Forum Machete,Modelism,Hobby: 1/72 Preiser - WWII German PaK40 Crew - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1/72 Preiser - WWII German PaK40 Crew Img si link Review

#1 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 893
  • Inregistrat: 11-October 05

Postat 05 December 2009 - 10:05 AM

In sfarsit iata si ultimul set care marcheaza sfarsitul topicului pe care mi l-am propus la inceputul anului, respectiv kit-uri 1/72 care vizeaza servanti si tunuri din armata germana in WWII. Acest set este special intrucat include numai servantii, nu si tunul...
Imaginile prezinta nu numai pozitiile standard carora le-am adaugat doar tocuri de pistol, ci si numeroase conversii. Am folosit alte trei cutiii in acest sens insa pozitiile din ultima cutie sunt aproape identice cu cele standard, insa totusi au ceva modificari inclusiv proiectile de 88 mm.
Conversiile au fost realizate prin amestecarea partilor corpului soldatilor din aceeeasi cutie precum si altele din seturl Preiser cu mortierul in lupta. De asemenea, multe palme sunt luate din alte seturi Preiser ca si echipamentul. Sunt si unele scratch-build-uri cum ar fi luneta, curele la arme si masti de gaze si protectia lentilelor unui binoclu.
Conversiile incearca sa prezinte nu nunmai artileristi ci si infanteristi. unele pozitii pot aparea bizare la inceput, insa in momentul in care sunt dispuse pe diorama, capata sens.... :pardon:
Astfel ultima imagine prezinta o echipa de lunetisti... :-D v
Totodata, unele imagini prezinta soldatii la tunuri. Acestea sunt destul de slabe calitativ si le-am folosit exclusiv pentru a va face o mai buna imagine asupra modului in care se potrivesc figurinele la tunuri.
Unele conversii sunt facute dupa imagini de referinta, insa aceasta este o tema pentru un topic separat... :pardon:
Camuflajul incearca sa reproduca modele apartinand Waffen SS in variante de primavara/vara si toamna/iarna, respectiv oak leaf, ribbed edge, plane tree . Cativa pantaloni au fost pictati in 1944 Pea Dot.

In cazul in care doriti sa cititi recenzia pe care am scris-o pentru acest set, o puteti face aici:

http://www.network54.com/Forum/47210/threa...g+and+Review%29

Impresiile si sugestiile voastre sunt ca de obicei, mai mult decat bine-venite.

Cristian Florescu

POZITII STANDARD

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

STANDARD POSES WITH ESCI GUN

Imagine postata

REFERINTE PRIVIND DIMENSIUNEA

Imagine postata

Imagine postata

CONVERSII

BOX 2

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

BOX 3

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

BOX 4 (DMici modificri la pozitiile standard si proiectile de 88 mm)

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

ECHIPA COMPLETA PaK40 (8 servanti)

Imagine postata

Imagine postata

O ECHIPA DE LUNETISTI

Imagine postata

#2 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 05 December 2009 - 10:32 AM

Salut Panzer grenadire

Frumos si de aceasta data rezultatul muncii tale, vazand corectitudinea modelului camuflajului si culorilor folosite pentru uniforme.
Nu sunt de acord (din pacate si cu scuzele de rigoare) cu doua lucruri :
-neuniformitatea plasticului fetelor la unele din personaje (vezi imaginea 5) si pozitionarea feldwebel-ului ce urla langa urechea lunetistului (ca presupusa echipa).
In rest ca de obicei-super, asa cum ne-ai obisnuit.

#3 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

• Membru senior

Postat 05 December 2009 - 10:59 AM

Vezi postareaAdiP, la 5 Dec 2009, 10:32, a spus:

Salut Panzer grenadire

Frumos si de aceasta data rezultatul muncii tale, vazand corectitudinea modelului camuflajului si culorilor folosite pentru uniforme.
Nu sunt de acord (din pacate si cu scuzele de rigoare) cu doua lucruri :
-neuniformitatea plasticului fetelor la unele din personaje (vezi imaginea 5) si pozitionarea feldwebel-ului ce urla langa urechea lunetistului (ca presupusa echipa).
In rest ca de obicei-super, asa cum ne-ai obisnuit.

Multumesc mult pentru mesaj si observatii AdiP. Iimi pare foarte bine ca iti plac aceste figurine si modelele de camuflaj.
In ceea ce priveste neuniformitatea plasticului, capetele celor 2 care apar in poza 5, este posibil ca aceasta impresie sa vina din dimensiunea mult marita a pozelor si pozitia din care a fost facuta poza.
Parerea mea este ca sunt unele foarte reusite (am scris si in recenzie asta).
Cel care sta in genunchi nu are curelusa la casca si este mai grasust la fata, sculptorul accentuindu-i pometii, dar totul in scara.
De altfel, aceeasi figurina apare la dimesiunea ei reala in mana mea... :-D

In ceea ce priveste echipa cu lunetistul, ambele figurine sunt inspirate dupa imagini de referinta. Lunetistii nemti umblau de regula cate doi, lucru ce apare si in foarte multe imagini din acea perioada. Pozitionarea lor nu este finala insa cred ca este in regula. Lunetistul nu trage inca, se uita pe langa luneta, insa acest lucru nu stiu cat de clar se vede in imagine. Cand i-am asezat m-am gandit ca este posibil ca Feldwebel-ul sa urle la lunetis sa se intoarca arma in alta directie in care Feldwebel-ul a detectat un dusman...... :pardon:

Aceasta postare a fost editata de Panzer_Grenadire: 05 December 2009 - 11:02 AM

#4 Useril este offline   flo 

• Membru senior
  • Postari: 2477
  • Inregistrat: 04-July 09

Postat 05 December 2009 - 02:58 PM

:-D Impresionant la asa dimensiuni.
Mie imi place, chiar daca o sa provoc zambete si gardul, Face parte dintr-un kit sau la-i mesterit?

Adevarul este ca lunetistii sunt discreti. Un lunetist cu un tovaras care racneste e ca o pisica cu clopotei care vrea sa prinda soareci. :pardon:

#5 Useril este offline   axor 

• Needs A Life Outside What-If
  • Postari: 1663
  • Inregistrat: 05-June 09
  • Interests:What If - Sci Fi - Aero

Postat 05 December 2009 - 04:02 PM

Panzer_Grenadire loveste din nou :pardon:
Inca o lucrare de nota 10 !
Bravo !

Din greseala :-D am si eu o figurina la 1/72,ma uit lung la ea si ma intreb cata migala necesita bucatica aia d plastic s-o aduci la stadiul de prezentare si ce vedere de vultur trebuie sa ai ca sa nu mai zic de mana sigura si ferma,inca o data BRAVO !
Spor si numai bine :pardon:

#6 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

• Membru senior

Postat 05 December 2009 - 04:51 PM

Vezi postareaflo, la 5 Dec 2009, 14:58, a spus:

:-D Impresionant la asa dimensiuni.
Mie imi place, chiar daca o sa provoc zambete si gardul, Face parte dintr-un kit sau la-i mesterit?

Adevarul este ca lunetistii sunt discreti. Un lunetist cu un tovaras care racneste e ca o pisica cu clopotei care vrea sa prinda soareci. :bang:

Multumesc flo, si imi pare foarte bine ca ai remarcat gardul....intr-adevar este mesterit din furnir si cracute luate de prin tufisuri, toate fiind vopsite dupa aceea. trebie sa recunosc ca mi-a mancat ceva timp acel gard... :pardon:

In ceea ce priveste lunetistii, cel putin cei germani din WWII, acestia sunt departe de imaginea pe care ne-au format-o cei de la Hollywood despre aceasta arma..... :-P
Daca te uiti prin poze facute atunci, vei remarca mai multe chestii intre care faptul ca nu prea stau ascunsi, chiar si in lupta (lucru normal ca altfel nu ar mai fi aparut in imagini).
De asemenea, vei remarca lunetisti luptand in transee alaturi de camarazi inarmati cu MP40 sau pusti fara luneta. (un alt lucru normal, in ultima perioada a WWII armele livrate trupelor venind cu luneta pentru a se face economie la gloante si mari eficienta). De asemenea, se pot remarca soldati nemti razand in momentul in care apasa pe tragaci...probabil depinde si de ce aveau in catare.... :pardon:
Un alt lucru interesant este faptul ca preferau sa isi sprijine arma de ceva, mana stanga neaflandu-se pe arma, un alt lucru normal pentru a diminua tremuratul mainilor... :pint:
Revenind la echipa de aici, inamicul se poate afla la cativa km, asa ca ofiterul poate sa racneasca cat vrea la dl lunetist,care nu trage in acel moment si nici nu se uita prin luneta... :pint:

Vezi postareaaxor, la 5 Dec 2009, 16:02, a spus:

Panzer_Grenadire loveste din nou :-P
Inca o lucrare de nota 10 !
Bravo !

Din greseala :-D am si eu o figurina la 1/72,ma uit lung la ea si ma intreb cata migala necesita bucatica aia d plastic s-o aduci la stadiul de prezentare si ce vedere de vultur trebuie sa ai ca sa nu mai zic de mana sigura si ferma,inca o data BRAVO !
Spor si numai bine :-)

Multumescc mult pentru aprecieri axor, si sper sa iti placa si urmatorul set pe care intetionez sa il postez in vreo doua saptamani...
Intr-adevar dimensiunile sunt extrem de mici si este nevoie de ceva rabdare, putina experienta...As vrea sa ma mai tina vederea o vreme, macar pana termin cele peste 100 de seturi pe care mai le am de recenzat...

#7 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior
  • Postari: 1783
  • Inregistrat: 21-October 08

Postat 06 December 2009 - 09:29 AM

Vezi postareaPanzer_Grenadire, la 5 Dec 2009, 16:51, a spus:

Daca te uiti prin poze facute atunci, vei remarca mai multe chestii intre care faptul ca nu prea stau ascunsi, chiar si in lupta (lucru normal ca altfel nu ar mai fi aparut in imagini).
De asemenea, vei remarca lunetisti luptand in transee alaturi de camarazi inarmati cu MP40 sau pusti fara luneta.
De asemenea, se pot remarca soldati nemti razand in momentul in care apasa pe tragaci...probabil depinde si de ce aveau in catare.... :-D
Un alt lucru interesant este faptul ca preferau sa isi sprijine arma de ceva, mana stanga neaflandu-se pe arma, un alt lucru normal pentru a diminua tremuratul mainilor... :pardon:

Nu vreau sa par carcotas, dar sunt. Panzer_Grenadire, imi lasa impresia ca unele informatii postate sunt, daca nu gresite, un pic superficiale.
In primul rand, trebuie facuta distinctia intre "sniper" si "sharpshooter" - de aici apar instantaneele cu purtatori de pusti cu luneta intre trupeti.
O lejera cautare pe Gugal (ceva gen "sniper tactics") o sa releve ca, de la inceputul secolului, principalul atribut al sniper-ului este "concealment"-ul.
Imaginile cu sniperi sunt de propaganda (poate de aici si zambetul) - de fapt, toate imaginile de atunci sunt de propaganda (facute de fotografi militari, cu o doctrina prestabilita). Exista o serie de exceptii, care doar intaresc regula.
Gresesc, sau nu ai facut armata? Sau nu ai tras cu vreo arma? Atunci nu te-ar mira faptul ca orice tragator incearca sa-si sprijine arma de ceva. Chiar mana stanga, cand este folosita, este folosita ca punct de sprijin (chiar si la tragerea cu pistolul). La pusca cu luneta stanga se tine, in principiu, pe patul pustii.
De asemenea, intr-o postare anterioara, ai vorbit de tactica lunetistilor - eu din ce stiu / am citit, nu e in toate cazurile chiar asa.
Germanii, in general, o ardeau singuri (cu rol de stres maxim pe inamici), englezii cate doi (rol principal de cercetare), rusii cate doi sau trei (inventatorii scolilor de lunetisti si a echipei de lunetisti), americanii cate unul, dar alocat unei unitati de infanterie (sharpshooter-ul traditional).
Altfel, toata aprecierea pentru frumoasele rezultate modelistice.

#8 Useril este offline   KIT 

• Membru senior
  • Postari: 534
  • Inregistrat: 22-October 08

Postat 06 December 2009 - 11:22 AM

ca o completare si corectie la cea spus alexelu: in general, la toate tragerile cu armamentul de infanterie, mana care sta pe patul pustii depinde de ochiul cu care se executa ochirea. apoi, nu este obligatoriu sa existe o mana care sa stea pe patul pustii. depinde de pozitia din care se executa tragerea si daca arma se sprijina pe ceva solid sau nu. pt ca, din cauza reculului, teava are tendinta de a se ridica si atunci trebuie trasa in directia opusa, adica in jos.
referitor la aceasta diorama, eu as fi vazut sniperul in pozitia culcat-rezemat (adica pe burta, pentru cine nu a facut armata), pentru ca de obicei, interesul tragatorului este sa stea cat mai ascuns.

#9 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 06 December 2009 - 09:38 PM

Vezi postareaKIT, la 6 Dec 2009, 11:22, a spus:

ca o completare si corectie la cea spus alexelu: in general, la toate tragerile cu armamentul de infanterie, mana care sta pe patul pustii depinde de ochiul cu care se executa ochirea. apoi, nu este obligatoriu sa existe o mana care sa stea pe patul pustii. depinde de pozitia din care se executa tragerea si daca arma se sprijina pe ceva solid sau nu. pt ca, din cauza reculului, teava are tendinta de a se ridica si atunci trebuie trasa in directia opusa, adica in jos.

Sper sa nu se supere autorul topicului, dar il mai poluez putin. De fapt, sper ca e vorba de cateva informatii cat de cat interesante.
Kit, tocmai de-aia eu am folosit termenul "in principiu".
Variabile sunt multe. In general, sunt preferati dreptacii (tocmai d-aia am vorbit de mana stanga), pentru ca:
- in cazul unei pusti cu inchizator clasic, acesta e situat pe dreapta (bineinteles ca si un stangaci o poate folosi, numai ca miscarile sunt foarte aiuristice si consumatoare de timp, fara sa mai vorbim de faptul ca mana stanga trebuie sa ocoleasca luneta, sau tragatorul sa departeze fata de luneta - contraproductiv)
- in cazul unei arme automate sau semiautomate, mecanismele de armare sunt tot pe dreapta (nu mai e asa de important ca in cazul inchizatorului clasic, dar faptul ca tuburile sar prin fata, iar inchizatorul, culata si pistonul umbla pe sub mustata)
- in cazul armelor sistem bullpup, nu se pune problema stangacilor, pentru ca tuburile ejectate ar trebui sa le treaca prin gat
La multe arme moderne, deci cu atat mai mult la armele destinate tragerii cu luneta, sistemele sunt gandite astfel incat teava sa nu se ridice in urma tragerii - prin compensator, sau prin echilibrarea pieselor componente - asta e deja o alta poveste.

#10 Useril este offline   KIT 

• Membru senior

Postat 07 December 2009 - 12:01 AM

eu nu am vazut pana acum arma de foc (in afara tunurilor) care sa evacueze tuburile cartus prin alta parte decat pe partea dreapta. la armele automate si semiautomate nu stiu sa existe culata. din cate stiu eu, culata se regaseste tot la piesele de artilerie si este partea dinapoi a tevii. in general, o pusca este formata din urmatoarele parti mari componente: teava cu aparatele de ochire, cutia mecanismelor si patul pustii. inchizatorul si pistonul de gaze la care te refereai se regasesc in cutia mecanismelor si sunt protejate de capacul cutiei mecanismelor. cine a facut armata stie foarte bine despre ce vorbesc si daca spun prostii rog sa mi se spuna. nu am o problema in a fi corectat. la armele moderne, si mai ales la cele cu luneta, vei vedea ca au un cracan (acele 2 picioruse care se desfac intr-un V invers) la fel cum au pusca mitraliera si mitraliera de companie. dar acelea au si calibru mare si tocmai pentru a evita efectul reculului se foloseste cracanul.

#11 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 07 December 2009 - 01:16 AM

Vezi postareaKIT, la 7 Dec 2009, 00:01, a spus:

eu nu am vazut pana acum arma de foc (in afara tunurilor) care sa evacueze tuburile cartus prin alta parte decat pe partea dreapta. la armele automate si semiautomate nu stiu sa existe culata. din cate stiu eu, culata se regaseste tot la piesele de artilerie si este partea dinapoi a tevii. in general, o pusca este formata din urmatoarele parti mari componente: teava cu aparatele de ochire, cutia mecanismelor si patul pustii. inchizatorul si pistonul de gaze la care te refereai se regasesc in cutia mecanismelor si sunt protejate de capacul cutiei mecanismelor. cine a facut armata stie foarte bine despre ce vorbesc si daca spun prostii rog sa mi se spuna. nu am o problema in a fi corectat. la armele moderne, si mai ales la cele cu luneta, vei vedea ca au un cracan (acele 2 picioruse care se desfac intr-un V invers) la fel cum au pusca mitraliera si mitraliera de companie. dar acelea au si calibru mare si tocmai pentru a evita efectul reculului se foloseste cracanul.

Nu-mi dau seama exact daca ultima postare a lui Kit mi se adreseaza, dar am sa incerc sa raspund:
Am sa-ti dau un singur exemplu, ca sa nu o lungesc prea tare: MG 42 - evacueaza in jos
Pentru "culata" exista definitii in DEX, chiar si in varianta online
Nu pricep ce am gresit in legatura cu inchizatorul si pistonul de gaze?
Intradevar, UNELE DINTRE armele cu luneta sunt dotate cu bipod. UNELE nu (intre ele modelele Remington M24 si M40 - considerate de UNII cunoscatori ca fiind cele mai bune arme cu luneta, HK PSG1, Dragunov SVD, Walther 2000, etc.)
Cracanul, sau bipodul nu au treaba decat indirect cu efectele reculului. Au treaba cu stabilitatea armei.
In armia romana, pusca cu luneta, pusca mitraliera si mitraliera de companie au acelasi calibru 7,62 (ca principiu).

#12 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

• Membru senior

Postat 07 December 2009 - 02:47 AM

Vezi postareaalexelu_marinelu, la 6 Dec 2009, 09:29, a spus:

Nu vreau sa par carcotas, dar sunt. Panzer_Grenadire, imi lasa impresia ca unele informatii postate sunt, daca nu gresite, un pic superficiale.
In primul rand, trebuie facuta distinctia intre "sniper" si "sharpshooter" - de aici apar instantaneele cu purtatori de pusti cu luneta intre trupeti.
O lejera cautare pe Gugal (ceva gen "sniper tactics") o sa releve ca, de la inceputul secolului, principalul atribut al sniper-ului este "concealment"-ul.
Imaginile cu sniperi sunt de propaganda (poate de aici si zambetul) - de fapt, toate imaginile de atunci sunt de propaganda (facute de fotografi militari, cu o doctrina prestabilita). Exista o serie de exceptii, care doar intaresc regula.
Gresesc, sau nu ai facut armata? Sau nu ai tras cu vreo arma? Atunci nu te-ar mira faptul ca orice tragator incearca sa-si sprijine arma de ceva. Chiar mana stanga, cand este folosita, este folosita ca punct de sprijin (chiar si la tragerea cu pistolul). La pusca cu luneta stanga se tine, in principiu, pe patul pustii.
De asemenea, intr-o postare anterioara, ai vorbit de tactica lunetistilor - eu din ce stiu / am citit, nu e in toate cazurile chiar asa.
Germanii, in general, o ardeau singuri (cu rol de stres maxim pe inamici), englezii cate doi (rol principal de cercetare), rusii cate doi sau trei (inventatorii scolilor de lunetisti si a echipei de lunetisti), americanii cate unul, dar alocat unei unitati de infanterie (sharpshooter-ul traditional).
Altfel, toata aprecierea pentru frumoasele rezultate modelistice.

Salut alex_marinelu si multumesc pentru aprecierile in ceea ce priveste soldatii, imi pare bine ca ti-au placut.

In ceea ce priveste carcotelile, nici o problema, insa inainte sa acuzi pe cineva de "superficialitate", intai trebuie sa verifici cu mult mai multa atentie ceea ce spui si pe ce te bazezi.... :pardon:
Oricum, desi nu este locul si cazul, totusi am sa incerc sa iti dau cateva date.....
In ceea ce priveste termenele "sniper" si "sharpshooter", acestea, dupa cum poti remarca cu usurinta sunt englezesti...
In armata germana WWII nu exista aceasta distinctie, lunetistul fiind denumit "Scharfschütze" si chiar scolile de lunetisti fiind la fel denumite. Termenul acesta, inventat de prusaci la inceputul secXIXa fost preluat de englezi si transformat in sharpshooter. Deci, prin extensie, toti lunetistii germani erau sharpshooteri....... :bang: Daca vrei sa o luam ca la dictionar, Scharfschütze este tradus in engleza prin sharpshooter, marksman sau sniper.....
La nivelul companiilor existau si arme cu luneta printre soldati insa cu sodati fara scoala de sharpshooteri. Insa, si sharpshoterii cu scoala, faceau parte din companii si luptau adeseori la un loc cu colegii lor....
In ceea ce priveste faptul ca toate imagainile cu lunetisti sunt de propaganda (sau eventual cu mici exceptii), te inseli amarnic...Poate daca le stii doar pe cele din revistele oficiale sau eventual stop cadre din filmele de propaganda. Oricum o mare parte din acestea au fost facute in toiul luptelor, dovada si numerul imens de jurnalisti morti in exercitiul meseriei... Pe de alta parte, aparatul foto era extrem de raspandit in armata germana, printre soldatii de rand, si datorita lor avem acum sute de mii de imagini (eu am cateva zeci de mii) ce imortalizeaza toate aspectele razboiului, inclusiv cele oribile, majoritatea coarsitoare neavand nci cea mai mica treaba cu propaganda...
In ceea ce priveste soldatii ce rad,daca ai fi citit mai cu atnetie ai fi remarcat faptul ca am pus in ghilimele faptull ca depinde de ce aveau in "catare". Imaginea la care faceam referire nu este una de propaganda, si arata o fata oribila a razboiului, baietii in cauza distrandu-se tragand in civili.... :-D

In ceea ce priveste faptul daca am facut armata, raspunsul este da, si am avut prilejul sa trag cu diverse arme, cunoscand implicit si modul lor de tinere..
Nu stiu unde ai vazut tu semene de exclamare spre a imi arata uimirea referitor la cum tineau de obicei lunetistii arma, acolo era o simpla narare,accentuand faptul ca cel putin la scara 1/72 nu exista nici o figurina ce reproduce un soldat neamt in WWII care sa fie in pozitie de tragere cu Kar98K sau G43 si care sa nu aiba amblele maini pe arma... Din acest motiv, convesia cu lunetistul este speciala. Ca fapt divers, existau zeci de stiluri dictate de imprejurari, unele moduri fiind chiar hilare....

In ceea ce priveste tactica lunetistilor germani, aceasta era foarte diversa si era dictata de conditiile de mediu, insa mai important daca se aflau in atac sau defensiva. Departe de mine de a nega faptul ca operau adeseori singuri sau ca nu foloseau camufajul. Insa pentru cunostinta ta, de exemplu in cazul in care colegii lor atacau, sniperii lucrau intotdeauna cate doi. De asemena nu schimbau pozitia si trageau cate focuri erau necesare. In cazul in care se aflau in defensiva, trageau unul sau doua focuri dupa care schimbau pozitia. Pe langa alte surse, aceste lucruri sunt precizate si intr-un chestionar referitor la modul de perare,arme preferate, distanta de la care trageau etc la care au raspuns primii doi lunetisti germani cu cele mai multe victime, si un instructor de la o scoala de lunetisi.
De asemenea, daca citesti rapoartele americane in care isi invatau soldatii cum sa lupte, vei remarca faptul ca in anumite locuri lunetsitii nemti erau in echipe de cate 3. In plus, daca citesti articolul legat de lunetistii nemti in Normandia, vei remarca faptul ca de regula nemtii actionau in echipe de cate doi, un obsevator si un tragator.
Si nu in ultimul rand, daca cunosti sistemul de confirmaree a unui inamic doborat de un lunetist in armata germana, vei remarca faptul ca in preajma lunetistului se mai aflau si alti camarazi.....

Cu scuzele de rigoare daca am mancat vreo litera, insa sunt plecat din tara iar netul se misca ca naiba, cuvintele tastate aparand cu oarecare intarziere, sper sa iti fie de folos acese cateva mici informatii legate de lunetistii nemti in WWII si sa fii mai atent cand acuzi pe cineva de ceva, mai ales daca ai fi citi recenzia la acest set... :pardon:
In plus, pe langa cele vazute in imagini si cititie, am avut lunetisti in familie care au luptat in WWII....

Poti sa denumesti figurina de mai sus cum vrei tu marksman, shaprshooter, sniper, lunetist, Scharfschütze, toti puteau sa fie dotati cu arma cu luneta iar el are abilitatea de a fi ceea ce vrea fiecare a vada in el....

Aceasta postare a fost editata de Panzer_Grenadire: 07 December 2009 - 02:56 AM

#13 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 07 December 2009 - 05:46 PM

Panzer_Grenadire, e clar ca postarile noastre nu se contrazic ci se completeaza (intr-adevar, termenul superficial a fost prost ales, scuze)- sper sa fim de acord, iar aceasta discutie sa foloseasca in final cuiva.
Despre etimologii, parerea mea ramane aceea ca originile se afla la americani, cu marksmanii si sharpshooterii lor din timpul razboiului civil, apoi la englezi si problemele lor cu burii si abia la sfarsit cu scharfschütze-rii germani din razboaiele cu francii.
Pe partea propagandei, si eu m-am referit la fotografii de razboi ca autori ai materialelor respective - in opinia mea, tot propaganda se cheama. Aspectul cu civilii, nu-l stiam - intr-adevar dureros.
Plimbari placute si la mai multe seturi de pitici modelite.

#14 Useril este offline   KIT 

• Membru senior

Postat 07 December 2009 - 08:21 PM

pentru alexelu: in armia romana, daca nu stiai, au aparut pusca automata si pusca mitraliera cal. 5,45. pustii cu luneta ii spune de fapt pusca semiautomata cu luneta. si daca vreodata vei gasi vreun militar care sa-i spuna camerei cartusului "culata", atunci eu ma las de meserie. cum la fel nu am intalnit pana acum denumirea de bipod. as vrea sa vad si eu militarul care a participat la elaborarea DEX-ului si dupa aceea mai stam de vorba.
tin acuma sa explic ceea ce am spus pt ca am vazut ca am fost inteles gresit (greseala care mi se datoreaza si care mi se mai intampla pt ca nu citesc dupa): "la armele moderne, si mai ales la cele cu luneta, vei vedea ca au un cracan (acele 2 picioruse care se desfac intr-un V invers) la fel cum au pusca mitraliera si mitraliera de companie. dar acelea au si calibru mare si tocmai pentru a evita efectul reculului se foloseste cracanul"
-cand am spus de armele moderne ma gandeam la cele cu luneta si cu calibru mare care au si o distanta de tragere dupa inaltator intr-adevar mare.
nu sunt chiar convins, dar sunt aproape sigur ca nu ai facut armata.
Panzer, cand am intrebat daca ai facut armata nu ma refeream la tine. totusi ca sa-ti raspund mai departe, te intreb: ti se pare cea mai fireasca pozitie de tragere pt un sniper, in picioare, langa gard, unde sa poata fi vazut pana la Moscova? felul in care isi tine mainele omuletul tau, mie imi sugereaza ca am dreptate si ca ar fi trebuit asezat in pozitia culcat rezemat. as vrea sa vad tragatorul (mai ales lunetistul) care e in stare sa tina arma cu o singura mana si sa execute o ochire precisa in acelasi timp. macar in materie de operatiuni pentru tragere si executarea tragerii, am pretentia ca ma pricep cat de cat.

Aceasta postare a fost editata de KIT: 07 December 2009 - 08:28 PM

#15 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 08 December 2009 - 12:47 AM

Draga Kit, sincer, am ajuns la concluzia ca nu are sens sa iti mai raspund la postari, pentru ca oricum nu intelegi mesajul.
Dovada sta si aceasta a ta ultima emulatie la fel de rupta de realitate ca si anterioarele.
Din punctul meu de vedere, conditia pentru a te lasa de meserie e indeplinita.
N-are legatura, dar asa, ca fapt divers, afla ca am facut armata si ca inca o mai fac - sa nu ma pui sa-ti explic, ca nu mai pot cobori nivelul expunerii.
Succese maxime in plan modelistic.

#16 Useril este offline   LAV-Z 

• Membru senior
  • Postari: 891
  • Inregistrat: 22-December 08

Postat 08 December 2009 - 03:28 AM

Zau, dragi confrati, oare la ce bun aceste discutii?

Poate soldatul nostru priveste prin luneta la o tanti care se scalda la rau sau pur si simplu urmareste un fluturas frumos colorat... Hadeti sa ne folosim putin simtul umorului...

Mie imi place ce ai lucrat. Are viata si dinamica. Cand iti privesc lucrarile si iti citesc recenziile imi vine sa ma apuc din nou de figurine la 1/72.
La cat mai multe.

#17 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

• Membru senior

Postat 08 December 2009 - 11:40 AM

Vezi postareaalexelu_marinelu, la 7 Dec 2009, 17:46, a spus:

Panzer_Grenadire, e clar ca postarile noastre nu se contrazic ci se completeaza (intr-adevar, termenul superficial a fost prost ales, scuze)- sper sa fim de acord, iar aceasta discutie sa foloseasca in final cuiva.
Despre etimologii, parerea mea ramane aceea ca originile se afla la americani, cu marksmanii si sharpshooterii lor din timpul razboiului civil, apoi la englezi si problemele lor cu burii si abia la sfarsit cu scharfschütze-rii germani din razboaiele cu francii.
Pe partea propagandei, si eu m-am referit la fotografii de razboi ca autori ai materialelor respective - in opinia mea, tot propaganda se cheama. Aspectul cu civilii, nu-l stiam - intr-adevar dureros.
Plimbari placute si la mai multe seturi de pitici modelite.

Nici o problema alexelu si multumesc de mesaje. Sper si eu ca discutiile de pe forum precum si recenziile facute sa folosasca macar la cativa dintre noi, promovand totodata modelismul, indiferent de scara sau subiect.
Mai am de stat o saptamana pe aici, insa la intoarcere voi posta recenzia unui setdesul de rar intalnit, care sper sa iti placa... :-D

#18 Useril este offline   tgr 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 1493
  • Inregistrat: 14-April 07

Postat 08 December 2009 - 11:57 AM

Off topic dar citind posturile mi-am adus aminte de filmul asta.
Buna treaba Panzer_Grenadire!
Si diorama e frumoasa.Lipseste totusi copacul care a lasat frunzele.

#19 Useril este offline   Panzer_Grenadire 

• Membru senior

Postat 08 December 2009 - 12:01 PM

Panzer, cand am intrebat daca ai facut armata nu ma refeream la tine. totusi ca sa-ti raspund mai departe, te intreb: ti se pare cea mai fireasca pozitie de tragere pt un sniper, in picioare, langa gard, unde sa poata fi vazut pana la Moscova? felul in care isi tine mainele omuletul tau, mie imi sugereaza ca am dreptate si ca ar fi trebuit asezat in pozitia culcat rezemat. as vrea sa vad tragatorul (mai ales lunetistul) care e in stare sa tina arma cu o singura mana si sa execute o ochire precisa in acelasi timp. macar in materie de operatiuni pentru tragere si executarea tragerii, am pretentia ca ma pricep cat de cat.
[/quote]

Kit, referitor la intrebarea ta daca mi se pare fireasca pozitia acelui lunetis, raspunsul este da si se bazeaza pe mai multe date. In primul rand, pozitia aceasta copiaza in mod fidel un soldat adevarat care apare intr-o imagine de atunci. De asemenea, soldati in pozitii similare sunt adesea intalnite in imaginile de atunci. Deci nu vad ce vezi tu nefiresc la aceasta, da frau imaginatiei si ia in considerare mai multe actiuni care le putea face acel soldat, nu numai foc impotriva inamicului. Soldatul acesta nu trage in acel moment, nici macar nu se uita prin luneta. De exemplu poate supraveghea o coloana inamica aflata la 2 km distanta, poate se uta dupa o femeie, poate sa se uite dupa fluturi, ca sa il citez pe LAV-Z.
Poate sa faca ce vrei tu, insa inclusiv sa se pregateasca sa traga. Daca ai studia problema mai cu atentie si sa nu o raportezi la armele si conditiile din prezent sau care se gasesc in armata ai sti ca folosind Kar98K (arma din poza) cei mai buni lunetisti nemti doborau inamicul de la 800m insa extrem de rar, distanta optima fiind 400-600 . De asemenea distanta maxima la care au tras a fost 1000m insa numai pentru a speria inamicul si a ii incetinia inaintarea. Si nu in ultimul rand, as vrea sa vad pe cineva care trage din pozitia culcat peste maai multe garduri si alte obstacole care se pot afla intr-o gospodarie...
Nu vreau sa intu in mai multe detalii, nu este un topic dedicat lunetistilor, insa iti atrag atentia ca lunetistul acesta isi sprijina arma de gard, nu o tine ca Rambo intr-o mana. Si daca te uiti pe imagini de atunci vei remarca extrem de des acest mod.

Aceasta postare a fost editata de Panzer_Grenadire: 08 December 2009 - 12:05 PM

#20 Useril este offline   tgr 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 1493
  • Inregistrat: 14-April 07

Postat 08 December 2009 - 12:12 PM

Citeaza

Si nu in ultimul rand, as vrea sa vad pe cineva care trage din pozitia culcat peste maai multe garduri si alte obstacole care se pot afla intr-o gospodarie...

Fii fara griji.
Un gard e un suport perfect pentru un lunetist la ananghie.
Numai uita-te la astia.In special cel cu barret-ul de cal .50.

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

9 useri citesc topicul
0 membri, 9 vizitatori, 0 utilizatori anonimi