 AM

Vezi postareaOlafTheViking, la 8 Feb 2010, 09:57, a spus:

Vreti sa faceti o diorama cu vampiri? :-P

In afara de rusnaci eu as completa si cu Zvezda 8059 Medieval Peasant Army, sunt vreo 2, poate 3 pozitii care merg.

:rofl: Nu-i Dracula brand de tara?

Revenind la lucruri serioase, e greu sa gasesti figurine care sa reprezinte luptatori valahi sau moldoveni. Eu unul tot la rusi ma gandeam sa apelez fiindca-s cei mai apropiati ca armura si arme. Exista foarte putina documentatie, iar in muzeele de istorie nu gasesc mai nimic, cel putin aici la Bacau. N-ar fi rau sa deschidem un topic pe aceasta tema, poate punem cap la cap mai multe informatii.

#5 Useril este offline   dodos 

• Membru senior

Postat 08 February 2010 - 11:33 AM

Intradevar sursele de informatii sunt foarte "subtiri". Recent am descarcat o monografie 'Osprey Men at Arms-Hungary and the fall of E Europe' care poate fi o sursa cat de cat documentata despre organizarea si echipamentul armatelor medievale din zona noastra de interes. Gasesti acolo cate ceva despre unguri, sarbi albanezi si mai ales Tarile Romanesti.
Asa ca cine doreste...

#6 Useril este offline   LiviuMaff 

• Membru senior

Postat 08 February 2010 - 11:54 AM

Vezi postareadodos, la 8 Feb 2010, 11:33, a spus:

Intradevar sursele de informatii sunt foarte "subtiri". Recent am descarcat o monografie 'Osprey Men at Arms-Hungary and the fall of E Europe' care poate fi o sursa cat de cat documentata despre organizarea si echipamentul armatelor medievale din zona noastra de interes. Gasesti acolo cate ceva despre unguri, sarbi albanezi si mai ales Tarile Romanesti.
Asa ca cine doreste...

Am vazut si eu cartea, dar nu m-a dat pe spate. E ciudat cum o zona cu o istorie militara atat de bogata este atat de putin documentata la nivel de organizarea armatelor, armament si armura folosite. Nu ne ramane decat sa ne uitam peste gard ca sa ne amintim ce-a fost odata in curtea noastra. Ma-ntreb, ai nostri istorici cu ce se ocupa?

#7 Useril este offline   dodos 

• Membru senior

Postat 08 February 2010 - 12:39 PM

Din punctul asta de vedere stam destul de prost pentru ca nu stim sa ne respectam traditiile istorice si asta pentru ca in epoca de aur istoricii au fost preocupati sa revopseasca "trecutul glorios", iar acum nu are sens sa isi mai bata capul...
In ziua de azi este simplu sa devii doctor in istorie cu lucrari copy/paste asa ca nu are nici un sens sa iti bati capul cu probleme de genul asta...In fond pe cine intereseaza cine erau oamenii aia, cum traiau, cum se organizau si ce ii facea sa se casapeasca pe campurile de lupta in afara de "patriotism"?

#8 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 09 February 2010 - 09:44 PM

Cu vreo doua-trei luni in urma,imi faceam de treaba prin buricul Clujului si am gasit de cuviinta sa intru intr-un soi de anticariat.Spun un soi de anticariat,pentru ca de fapt acolo se vindeau carti noi,pe care nu le mai dorea nimeni.
Ma uit pe rafturi,ma uit prin rafturi,ma uit sub rafturi s.a.m.d. Si O vad:trei volume reunite intr-un fel de punga de plastic(relativ)sigilata,plina de praf(poate si de prafuri),in rest,slava Domnului, neatinsa.Intreb pretul,fatuca mi-l zice,pe mine oricum nu ma intereseaza cat,scot banii si platesc,la care pustoaica imi spune:"o adevarata achizitie,noroc ca ati aparut Dvs.ca altfel nu stiu ce faceam cu ea,sta aici de atata timp"-vorbea foarte serios.Am injurat rapid in doua limbi internationale(am evitat italiana,ca riscam s-o priceapa si "randunica"aia),am pomenit mai multe divinitati(in gand ce-i drept,dar tot pacat se cheama).

EA era "Istoria Romanilor" a lui Constantin C.Giurescu,aparuta sub ingrijirea lui Dinu C.Giurescu,versiunea originala,etc.
In volumul doi,la pag.355-378 marele C.C.Giurescu ne descrie "Organizarea Militara"in Tarile Romane.

El incepe asa:" In vechime,cine stapanea pamantul,acela il si apara.Tara sau "mosia" era suma mosiilor mici".
As putea sa va citesc din carte,dar ...

#9 Useril este offline   OlafTheViking 

• Olaf cel degraba de sange varsatoriu
  • Grup: Banned
  • Postari: 2460
  • Inregistrat: 02-December 04
  • Interests:figurine, diorame

Postat 09 February 2010 - 09:59 PM

Am cumparat-o si eu acum 7 sau poate 10 ani, primul volum are coperta jumatate decolorata de soare, jumatate este buna pentru ca era alta carte peste ea. Deci fix aceeasi situatie, dosita undeva, ultimul exemplar si asta la Libraria Eminescu in plin centru al capitalei tarii.

#10 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 09 February 2010 - 10:12 PM

Exact Vikingule.Io in Cluj,tu in Bucuresti.Altii ce sa mai zica? :rofl:
Le-as scrie la baietii interesati de subiect si care nu au avut sansa sa gaseasca aceasta nestemata,dar "oameni rai,din lumea rea,imi tot inchid cararea".

#11 Useril este offline   flo 

• Membru senior
  • Postari: 2478
  • Inregistrat: 04-July 09

Postat 09 February 2010 - 10:16 PM

Legat de documentare, ma bag si eu in vorba, amintind o chestie: la toate filmele istorice am observat ca alturi de consilierii militari apareau si consilieri pentru costume, lupte, etc. Ma gandesc ca acestia cand oferereau sfaturi o faceau in baza unei documentari anterioare. Daca asa o fi fost, ma intreb daca aceste mai exista si daca pot fi consultate si eventual valorificate (publicate)?

De ceva timp ma framanta ideea unei brosuri despre uniformele pompierilor romani si vreau sa va spun ca informatii sistematizate intr-un anumit fel nu am aflat.

#12 Useril este offline   LiviuMaff 

• Membru senior

Postat 10 February 2010 - 11:39 AM

Despre organizarea militara a Moldovei pomeneste si Dimitrie Cantemir in "Descrierea Moldovei" in capitolul VII "Despre oastea moldovenesca". Este prezentata in detaliu originea fiecarui ordin militar ce s-a aflat la un moment dat in componenta armatei. Nu se aminteste mai nimic despre armament sau armura.
Cat despre filme, mi-e greu sa cred ca ostenii domnesti ai lui Stefan cel Mare luptau numai in camesi si sumane, cum ni-i arata in filmele "Fratii Jderi" si "Stefan cel Mare" in perioada cand platosa era prezenta in toate armatele europene.
Pe de alta parte, mi s-a parut interesanta ilustratia din Concord - Warlord Armies ce-l prezinta pe Stefan cel Mare, imagine total diferita de cea afisata in filme(sincer, aici ii cred mai mult pe cineasti), autorul folosind o metoda de ilustrare asociativa, uitandu-se pe la vecini.

#13 Useril este offline   flo 

• Membru senior

Postat 10 February 2010 - 02:03 PM

Sigur ca "ostenii domnesti ai lui Stefan cel Mare" nu purtau camesi si sumane. Acestia (Oastea cea Mica) era formata din profesionisti. In imaginile din filme apare poate mai des (din motive ideologice) Oastea cea Mare formata din razesi, echipata dupa cum ai zis.
Aici cateva imagini cu luptatori din acele vremuri:

http://www.oastea.army.md/?action=show&...fa0ee8eb7cf9f1f

http://images.google.ro/imgres?imgurl=http...SAYPCmQP0p_idCw

#14 Useril este offline   LiviuMaff 

• Membru senior

Postat 10 February 2010 - 04:06 PM

Vezi postareaflo, la 10 Feb 2010, 14:03, a spus:

Sigur ca "ostenii domnesti ai lui Stefan cel Mare" nu purtau camesi si sumane. Acestia (Oastea cea Mica) era formata din profesionisti. In imaginile din filme apare poate mai des (din motive ideologice) Oastea cea Mare formata din razesi, echipata dupa cum ai zis.

