Romi deocamdata te combat ...verbal. Am incercat sa scanez catalogul dar culorile ies prea inchise. O sa mai studiez problema
- parte din echivalentele date de ipms au fost verificate cu vopseaua in fata si cred ca doar cam 60% au fost OK. Noroc ca au corectat RLM 02, care pina mai ieri il dadeau ca Humbrol 91!
- RLM 71 este mult mai inchisa si mai rece decit Humbrol 30 (care are prea mult galben) sau chiar decit Humbrol 116 (care "bate" inspre oliv), o alta varianta data de ipms. As putea spune ca mai buna este Humbrol 91!
- RLM 65 (intradevar nu era vorba de 61, am pus degetul cu o diagonala mai jos
![:angry:](http://www.cartula.ro/forum/public/style_emoticons/default/biggrin.gif)
) este mai gri-verzuie si mult mai inchisa decit Humbrol 65, care este aproape albastra. Cred ca e cea mai proasta varianta pentru RLM 65! Din pacate nu am gasit o culoare Humbrol cit de cit apropiata! Poate un amestec intre Humbrol 87 si 175 (atentie, nu luati de bun ce scrie in catalog: RLM 76 helgrau! Nu are nici o legatura cu RLM76!!!!!!), dar nu pot fi sigur, nu am incercat varianta!
- RLM 80 o culoare inchisa, de brad iarna, rece, cu tenta slaba oliv. Humbrol 86 este prea deschisa, nitel mai calda si cu tenta certa de oliv. Mai buna pentru RLM 80 ar fi Humbrol 172 sau chiat Humbrol 149!
Pe ce ma bazez? Pe "Luftwaffe color chart", Ealgel, mostre certificate fotospectrometric de catre Warnecke & Bohm, GMBH &Co, lack- und Farbenfabrik, (cu semnatura si stampila!) principalul furnizor de vopsea pentru Luftwaffe.