Aceasta postare a fost editata de ovidiusc23: 24 October 2009 - 09:00 AM
Götheborg
#22
Postat 29 October 2009 - 12:12 PM
Cam atat am putut sa fac din sculpturile de la pupa.
Nu am folosit decat un cutter si as avea cateva intrebari: cam ce scule se folosesc ptr sculpturi sau ce folositi voi? si as putea sa le confectionez pentru ca nu reusesc sa ajung chiar la o forma pentru ca dimensiunile sunt foarte mici.
#23
Postat 29 October 2009 - 01:12 PM
#24
Postat 29 October 2009 - 01:43 PM
La corabia reconstruita cat si in kit copastia si nu stiu cum se numesc (am pus niste liniute cu rosu pe poza) si ornamentele de la castelul de la pupa(sculpturile) sunt vopsite cu galben sau un galben spre crem. As vrea un sfat daca sau nu sa vopsesc sau sa las culoarea lemnului.
Aceasta postare a fost editata de ovidiusc23: 29 October 2009 - 01:44 PM
#26
Postat 29 October 2009 - 03:11 PM
ovidiusc23, la 29 Oct 2009, 13:43, a spus:
Copastie = Piesa din lemn sau plastic ce acopera parapetul in partea superioara; partea superioara a balustradei.
Foarte frumos pana acum. Ai mana buna la sculptat.
Mai ai insa cate ceva de lucru la proportii. Personajul care sufla in scoica pe post de trompeta are in spate o coada de peste ce este mai lunga dect partea de sus a inbrecamintii (aia care pare a semana cu niste aripi). La tine haina depaseste coada de peste si pe lungime si pe inaltime si proportiile astea le-ai gresit inca din desenul pe hartie.
La mana pe care o ai sunt convins ca vei reface cu succes aceasta parte de sculptura.
Dalti pentru asa ceva iti poti confectiona din spite de umbrela. Poti realiza cu usurinta dalti semirotunde de diferite latimi (depinde cat ingustezi spita), dar si dalti drepte sau in unghi in functie de necesitati. Materialul rezista bine la lucrul in lemn de tei.
Cat despre vopsit, daca deja ai culori pe nava (si deja ai) mergi pe vopsit pana la capat (parerea mea).
Spor la lucru si ...
Bafta!
#28
Postat 29 October 2009 - 08:36 PM
Copastia am inteles care este nu stiu acele file, intarituri peste filele de bordaj.
#29
Postat 29 October 2009 - 09:12 PM
si inca o precizare referitoare la aceste intarituri.tot de la Victorian stiu ca aceste intarituri erau confectionate din lemn de esenta tare in general,si imbibate cu smoala.de aceea culoarea lor este in general neagra,sau in orice caz mai inchise decit culoare corpului navei.eu la san felipe le-am facut deschise la culoare (am folosit lemn de carpen),iar dupa ce Victorian mi-a povestit ce am scris mai sus,le-am modificat facindu-le mult mai inchise la culoare.
#30
Postat 29 October 2009 - 10:44 PM
Si o intrebare:
La sculpturi le pot da cu cianoacrilat la final ?, am citit intr-un document in care arata cum se realizeaza sculpturile, ca se da numai pe o parte.
#31
Postat 30 October 2009 - 07:10 PM
ovidiusc23, la 29 Oct 2009, 22:44, a spus:
Fireste ca poti da sculptura cu cianoacrilat, dar care ar fi scopul?
In afara de faptul ca inchide porii lemnului ii da un aspect lucios ca si cum lemnul ar fi fost lacut cu lac transparent.
Ar fi un avantaj daca ai vopsi sculptura cu auriu, bronz, etc. Dupa vopsire ar putea da impresia ca piesa este metalica (sau inbracata cu metal).
Nu se da pe partea pe care trebuie s-o lipesti de corpul navei pentru ca nu vei avea probleme la lipire.
Bafta!
#32
Postat 01 November 2009 - 06:44 PM
jeli, la 29 Oct 2009, 21:12, a spus:
Desi de nenumarate ori mi-am propus sa nu ma mai amestec decat intrebat,tot ca de nenumarate ori nu pot sta potolit.GURNA e bordajul din dreptul GENUNCHIULUI COASTEI, adica portiunea curbata a coastei dintre bordajul lateral si bordajul fundului si care se afla sub linia de plutire. Cea ce e legat de gurna se gaseste in acea zona. Ceea ce e montat peste bordaj pornind de la linia de plutire in sus pana la copastie si care are atat functie de rezistenta cat si de protejare a bordajului lateral sunt BRAURI.
#33
Postat 01 November 2009 - 07:27 PM
Bineinteles ca dupa ce m-am apucat de bordaj si la un moment dat tot trebuia sa ascut filele spre prova si pupa, am descoperit, dar destul de tarziu, ca se poate pune gurna, filele chilei si plecand dispre chila spre gurna si de la bordajul lateral spre gurna atunci nu mai trebuie sa subtiezi chiar asa de mult filele ajungand cumva la o forma mai aproape de adevar decat cum a iesit la mine. Nu stiu sigur daca este corect, daca nu, te rog sa ma corectezi.
Este binevenita lamurirea pentru ca altfel ramaneam stiind ca se numesc intarituri de gurna.
Gobi a spus ca se poate folosi lemn de buxus la sculpturi , am facut rost de o tulpina de buxus, acum intrebarea este: Cand se foloseste dupa uscare sau acum cand este verde?
#36
Postat 01 November 2009 - 10:08 PM
www.modelisme.arsenal.free.fr/artdumodelisme/Le%20Requin/index.html
#37
Postat 02 November 2009 - 04:42 AM
ovidiusc23, la 1 Nov 2009, 19:27, a spus:
...trebuia sa ascut filele spre prova si pupa, am descoperit, dar destul de tarziu, ca se poate pune gurna, filele chilei si plecand dispre chila spre gurna si de la bordajul lateral spre gurna ... Nu stiu sigur daca este corect, daca nu, te rog sa ma corectezi.
...... Cand se foloseste dupa uscare sau acum cand este verde?
Cel mai indicat e sa te bazezi pe ce vezi, de multe ori auzul joaca feste .
Nu e o regula stricta in ce priveste filarea corpului si in genere difera de la un model la altul functie de forma corpului, sistemul de filare, aspectul final al modelului cu file aparente sau chituit/vopsit samd. Ca repere se pot lua centurile (primele file de la puntea principala), braul (filele de imediat deasupra liniei de plutire), gurna si gelbordul (filele imediat de langa chila). La marea majoritate a navelor, sus de linia de plutire nu sunt diferente mari in latimea filelor la capete fata de centru, modificarile de latime sunt vizibile cam de la plutire in jos si in special spre prova, spre pupa fiind necesara compensarea cu triunghiuri de fila in portiunea unde chila are tendinta sa se ascuta spre etambou. Esential e sa lucrezi simultan ambele borduri ca sa nu apara torsionari la corp si sa mentii simetria.
Nu numai pentru sculpturi ci la orice element, lemnul se foloseste numai bine uscat, alternativa fiind regrete eterne. Pentru vopsiri nu repet dar sustin sfatul lui Crios.
Spor!
#38
Postat 02 November 2009 - 08:58 AM
Nu au functionat asa bine pe lemnul de tei ori nu m-am priceput eu sa le ascut asa ca am folosit refacand cocosii de la pupa doua bucatele din lemn de nuc ramas de la prima corabie.
Si cateva poze cu sculpturile la final dupa vopsire, daltile si Nina: