Forum Machete,Modelism,Hobby: Aeronautica Romana in primul razboi mondial - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Aeronautica Romana in primul razboi mondial C. Craciunoiu P. Sandachi, editura Modelism

#1 Useril este offline   Blue-Max 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2473
  • Inregistrat: 06-December 04

Postat 03 November 2009 - 11:29 AM

Dupa o lunga asteptare si in urma unei situatii bizaro-amuzante (prietenii stiu ce :lol: ) am intrat in posesia cartii.
Nu, nu ca document pdf, chiar am cumparat-o !
Cateva date generale: text si explicatii la poze bilingv RO-EN, copertata, format 30 x 21,5 cm, 1,325 kg, 292 pag, bine legata, hartie lucioasa, foarte multe poze, de dimensiuni medii si mari. Pret 120 lei.
Raportat la cantitatea de poze, e fara indoiala cea mai ampla lucrare de la noi in acest domeniu. Textul fiind si bilingv nu e foarte amplu. O structurare a cartii poate fi vazuta din pagina de curpins. Vezi foto atasat. Ultimile 4 pagini contin o serie de profile color si ilustratii a caror calitate putea fi mai buna.

Ca un neajuns al cartii, pt. mine important si deranjant (poate nu si pt. altii) este redarea integrala a pozelor, hartilor si desenelor in nuante si culori de sepia si nu alb/negru.
Personal cred ca multitudinea de nuante de gri din pozele alb-negru, sunt mai usor si bine percepute de ochi, decat aceste nuante de sepia, care par mai putine, mai limitate. Poza pierde din claritate, detalii, limpezime, finete si acuratete, ceea ce e frustrant pana la urma.
In ciuda acestui fapt recomand cartea pt. toti cei interesati de aviatia romana din WW1. Poate daca va exista o a doua editie, aceasta sa fie alb/ngeru ?!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Aeronautica_RO_in_WW1_1.jpg
  • Imagine atasata: Aeronautica_RO_in_WW1_2.jpg
  • Imagine atasata: Aeronautica_RO_in_WW1_4.jpg
  • Imagine atasata: Aeronautica_RO_in_WW1_3.jpg

#2 Useril este offline   Dragos1955 

• Membru senior
  • Postari: 166
  • Inregistrat: 28-December 07

Postat 03 November 2009 - 01:50 PM

-ce frumos cadou au primit ''aviatorii''!Ce n-as da sa aiba si ''automobilistii" unul.

#3 Useril este offline   Blue-Max 

• Membru senior

Postat 03 November 2009 - 07:11 PM

Ca element de comparatie si sistem de referinta, iata o carte foarte asemanatoare ca si subiect, scoasa de cateva saptamani de Boris Ciglic in Serbia.
Wings of Serbia,
http://www.wingsofserbia.com/
Mai jos 53 de pagini in format pdf ca si mostre:
http://www.wingsofserbia.com/download/kril...je_-_sample.pdf
Adevarat ca si pretul este 55 euro + 24 euro expeditia

Aceasta postare a fost editata de Blue-Max: 03 November 2009 - 07:23 PM

#4 Useril este offline   DragosP 

• Membru senior
  • Postari: 538
  • Inregistrat: 22-June 07

Postat 24 November 2009 - 05:47 PM

Am vazut-o in revista, e cumva aceeasi carte?

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: romaero.jpg

#5 Useril este offline   horia 

• Membru senior
  • Postari: 2972
  • Inregistrat: 24-April 05

Postat 02 February 2010 - 07:41 PM

Am apucat sa vad si eu astazi aceasta lucrare. Aveam o presimtire. Oare a copiat poze de aici de pe forum si le-a bagat in carte.???? DA !!! 4 bucati gasite la o prima vedere.

pozele furate le gasiti aici:

http://www.cartula.ro/forum/albumul-meu-t1...html&st=120
postarea 129 si 130. ca sa vedeti pana unde poate merge.... poza de la postarea 130 a fost suprapusa pe poza de la postarea 129, asta fiind clar ca au fost furate de aici. daca era o dublura , ma indoiesc ca avea acelasi scris pe spate cum este cel postat de mine. cine are cartea il rog sa faca o poza. eu am facut cateva cu telefonul si nu se vad bine

alte poze dintre ale mele furate si puse in cartea:
funerariile lui Vlaicu
http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?sh...c=3376&st=0

avion LVG de captura
http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?sh...=3376&st=60

ceace este dureros este ca multe din legendele fotografiilor sunt inventate.