Scuze pentru exprimarea neacademica :rofl: . Doream sa ma refer la oastea domneasca, parte componenta din Oastea cea Mica, cea compusa din lefegii(profesionistii tai) si din paji sau copii de curte(feciori de boieri chemati sa-si faca stagiul sub arme la Curtea Domneasca). La ei se adauga cetele boieresti(osteni inarmati de la curtile boierilor) si ostile naimite(mercenarii), vanatorii domnesti si cetele razesesti(unitati de cavalerie de obicei, formate din tineri din satele razesesti sustinuti cu arme si bani de obstea din care veneau). Aceasta era Oastea cea Mica, un pic cam semi-profesionista dupa parerea mea. De ei spuneam ca apar in filme imbracati cam "subtire".
La Oastea cea Mare participa tot norodul, de la boier la iobag, ce putea tine o arma in mana.

Pe de alta parte, in diorama de la Muzeul de Istorie de la Suceava apare un ostean din garda personala a domnitorului, purtind scut si sulita si ca armura un pieptar de platosa.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Stefan_Tron.jpg

Aceasta postare a fost editata de Liviumaff: 10 February 2010 - 04:24 PM

#15 Useril este offline   flo 

• Membru senior

Postat 10 February 2010 - 04:47 PM

Fara sa ma consider un cunascator al domeniului, cred ca definitiile de aici:
http://www.armyacade...1_2002/art8.pdf
sunt mai potrivite. Oastea cea Mica era o forta permanent si f. instruita.
Chiar si Oastea cea Mare atinge in timpul lui Stefan un nivel combativ de remarcat, deosebindu-se ca forta si eficienta de ceea ce s-a denumit uneori ca "gloatele".

#16 Useril este offline   LiviuMaff 

• Membru senior

Postat 10 February 2010 - 08:37 PM

Vezi postareaflo, la 10 Feb 2010, 16:47, a spus:

Fara sa ma consider un cunascator al domeniului, cred ca definitiile de aici:
http://www.armyacade...1_2002/art8.pdf
sunt mai potrivite. Oastea cea Mica era o forta permanent si f. instruita.
Chiar si Oastea cea Mare atinge in timpul lui Stefan un nivel combativ de remarcat, deosebindu-se ca forta si eficienta de ceea ce s-a denumit uneori ca "gloatele".

Se pare ca spunem acelasi lucru, dar pe cai diferite. Cand spun "profesionist" nu ma refer la calitatea combativa a trupelor care, de acord cu tine, in vremea lui Stefan al III-lea Musat au atins un grad inalt de eficienta la orice nivel, ci la indeletnicirea principala. Profesionista era doar oastea domneasca, celelalte unitati fiind formate din osteni bine instruiti care se activau doar in caz de razboi(un fel de rezervisti).

Ma gandeam ca n-ar fi rau sa incepem sa "luam la talpa" muzeele de istorie si sa-i stresam pe muzeografi cu intrebari de genul: "Nene? Cu ce se bateau cei mai de demult?", cine stie, poate primim si vreun raspuns. Poate ca gasim in vreun colt de muzeu elemente de armura sau arme care ne-ar putea ajuta sa ne facem o parere despre ce ne intereseaza si sa le spunem si celorlalti ce am aflat.

Vorbind despre filme, dati-mi voie s-o iau putin "pe aratura" si sa va povestesc cum Muzeul de Istorie din Bacau s-a imbogatit cu o uniforma de centurion roman adusa de la Buftea, asa ca, mai nou, istoria se scrie dupa cinematografie :rofl: .

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: roman.jpg

#17 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 10 February 2010 - 08:41 PM

Vezi postareaflo, la 10 Feb 2010, 14:03, a spus:

In imaginile din filme apare poate mai des (din motive ideologice) Oastea cea Mare formata din razesi, echipata dupa cum ai zis.

Da,si eventual cu citate din gandirea tovarasului Nicolae Ceausescu,sau macar ceva din tezele de partid.
Sa fim seriosi.
Burebista avea o dragoste de tara nemaipomenita,de i-a unit pe toti daci(sic)intr-un singur stat;nu-l interesau puterea si bogatiile triburilor invecinate.Stefan cel Mare e nemaipomenit de sfant;bine ca n-ati trait pe vremea lui,ba sa mai aveti ghinionul sa puna ochii pe duduia voastra:ori i-o dadeati,ori v-o lua(si voua gatul,cu aceasi ocazie);si tot i-o dadea. :rofl:
Vlad Tepes,baiat de curte pe la turci:ma intreb cum i-o fi venit ideea cu tepe infipte-n rect? astazi exista un nume pentru boala lui.
Mihai Viteazu,negustor de animale:bogat,dar fara "titula"-nu degeaba il invoca Becali.S-a scos omu'prin casatorie.Cand s-au terminat banii,mercenarii neplatiti de ceva vreme,au acceptat targul si l-au executat(au fost platiti pe urma).Unde era "norodul"atunci?
Pandurii lui Tudor au facut ochii cat cepele cand au fost opriti sa praduiasca Bucurestii:aur,palate si evident femei,asta-i interesa,mai usurel cu "rivolutia".Cand au vazut ca nu le cade mare lucru,s-au cam intors pe la casele lor(ma rog,vorba fie).Tudor a ramas sa se descurce singur cu grecii.
Istorie,hai sa fim seriosi.

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 10 February 2010 - 08:43 PM

#18 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 10 February 2010 - 09:24 PM

Revenind la motivul topicului,incerc sa incropesc un raspuns din materialul pe care-l am la indemana;voi indica si bibliografie.

Armele:
-..." au fost si la noi ca si in celelalte parti,de doua feluri:ofensiv si defensiv.Cel ofensiv cuprindea arcul si sagetile,sulita(sau fustiul) si sabia.Apoi armele taranesti:ghioaga,toporul securea si coasa...Armamentul defensiv se alcatuia din scut sau pavaza platosa,za,coif,si rareori armura intreaga."

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 10 February 2010 - 10:09 PM

#19 Useril este offline   flo 

• Membru senior

Postat 10 February 2010 - 10:01 PM

Ai dreptate frate Longinus, personajele amintite au avut intentii, atitudini, pofte, excese de comportament, etc. dupa cum ai spus. Detalii istorice interesante si deopotriva savuroase, mai rar prezentate. Tot la fel de interesante ar fi informatii legate de straiele si armele celor care au luptat sub steagurile acelor personaje.
O culegere cu desene prezentand luptatorii acelor vremuri ar fi chiar interesanta. Propunerea lui Liviumaff este corecta. Se vedem cine se inhama sa studieze: toate scrierile care descriu aspecte legate de echipare,toate imaginile ce s-au pastrat peste timp si mai apoi sa colaboreze cu cineva cu mana talentata la desen ca sa scoata niste schite.
Adevarul este ca munca de documentare in muzeele si bibliotecile di Romania este descurajanta.
Eu sincer ma gandeam ca studii similare s-ar fi putut intreprinde si cu prilejul turnarii acelor filme.

#20 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 10 February 2010 - 10:08 PM

..."In afara de arcul obisnuit,simplu,alcatuit dintr-o varga de lemn flexibil si rezistent(de obicei alunul,frasinul, carpenul, tisa,ulmul) si o coarda de in sau canepa unsa,sau maţe,stramosii nostrii au cunoscut si arcul asiatic sau tataresc,a carui varga de lemn era compusa din trei parti: una la mijloc,mai tare(uneori din metal) si alte doua la extremitati,flexibile si instruite ca la arcul simplu.Bataia arcului asiatic era mai mare.Sagetile,de lemn,cu varful de metal,aveau o lungime de 80-96 centimetri si erau purtate intr-o tolba de piele,numita cucură.Se puteau trage pana la 12 sageti pe minut;bataia maxima era la 220 de metri.S-au intrebuintat si arbaletele,a caror bataie era mai mare,dar mai rar.
Fustiul sau sulita era de lemn,cu varful insa de fier.Moldovenii si tatarii aveau si sulite cu varf dublu:unul ascutit pentru impuns,celalalt incovoiat,ca un carlig,pentru apucat si tras."

Voi reveni.

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 10 February 2010 - 10:10 PM

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi