machete-machetism-machetisti chinurile facerii
#1
Postat 22 January 2010 - 10:13 AM
#2
Postat 22 January 2010 - 05:47 PM
#3
Postat 22 January 2010 - 06:29 PM
kaine, la 22 Jan 2010, 11:13, a spus:
Parerea mea e ca si kit-urile sunt de mai multe feluri. La 250 de euro, poate ca erau resturi vegetale, nu stiu. Insa cand se pune problema de kit-uri de cateva sute de euro bune( in functie de casa producatoare, la o calitate si o detaliere foarte bune), nu stiu ce zic. Pe www.modelismonaval.com ai destule exemple de kit-uri si nu de resturi vegetale, pe www.modelshipworld.com ai iarasi o sectiune valoroasa(parerea mea) de kit-uri, kit-uri care la randul lor in functie de indemanarea si cunostintele, fiecaruia mai pot fi foarte mult imbunatatite.
Nu vreau sa ma erijez intr-un aparator al celor ce, monteaza kit-uri, e doar o parere personala.
Cele bune.
Aceasta postare a fost editata de frigate-264: 22 January 2010 - 06:32 PM
#4
Postat 22 January 2010 - 06:57 PM
Toate cele de mai sus sunt optiuni valabile, si acopera cam toate posibilitatile... Fiecare se implica in aceasta pasiune dupa cum doreste, si cum ii face placere.
Personal, consider ca a face judecati de valoare despre modul in care cineva isi urmeaza o pasiune spune mai multe despre cel ce face judecata, decat despre cel vizat. Cand cineva se simte superior fata de ceilalti pentru simplul fapt ca urmeaza una din caile enumerate mai sus, exista o problema.
Asta referitor la folosire expresiei "machetist adevarat".
#7
Postat 23 January 2010 - 07:35 AM
jeli, la 22 Jan 2010, 22:54, a spus:
am zis se vrea un PAMFLET-normal ca am intepat cativa asta si era motivul -adik sa avem ce discuta.INTREBARE-(sincer nu stiu)-la campionatele nationale de modelism(mai exista asa ceva?)exista si sectiune pentru kit-uri? si domnilor nu am nimic cu cei care lucreaza kit-uri-da de ce sa dai o poala de bani cand cu putina indemanare si rabdare poti realiza singur ce doresti.cel putin asa vad eu problema si apropo-tot din placere lucrez si eu ca doar nu m-o obliga cineva.referitor la Machetist adevarat(am dat cu bata-n balta!!!) MACHETITZI !
#8
Postat 23 January 2010 - 07:35 AM
jeli, la 22 Jan 2010, 22:54, a spus:
am zis se vrea un PAMFLET-normal ca am intepat cativa asta si era motivul -adik sa avem ce discuta.INTREBARE-(sincer nu stiu)-la campionatele nationale de modelism(mai exista asa ceva?)exista si sectiune pentru kit-uri? si domnilor nu am nimic cu cei care lucreaza kit-uri-da de ce sa dai o poala de bani cand cu putina indemanare si rabdare poti realiza singur ce doresti.cel putin asa vad eu problema si apropo-tot din placere lucrez si eu ca doar nu m-o obliga cineva.referitor la Machetist adevarat(am dat cu bata-n balta!!!) MACHETITZI !
#9
Postat 23 January 2010 - 08:02 AM
kaine, la 23 Jan 2010, 07:35, a spus:
un scriitor celebru MARIO VARGAS LIOSA spunea citez:insasi conversatia dintre doua persoane reprezinta o confruntare... postati-postati-postati!
kaine, la 23 Jan 2010, 07:53, a spus:
si inca ceva ca n-am stare referitor la poza mea din (tutorial?) ca sa raspund valului de intrebari-e vorba de raposata mea catea doberman( sa-i fie tarana usoara!) pe care o chema Tora.numele meu in forum nu vine de la caine ci de la limba germana(kaine= nimic) asta ca sa vedetzi cat de modest sunt!!! NUMAI BINE!
#10
Postat 23 January 2010 - 12:00 PM
#11
Postat 23 January 2010 - 01:42 PM
tulaji, la 23 Jan 2010, 13:00, a spus:
Oare chiar asa sa fie???
Ar fi bine sa nu mai fii chiar asa de infumurat. E mai usor sa-i marginalizezi pe cei care monteaza kit-uri, in loc sa faci un tutorial, asa ca un "mare" campion.Regret dar asta nu e o atitudine de campion.
Exista mai multe modalitati si maniere de abordare a modelismului, asa cum o expune mai sus cartula.
Cele bune.
Aceasta postare a fost editata de frigate-264: 23 January 2010 - 01:46 PM
#13
Postat 23 January 2010 - 03:41 PM
Mi-am inceput aceasta pasiune singur, ca majoritatea dintre voi, fara a avea parte de sprijin sau sfaturi.
Am descoperit clubul Politehnica Bucuresti, care a devenit Sportul Studentesc si unde am concurat pana in 2000. In realitate m-am retras in 1995 doar ca am mai avut la club cateva lucrari care au fost duse prin concursuri pana le-am luat de la club.
Pe vremea aia lucram pentru concurs si din cauza asta aveam ca ghid regulamentul NAVIGA (cel care guverneaza si competitiile nationale de nave). Kiturile din plastic si cele de carton au ajuns destul de tarziu in regulament. Atunci cand concuram nu se putea concura decat cu lucrari de la 0 indiferent de clasa. Nu ascund faptul ca pana in 1993 aveam despre kituri aceiasi parere personala ca si tulaji.
Asa cum povesteam cu alte ocazii, o oarece perioada am fost director tehnic la primul club de modelism particular (ulterior vicepresedintre) asa ca in '92 am primit prima vizita a unor modelisti englezi, membrii ai unui club afiliat la o federatie la care si noi eram afiliati.
I-am primit acasa la "Steel Master" (vicepresedinte al clubului pe vremea aceea) si pe langa mancarica si bauturica am inceput sa ne etalam lucrarile, toate constructii de la 0 (de la feroviare, auto, blindate, pana la case si diorame). Dupa ce au privit si studiat admirativ lucrarile noastre au sus: "In Anglia sa fie ceva mai multi de 5 nesanatosi ca voi. Majoritatea celor care ne impartasesc pasiunea lucreaza fie kituri fie cu foarte multe elemente semifabricate."
Nu prea i-am inteles atunci, dar pe vremea aia lucram la stat. In '96 am trecut in sistemul privat si am inteles cele spuse de machetistii englezi. Nu ca cei putin peate 5 englezi ar avea solutia timpului nelimitat ci doar ca acei cativa nu doreau sa faca in putinul timp liber ramas decat cateva machete de exceptie de-a lungul vietii lor. Pentru mine chestia asta nu se potrivea. Imi doream (si imi doresc si acum) sa pot face cel putin 4-5 machete pe an (nici nu conteaza din ce categorie). La cele cateva ore libere pe care le am pe saptamana probabil ca asi termina o nava rumenita (adica bine facuta, dar fara a fi perfecta) in anii ramasi pana la pensie si daca apuc ceva pensie (desi am oarece dubii) si pana se da stingerea, probabil mai pot face 2-3.
Si uite asa, placerea mea de a construi s-a dus catre kituri unde de cele mai multe ori fac si elemente de la 0 (nu ma pot stapanii ). Multi fac asta, dar sunt si din cei ce "lucreaza din cutie" (o fac si pe asta uneori). Nu-i nimic rau in asta. E plcerea lor de a construi.
Singurele situatii care ma deranjaza nu sunt lucrarile cu greseli (indiferent de gen) ci cele care au greseli "grele" si sunt ridicate la rang de perfectiune. Sunt deranjat de lucrul superficial incepand de la nerespectarea nedocumentata a planurilor de executie pana la nedebavurari sau nechituiri de inbinari sau goluri nejustificare in piese. Daca cartile de istorie, dictionarele, fotografiile istorice nu sunt intotdeuna la indemana, lucrul ingrijit este la indemana fiecaruia fie el incepator sau avansat.
Revnind la regulamentul NAVIGA si la faptul ca in competitiile interne sunt admise kiturile din plastic si caron dar cele de lemn nu, este pacatul lor. La un kit de lemn cam ai de lucru fata de unul din plastic sau carton. La un kit de plastic ai toate piesele puse la dispozitie ca si la unul din rasina sau carton. Am przentat aici pe forum 3 astfel de kituri din lemn. La un kit de lemn ai extrem de multe piese de confectionat si ca din lemnele puse la dispozitie sa iasa o nava, cam ai de treaba aproape la fel de mult ca la una facuta de la 0. Iti ofera insa piese pe care nu le poti face fara dotari speciale (strung sau freza sau ambele).
In principiu nu va faceti griji, fie ca nu concurati fie ca o faceti. Asa cum NAVIGA a adoptat doua clase noi, asa cum sunt anual cel putin 2 expozitii mari (anul trecut au fost chiar mai multe) fara nici un aport din partea FRMd, asa cum membrii nelegitimati ai forumului au adus medalii si trofee de la competitii internationale, tot asa si aceasta pasiune evolueaza.
Tine de noi, cei ce avem aceasta pasiune, sa facem ca lucrurile sa mearga inainte, neingradite de prejudecati de orice fel legate de pasiunea de a construi machete.
Asi mai avea multe de scris. Ma opresc, insa aici, postul meu nedorind sa fie altceva decat o pledoarie in favoarea pasiunii care ne leaga.
Bafta!
#14
Postat 23 January 2010 - 04:00 PM
Citeaza
Eu unul nu cred ca tulaji e infumurat, dar lucrand piese de nivel inalt si de la zero nu mai poate privi ca noi un kit de lemn.
Sunt adeptul kit-urilor, atat din plastic dar mai ales cele din lemn. Da....i-mi doresc sa fac o nava de la zero dar conditiile pe care le am nu-mi permite acest lucru.
nu-mi permite spatiul pe care il am, nu am scule, si chiar daca asi cumpara nu am unde sa le pun si nici cum sa lucrez (imediat suna vecini la usa) nu am lemn, acele exente exotice, si multe altele. De aceea prefer kit-urile, si trebuie sa recunoaste ca si din kit poate sa iasa o nava frumoasa, chiar daca nu ma duc cu ea la concurs (nu ma intereseaza concursurile), nu am sa particip cu navele mele la nici o competitie, doar la ceva expozitii si alea prin zona....
am o nelamurire, si anume:
de ce nu se poate concura cu o nava din kit de lemn dar din plastic da?
bafta la toti si cat mai multe satisfactii
#15
Postat 23 January 2010 - 05:36 PM
tot lui tulaji i-am spus despre planurile mele de viitor referitoare la o nava.mi-a spus doar ca o sa imi cam prind urechile la ea,dar "prinsul urechilor"va fi noul meu hobby.cind voi incepe acel proiect,atunci va vedea cite intrebari poate sa ii puna un om pe minut.
in rest fiecare este liber sa isi faca nava cum vrea el si cum poate.eu ce fac pun pe forum.unii ma cearta ,altii ma sfatuiesc,altii ma felicita.dar din toate aceste am de invatat.urmaresc fiecare topic cu exceptia unuia singur.si bag la cap tot ce se spune acolo.daca x face o nava din cutie, sa fie sanatos.daca y face o dava din acea cutie,la fel ii spun si lui y.indiferent ca imi place ca x face nave din cutie sau nu,acel x tot asa v-a face ce vrea.
#16
Postat 23 January 2010 - 06:04 PM
Si inca o precizare, pentru initiatorul topicului, care o tot da inainte cu "pamflet".
Citeaza
Asadar, daca doresti sa categorisesti anumite aspecte ca fiind "negative", ca sa iau cea mai blanda dintre explicatii, (exact ce spuneam mai devreme, cu "modelistii adevarati"), atunci da-o inainte si numeste-ti postarea "pamflet". Daca insa nu asta era sensul ei, vezi definitia din DEX si memoreaza pe viitor.
#17
Postat 23 January 2010 - 06:48 PM
#18
Postat 23 January 2010 - 09:33 PM
eu personal, sustin cele spuse de cartula, tulaji si crios. noi romanii avem o vorba: "cine nu are batrani, sa si-i cumpere". si aici, ii rog pe toti cei care ar putea sa simta jigniti, sa nu o faca. pentru ca m-am referit strict la partea de ajutor pe care o poti capata de la toti cei cu mult mai experimentati, aflati pe acest forum, si care de fiecare data, isi ofera ajutorul neconditionat.
#19
Postat 24 January 2010 - 12:29 PM
KIT, la 23 Jan 2010, 21:33, a spus:
eu personal, sustin cele spuse de cartula, tulaji si crios. noi romanii avem o vorba: "cine nu are batrani, sa si-i cumpere". si aici, ii rog pe toti cei care ar putea sa simta jigniti, sa nu o faca. pentru ca m-am referit strict la partea de ajutor pe care o poti capata de la toti cei cu mult mai experimentati, aflati pe acest forum, si care de fiecare data, isi ofera ajutorul neconditionat.
raspund lui tulaji-nu e cea mai fericita poza am sa pun alta in curand ca sa nu mai ai cosmaruri
raspund lui cartula-ai dreptate da pana n-arunca unu cu piatra-n balta...de fapt tot a fost bun la ceva topicu in sensul ca am aflat cum se concureaza(cu titlul informational -personal n-am de gand sa concurez vreodata)si-mi permit un sfat pentru unii-UMORUL nu reprezinta o amenintare decat daca duci lipsa de el.acelasi cu drag NELU...
#20
Postat 12 April 2010 - 11:02 PM
- KIT-urile sunt ideale pentru cineva fara cunostinte solide in navomodelism si pentru cei ce vor "sa-si faca mana", pentru ca, totusi, o macheta are o gramada de piese mici si foarte mici si pozitionarea lor pe model necesita o dexteritate. Deci kit-urile sunt foarte bune sa-ti formezi pasiunea de modelist.
- Navele construite de la la zero dupa planurile de KIT reprezinta pasul urmator in dezvoltarea acestui hobby. Elementele principale ale navomodelului (coaste, chila, punti) sunt tiparite in asa fel incat doar sa le transpunem pe placaj, sa le decupam si sa le lipim. Bineinteles, aceste planuri nu contin toate detaliile modelului real si nu putem spune ca se poate obtine un model detaliat, dar consider ca sunt destul de bune pentru un modelist la inceput de drum.
- Dupa planurile de forme se pot realiza navomodele care ar putea obtine premii la diferite competitii. Asta ar fi pasul final. Normal, cineva cu experienta lucreaza cu o mai mare usurinta pe un astfel de plan decat un incepator. Totusi nu spune nimeni ca daca esti incepator nu poti sa lucrezi pe un astfel de plan. Cu putin sprijin din partea celor mai experimentati si cu ceva sfaturi si trucuri, un model mai putin complex se poate realiza cu usurinta. Pasiunea e cheia.
Chestia cu "Kit" contra "de la zero" am intalnit-o de multe ori si consider ca nu are rost sa se ajunga la contradictii. Fiecare cu ce-i place. Unora le place sa asambleze piese altora sa le construiasca. Asta nu inseamna ca unii sunt mai prejosi ca altii. Decat mai experimentati in realizarea de machete. La urma urmei, toti realizam Machete.
O seara buna.