Nu intru in detalii va mentionez ce-mi aduc aminte. Exista o poza in carte cu un Breguet 14 in zbor deasupra Brasovului. poza este decupata incat sa nu se vada muntii,(care nu exista la Budapesta) iar legenda spune ca este deasupra Budapestei. eu stiu ca el are aceasta poza in original si ca stie legenda adevarata a pozei. cateva pagini mai inainte apare un alt Breguet in zbor deasupra Brasovului dar acolo legenda este corecta. pozele sunt din acelasi lot si el cunoaste povestea acestor foto. daca nu le-ar fi cunoscut ar fii fost scuzabil, dar sa inventezi legende ca sa acoperi un subiect , si anume campania din Ungaria mi se pare o crima. Culmea este ca exista la vanzare si este chiar prezentat in revista un CD care se cheama parca Jurnalul locotenentului Gafencu In acel CD chiar exista poze luate si din zbor si de la sol in timpul campaniei din Ungaria. ce sa inteleg de aici, ca este rea vointa sau nu stie ce are de vanzare. Si apoi sa te mai semnezi si dr.ing...
Asta imi aduce aminte aminte de cartea Hidroaviatia.... aparuta la editura MODELISM unde este mentionat un avion de tip Utzi. Acest Utzi este interpretarea pe care a dat-o domnul doctor inginer Craciunoiu avionului (UFAG) UC I (unu) . asa e cand in arhive scrie de mana si n-ai ochelarii la tine, iese Utzi , ca Otzi de sub ghetar.

O alta poza, pe care o am si eu in original este cu un Spad XIII despre care spune ca ar fii participat la campania din Ungaria. Din cate imi aduc aminte avioanele Spad au venit dupa incheierea campaniei din Ungaria. Pe spatele pozei mele scrie ca avionul este la Balti, deci in Bucovina.

Ma opresc aici.

#6 Useril este offline   orogos 

• Membru senior
  • Postari: 198
  • Inregistrat: 20-May 08

Postat 02 February 2010 - 08:42 PM

Nu stiu ce sa zic neaparat. Mie personal nu mi se pare chiar ok ce se intimpla aici. Adica nu zic.... poate e adevarat ce zice Horia dar poate nu e. Atita timp cit reprezinta o concurenta a celor de la Modelism nu mi se pare chiar ok un astfel de atac atita timp cit nu sint convins ca cealalta parte implicata a luat la cunostinta despre acest lucru si poate eventual sa raspunda acestei sa zicem `dezbateri`. Daca imi permiti atacul este cu atit mai agresiv si personal cu cit se ia si de titulatura omului care nu cred ca este relevanta pentru aceasta discutie...mi-as permite sa intreb care este a celui ce a initiat discutia. Tot ce stiu este ca revista Modelism a fost in vremurile mai negre un prilej de mare bucurie cel putin pentru mine si nu cred ca un astfel de atac este chiar justificat pentru ca cel putin eu cred ca are in spate justificari economice.Si da buna sau rea macar este o aparitie constanta in peisajul romansesc....nu nu ma multumesc cu putin dar cred ca in cazul nostru si a tarii noastre este maximul ce putem primii.Apropo Horea revista ta a mai aparut ?. Nu uitati ....adevarul e la mijloc.
Spor la modelit.

#7 Useril este offline   horia 

• Membru senior

Postat 02 February 2010 - 09:05 PM

orogos. daca pozele au fost furate de aici, si e clar ca asa este, poti luat cartea in mana pentru a te convinge, inseamna ca forumul este urmarit. daca este urmarit forumul inseamna ca cel avizat poate sa raspunda, nu-i interzice nimeni. cont are pe forum, ba mai mult, in cercuri restranse de prieteni se lauda ca el controleaza cateva id-uri de pe forum. deci daca el nu se deranjaza poate ruga un controlat de-al lui sa o faca.
eu nu am nicio titulatura, dar nici nu fur de la altii. eu sunt vorba lu' nea Nelu sarac si cinstit. ipocrizia e mare, te semnezi dr.ing te plangi in revista ta ca pe net e plin de poze si planuri furate din revista ta, dar tu furi de stingi de la alti.
da este o chestie personala. te-ai gandit ca poate pozele mele pe care el le-a publicat urmau sa apara intr-un numar viitor al revistei MODEL IST? sau ca urma sa le pun in calendarele la care lucrez momentan? eu am aproape toate CD-urile editate de el. NICIODATA nu am furat vreo poza de pe ele, si sper nici sa nu ajung sa o fac, si sa public undeva vreo poza.Pretul mediu al unei poze cu tematica de aviatie romaneasca pe ebay ajunge la 30 de euro. pe cea cu funerariile lui Vlaicu mi s-au oferit 100 de auro si am refuzat. fa un calcul si vezi cat de personala este treaba. Si pentru mine revista a fost un prilej de bucurie, dar sa nu uitam ca pe vremuri altcineva conducea revista, domnul inginer a preluat-o mai tarziu.

