Forum Machete,Modelism,Hobby: M998 HMMWV - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

M998 HMMWV

#1 Useril este offline   BogdanM 

• Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 23
  • Inregistrat: 19-December 09

Postat 27 December 2009 - 03:52 PM

Am terminat prima macheta si desi nu e nimic impresionant m-am decis sa postez niste poze pt cei care au raspuns la intrebarile mele.

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Pozele le-am facut cu telefonul si sunt cam intunecate si neclare. Mai am cateva chestii de colorat dar momentan nam culori.

Orice sfaturi, critici sunt binevenite.

#2 Useril este offline   tgr 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 1493
  • Inregistrat: 14-April 07

Postat 27 December 2009 - 05:33 PM

Deocamdata arata foarte bine.Cu conditia sa nu fie inca terminata.
N-ar strica niste poze mai clare totusi.
Ii mai trebuie niste wash-uri si rotile prafuite.Sub nici o forma sa nu aplici wash-uri prea inchise.Contrastul ar fi foarte urat.
Decalurile nu s-au lipit perfect, era de asteptat.Tampoaneaza decalurile cu o pensula imbibata in alcool izopropilic.Apoi asteapta sa se evapore alcoolul si ar trebui sa dispara orice urma de silvering.
Daca mai poti, da jos prelata si rucsacul.Sunt foarte urate si nu e vina ta cum au iesit.Cel mai bine ar fi sa le faci tu, asta daca doresti.

#3 Useril este offline   BogdanM 

• Membru deplin

Postat 27 December 2009 - 07:14 PM

Vezi postareatgr, la 27 Dec 2009, 17:33, a spus:

Deocamdata arata foarte bine.Cu conditia sa nu fie inca terminata.
N-ar strica niste poze mai clare totusi.
Ii mai trebuie niste wash-uri si rotile prafuite.Sub nici o forma sa nu aplici wash-uri prea inchise.Contrastul ar fi foarte urat.
Decalurile nu s-au lipit perfect, era de asteptat.Tampoaneaza decalurile cu o pensula imbibata in alcool izopropilic.Apoi asteapta sa se evapore alcoolul si ar trebui sa dispara orice urma de silvering.
Daca mai poti, da jos prelata si rucsacul.Sunt foarte urate si nu e vina ta cum au iesit.Cel mai bine ar fi sa le faci tu, asta daca doresti.

Merci de sfaturi dar cum era de asteptat ai vorbit intr-o limba straina. Asa ca am cautat pe forum si pe google si m-am lamurit ce inseamna "wash" dar sa si aplic ce am vazut ii mai greu. Si acum incepe seria de intrebari.

Am gasit in video pe youtube() care arata o metoda de wash doar ca tipul foloseste vopsele "clay based" (banuiesc pe baza de ulei). Tehnica mi se pare simpla si potrivita pentru un incepator, adica aplici vopseaua foarte diluata pe tot modelul si dupaia stergi cu un servetel. Functioneaza metoda asta si la vopselele email? Eu ma indoiesc ca ar merge asa usor pentru ca din proprie experienta vopseaua email nu se indeparteaza cu apa. Si nici sa aplici o vopsea in care mai mult de jumate ii diluant peste o vopsea care se indeparteaza cu diluant nu mi se pare o idee prea buna. Imi imaginez ca o sa aplic wash-ul cum face in minutul 6:00 numai ca nu stiu cum o sa indepartez excesul dupa ce se usca fara de distrug vopseaua de baza.

Am mai citit un articol unde tipul foloseste vopsele email si pensula doar ca el amesteca vopseaua cu "turpentine" care nu stiu ce inseamna sau de unde sa fac rost de asa ceva.

http://www.missing-l..._world/rw04.htm

Si am mai gasit ceva interesant aici pe forum, nu-mi dau seama cum a reusit sa aplice prima data washul, dupaia a vopsit modelul dar detaliile colorate de wash nu au fost acoperite de vopsea.

http://www.cartula.r...st-a28211-.html, respectiv http://www.cartula.r...st-a28213-.html

Alte intrebari

Cum fac rotile sa para profuite? Poate sti un tutorial.

De unde pot luat alcool izopropilic.

Si vreau sa mai specific ceva, culoarea machetei difera mult fata de cea din poza, nu stiu de ce a iesit asa portocalie, probabil o combinatie de camera slaba de telefon si lumina de bec.

EDIT: Am mai gasit un tutorial. Zice sa folosesc vopsea email si diluant pt email in raport 1:3/1:4.... parte importanta "Once you've completed applying the wash, let the model dry for at least one hour. Then, using cotton swabs or tissues that have been dipped in enamel thinner, gently wipe away the areas of the paint that have gotten on parts of the model that you do not want to be colored. The enamel thinner should not affect the previous paint that has already dried if you have used lacquers or acrylics. Only the recently applied enamel portion will be wiped away."

Deci ii clar ca diluantul pt email nu afecteaza vopseaua primara daca e acril sau "lacquer". Dar ce se intampla daca aplic wash-ul cu email peste vopseaua de baza care e tot email si dupaia vreau sa sterg excesul? Nu gasesc raspunsul nicaieri. Trebuie washul sa fie facut cu vopsea de alt tip decat vopseaua de baza?

Aceasta postare a fost editata de BogdanM: 27 December 2009 - 07:26 PM

#4 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 27 December 2009 - 07:21 PM

Bogdan, a fost la un moment dat o serie de postari despre variante wash-uri. O sa le caut...

Ideea unui wash este sa aplici o substanta care NU face priza solida cu substratul, astfel incat sa poti sterge surplusul nedorit.

Ce vezi pe macheta de F-16 este pe o macheta vopsita, nu e situatia pe care ai dedus-o (adica wash, si pe urma vopsire). Dupa vopsire, am aplicat wash-ul, l-am lasat sa se usuce, si dupa aceea am sters surplusul. Asta merge mai usor la avioane.

- Alcool izopropilic? De la magazinele cu componente electronice, sau sisteme audio. Daca esti bucurestean, un drum pe la magazinele din zona Maica Domnului te rezolva, se gaseste facil.

- culorile pozei: aparatul foto are un mod auto pentru balansul de alb care nu da rezultate perfecte. Incearca sa selectezi un anume balans de alb, potrivit cu situatia in care fotografiezi, si se rezolva.

#5 Useril este offline   BogdanM 

• Membru deplin

Postat 27 December 2009 - 07:35 PM

Vezi postareacartula, la 27 Dec 2009, 19:21, a spus:

Ideea unui wash este sa aplici o substanta care NU face priza solida cu substratul, astfel incat sa poti sterge surplusul nedorit.

Am inteles. Si ce tip de vopsea e cea mai potrivita pt wash daca am vopsit prima data cu email? Si daca nu e secret :D, de unde ti-ai luat vopselele Promodeller? Se gasesc si in Romania sau trebuie comandate din strainatate?

Aceasta postare a fost editata de BogdanM: 27 December 2009 - 07:35 PM

#6 Useril este offline   CristianD 

• Membru senior
  • Postari: 117
  • Inregistrat: 12-March 09

Postat 28 December 2009 - 01:19 PM

Vezi postareaBogdanM, la 27 Dec 2009, 19:14, a spus:

...... amesteca vopseaua cu "turpentine" care nu stiu ce inseamna sau de unde sa fac rost de asa ceva.

...............De unde pot luat alcool izopropilic.

salut.
turpentine = terebentina sau esenta de terebentina (folosita ptr diluarea vopselelor in ulei sau enamel), gasesti la magazinele de pictura, in Bucuresti iti recomand magazinele de la Hanul cu Tei, in jur de 10-15 Ron 250 ml .
alcool izopropilic iti pot da si eu daca nu faci rost ! asta daca ai drum prin Ploiesti :pint: !

#7 Useril este offline   BogdanM 

• Membru deplin

Postat 28 December 2009 - 05:44 PM

Vezi postareamagica, la 28 Dec 2009, 13:19, a spus:

salut.
turpentine = terebentina sau esenta de terebentina (folosita ptr diluarea vopselelor in ulei sau enamel), gasesti la magazinele de pictura, in Bucuresti iti recomand magazinele de la Hanul cu Tei, in jur de 10-15 Ron 250 ml .
alcool izopropilic iti pot da si eu daca nu faci rost ! asta daca ai drum prin Ploiesti :pint: !

Merci de clarificare dar e cu ceva mai special decat diluantele special create pt email?

Mi-am comandat o vopsea neagra acril si diluant pt wash. Asta merge peste email fara sa distruga vopseaua de baza asai?

