Forum Machete,Modelism,Hobby: S.M.S- nave WW I - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

S.M.S- nave WW I poze

#1 Useril este offline   horia 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2972
  • Inregistrat: 24-April 05

Postat 09 November 2009 - 10:32 PM

Un prieten dintre ai mei de curand a achizitionat un album cu carti postale. Aceste carti postale au ceva deosebit, au stampile din Asia din orasele colonii, Hong Kong, Shanghai, etc etc. Aceste carti postale sunt din 1908, restul pozelor nu stiu.printre pozele din acest album si cateva cu nave din WW I. Cand le-am vzut imediat le-am recunoscut datorita unui topic mai vechi despre SMS Emdem de aici de pe forum. Topic foatrte interesant pe care l-am urmarit cu mare atentie. printre pozele pe care le atasez mai jos, se pot recunoste SMS Wien; SMS Novare?; Viribus Unitis, submarine si alte nave. Intr-una din poze se poate vedea coloseumul din orasul Po(u)la-azi in Croatia. Posibil sa fie si Emdem printre aceste poze.
Longinus ai legatura si poate ne spui mai multe despre navele care apr in poze!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 1.JPG
  • Imagine atasata: 2.JPG
  • Imagine atasata: 3.JPG
  • Imagine atasata: 4.JPG
  • Imagine atasata: 5.JPG
  • Imagine atasata: 6.JPG
  • Imagine atasata: 7.JPG
  • Imagine atasata: 8.JPG
  • Imagine atasata: 9.JPG
  • Imagine atasata: 10.JPG
  • Imagine atasata: 11.JPG
  • Imagine atasata: 12.JPG
  • Imagine atasata: 13.JPG

Aceasta postare a fost editata de horia: 09 November 2009 - 10:33 PM

#2 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior
  • Postari: 599
  • Inregistrat: 09-July 07

Postat 10 November 2009 - 08:44 PM

Faine pozele, pacat ca au fost fotografiate in graba... :pardon: :drinks: :pardon: ...ca fapt divers in aceasta toamna, am intalnit o persoana, avand o varsta destul de inaintata, a carui unchi a fost marinar pe SMS Stadt Wien.

Chiar Vlaicu a facut armata la marina chiar in Pola (Fiume)...pe un torpilor.

PS..."Longinus ar putea chiar sa termine topicul despre Emden, ca nu finalizat"

#3 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 10 November 2009 - 09:03 PM

Salutare Horia.Interesante poze ai postat(carti postale din epoca).
In ele apar(din cate am putut eu sa identific) : S.M.S. Novara- crucisator usor,cu patru cosuri,ce a facut parte din flota austro-ungara(nu germana),ba un timp a fost chiar nava amiral a amiralului Horthy Miklos(viitorul regent al Ungariei).
Cea mai notabila operatiune la care a participat nava,a fost atacul asupra barajului de la Otranto( 14 spre 15 mai 1917)ocazie cu care a fost usor avariata.Dupa terminarea primului razboi mondial,a fost cedata cu titlu de despagubiri,Frantei,unde a servit pana in 1942,cand a fost data la taiat.
Aceasta este a doua nava din marina Austriei,cu acest nume, cealalta fiind o fregata,ce a participat la o expeditie stiintifica in jurul lumii(1857-1859) si apare pe moneda comemorativa de 20 de Euro(pt.colectionari).

fregata arata asa:....Imagine atasata: Novara_expedition_report_book_cover_1865.jpg

S.M.S Wien a fost lansata la apa in 1893,urmatoarea unitate din aceasta clasa fiind botezata Budapest(lansata 2 ani mai tarziu). Prea mica pentru a fi catalogata in randul navelor de linie(5672 tone deplasament),a fost totusi clasificata ceva de genul "cuirasat pentru apararea coastelor".In aceea perioada,mai toate puterile lumii construiau nave de acest fel,dar "Wien" reflecta intru catva si constrangerile de ordin bugetar ale marinei Austro-Ungare ("Wien" a costat,ea singura-9,8 milioane de coroane).
Nava a fost proiectata de dr.ing. Siegfried Popper,acelasi care a "desenat" si clasa Viribus Unitis.
S.M.S. Wien a participat la vizite de protocol,pana sa inceapa razboiul,iar dupa izbucnirea conflagratiei a avut mai multe misiuni de bombardare a tarmurilor,in special impotriva bateriilor de coasta(sept.-oct. 1914 bateriile de pe coasta Muntenegrului,aug.1915 sprijina cu foc,debarcarea de la Traste).
In august 1917,impreuna cu "geamana" SMS Budapest,sunt trimise la Trieste,in vederea contracararii unui atac italian,ce se prefigura in zona.Pe 16 noiembrie angajeaza un duel cu bateria de coasta de la Corelazzo,ocazie cu care incaseaza 7 lovituri directe,dar cu daune minore.
Pe 10 decembrie,acelasi an,in timpul unei patrule in golful Muggia,este atacata de MAS 9,care reuseste sa-i trimita doua torpile.
SMS Wien se scufunda,ocazie cu care isi pierd viata 46 de membrii ai echipajului.

O sa revin.

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 10 November 2009 - 09:09 PM

#4 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 10 November 2009 - 09:33 PM

Intr-una dintre poze,apare un cuirasat(cred ca este clasa Erzherzog), iar in plan secund contratorpilorul cu patru cosuri "S.M.S. Wildfang" - clasa "Huszar I"(cca,415 tone deplasament).
Construit in 1906,a fost a treia nava din clasa ei(31 unitati in total,ultima fiind SMS Dinara - cred ca nu ma insel).

poze:

Imagine atasata: wildfang_1.jpg

SMS Scharfschutze(a cincea din clasa)

Imagine atasata: scharfschuetze_3.jpg

...impreuna cu surorile "Reka","Pandur" si "Csikos" in baza de la Pola.

Imagine atasata: reka_1_gross.jpg

...o torpila trasa de Dinara

Imagine atasata: warasdiner_1.jpg

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 10 November 2009 - 09:42 PM

#5 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 10 November 2009 - 09:55 PM

In aceeasi poza,dupa parerea mea,apare "Erzherzog Karl" :

poza de epoca si

Imagine atasata: sms_erzhferdmax_turret.jpg

o superba macheta expusa la muzeul din Viena

Imagine atasata: sms_erz_karl_model.jpg

... nava in viteza(tot carte postala)

Imagine atasata: 150704.jpg

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 10 November 2009 - 09:58 PM

#6 Useril este offline   horia 

• Membru senior
  • Postari: 2972
  • Inregistrat: 24-April 05

Postat 10 November 2009 - 10:11 PM

Longinus,esti ca de obicei la inaltime. Mersi mult!

#7 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 11 November 2009 - 11:02 AM

Multumesc Horia.

Submarinul din poza,este U35(lansat la apa in 3 nov.1914),construit la Germaniawerft Kiel(al doilea santier naval ca importanta,cu 84 de submarine construite in total-toate tipurile),impreuna cu alte 10 unitati din aceeasi clasa(typ Mittel U clasa medie).
Capul de serie a fost U31,constructia celor 11 exemplare durind intre anii 1912-1915 cu Werk No. 191-201.

Cel mai de succes dintre toate surorile,a fost U 35(cel din poza),cu 226 de nave scufundate,10 avariate,intre 9 martie 1915 - 9 martie 1918 in 17 patrule.
La comanda submarinului s-au perindat 4 comandanti: Waldemar Kophamel, Lothar von Arnauld de la Periere, Ernst von Voigt si Heino von Heimburg.
Intre 1 august 1915 si 11 noiembrie 1918,nava a facut parte din Flottila II cu baza la Pola.
In 26 nov.1918 se preda englezilor,fiind dezmembrat in portul Blyth ,intre 1919-1920.

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi