Lucrarea prezentată este disponibilă īn limita stocului īn magazinul online al Asociaţiei "Aripi Romāneşti" la categoria Literatură de aviaţie (Romānă).
Titlu: Jurnalul locotenentului Dobran
Colecţia: ***
Autor: Ion DOBRAN
ISBN: ISBN978-973-8101-28-9
Editura: MODELISM, Bucureşti, 2010
Hārtie: Condiţii grafice bune
Pagini: 208
Limba: romānă
Ilustraţii: 50 fotografii alb/negru, 1 schiţă şi un număr mare de mini-fotografii (medalioane) cu imaginile celor menţionaţi īn jurnal
Postfaţă la a doua ediţie (text: Dr. Ing. Cristian CRACIUNOIU):
"Salut cu pioşenie pe cei care au căzut, strāng frăţeşte māna celor care vor cădea şi de voi fi primul de acum īncolo sau de voi fi ultimul, cāt timp trăiesc, voi apăra cerul patriei..." Aşa a spus şi ş a făcut cel care a fost cpt. av. erou Alexandru Şerbănescu, comandantul eroicului Grup 9 Vānătoare. Este un citat din crezul de viaţă al g-ral av. ® Ion Dobran, coechipier al lui Şerbănescu.
Dobran face parte din galeria eroilor neamului alături de un Preda Buzescu imortalizat īn conştiinţa noastră prin vitejie şi cutezanţă. Cine poate uita nemuritoarele versuri "Iar Buzescu Preda vede cu durere /Floarea Romāniei ce īm vale piere!" Buzescu era unul dintre cei care, alături de Mihai Viteazul au reunit pentru prima dată vechea Dacie...
"Pe vodă-l zăreşte călare trecānd
Prin şiruri, cu fulgeru-n mānă.
Īn lături s-azvārle mulţimea păgānă.
Căci vodă o-mparte, cărare făcānd,
Şi-n urmă-i se-ndeasă, cu vuiet curgānd,
Oştirea romānă."
Şi dacă i-a fost dat lui Şerbănescu să fie asemuit cu Mihai de ce nu ar fi Dobran asemănător lui Preda?
Credeţi că eroii secolului trecut nu merită aceeaşi onoare? Că nu ar trebui incluşi īn cartea de citire cei care ieşeau la apărarea teritoriului 12 la 400? Şi cei care se sacrificau sau supravieţuiau pentru o nouă luptă? Cei care şi-au respectat jurămintele şi credinţa mai presus de propriile interese?
ION DOBRAN este unul dintre ei! Dintre eroii Grupului 9 Vānătoare pieriţi īn nori de flăcări şi fum, striviţi de pămāntul ţării sau de intrigi politice ulterioare... Dar ei şi-au făcut cu prisosinţă datoria şi trebuie daţi exemplu generaţiilor următoare. Fie şi numai pentru ca aşa ceva să nu se mai īntāmple!
Cartea de faţă, o noutate editorială la noi, ce leagă povestirea de imaginile eroilor menţionaţi, lipite de autor cu pioşenie pe margine este de departe una dintre cele mai frumoase cărţi de aviaţie īn limba romānă şi poate prima īn limba engleză...
Pentru a fi respectaţi trebuie să fim cunoscuţi!
Dr. Ing. Cristian Crăciunoiu
Despre autor:
Ion DOBRAN (n. 5 februarie 1919, Văleni-Podgoria - Argeş) este unul dintre aşii aviaţiei de vānătoare romāne īn timpul celui de al Doilea Război Mondial. A zburat iniţial pe avionul IAR 80, iar ulterior pe Bf 109G.
A participat la războiul din Est, la campania de la Mariupol, luptānd īmpotriva aviaţiei URSS, la apărarea regiunii petrolifere Ploieşti, luptānd īmpotriva aviaţiei de bombardament americane şi la campania din Cehoslovacia, luptānd īmpotriva Germaniei, efectuīnd misiuni inclusiv īn 9 mai 1945, ultima zi a războiului. A fost comandantul Escadrilei 48 Vānătoare (albastră) din Grupul 9 Vānătoare.A luat parte la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene şi a avut 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile şi una la sol. Este decorat cu Ordinul Steaua Romāniei, Ordinul Coroana Romāniei şi Ordinul Virtutea Aeronautică.
Lansarea volumului a avut loc pe 23.01.2010 la Muzeul Aviaţiei din Bucureşti, la evenimentul organizat cu ocazia īntālnirii dintre Generalul de flotilă aeriană ® aviator Ion Dobran şi Colonelului Barry Davies, pilot USAAF, al carui P 51 Mustang a fost doborat de Ion Dobran pe data de 06.06.1944
Lucrarea prezentată este disponibilă īn limita stocului īn magazinul online al Asociaţiei "Aripi Romāneşti" la categoria Literatură de aviaţie (Romānă).
Pagina 1 din 1
Jurnalul locotenentului Dobran, editia a doua
#3
Postat 25 January 2010 - 05:21 PM
Bill, la 25 Jan 2010, 16:51, a spus:
Salut,
O intrebare, este vorba de o reeditare sau o editie revazuta si adaugita?
Multumesc,
Bill
O intrebare, este vorba de o reeditare sau o editie revazuta si adaugita?
Multumesc,
Bill
revazuta si adaugita in sensul in care are alt cuvant inainte, o alta postfata si are medalioanele pe marginea paginilor (asta chiar e interesant, mi-a placut)
hartia e mult mai buna , motiv pentru ca pozele sa arate mult mai bine decat cele din editia 1.
#4
Postat 26 January 2010 - 03:31 PM
Arata acest topic
Pagina 1 din 1