#8 Useril este offline   CristianD 

• Membru senior

Postat 28 December 2009 - 06:44 PM

Vezi postareaBogdanM, la 28 Dec 2009, 17:44, a spus:

Merci de clarificare dar e cu ceva mai special decat diluantele special create pt email?

fata de diluantul pentru email , terebentina nu ataca stratul de baza si se usuca (evapora ) mult mai repedere , o poti folosi si sa fixezi pigmentii pe macheta .

in principiu merge sa dai cu acrilice peste email , dar fa un test inainte , nu stiu ce diluant si ce vopsea ai luat!

#9 Useril este offline   tgr 

• Membru senior

Postat 28 December 2009 - 07:01 PM

http://migjimenez.bl...ch/label/wheels
De cand a postat Marhaba blogul lui MIG, il tot recomand.Are multe informatii utile, plus poze, care valoreaza cat 1000 de cuvinte nu? :pint:

Pentru wash-uri as merge pe ulei sau email.Si in nici un caz negru pentru macheta ta.Eu cand am facut Abrams-ul am observat ca negrul nu se potriveste cromatic deloc.Incearca diferite nuante de gri, ocru galben si siena arsa.Negru merge doar la vehicule inchise la culoare.
Sigileaza cu lac lucios tot vehiculul inainte de a aplica wash-ul si astfel stratul de baza nu sufera nici o modificare.

Aceasta postare a fost editata de tgr: 28 December 2009 - 07:03 PM

#10 Useril este offline   BogdanM 

• Membru deplin

Postat 29 December 2009 - 01:12 PM

Vezi postareatgr, la 28 Dec 2009, 19:01, a spus:

http://migjimenez.bl...ch/label/wheels
De cand a postat Marhaba blogul lui MIG, il tot recomand.Are multe informatii utile, plus poze, care valoreaza cat 1000 de cuvinte nu? :drinks:

Pentru wash-uri as merge pe ulei sau email.Si in nici un caz negru pentru macheta ta.Eu cand am facut Abrams-ul am observat ca negrul nu se potriveste cromatic deloc.Incearca diferite nuante de gri, ocru galben si siena arsa.Negru merge doar la vehicule inchise la culoare.
Sigileaza cu lac lucios tot vehiculul inainte de a aplica wash-ul si astfel stratul de baza nu sufera nici o modificare.

Merci de link. Tin minte ca am mai dat peste el aici pe forum dar am uitat sa-l pun la bookmarks. Ti-am urmat indicatiile si am modificat comanda, am schimbat vopseaua acril cu Basic - OCHRE / email matt si Lac - CLEAR VARNISH /email lucios si alte vopsele pt mai mult realism(toate de la AGAMA). Sper ca astea is ok ca deja i-am inebunit pe domnii de parcmodels cu nehotararea mea :D.

Vezi postareamagica, la 28 Dec 2009, 18:44, a spus:

fata de diluantul pentru email , terebentina nu ataca stratul de baza si se usuca (evapora ) mult mai repedere , o poti folosi si sa fixezi pigmentii pe macheta .

Nu ataca stratul de baza doar daca acesta nu e email nu? Adica cum stie terebentina sa dilueze vopseaua email pt wash dar sa nu atace si substratul tot email. Da stiu ca-s tare aiurit...  :pint:

Probabil voi incerca solutia propusa de tgr pana fac rost de niste vopsele pe baza de ulei.

#11 Useril este offline   tgr 

• Membru senior

Postat 29 December 2009 - 01:35 PM

Ca folosesti email sau ulei pt. wash, tot iti trebuie terebentina sau white spirit pt. a le dilua.

#12 Useril este offline   BogdanM 

• Membru deplin

Postat 29 December 2009 - 01:51 PM

Vezi postareatgr, la 29 Dec 2009, 13:35, a spus:

Ca folosesti email sau ulei pt. wash, tot iti trebuie terebentina sau white spirit pt. a le dilua.

Deci cu diluantul obisnuit(Color Mix) nu merge? Nici daca aplic un strat de lac inainte sa fac wash?

#13 Useril este offline   CristianD 

• Membru senior

Postat 29 December 2009 - 02:23 PM

Vezi postareaBogdanM, la 29 Dec 2009, 13:51, a spus:

Deci cu diluantul obisnuit(Color Mix) nu merge? Nici daca aplic un strat de lac inainte sa fac wash?

este si problema tensiunii superficiale , care difera intre terebentina si diluantul obisnuit pentru email-uri. datorita tensiunii superficiale diferite, vopseaua se poate "depune" in micile denivelari ale machetei.

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi