C-47 Skytrain
Postat 13 December 2009 - 09:10 PM
Dupa ce golesti sprayul asta te sfatiesc sa treci la Tamiya.
Succes!
Postat 13 December 2009 - 10:04 PM
Postat 13 December 2009 - 10:18 PM
Bodo, la 13 Dec 2009, 22:04, a spus:
La mine, dupa ce am dat cu primerul, unele linii ale fuselajului par oarecum astupate de primer. La voi, din cate vad in pozele postate cu modele pe care le-ati realizat, se vede totul in detaliu, de la linii la suruburi si chestii de genul asta. Ce anume gresesc? Trebuie sa mai dau cu ceva peste primer, sau sa ii mai fac ceva inainte de a aplica vopseaua?
Nu Bodo, nu gresesti- doar te grabesti. Atat. Aceasi graba s-a materializat si la faza aplicarii primer-ului folosit.
Nu stiu in ce masura consideri tu ca pentru a realiza o macheta buna este necesar a folosii toate materialele pe care le vezi prin ograzile (a se citi topicele) tuturor modelistilor. Ma rog, in fond e optiunea ta-kitul tau.
Legat de ceea ce am citat mai sus, gasesti raspunsul la intrebari in acest link :
http://www.cartula.ro/forum/washuri-si-alt...nici-t4486.html
Citeste cu atentie (binenteles si link-urile) mare la ceea ce vorbeste/scrie si Cartula, alege una din metodele care crezi ca se preteaza stilului tau si binenteles- experimenteaza inainte pe altceva, nu direct pe kit. Daca te descurci - foarte bine; pui in practica pe macheta. Daca nu, mai repeti pasii aratati acolo, intrebi, etc.
Nu strica macheta prin graba/dorinta de a o vedea gata cat mai repede.
In fond, scopul acestui hobby este relaxarea prin munca. Paradox, dar se aplica cu succes in cazul multora.
Sa ai spor si pune poze sa vedem ce iese. Reactii/sfaturi, vei primi cu siguranta.
Adi
Postat 13 December 2009 - 11:46 PM
http://www.cartula.ro/forum/washuri-si-alt...nici-t4486.html
M-am uitat si la filmulete, am si inceput sa citesc dar ..sper sa nu fie o intrebare tampita: Wash-ul se face dupa ce dai cu primer? Adica asa pare din ce am vazut eu acolo... Caz in care la mine nu prea mai are rost, avand in vedere ca pare un pic mai incarcat decat trebuie in vreo 2 locuri...Ce rost mai are washul acolo daca nu se mai vad liniile fuselajului?
Sincer, nu ma grabesc, am inceput macheta de mult prea mult timp ca sa ma grabesc. Am incercat sa spray-ez mai usor dar nu mi-a placut cum arata, parca arata ca o suprafata patata de picaturi fine. O sa mai citesc si sper sa imi gasesc raspunsurile si calea de urmat. Oricum, va multumesc mult pentru sfaturi tuturor.
Si inca ceva: dupa ce dau cu primer, in varianta finala, ii mai fac ceva? O frecare cu o pasla sau un smirghel fin ceva? Sau las asa si ma apuc sa fac pe Michelangello cu pensulele? Aerograf deocamdata nu am..
Aceasta postare a fost editata de Bodo: 13 December 2009 - 11:47 PM
Postat 14 December 2009 - 12:24 AM
Citeaza
Ce rost mai are washul acolo daca nu se mai vad liniile fuselajului?
Vash-ul il faci ulterior vopsirii machetei, nu inaintea aplicarii culorilor. Tocmai asta e scopul folosirii acestei metode-de a scoate putin in evidenta diversele detalii marunte, pe care ochiul uman are prostul obicei de a le ignora- trecand peste ele.
Citeaza
Nu conteaza ca-ti place sau nu, imediat dupa aplicarea primului strat de primer. Sfatul meu e sa aplici cel putin 3-4 straturi fine. Ulterior formarii unui strat UNIFORM de primer, chiar daca apare efectul de coaja de portocala (din imaginile pe care le-am vazut, tie ti-a rezultat o ditamai portocala storcita), cu ajutorul unui smirghel fin-obligatoriu la ud- incepi si freci usor, scotand o suprafata cat mai putin rugoasa. Ulterior (evident) va urma o spalare usoara cu apa calduta (atentie-nu ineca macheta in apa), cu verificarea in mod special a gravurilor machetei. Prea infundate, folosesti cu simt de raspundere o scobitoare cu care tragi-nu impingi- surplusul de primer slefuit afara din santuri. Etc, etc.
Citeaza
Da, in varianta finala, ulterior aplicarii primerului vopsesti. M-as bucura sa fi un Michelangelo, desi nici cu un Picasso nu mi-ar fi rusine...
Sa ne intelegem mai romaneste :
1. montaj
2.spalare apa calduta+degresant (gen axion)
3.primer
4.slefuire
5.spalare apa calduta
6.vopsea
7.lac lucios (in 90% cazuri obligatoriu)
8.decaluri
9.spalari=wash-urile de care vorbeai mai sus
10.lac mat
11.drybrush=pensulare uscata cu o nuanta (de regula mai deschisa ca a fondului), va scoate in evidenta "varfurile" detaliilor machetei tale
12.lac mat/satinat/lucios-in functie de aparatul reprezentat.
Cam acestia ar fi (in mare parte) pasii de urmat/avut in vedere. Binenteles sunt si exceptii si deviatii de la aceste etape, fiecare isi formeaza o ordine dupa care lucreaza. Din pacate insa (si aici e doar parerea mea), de cele mai multe ori tocmai asta duce la aparitia "monotoniei" lucrarilor finalizate.
Spor.
Aceasta postare a fost editata de AdiP: 14 December 2009 - 12:24 AM
Postat 14 December 2009 - 08:28 AM
Adi ti-a scris ce ai de facut, deci cel mai bine treci la slefuit macheta, oricum primerul de regula se slefuieste.
Daca ai citit topicele mele unde arat cum construiesc si vopsesc machete, ai sa observi ca eu aplic primerul prin aerograf, asa am mai mult control asupra cantitatii de primer / vopsea pe suprafata pe care o vopsesc.
Postat 15 December 2009 - 04:38 PM
Postat 31 December 2009 - 12:24 AM