Forum Machete,Modelism,Hobby: Legat de vopsele - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Legat de vopsele -spalari, prespalari, rugina......uzarea

#1 Useril este offline   zeus 

• Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 69
  • Inregistrat: 11-January 10
  • Interests:Modelismu'

Postat 17 January 2010 - 01:14 AM

Va salut, dupa cum se vede se pare ca sunt f. incepator, din acest motiv vreau sa ma adresez "voua" ptr cateva sfaturi legat de vopsit-invechit-uzat-folosit....
Ma intereseaza in primul rand ce fel de grund sau primer ( chiar nu ma pricep) trebuie sa folosesc la inceputul unei vopsitorii, deocamdata folosesc doar kituri de machete 1/72 din perioada ww2 si 1990-2000 (nu stiu daca are vreo importanta) ca si vopsele detin foarte putine nuante, si anume nuantile de baza pt camuflaj -6 tipuri , cele de la revel pe baza de email, un ruginiu metalizat putin si transparent de la agama , alb si negru mat , dar numai mat nu sunt pe baza de apa de la agama, pe mine ma intreseaza codurile la vopselele ptr primer (?) coduri de vopsele ptr a putea face o macheta gen tanc sa para a fi uzat, ruginit, nu prea stiu cum sa ma explic, sper ca unii dintre voi sa ma inteleaga, mai pe scurt vreau sa stiu ce nuante de vopsele am nevoie ptr inceput, si mai ales ca nu folosesc un aerograf deocamdata abia am facut rost de un motor de frigider si presostat sper ca in maxim o luna sa termin comresorul ca cele din comert industriale, spui ca ai aeroport in casa :) , deci sa revenim la problema mea, inteleg ca cel mai bun ajutor este timpul, sunt sigur ca in timp am sa invat sa folosesc nuantele de vopsele, dar fara ajutorul vostru i-mi va fi foarte greu. As mai vrea sa stiu cum e mai bine sa vopsesc cu pensonul sau aerograful kiturile de 1/72, avioane , tancuri, tab-uri, figurine de la revell. Vreau sa le folosesc intr-o diorama, deci nu le montez si le uit acolo pe raft, din acest motiv vreau sa stiu ce fac cu decalurile le lipesc sau astept sa le vopsesc si folosesc doar o parte din decaluri unde e nevoie. As avea pre multe intrebari dar cred ca cel mai bine ar fi sa ma intalnesc cu grupul din iasi sa ii inebunesc cu intrebarile, multumesc deocamdata dar nu stiu ce mi-e venit de am scris atat. am sa postez cateva poze cu machetele construite pt a putea primi "critici".
Noapte buna va doresc.

#2 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12661
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 17 January 2010 - 01:07 PM

Citeaza

pe mine ma intreseaza codurile la vopselele ptr primer
Pai, ori e vopsea ori e grund! :diablo: Ca sa faci uzura, nu e musai sa dai cu grund inainte, ci cu lac lucios/mat ...dupa!

Citeaza

coduri de vopsele ptr a putea face o macheta gen tanc sa para a fi uzat, ruginit,
Pentru asa ceva se folosesc mai degraba pigmenti.

Citeaza

mai pe scurt vreau sa stiu ce nuante de vopsele am nevoie ptr inceput,
Pentru inceput ai nevoie de vopselele necesare camuflajului corect. Astea sunt functie de epoca, tanc, natiune beligeranta etc si le gasesti fie in foaia de instructiuni, fie in documentatia pe care e bine sa o consulti inainte.

Citeaza

As mai vrea sa stiu cum e mai bine sa vopsesc cu pensonul
Nu, cu pensonul nu merge, doar eventual cu ...pensula! :clapping:

Citeaza

...sau aerograful kiturile de 1/72, avioane...
Aerograful e mai bun, dar uneori ai nevoie si de pensula, pentru unele mici detalii.

Citeaza

din acest motiv vreau sa stiu ce fac cu decalurile le lipesc sau astept sa le vopsesc si folosesc doar o parte din decaluri unde e nevoie
Decalurile se pun, doar cele necsare, nu toate de pe coala, dupa ce ai vopsit integral macheta. Citeste si asta: http://www.cartula.ro/Articole/Tehnici/N-D...pe-macheta.html

Citeaza

As avea pre multe intrebari
Un sfat: inainte de a pune intrebari citeste cam tot ce e scris pe la rubricile Articole, Materiale, Tehnici, www Abia daca nu te-ai lamurit acolo poti intreba si sigur vei primi si raspuns.
Si acum sa revin la intrebarea ta. Pentru uzura citeste aici (am facut scurta la mina de cite ori am dat linkul asta): http://www.cartula.r...NICI-t2773.html Da clic pe imaginile puse de Alaur.

#3 Useril este offline   corsar 

• Membru senior
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 07-February 05
  • Interests:club, discussion

Postat 17 January 2010 - 04:30 PM

Citeaza

Nu, cu pensonul nu merge, doar eventual cu ...pensula!

:diablo: :-) :clapping:

zeus....se pare ca pe acest forum un cuvant magic (penson) provoaca alergie, si ca sa mai amelioram putin suferinta unora pun niste link-uri....

unul chiar de pe cartula, pe vremea cand nu era nimeni alergic

http://www.jokee.ro/index.php?main_page=in...;cPath=24_26_31

http://www.profesionalcosmetics.ro/store.h...;category_id=66

http://www.cartula.ro/Recenzii/Accesorii/S...cool-AGAMA.html

si aici unde se folosesc ambele cuvinte

http://www.nails-bea...ro/pensule.html

si ma opresc aici...... :diablo:

Aceasta postare a fost editata de corsar: 17 January 2010 - 04:32 PM

#4 Useril este offline   alaur 

• Membru senior
  • Postari: 738
  • Inregistrat: 07-February 07

Postat 17 January 2010 - 06:27 PM

Vezi postareacorsar, la 17 Jan 2010, 16:30, a spus:

:diablo: :diablo: :clapping:

....se pare ca pe acest forum un cuvant magic (penson) provoaca alergie,

Cu riscul de a fi oarecum off-topic pe dinafara subiectului:
- nu am gasit in DEX cuvantul "penson" (poate n-am cautat eu bine)
- chestia asta cu pensonul este un SNOBISM
- cati dintre voi va duceti la HAIR STYLIST ? eu folosesc FRIZERUL
- exista cuvantul "penson" doar in jargon si inseamna PENIS (pe care il gasiti in DEX)

Combinatia: vopsea + penson poate duce intr-adevar la iritatii si alergii...

...asa ca vopsiti cu ce doriti...eu folosesc PENSULA

#5 Useril este offline   corsar 

• Membru senior
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 07-February 05
  • Interests:club, discussion

Postat 17 January 2010 - 07:01 PM

alaur
in dex-ul online nu l-ai gasit.....
cuvantul vine din franceza, si care inseamna pensula.... asa cum multi dintre noi folosec pe forum cuvine din engleza, asa si unui dintre noi folosesc din franceza (penson cred ca e singurul cuvant folosit de noi aici din franceza)
exemple de cuvinte din engleza care au traducere buna si in romaneste, dar nu prea se folosesc cele romanesti....
washing, weathering ...si altele.....ca sa nu spun etc.... :clapping:
in ce priveste jargonul.....nu cred ca a folosit cineva pe forum, cel putin pe cartula....
si in final vopsim cu ce vrem..... :diablo: ca berea tot impreuna se bea....

#6 Useril este offline   alaur 

• Membru senior

Postat 17 January 2010 - 07:19 PM

@corsare,
Te-am citat doar pentru ca ai avut cea mai recenta postare in legatura cu pensonu'. In rest... :clapping: :diablo:
Eu totusi raman la parerea mea ca este un snobism atata timp cat cuvantul "pensula" are o utilizare mult mai larga; vreau sa zic in cercuri mult mai largi decat cele ce folosesc "weathering", "wash", "dry brush" etc.
In ceea ce priveste utilizarea pe forum, daca te referi la jargon sunt de acord cu tine; cat despre vopsire.......... s-a mai folosit.

@zeus,
SCUZE ! am poluat un pic da' nu m-am putut abtine. (are dreptate corsaru', cu alergia)

#7 Useril este offline   alaur 

• Membru senior

Postat 17 January 2010 - 10:28 PM

Vezi postareazeus, la 17 Jan 2010, 01:14, a spus:

Va salut, dupa cum se vede se pare ca sunt f. incepator.....
.....As avea pre multe intrebari dar cred ca cel mai bine ar fi sa ma intalnesc cu grupul din iasi sa ii inebunesc cu intrebarile...........

Salut ! si esti binevenit. Cu siguranta esti muuuult mai avansat decat atunci cand te-ai nascut. Asa-i ? ... Vezi, toti am trecut prin asta, asa ca nu e nici o problema in a fi incepator; problema este cata rabdare si perseverenta ai pentru a te documenta si a progresa (mooamaa !!! ce i le-am bagat p'astea...aplauze).
Te asigur ca nici macar tu nu stii cate intrebari ai vrea sa pui; iti recomand totusi sa citesti cat mai atent p'aci prin forum, pentru ca vei gasi cu siguranta multe raspunsuri chiar si la intrebari pe care nu stiai ca vrei sa le pui.

Ma intereseaza in primul rand ce fel de grund sau primer ......................pe mine ma intreseaza codurile la vopselele ptr primer (?)

Majoritatea producatorilor de vopsele au in gama lor si cateva grunduri; bineinteles ca ele pot avea un cod de produs dar cel mai clar ti se va spune sa folosesti grundul de la......cutare
Uite, de exemplu: grundul gri la spray de la Tamiya, adica asta (exista si alb).
In ceea ce priveste "vopsele pentru primer" nu prea are logica, decat daca ai vrut sa intrebi ;-) ce vopsele sa folosesti dupa ce ai dat cu un anumit grund; raspunsul este: orice tip de vopsea dar doar dupa ce s-a uscat FOARTE BINE grundul.
Si totusi..... se folosesc vopsele argintii dar mai putin ca grund si mai mult pentru reliefarea defectelor (zgarieturi, mici denivelari..etc) si am mai citit pe forumuri despre folosirea unor vopsele email mate gri putin mai diluate decat normal aplicate cu aerograful. N-am folosit. Deasemenea, am mai auzit de Mr. Surfacer 1200 diluat folosit ca grund.
Oricum, grundul se da INTOTDEAUNA PULVERIZAT (spray sau aerograf) si in strat subtire pentru a nu incarca detaliile (tinand cont ca vor mai veni si alte straturi de vopsea).

...... alb si negru mat , dar numai mat nu sunt pe baza de apa de la agama.......

Ma mir ca nu i-a sarit asta in ochi Z-ului. Ai amestecat (nu zgaltait) bine vopseaua din borcanase ? Stii ?... Z-u' e ca Harry Potter, ne-a spus cum rezolva asta cu o ansa ... (........waiting)

........... coduri de vopsele ptr a putea face o macheta gen tanc sa para a fi uzat, ruginit, nu prea stiu cum sa ma explic.....

Lasa ca am inteles, se zice "weathering" adica un soi de imbatranire (dupa parerea mea nu-s chiar echivalente, aici nu-i ca cu pensonu' )
Stii cum sa faci ?
Cand mergi pe strada (e valabil si cand te uiti la poze pe hatrie sau pe net), uita-te bine in jurul tau (sau in poza) la ce te intereseaza, adica rugina, praf, zgarieturi, lovituri, pete, decolorari etc. Vei gasi cu siguranta "codurile de culoare" si textura. :diablo:
Ca sa le si aplici.......eee, aici e alta poveste, e de "sapat" mult cu atentie si migala plus egsăsaaiz (asta-i tot de la Z; am ceva cu el in seara asta)

As mai vrea sa stiu cum e mai bine sa vopsesc cu pensonul sau aerograful kiturile de 1/72, avioane , tancuri, tab-uri, figurine de la revell.

:clapping: Hai sa-ti dau un pont aflat pe cai mai putin oficiale direct de la producator : kit-urile Revell se vopsesc cel mai bine cu pensula si/sau aerograful. :diablo:

Restul merg si la trafalet sau cu vermorelu'.

In ceea ce priveste pensonu'..... ce sa zic? ...daca vrei tu sa fii mai nonconformist foloseste-l, dar sa nu zici ca n-ai stiut de iritatii sau alergii.

Lasand gluma deoparte:
- bineinteles ca un strat subtire si uniform il vei da cel mai bine cu aerograful (ca orice regula, si asta are exceptii- unele aici pe forum) dar cu siguranta va trebui folosita si pensula in anumite zone sau situatii.
- in cazul folosirii pensulei pe suprafete mari (si nu numai) se recomanda VOPSEA FOARTE DILUATA (un strat se vede foarte pal) apoi USCARE foarte buna si repetarea IN MAI MULTE STRATURI - altfel se vor astupa detaliile.

.......deci nu le montez si le uit acolo pe raft, din acest motiv vreau sa stiu ce fac cu decalurile le lipesc sau astept sa le vopsesc si folosesc doar o parte din decaluri unde e nevoie. .....
Noapte buna va doresc.

:hi: :hi: ..... :hi: ...... Aici reformuleaza ca mi-a pierit imaginatia. :-)

Hai ca am batut campii destul,
Noapte buna !
:hi: :lazy:

#8 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 18 January 2010 - 01:50 PM

Citeaza

cuvantul vine din franceza, si care inseamna pensula.... asa cum multi dintre noi folosec pe forum cuvine din engleza, asa si unui dintre noi folosesc din franceza (penson cred ca e singurul cuvant folosit de noi aici din franceza)
Corsar, Eminescu si-a scris poeziile fara sa faca apel la speed, brass, locatie, hairh, , Vacarestii ne-au lasat mostenire o limba (si o gramatica), iar Calinescu (nu, nu ala cu Floriiiiiiiiin) a numit cuvintele inutile, importate din alte limbi doar din snobism, barbarisme. Te intreb, daca in limba romana exista cuvinul pensula, bine explicat in DEX, de ce sa ma folosesc de penson, numai asa, ca sa par mai oţ decit altii? Daca eu, ca sa ma dau mare, as folosi, in explicatii, cuvinte japoneze sau din limbajul maya, ce ai zice???
"tu fată, io merg la hearstilist sa-mi fac un nou luc, cu un par şaining sa arate cit mai netriurel tu, ca dăm un parti la job! Vine un advertaisăr cu niste benere ca sa faca un trening cu noi, o sa fie cul tu, se vezi ce o sa ne mai entartaitment in noua locatie! Ma duc sa fac si ceva şoping, am prins un tread, de la o tipa ce e in coreul unora cul de tot, ca se da tu in lising, la secondhand ! Dupa aia mergem la un birtdai de ziua unuia...hai ca te las, ma duc sa fac un şauăr ca am fost la sala sa fac putin bodibilding tu..." Ce zici, suna bine? Ca doar sunt numai cuvinte "imprumutate"
Sunt perfect constient ca innoirea vocabularului limbii este un lucru necesar si inevitabil in conditiile schimbarilor stiintifice, tehnologice, sociale etc, dar trebuie tinut cont si criteriile functionale, de cit este de necesara e aceasta innoire, nu numai de cele estetice (cit de bine ne incinta auzul sau cit de cool este). E chiar asa de greu de inteles ca astfel se incurajeaza introducerea unor "cai troieni" in limba romana? Un neologism trebuie sa suplineasca lipsa unui cuvint romanesc pentru o anumita notiune, obiect, activitate etc., si nu sa-l dubleze inutil, trebuie sa nu aiba acelasi inteles cu un alt cuvint romanesc deja existent (vezi locatie = plata pentru un serviciu sau o inchiriere sau mai haiosul polutie). Un neologism trebuie sa fie usor de pronuntat in limba romana, sa respecte caracterul fonetic al limbii romane.
Iertata sa-mi fie divagatia asta cu tema de limba romana, dar am avut profesori foarte exigenti la aceasta materie si ma doare inima cind vad cum o limba asa de frumoasa si expresiva este pocita de niste barbarisme ce nu-si au rostul!

#9 Useril este offline   zeus 

• Membru deplin

Postat 18 January 2010 - 06:44 PM

Multumim foarte mult pt sfaturi, ....
.... am inteles, penson suna mai bine dar in nu stiu ce limba semnifica PENIS, penSULA suna mai urat dar asa este corect, deci.... PENSULA ramane.
Legat de vopsele la primer am vrut sa ma refer la nuante de primer, si ma interesa cum e mai bine sau mai usor sa vopsim o macheta de tanc de 1/72 , cu un aerograf sau la pensula? Tocmai mi-am cumparat un primer, acest primer ( e una si aceasi substanta cu grundul) cand e mai bine sa il aplic pe macheta? Iniante sa dau jos acele piese minuscule, dupa ce le-am dat jos sau dupa ce termin toata macheta ,sau, aproape toata macheta, dau 2 straturi subtiri de primer las se usuce bine si apoi finisez????
Toti ma trimiteti la documentat, am multe ore de documentatie pe acest forum, incep sa citesc despre ceva , gasesc altceva mai interesant, acolo iar gasesc ceva interesant si uite asa citesc 2-3 ore continuu si l-a urma cand inchid pagina de net imi dau seama ca "am plecat vaca si am ajuns bou", adica am plecat sa ma interesez de ceva anume si am ajuns sa dau peste alte chestii la fel de interesante, dar cu toate astea sa nu uitam ca o poza si mai ales un filmulet face cat 10k de cuvinte.
Am terminat de facut 2 machete, un avion Phantom si un blindat Hammer, defapt si un heli tot pe scara 1/72 dar atunci am vazut ca Super Glue nu are treaba cu acest hobby, am stricat toate geamurile cu super glue s-au facut albe, deci heli a fost de proba :( , avionul inca nu l-am pictat si nu am pus nici un decal, nici nu as pune deocamdata, Hammer-ul e terminat si l-am si vopsit putin, deocamdata detin doar acrilice si email-uri, compresorul sper sa il termin intr-o luna de facut si tot atunci sa imi vina si aerograful ( care apropo vreau ceva mai ieftin dar sa fie bun -ca romanul, am inteles ca BD-urile sunt bunicele). As vrea un sfat ptr ca nu stiu ce sa fac, montez machetele si le vopsesc cu ce am, sau sa montez machetele si stau asa pe raft pana fac rost de aerograf? Cred ca primele machete am sa le folosesc pe post de cobai.

Cu toatea astea cred ca am sa trec la scara de 1/35, dar stau cam naspa cu spatiu, sunt cam greu de scos la cheie aceste mici bijuterii de 1/72.
Nu-i prea usor sa dai acest aspect "weathering" la scara de 1/72, dar deocamdata raman asa ca toate kiturile mele si sunt vreo 7-8 neincepute sunt la 1/72.
Inca odata va multumesc baieti pt sfaturi.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSC02344_1.jpg

Aceasta postare a fost editata de zeus: 18 January 2010 - 07:00 PM

#10 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 18 January 2010 - 07:20 PM

Salutare Zeus. Eu sunt legionar roman si-s cam pagan de felul meu.Cu modelismul o dau mai greu,despre tehnici mai mult povestesc decat aplic,iar chestia asta cu pensonul...prefer termenii pe care-i cunosc,la cei pe care nu-i stapanesc,devin agresiv.
Hai ca m-am prostit destul.
La obiect: daca tu faci machete de blindate,uite iti postez eu o suita de imagini;ele apartin unui artist,care in cele cateva instantanee explica clar ce trebuie sa faci ca sa obtii rezultatul dorit.Priveste-le(tu si toti doritorii) si exerseaza;fac mai mult decat o mie de randuri scrise.

deci:

Dupa cum observi se folosesc atat aerograful,cat si pensula.
Ordinea ar fi cam asta:
dai vopsea de fond-in cazul nostru un verde militar(russian armour green sau ceva asemenea).Folosesti aerograful sau vopsea email din spray.

Punctele mici,multicolore,sunt culori de ulei.Le aplici punctiform,dupa care le "mixezi"cu o alta pensula cu par aspru.Vor forma ceea ce se cheama "filtru".
Punctele de rugina si zgarieturile mici sunt aplicate tot din pensula.
Cand ai toata suprafata uscata,dai spalari:de pilda praful spalat/prelins de ploi este vopsea acrilica(Tamya Buff-gasesti pe Hobbyx.ro).
Astea sunt cateva trucuri elementare,sa le zicem de baza.Daca le deprinzi(asta numai si numai prin experimentare/exersare),restul vor veni de la sine,cu timpul.
Exerseaza pe o suprafata din stiren,sau un kit mai vechi, "corp didactic"
Sa ai spor. :clapping:

P.S. imi cer scuze,am "mixat"eu imaginile.Ordinea fazelor de lucru nu este chiar asta,insa iti poti forma o idee daca le urmaresti cu atentie.Scuze,din nou.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 3bb36fe3.jpg
  • Imagine atasata: 4a213bb3.jpg
  • Imagine atasata: 4e961dac.jpg
  • Imagine atasata: 5a66e6aa.jpg
  • Imagine atasata: 6d3443c6.jpg
  • Imagine atasata: 76ad1948.jpg
  • Imagine atasata: 9724f4a2.jpg
  • Imagine atasata: 10341645.jpg
  • Imagine atasata: 994696e9.jpg

#11 Useril este offline   flo 

• Membru senior
  • Postari: 2476
  • Inregistrat: 04-July 09

Postat 18 January 2010 - 07:21 PM

Foarte instructiva lectia, dar sigur asta-i ordinea?! :clapping:

#12 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 18 January 2010 - 07:29 PM

Vezi postareaflo, la 18 Jan 2010, 19:21, a spus:

am spus ca am amestecat din gresala fotografiile.Oricum o idee poti sa-ti faci despre fazele de lucru,evident coroborat cu cele descrise de Z Mare.

#13 Useril este offline   zeus 

• Membru deplin

Postat 18 January 2010 - 07:31 PM

Vezi postareaLonginus, la 18 Jan 2010, 19:20, a spus:

Sa ai spor. :clapping:

P.S. imi cer scuze,am "mixat"eu imaginile.Ordinea fazelor de lucru nu este chiar asta,insa iti poti forma o idee daca le urmaresti cu atentie.Scuze,din nou.

Sunt foarte bune imaginile, merci foarte, asta cautam, un mod de a vedea cam cu ce se mananca, obesrv in poze ca exista si materiale si unelte speciale, dar.... imi place. Pe unde mai gasesc astfel de tutoriale, daca ar fi explicate si in limba noastra materna ar fi super. Cred ca aceste imagini sunt cautate de multi dintre noi pt a ne face o idee cum si cu ce se mananca.
Sanatate sa aveti.

#14 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 18 January 2010 - 07:31 PM

Vezi postareaflo, la 18 Jan 2010, 19:21, a spus:

Nu.

-@ Longinus
Raportat la setul de imagini (incomplet postate):
-Ar fi bine de specificat faptul ca acestea au fost extrase acum ceva vreme de pe Armorama (daca nu ma insel), asta pentru a nu crea confuzii si neplaceri ulterioare administratorului forumului.
Cu scuzele de rigoare pentru interventie,
AdiP

#15 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 18 January 2010 - 07:50 PM

Armorama nu va saraci cu nimic daca se uita si Zeusul nostru la pozele alea. :clapping:

#16 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 18 January 2010 - 08:27 PM

Citeaza

As vrea un sfat ptr ca nu stiu ce sa fac, montez machetele si le vopsesc cu ce am, sau sa montez machetele si stau asa pe raft pana fac rost de aerograf?
Foloseste pensonul, scuzati pensula :diablo:, e un antrenament bun! Am facut ani buni avioane numai la pesnula si, zic eu, au iesit destul de bine. Ca atare, monteaza machetele, vopsestele cu pensula, pune decaluri, aplica tehnici de invechire, e o modalitate foarte buna de a te prinde de multe chestii ce iti vor fi utile mai tirziu. In clasa intii, cind incepi a deslusi scrisul, incepi cu creionul, abia mai apoi treci la stilou (pacat ca s-a sarit etapa tocului si calimarii si s-a trecut direct la pix!)

Citeaza

Toti ma trimiteti la documentat...
Tot documentare este si o discutie la o bere/suc/aqu chiorensis cu ceilalti modelisti, la intilnirile lunare. Iasul are deja traditie!

Citeaza

...dar atunci am vazut ca nu are treaba cu acest hobby...
Nu te repezi, are! Fara Super Glue nu prea poti lipi PE-urile!

Citeaza

Nu-i prea usor sa dai acest aspect "weathering" la scara de 1/72...
...dar nici la scara 1/48 sau 1/32!! Tehnica si indeminarea de al face nu prea tine de ...scara!

Citeaza

merci foarte, asta cautam,
Iertat sa-mi fie, atunci nu prea citesti atent ce ti se raspunde! Da-mi voie sa ma autocitez:

Citeaza

Si acum sa revin la intrebarea ta. Pentru uzura citeste aici (am facut scurta la mina de cite ori am dat linkul asta): http://www.cartula.r...NICI-t2773.html Da clic pe imaginile puse de Alaur.
Pai mai explicatii insotite de fotografii ca aici, nu stiu ce sa zic.... E drept, nu sunt in limba romana dar, dupa englezismele care se vechiculeaza, banui ca ori ce roman stie, cu un dictionar alturi, ceva engleza. :clapping: :diablo: :-)
Si, nu ca sa ma laud, uite doua"vechituri" facute, integral, la pensula.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: a.04_1.jpg
  • Imagine atasata: pete_1.jpg

#17 Useril este offline   tommy 

• Membru senior
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08

Postat 18 January 2010 - 08:35 PM

Nu vroiam sa ma bag, insa vad ca se deviaza rau si vreau sa explic o nuanta. Cat am fost eu la scoala, cel putin la orele de desen, era penson in sus penson in jos... Asta de catre profesori! Bineinteles ca stiu si ce e aia o pensula, insa eu daca intreb 100 dintre colegii mei de la facultate, 95 or sa stie ce e ala "penson".
Pensula vine din germ "pinsel". Deci nici cuvantul asta nu e latin sau dacic, ca sa ni-l putem atribui, intr-o oarecare masura.
Pe de alta parte, "daca exista <<pensula>>, de ce sa folosim penson". Retoric, vin si intreb, daca exista "zapada", de ce folosim "nea" si "omat".
Nu cred ca e snobism, deoarece eu, personal, asa am fost crescut: penson=pensula si invers. Nu cred ca vreau sa demonstrez nimic folosind "penson", care, dupa cum am zis, e un cuvant uzual printre oamenii pe care ii cunosc.
In fine, nu vreau sa intru in polemici lingvistice, insa: eu o sa fiu, tu o sa FII,(NU tu o sa FI), sau "masina DE PE strada" (NU "masina DUPA strada"), sau care mai de care "variatiuni". Nu cred ca e corect sa aruncam oamenilor in cap fapte inainte sa intrebam de unde a auzit cuv, daca l-a m-ai folosit careva, etc. Cel putin in Iasi, cuvantul "penson" este larg folosit si nu are alte conotatii decat cele mentionate de corsar. Asta daca nu insinueaza careva ca toti cei din Iasi suntem niste analfabeti, ceea ce STIU ca nu e cazul. Repet, in Iasi, multa lume foloseste cuvantul "penson".
Chiar nu vroiam sa intervin, insa vad ca forumul asta devine din ce in ce mai mult unul de atentionari lingvistice, intepaturi, de cele mai multe ori, in afara modelismului, certuri fara folos, etc. Promit solemn ca e ultima interventie de genul asta si sper ca nu isc o alta discutie pe tema asta. Orice injuratura vreti sa-mi adresati, pe PM va rog :D

@ zeus Sfatul meu e sa-ti cumperi vopsele si alte unelte trebuincioase si sa te pui pe experimentat PERSONAL. Desi sfaturile de pe forum sunt oricand binevenite, doar citindu-le, n-o sa-ti vopsesti avioanele. Cel mai bun este lucrul manual, iar cand intri intr-un impas, da o cautare pe cartula si o sa vezi ca gasesti raspunsuri la orice probleme modelistice ai avea. Mult spor!

Aceasta postare a fost editata de tommy: 18 January 2010 - 09:11 PM

#18 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 20 January 2010 - 10:08 AM

Salve Zeus.
Pentru o (mai)buna intelegere a fazelor de lucru,uita-te la italianii astia-daca intelegi si limba,e mai ok.Daca nu,o sa-ti traduc eu.

http://www.zimmerit.com/tecnica/immagini/i...o_torretta.html

P.S.invecchiamento di una torretta-asa se cheama articolul,adica "imbatranirea unei turele".

In pagina forumului mai gasesti:
"I segni della pioggia" sau cum reprezinti ploaia scursa/uscata,pe un model sau "Riproduzione delle linee di saldatura" sau reproducerea liniilor de sudura..
Si inca multe altele,foarte interesante.
Prefer sa postez asa,decat sa ma apuc eu de povestit;unde mai pui ca au si poze elocvente.
Sper ca ai ce/cum/de unde invata. :whistle:

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 20 January 2010 - 10:02 AM

#19 Useril este offline   zeus 

• Membru deplin

Postat 20 January 2010 - 12:39 PM

Vezi postareatommy, la 18 Jan 2010, 20:35, a spus:

Sfatul meu e sa-ti cumperi vopsele si alte unelte trebuincioase si sa te pui pe experimentat PERSONAL.

Orice fel de vopsele si unelte??? tocmai asta intrebam ce fel de nuante mi-ar trebui pt inceput la blindatele germane. Prefer revell si agama.

Vezi postareaLonginus, la 20 Jan 2010, 10:08, a spus:

Sper ca ai ce/cum/de unde invata. :pardon:

Salut Longinus, si merci foarte foarte mult pt link-uri, pot spune ca ma ajuta chiar foarte mult, dar mai ales site-ul armorama este superb, merci foarte mult.
Deocamdata ma chinui cu scara 1/72 care e foarte grea, daca nu iti iei "cinzeaca" dimineata nu poti picta nimic :whistle: . Am observat ca si cei mai experimentati trec la o scara mai " ... fara nevoie de cinzeaca".

Aceasta postare a fost editata de zeus: 20 January 2010 - 12:52 PM

#20 Useril este offline   tommy 

• Membru senior
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08

Postat 20 January 2010 - 05:49 PM

Nu ma bag la blindate, ca nu ma pricep. Pentru vopsele, vezi rubrica "blindate" si noteaza-ti ce nuante folosesc cei pasionati. Dupa care, iei codurile si te uiti intr-o plansa de echivalenta a vopselelor, daca preferi agama sau revell, si sa-ti achizitionezi exact ce-ti trebuie.
Diluant pentru vopsele Agama gasesti pe parcmodels.ro, insa poti folosi si apa distilata sau alcool izopropilic (pe care cred ca il gasesti in Iasi la magaziunul Dioda, de pe B-dul Independentei). Am auzit ca se dilueaza foarte bine si cu apa de la robinet.
Pentru imbatrinire/uzura/mizerie, Agama are niste patinatori foarte buni. Gasesti sigur pe parcmodels.ro.
De asemenea, poti achizitiona si paste metalice, atat pentru vopsirea propriuzisa a machetelor, cat si pentru tot felul de efecte de uzura.
E bine sa ai niste vopsele de baza, care o sa le folosesti cam in orice macheta: alb mat, negru mat, rust, aluminiu, steel, eventual rosu, galben, etc. Pentru blindate, ai vopseaua metalizata "tracks color", care e foarte buna, insa nu si suficienta, pentru vopsirea senilelor. Daca vrei sa vezi cam cum sa vopsesti senilele ca sa arate cat mai natural, iti recomand blindatele lui marhaba, dragos si nu numai.

Unelte de baza: pensete, cutere, bisturiu, pensule de diferite marimi, cleste de electronist, smirghel, lupa, etc. Multe le gasesti pe la magazine de chimicale sau altele asemenea.
Cam atat imi vine in minte in momentul asta. Pentru alte nedumeriri, vezi ce-a mai scris lumea la Tehnici, Materiale sau Unelte.
Da-mi un add pe messenger, sa-ti dau o plansa de echivalenta a vopselelor: tommy_x1311. Au fost postate si pe forum numeroase linkuri cu astfel de planse, insa nu mai tin minte unde :D
Spor

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

9 useri citesc topicul
0 membri, 9 vizitatori, 0 utilizatori anonimi