Actiunile tancurilor in orase sunt ceva foarte complicat. De regula, se evita, tancurile sunt foarte vulnerabile in orase din cauza vizibilitatii reduse si a spatiului redus de manevra. Plus ca unghiul limitat de tragere, pe verticala, impiedica lovirea tintelor de la etaje, in apropiere.
Daca totusi nu ai ce face, se constituie formatiuni mixte de infanterie si tancuri, plus alte specialitati.
Nu exista o regula de incarcare a tunului. In mod normal, se avanseaza cu tunul descarcat, caci nu poti sti ce obiective vei descoperi. De abia dupa descoperirea tintei se decide ce munitie folosesti. Daca totusi vrei sa tragi rapid, poti incarca proiectile cumulative - proiectil anti-tanc, dar care au si un foarte usor efect exploziv. Astfel poti trage in timp scurt, sa zapacesti tinta, apoi sa incarci si sa tragi cu munitia adecvata, profitand de timpul castigat. Dar asta e doar o idee de-a mea.
Tancurile mai moderne au rezolvat problema asta prin adoptarea munitiei duale. De exemplu, tunurile Rheinmetall de 120mm (Leopard 2, M1 Abrams, Merkava) si tunurile de 125mm de pe tancurile rusesti folosesc un proiectil cumulativ/exploziv, cu o gama mai mare de utilizare. Cred ca la fel e si cu munitia pentru tunurile de 120mm de pe Challenger, dar nu sunt sigur.
Un T-55 este dat cu o cadenta de tragere de 5-6 lovituri pe minut, dar asta este in conditii optime. Spatiul incarcatorului este destul de stramt, locul de depozitare a unor lovituri nu este intotdeauna usor accesibil, iar dimensiunile loviturilor de tun si a tunului in general fac necesare mai multe miscari pana la alinierea loviturii cu axul tevii, pentru a fi incarcate. Tunul nu are un colector de tuburi trase, acestea cad direct pe podea. Sunt cam mari si fierbinti la iesirea din tun, asa ca incarcatorul nu le poate lua imediat de acolo, transformandu-se astfel intr-un obstacol in calea miscarilor incarcatorului.
Nu exista o "selectare automata" la T-55! Tunul se incarca total manual, asa ca incarcatorul trebuie sa stie foarte bine unde sunt depozitate fiecare tip de lovitura (apropo, o lovitura de tun, ca tot vorbesc de ea, este ansamblul format din tub, incarcatura de azvarlire a proiectilului si proiectil - asta pe scurt, mai sunt si alte componente). Confuzii se pot produce!
Un topic despre tactica de tancuri nu ar fi prea interesant. Subiect prea vast - mie mi-au trebuit doi ani de scoala pentru a ajunge la nivel de comandant de pluton tancuri (desigur, am facut si alte chestii in astia doi ani, nu numai tactica).
Sper sa te fi lamurit putin, oricum sunt multe de spus.
Si, crede-ma, numai prostilor nu le-a fost frica la revolutie! Eu am intrat odata intr-un pod sa caut un presupus terorist. Cu o lanterna si un TT, fara insotitor. Nu am gasit nimic (norocul meu), dar de abia la iesire mi-am dat seama ca eram ud leoarca de transpiratie. Luptator nu e ala caruia nu ii este frica, frica este un sentiment absolut uman, basic, derivat din instinctul de conservare pe care il are orice animal. Luptator e ala care poate sa isi stapaneasca frica si sa faca ce trebuie!
Fritz, incearca la Blindate moderne romanesti. Pagina (sau cum i-o fi zicand) imediat urmatoare.
Aceasta postare a fost editata de Sheniloiu: 10 March 2010 - 11:53 PM