Si da, revista MODEL IST va mai aparea, deocamdata intarzie din motive obiective. Nu uita de reducerea de 10 % pentru brasoveni (asta pentru ca o pot inmana personal si nu suport eu taxele postala ca pentru restul tarii)

daca moderatori considera necesar pot sterge aceste postari. eu nu am vrut decat sa semnalez un lucru, chiar daca este ceva personal. oricum, o data ce s-au furat poze de pe acest site, este posibil sa se mai repete si oricare alt membru poate fii victima.

Aceasta postare a fost editata de horia: 02 February 2010 - 09:15 PM

#8 Useril este offline   QUICK 

• Membru deplin
  • Postari: 41
  • Inregistrat: 29-September 09

Postat 02 February 2010 - 09:10 PM

Solutia impotriva furtului de poze ar fi un watermark pus pe respectiva poza intr-o zona de unde sa nu poata fi sters.

#9 Useril este offline   flo 

• Membru senior
  • Postari: 2476
  • Inregistrat: 04-July 09

Postat 02 February 2010 - 10:12 PM

Neplacuta situatie. Aparuta in primul rand pentru ca nu se specifica intotdeauna provenienta pozelor. Negresit Modelism-ul a constituit un prilej de mare bucurie si dl. Craciunoiu are si el un merit in asta. Din nefericire cunosc si eu o situatie in care revista mai sus pomenita a nesocotit dreptul de proprietate asupra unei fotografii. In acea situatie nu se pretindea decat sa se mentioneze provenienta pozei.

#10 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 03 February 2010 - 09:12 AM

Fiind vorba despre evenimente istorice, deci ale timpului trecut, este clar ca nimeni nu se mai poate intoarce in timp pentru noi instantanee fotografice. Adica ceea ce vreu eu sa subliniez este ca la ora actuala e disponibila o mare baza de date, cu imagini care apartin diferitilor proprietari. Daca cineva doreste a scrie o carte in domeniu, este binevanita in paleta de profil, este ok sa foloseasca instantaneele fotografice ale vremii cu condita de a specifica foarte clar cine este autorul. Lucrurile ar fi foarte simple daca in dreptul fiecarei fotografii s-ar specifica sursa acesteia, astfel toate partile fiind multumite. Cel care detine fotografia are drepturile respectate, cel care scrie ceva nou, aduce informatia fara a creea confuzii asupra proprietarului.

#11 Useril este offline   aviatie 

• Membru senior
  • Postari: 564
  • Inregistrat: 13-August 06

Postat 03 February 2010 - 11:08 AM

Cearta aceasta nu face bine la nici una din reviste.iar din urma vine Lumea Aviatiei...

#12 Useril este offline   horia 

• Membru senior

Postat 03 February 2010 - 11:12 AM

si cand te gandesti ca in Lumea Aviatiei la unele poze este trecut ca sursa C.Craciunoiu. ma gandesc ce ar fii zis daca nu l-ar fi mentionat ca sursa, ar fi scris un editorial in care sa se planga iar ca e furat?

#13 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 03 February 2010 - 01:14 PM

Pentru materialul fotografic(si nu numai) drepturile de autor isi inceteaza efectul dupa 75 de ani de la prelevarea lor(sa zicem despre foto) sau de la trecerea autorului in nefiinta;asta desigur daca aceste drepturi de autor nu au fost cesionate in favoarea altei parti,fie ea persoana fizica sau juridica,cu transferul dreptului de proprietate,cu titlu oneros(deci contra unei sume de bani).
Daca acest termen(75 de ani)este complinit si nu exista cesiune de drepturi sau dovada dobandirii/transmiterii catre succesori,materialul in cauza devine domeniu public.

#14 Useril este offline   horia 

• Membru senior

Postat 03 February 2010 - 01:42 PM

drepturile de autor inceteaza dupa 70 de ani, dar asta e alta discutie. de ce atunci toate cartile specifica foarte clar ca pozele din cartile lor nu pot fii reproduse fara acordul editurii, si nimeni nu se risca sa publice poze fara sa specifice autorul. In cel mai rau caz scriu copywright: unknown? Uita-te de exemplu la cartile http://www.mmpbooks.biz/mmp/index.php si la legislatia UE la care face trimitere. Romania parca e membra UE nu?
S-a intamplat pana acum de 2 ori sa-mi fie furate poze. A treia oara voi lua masurile necesare, si nu glumesc!

#15 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 03 February 2010 - 01:57 PM

Cartile alea specifica faptul ca fotografiile nu pot fi reproduse decat cu acordul editurii,tocmai in ideea pe care ti-am expus-o mai sus: editurile cu pricina au cumparat dreptul de autor,deci l-au dobandit si le apartine.
Legislatia dreptului de autor din Romania este in acord cu cea europeana(practic un copy/paste),multe dintre prevederile ei fiind in buna masura identice si cu cele ale legislatiei din SUA.
Pentru incalcarea drepturilor de autor,poti sa te adresezi instantei,cu solicitarea de despagubiri,dar va trebui sa faci dovada faptului ca drepturile pretinse,iti apartin alaturi de cuantumul daunei suferite.

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 03 February 2010 - 01:59 PM

#16 Useril este offline   horia 

• Membru senior

Postat 03 February 2010 - 02:10 PM

asa, si cei de la editura cand cumpara drepturi de autor, cum verifica ei ca cei de la care au cumparat dreptul de-a folosi poza sunt titularii dreptului de autor. in cartile de la http://www.mmpbooks.biz/mmp/index.php apar frecvent pozele unui amic de-al meu. cateva zeci. tu crezi ca cei de la editura au cerut pentru fiecare din cele cateva zeci de poze in parte dovada dreptului de autor si modalitatea in care proprietarul a intrat in posesia lor?

Aceasta postare a fost editata de horia: 03 February 2010 - 02:11 PM

#17 Useril este offline   Blue-Max 

• Membru senior

Postat 04 February 2010 - 08:44 AM

Vezi postareahoria, la 3 Feb 2010, 13:42, a spus:

S-a intamplat pana acum de 2 ori sa-mi fie furate poze. A treia oara voi lua masurile necesare, si nu glumesc!

Reactia ta imi pare foarte indreptatita. dar nu uita, traim in Romania.
Mi-e teama ca startand asa ceva, vei consuma numai energie, nervi si bani, riscand sa nu obtii pana la final mai nimic.
Mai simplu e ca pe viitor, orice poze publici pe forumuri, sa aiba watermark-uri puse in zona principala, asa incat poza sa nu poate fi folosita prin copy/paste.

Vezi postareahoria, la 3 Feb 2010, 14:10, a spus:

.... in cartile de la http://www.mmpbooks.biz/mmp/index.php apar frecvent pozele unui amic de-al meu. cateva zeci.

Cred ca te referi mai exact la aceasta carte, nu ?!
http://www.mmpbooks....php?book_id=115
Profit de ocazie sa atrag atentia si altor interesati de aviatia RO din WW2 asupra acestei carti, care are premize foarte mari sa fie o lucrare excelenta, mai ales dpdv al acuratetii si exactitatii informatiilor. Lucrarea isi propune sa corecteze multe erori perpetuate de-alungul timpului legate de culori, marcaje, sigle, etc.

#18 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 04 February 2010 - 08:56 AM

Mai exista un aspect pe care am omis sa-l semnalez(in fapt am incercat aseara,dar forumul era "nefunctional"):
- toate materialele-deci si fotografiile- publicate pe acest forum,devin proprietatea forumului;eu asa imi amintesc din capitolul "Regulament" -de altfel o practica uzuala in lume.Prin urmare,oricine foloseste informatii si/sau fotografii,ar trebui sa obtina acordul Cartula.ro. dar si cei care le posteaza aici trebuie sa tina cont de aceasta conditie.
Nu indrept arma spre nimeni,acesta nu este "un glont de argint",am subliniat/relevat un raport juridic la care partile subscriu din clipa in care posteaza ceva.

P.S. Ma refer la punctele 5 si 6 din regulament.La pct.5 este stipulat faptul ca materialele incarcate benevol pot fi utilizate in cadrul forumului,pe timp nelimitat.Per a contrario,deducem ca ele nu pot fi utilizate inafara forumului,decat cu acceptul autorului(care isi pastreaza drepturile si obligatiile),dar si al forumului(eu asa inteleg).

De altfel Horia,in cadrul revistei MODEList,se aplica aceasi regula:articolele si materialele conexe,devin proprietatea editurii/revistei. :drinks:

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 04 February 2010 - 09:33 AM

#19 Useril este offline   flo 

• Membru senior
  • Postari: 2476
  • Inregistrat: 04-July 09

Postat 04 February 2010 - 10:13 AM

Draga Longinus, lasand la o parte aspectele comerciale legate de drepturile de autor, eu zic ca-i de bun simt sa mentionezi macar sursa fotografiilor. Daca ne gandim la aspecte comerciale, tinand cont ca o publicatie este (cel putin teoretic) o afacere, cu atat mai mult macar provenienta pozelor ar trebui pomenita. Altfel, personal, consider ca fotografiile trebuie sa circule, sa fie la dispozitia celor care elaboreaza materiale documentare. Tinute in sertar nu aduc decat detinatorului o marunta satisfactie de posesie.

#20 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior

Postat 04 February 2010 - 10:58 AM

Flo,prietenul meu:bunul simt este o alta mancare de peste.Eu nu am relevat aspecte comerciale,ci juridice.Nu spun ca Horia nu are dreptate ci subliniez(hai sa zicem atrag atentia)faptul ca la o eventuala actiune in instanta,exista anumite subtilitati legale,care i-ar putea fi potrivnice.Atata tot.

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi