Forum Machete,Modelism,Hobby: C-47 Skytrain - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

C-47 Skytrain

#21 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 13 December 2009 - 09:10 PM

Cu Fairy si Axion spal si eu machetele, atunci este probabil cealalta cauza de care ti-am scris, presupun ca dai prea gros stratul de grund. Incearca sa dai de la o distanta putin mai mare si nu asa de mult, treci dintr-un capat in altul de doua ori si te opresti. Lasa-l sa se usuce 30 minute si dupa aceea dai din nou.
Dupa ce golesti sprayul asta te sfatiesc sa treci la Tamiya.

Succes!

#22 Useril este offline   Bodo 

• Membru deplin
  • Postari: 16
  • Inregistrat: 08-November 09

Postat 13 December 2009 - 10:04 PM

Si inca ceva va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat. La mine, dupa ce am dat cu primerul, unele linii ale fuselajului par oarecum astupate de primer. La voi, din cate vad in pozele postate cu modele pe care le-ati realizat, se vede totul in detaliu, de la linii la suruburi si chestii de genul asta. Ce anume gresesc? Trebuie sa mai dau cu ceva peste primer, sau sa ii mai fac ceva inainte de a aplica vopseaua?

#23 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 13 December 2009 - 10:18 PM

Vezi postareaBodo, la 13 Dec 2009, 22:04, a spus:

...
La mine, dupa ce am dat cu primerul, unele linii ale fuselajului par oarecum astupate de primer. La voi, din cate vad in pozele postate cu modele pe care le-ati realizat, se vede totul in detaliu, de la linii la suruburi si chestii de genul asta. Ce anume gresesc? Trebuie sa mai dau cu ceva peste primer, sau sa ii mai fac ceva inainte de a aplica vopseaua?

Nu Bodo, nu gresesti- doar te grabesti. Atat. Aceasi graba s-a materializat si la faza aplicarii primer-ului folosit.
Nu stiu in ce masura consideri tu ca pentru a realiza o macheta buna este necesar a folosii toate materialele pe care le vezi prin ograzile (a se citi topicele) tuturor modelistilor. Ma rog, in fond e optiunea ta-kitul tau.
Legat de ceea ce am citat mai sus, gasesti raspunsul la intrebari in acest link :
http://www.cartula.ro/forum/washuri-si-alt...nici-t4486.html

Citeste cu atentie (binenteles si link-urile) mare la ceea ce vorbeste/scrie si Cartula, alege una din metodele care crezi ca se preteaza stilului tau si binenteles- experimenteaza inainte pe altceva, nu direct pe kit. Daca te descurci - foarte bine; pui in practica pe macheta. Daca nu, mai repeti pasii aratati acolo, intrebi, etc.

Nu strica macheta prin graba/dorinta de a o vedea gata cat mai repede.
In fond, scopul acestui hobby este relaxarea prin munca. Paradox, dar se aplica cu succes in cazul multora.
Sa ai spor si pune poze sa vedem ce iese. Reactii/sfaturi, vei primi cu siguranta.
Adi

#24 Useril este offline   Bodo 

• Membru deplin

Postat 13 December 2009 - 11:46 PM

Legat de ceea ce am citat mai sus, gasesti raspunsul la intrebari in acest link :
http://www.cartula.ro/forum/washuri-si-alt...nici-t4486.html

M-am uitat si la filmulete, am si inceput sa citesc dar ..sper sa nu fie o intrebare tampita: Wash-ul se face dupa ce dai cu primer? Adica asa pare din ce am vazut eu acolo... Caz in care la mine nu prea mai are rost, avand in vedere ca pare un pic mai incarcat decat trebuie in vreo 2 locuri...Ce rost mai are washul acolo daca nu se mai vad liniile fuselajului?
Sincer, nu ma grabesc, am inceput macheta de mult prea mult timp ca sa ma grabesc. Am incercat sa spray-ez mai usor dar nu mi-a placut cum arata, parca arata ca o suprafata patata de picaturi fine. O sa mai citesc si sper sa imi gasesc raspunsurile si calea de urmat. Oricum, va multumesc mult pentru sfaturi tuturor.

Si inca ceva: dupa ce dau cu primer, in varianta finala, ii mai fac ceva? O frecare cu o pasla sau un smirghel fin ceva? Sau las asa si ma apuc sa fac pe Michelangello cu pensulele? Aerograf deocamdata nu am..

Aceasta postare a fost editata de Bodo: 13 December 2009 - 11:47 PM

#25 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 14 December 2009 - 12:24 AM

:drinks:

Citeaza

M-am uitat si la filmulete, am si inceput sa citesc dar ..sper sa nu fie o intrebare tampita: Wash-ul se face dupa ce dai cu primer?Adica asa pare din ce am vazut eu acolo... Caz in care la mine nu prea mai are rost, avand in vedere ca pare un pic mai incarcat decat trebuie in vreo 2 locuri...
Ce rost mai are washul acolo daca nu se mai vad liniile fuselajului?

Vash-ul il faci ulterior vopsirii machetei, nu inaintea aplicarii culorilor. Tocmai asta e scopul folosirii acestei metode-de a scoate putin in evidenta diversele detalii marunte, pe care ochiul uman are prostul obicei de a le ignora- trecand peste ele.

Citeaza

Sincer, nu ma grabesc, am inceput macheta de mult prea mult timp ca sa ma grabesc. Am incercat sa spray-ez mai usor dar nu mi-a placut cum arata, parca arata ca o suprafata patata de picaturi fine. O sa mai citesc si sper sa imi gasesc raspunsurile si calea de urmat. Oricum, va multumesc mult pentru sfaturi tuturor.

Nu conteaza ca-ti place sau nu, imediat dupa aplicarea primului strat de primer. Sfatul meu e sa aplici cel putin 3-4 straturi fine. Ulterior formarii unui strat UNIFORM de primer, chiar daca apare efectul de coaja de portocala (din imaginile pe care le-am vazut, tie ti-a rezultat o ditamai portocala storcita), cu ajutorul unui smirghel fin-obligatoriu la ud- incepi si freci usor, scotand o suprafata cat mai putin rugoasa. Ulterior (evident) va urma o spalare usoara cu apa calduta (atentie-nu ineca macheta in apa), cu verificarea in mod special a gravurilor machetei. Prea infundate, folosesti cu simt de raspundere o scobitoare cu care tragi-nu impingi- surplusul de primer slefuit afara din santuri. Etc, etc.

Citeaza

Si inca ceva: dupa ce dau cu primer, in varianta finala, ii mai fac ceva? O frecare cu o pasla sau un smirghel fin ceva? Sau las asa si ma apuc sa fac pe Michelangello cu pensulele? Aerograf deocamdata nu am..

Da, in varianta finala, ulterior aplicarii primerului vopsesti. M-as bucura sa fi un Michelangelo, desi nici cu un Picasso nu mi-ar fi rusine...
Sa ne intelegem mai romaneste :

1. montaj
2.spalare apa calduta+degresant (gen axion)
3.primer
4.slefuire
5.spalare apa calduta
6.vopsea
7.lac lucios (in 90% cazuri obligatoriu)
8.decaluri
9.spalari=wash-urile de care vorbeai mai sus
10.lac mat
11.drybrush=pensulare uscata cu o nuanta (de regula mai deschisa ca a fondului), va scoate in evidenta "varfurile" detaliilor machetei tale
12.lac mat/satinat/lucios-in functie de aparatul reprezentat.

Cam acestia ar fi (in mare parte) pasii de urmat/avut in vedere. Binenteles sunt si exceptii si deviatii de la aceste etape, fiecare isi formeaza o ordine dupa care lucreaza. Din pacate insa (si aici e doar parerea mea), de cele mai multe ori tocmai asta duce la aparitia "monotoniei" lucrarilor finalizate.
Spor.

Aceasta postare a fost editata de AdiP: 14 December 2009 - 12:24 AM

#26 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 14 December 2009 - 08:28 AM

Faptul ca primerul astupa detaliile este din cauza faptului ca din spray este greu sa controlezi cantitatea de primer care iese din diuza. Totul este agravat de faptul ca in momentul in care vopsesti, vopsirea nu o faci din miscare! Acum imi este clar ce ai gresit! Totodata te grabesti sa acoperi toata suprafata. Acum considera totul o perioda de invatare si nu te descuraja. Numai din greseli vei invata!
Adi ti-a scris ce ai de facut, deci cel mai bine treci la slefuit macheta, oricum primerul de regula se slefuieste.
Daca ai citit topicele mele unde arat cum construiesc si vopsesc machete, ai sa observi ca eu aplic primerul prin aerograf, asa am mai mult control asupra cantitatii de primer / vopsea pe suprafata pe care o vopsesc.

#27 Useril este offline   Bodo 

• Membru deplin

Postat 15 December 2009 - 04:38 PM

Deci dupa ce am tot recitit ce ati scris voi, mi-am dat seama , cred, de greseala mea in legatura cu aplicarea primerului....Eu dupa 5 -10 min am crezut ca e uscat si tzop am mai dat 1 data pe unde mai trebuia...Oricum, am incercat sa curat cu alcool izopropilic dar mare branza nu prea am rezolvat, plasticul e ca si cum ar fi fost topit pe acolo pe unde arata ca o coaja de portocala sau la partea din spate unde nu statea primerul deloc. Am sters cat am sters, am si smirgheluit un pic. Oricum, una din "aripile" mici din spate (chiar nu stiu cum le zice), nu mai are liniutele pe care ar fi trebuie sa le aibe din turnare....Asta e, sa-mi fie invatatura de minte alta data, poate a 2a macheta va iesi mai bine decat asta.

#28 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12662
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 16 December 2009 - 10:20 AM

Asa se numesc:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: macheta.jpg

#29 Useril este offline   Bodo 

• Membru deplin

Postat 31 December 2009 - 12:24 AM

Intrebare : Am terminat cu vopsitul, cel putin asa zic eu :hug: , si acum ce urmeaza: wash inainte de lacuire sau dupa? M-am uitat pe niste topicuri dar, ori n-am fost destul de atent, ori n-am inteles daca se face inainte sau dupa lacuire. Si sper ca zilele astea sa revin cu cateva poze mai de doamne ajuta din care sa se inteleaga ceva cu progresul facut.

#30 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12662
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 31 December 2009 - 10:49 AM

Citeaza

5.spalare apa calduta
6.vopsea
7.lac lucios (in 90% cazuri obligatoriu)
8.decaluri
9.spalari=wash-urile de care vorbeai mai sus
10.lac mat
E chiar asa de greu de citit??? Era numai doua rinduri mai sus!

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi