Forum Machete,Modelism,Hobby: Colorarea metalelor - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Colorarea metalelor (pentru artileristi)

#1 Useril este offline   traian 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Location:Orsova
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 14 October 2009 - 12:20 AM

Cu ceva timp in urma au fost discutii legate de patinarea/colorarea in negru a tevilor de tun din alama. Am gasit cateva variante pe care le redau pentru doritori.
Pentru culoare neagra obiectul se curata si se degreseaza si se scufunda in una din solutiile:
a) in 100 cm3 apa se dizolva 0,6 g hiposulfit de sodiu si in continuare 3 g acetat de plumb
b) in 300 cm3 apa se dizolva 20g carbonat bazic de cupru (II) iar in aceasta solutie se amesteca 150 g solutie concentrata de amoniac (25-30%)
c) se fierbe o solutie ce contine, in 100 cm3 de apa, dizolvate cate 100 g clorura de amoniu si 100 g hidroxid de cupru (II)
d) se dilueaza 75 cm3 solutie concentrata de amoniac cu 15 cm3 de apa, iar in aceasta solutie se adauga 10 g carbonat bazic de cupru (II) si se omogenizeaza
e) pentru culoare mata - se dizolva in 100 cm3 apa 250 g azotat de cupru (II) iar apoi 1,5 g azotat de argint. Se unge bine piesa cu solutia folosind un tampon textil dupa care se arde la flacara directa. Daca la racire culoarea nu e uniforma (lucru ce poate fi de preferat la patinari) se repeta operatiunea.

Pentru patinarea aluminiului - piesa se curata si se slefuieste pana capata un aspect neted apoi se introduce in una din solutiile:
a) soda caustica se dizolva in apa calduta pana la saturatie
b) amestec se acid clorhidric cu apa in parti egale
Se controleaza piesa pentru vizualizarea gradului de patinare pe percursul operatiunii. Baia se face intr-un vas din plastic, in aer liber, gazele degajate sunt toxice iar reactia degaja caldura. In solutia a) piesa ramane alba cu modificarea aspectului suprafetei iar in solutia b) capata culoare neagra dar nu rezistenta fapt ce necesita protejare.

Pe parcurs ce mai gasesc o sa vin si cu altele iar subiectul cred ca poate ramane deschis pentru oricine are date in domeniu
Spor!

#2 Useril este offline   AdyAero 

  • Die-cast 1:72
  • Grup: Members
  • Postari: 1360
  • Inregistrat: 07-August 06
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Auto 1:72 plastic & diecast

Postat 14 October 2009 - 03:06 PM

Posibil sa ma insel (NU AM INCERCAT PERSONAL) sa mearga si prin incalzire la flacara (de aragaz) si apoi ungere cu vasilina. Urmata bineinteles de degresare si spalare. Un fel de calire practic.

#3 Useril este offline   traian 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Location:Orsova
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 14 October 2009 - 07:42 PM

Da, e si asta un procedeu de tratare dar se aplica la piese din otel. Operatiunea de spalare si degresare se face inainte de tratament, ulterior se aplica doar procedee de uscare, lustruire, protejare, alte tratamente riscand sa deterioreze pelicula foarte fina de patinare. Ceea ce stii tu se numeste brunare si se face cu uleiuri minerale sau cu vaseline speciale. Unul din procedee e prin fierberea piesei in uleiul respectiv si o practicam destul de des in perioada serviciului militar fiindca imi placea sa am pistolul in permanenta ,,proaspat''.

#4 Useril este offline   bmwh548 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 117
  • Inregistrat: 18-December 08
  • Location:Iasi

Postat 16 October 2009 - 03:17 PM

Nu am incercat niciuna din ideile expuse mai jos, am citit topicul initiat de traian si mi-am adus aminte de o cate din biblioteca. Expun mai jos metodele sugerate de autori pentru "colorarea" obiectelor metalice:
Ca regula generala, inaintea oricarui tratament chimic, obiectele de colorat vor fi curatate bine cu smirghel fin si degresate prin spalare cu detergent.
Aluminiu in alb mat: dizolvati hidroxid de sodiu (soda caustica) 20g in apa calda 1000ml. Introduceti in solutie obiecte din aluminiu si tineti-le pana capata culoarea alb mat, apoi spalati-le cu multa apa curata, uscati-le si eventual lacuiti-le cu nitrolac incolor pulverizat ori prin acoperire cu pensula.
Aluminiu in auriu: in apa calda 500ml dizolvati sulfura de potasiu 13g, dupa care procedati ca mai sus.
Alama in auriu mat: in 150ml apa turnati 50ml acid azotic, apoi lucrati ca mai sus.
Alama in albastru: in 300ml apa incalzita la 80*C dizolvati carbonat bazic de cupru 60g si hidroxid de sodiu 30g. Tineti obiectele in aceasta solutie calda timp de 20-30 de minute. Veti obtine o nuanta mai inchisa daca obiectele vor fi mentinute in lichid mai mult timp.
Alama in verde albastrui: in 160ml otet alimentar de 9*, cald, dizolvati: carbonat bazic de cupru 60g, clorura de amoniu (tipirig) 20g si tartrat acid de potasiu 20g. Tineti obiectele cufundate in aceasta solutie cate 40 de minute, timp de 3-4 zile consecutive, dupa care clatiti-le bine cu apa, stergeti-le cu carpa si lacuiti-le cu lac incolor sau ceara de mobila.
Alama in gri: in 300ml apa calda dizolvati 75g sulfit de sodiu. Introduceti obiectele in solutie timp de 20-25 de minute, apoi procedati ca mai sus. Vor capata o culoare gri metalic lucioasa.
Alama in castaniu-cafeniu: in 300ml apa fierbinte la 80*C dizolvati: carbonat bazic de cupru 10g, amoniac (solutie) 100ml si carbonat de sodiu (soda de rufe) 10g. Cufundati obiectele timp de 30 de minute in solutie, apoi clatiti-le cu apa si introduceti-le numai 4-5 secunde intr-o solutie diluata de acid sulfuric. Spalati-le din nou cu multa apa. Alta reteta: apa calda 300ml, carbonat bazic de cupru 25g, hidroxid de amoniu (amoniac solutie) 160ml. Alta reteta: apa calda 500ml, acetat de plumb 15g, hiposulfit de sodiu (sare de fixare fotografica) 3g.
Bronz in rosu deschis: in 300ml apa turnati 100ml acid azotic. Cufundati obiectele in solutie timp de 8-12 minute. Nuanta de roz-roscat mat devine cu atat mai intensa cu cat obiectul e tinut mai multe minute in lichid. Clatiti-le cu apa, uscati si acoperiti imediat cu nitrolac incolor.
Bronz in albastru: in 80ml otet de 9* dizolvati: carbonat bazic de cupru 30g, acetat de cupru 10g, clorura de amoniu 10g si tartrat acid de potasiu 10g. Tineti obiectele cufundate in aceasta solutie cate 30 de minute, timp de 3-4 zile consecutiv, dupa care clatiti cu apa, lustruiti cu carpa moale si lacuiti.
Bronz in verde: in 200ml otet de 9* dizolvati: zahar 200g si clorura de sodiu 200g. Ungeti obiectele (folosind o pensula) de cateva ori cu aceasta solutie pana cand realizati nuanta preferata de verde dupa care lacuiti.
Bronz sau arama in cafeniu: in 300ml apa fierbinte dizolvati 25g sulfura de sodiu. Cufundati obiectele in solutia calda timp de 20-25 minute, dupa care spalati-le cu apa curata, lustruiti-le cu carpa uscata si lacuiti-le sau frecati-le cu ceara de mobila.
Bronz sau arama in negru: in 300ml apa fierbinte dizolvati 75g sulfura de amoniu, apoi procedati ca mai sus.
Fier sau otel in albastru intens: in 300ml apa in fierbere dizolvati hiposulfit de sodiu (sare de fixat fotografica) 45g si acetat de plumb 3g. Cufundati obiectele in solutie (care fierbe) timp de 8-12 minute, dupa care frecati-le cu o carpa uscata si ungeti-le cu putina vaselina sau ulei mineral.
Fier sau otel in gri metalic: in 300ml apa turnati (cu multa atentie (!) treptat si amestecand cu un tub de sticla sau material plastic) acid sulfuric 200ml, apoi dizolvati sulfat de fier (calaican) 100g. Tineti cufundate obiectele timp de 15 minute in aceasta solutie, apoi lucrati ca mai sus.
Fier sau otel in negru: in 300ml apa calda dizolvati 30g tanin. Cufundati obiectele in solutie un minut, dupa care incalziti-le in flacara pana la rosu si introduceti-le apoi in ulei mineral (chiar ulei auto folosit). Stergeti cu o carpa uscata.
Metalizarea cu alt metal a suprafetei unor obiecte metalice: prin operatii simple, executate fara niciun aparat puteti acoperi suprafata unor obiecte din cupru, alama, bronz cu pelicule fine de argint sau nichel. Inainte de metalizare, obiectele vor fi neaparat curatate cu hartie abraziva fina si degresate prin spalare cu un detergent. La operatiile care urmeaza folositi intotdeauna manusi de cauciuc.
Nichelare: macinati cat mai fin si amestecati bine urmatoarele: sare de masa 1.5g, sulfat de nichel si amoniu 13g, sulfat de nichel 8g, clorura de zinc 5g, tartrat de sodiu 5g, cupru metalic (pulbere) 5g, creta 10g si adaugati apa 25ml. Amestecati totul pana obtineti o pasta cu care frecati obiectele (folosind o carpa). Acestea se vor acoperi cu o pelicula lucioasa de nichel. Dupa care spalati cu apa si lustruiti cu alta carpa uscata.
Argintare: cu numai cateva minute inainte de folosire, amestecati cat mai omogen urmatoarele substante fin pulerizate: azotat de argint 10g, hiposulfit de sodiu 20g, clorura de amoniu 5g, creta 20g si adaugati apa 18ml. Dupa care procedati ca mai sus. Alta reteta: cufundati obiectele de argintat intr-un litru de solutie fierbinte de fixator fotografic folosit complet. Lasati-l sa stea in lichid timp de 3-4 zile continuu, apoi spalati-le cu apa si lustriti-le cu piele de caprioara sau o carpa moale.

#5 Useril este offline   claudiu_ne2000 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 599
  • Inregistrat: 09-July 07
  • Location:Deva

Postat 16 October 2009 - 09:18 PM

postul lui BMW...ar merge foarte bine pus pe prima pagina, bune de tot informatiile. nu mai tin minte daca am citit pe acest forum sau pe altul dar era vorba tot de o tehnica de "colorare", sa zic asa, a tunurilor de alama. Dupa cum spunea cineva mai sus...iei tunul il incalzesti bine la flacara de aragaz, apoi il introduci intr-o cutie cu crema de pantofi, pana se raceste tunul...dupa racire vine sters foarte bine...va dati seama ca, culoarea cremei de pantofi o sa dea culoarea tunului. Nu se folosesc creme de pantofi lichide...

Daca memoria nu ma mai tine, rog pe un cunoscator sa ma corecteze... :hug:

Bafta, sanatate si numai bine

#6 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 16 October 2009 - 09:57 PM

Singura problema cu solutiile de aici e faptul ca majoritatea substantelor sunt extrem de greu de obtinut... Nu zic ca nu-s interesante, insa exista solutii comerciale de patinare a metalelor gata facute...

Cat despre solutiile care necesita lacuire dupa, datorita faptului ca stratul obtinut nu prezinta rezistenta... Nu mai simplu iese prin vopsire? Ca-i tot un drac.

#7 Useril este offline   jeli 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 361
  • Inregistrat: 06-March 09
  • Location:sibiu

Postat 18 October 2009 - 02:32 PM

metoda de colorare  a tevilor de alama cu crema de pantofi eu am postat-o pe undeva pe acest forum.am invatat-o de la un amic care are nick-ul obiwan,si el la rindul lui  a postat-o pe un alt forum.merge foarte bine aceasta metoda, dar sint si ceva probleme in realizarea ei.in primul rind crema aceea de pantofi are un miros greu cind se introduce o teava incinsa in ea.se face un fum dens care nu  se ridica mai mult de 15-20 de cm  de la nivelul solului,iar mirosul acela este daunator daca se lucreaza in spatii inchise.pe linga asta mirosul persista mai multe zile in incaperea in care s-a lucrat.am  sa pun si o poza cu rezultatul acestei metode.

#8 Useril este offline   claudiu_ne2000 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 599
  • Inregistrat: 09-July 07
  • Location:Deva

Postat 18 October 2009 - 03:33 PM

multumesc jeli pentru completare...si daca ai putea sa ne postezi si poze ar fi excelent.

#9 Useril este offline   jeli 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 361
  • Inregistrat: 06-March 09
  • Location:sibiu

Postat 18 October 2009 - 11:47 PM

o  sa pun si poza cu teava colorata cu crema de pantofi.problema este ca trebuie sa fac poze ca nu mai am.asa cum zicea si cartula eu am folosit solutie pt innegrit tevi  de tun.este excelenta pt asa ceva,are rezistenta si costa  opt euro o sticluta de  100 grame.eu cu 50  de grame am facut 108 tunuri.

#10 Useril este offline   jeli 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 361
  • Inregistrat: 06-March 09
  • Location:sibiu

Postat 31 October 2009 - 04:20 PM

am revenit cu poza promisa.

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: DSCN6612.JPG


#11 Useril este offline   micul_experimentator 

  • Nou venit
  • Grup: Members
  • Postari: 7
  • Inregistrat: 30-November 10

Postat 30 November 2010 - 08:22 PM

salutare!
am si eu o problema de rezolvat, poate ma puteti ajuta!
vreau sa colorez plumb sau cositor cat mai aproape de alama.
stie cineva cum sa rezolv marea mea dilema?

ideea e ca as vrea sa fac un aliaj nu vreau sa vopsesc metalul

astept cu interes sfaturile voastre!

merci frumos!

#12 Useril este offline   Longinus 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08
  • Location:Mayotte, Guyana

Postat 01 December 2010 - 11:26 AM

Vezi postareamicul_experimentator, la 30 Nov 2010, 20:22, a spus:

vreau sa colorez plumb sau cositor cat mai aproape de alama.
stie cineva cum sa rezolv marea mea dilema?

ideea e ca as vrea sa fac un aliaj nu vreau sa vopsesc metalul


Foarte interesant ce vrei tu sa faci.Numa'ca eu n-am prea priceput:
vrei sa colorezi plumb sau cositor ,dar nu vrei sa vopsesti metalul;buun.
vrei sa obtii un aliaj din plumb si cositor,care sa arate a alama. :drinks:
Asta se cheama alchimie? Unii incearca sa obtina aur din plumb,de vreo mie de ani incoace si inca nu le-a iesit.

Micule experimentator ,asta este de fapt un mare experiment.Daca scoti alama din plumb+cositor,cred ca premiul Nobel va ajunge in Romania. :whistle:

aliajele de obtinut sunt :CuZn37 ,CuZn37Pb1,5 ,CuZn31Si (asta ultimul se preteaza foarte bine la tuburi de cartus si/sau tuburi de proiectile);dupa cum vezi toate presupun "participarea" cuprului.

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 01 December 2010 - 11:31 AM


#13 Useril este offline   micul_experimentator 

  • Nou venit
  • Grup: Members
  • Postari: 7
  • Inregistrat: 30-November 10

Postat 01 December 2010 - 11:49 AM

Multumesc frumos pentru promptitudine!

ideea e ca eu am o jucarie cu matrite dintr-un silicon in care pot turna la maxim 4-500 de grade. daca bag cupru trebuie sa urc mult temperatura si distrug matrita.(mentionez ca nu prea mi-a placut chimia la scoala...)
aliajul care merge cu jucaria mea este din cositor antimoniu si plumb. se pot face chestii foarte frumoase dar as fi vrut sa scot culoarea almei fara sa vopsesc produsul.

inca odata merci frumos pentru promtitudine!

#14 Useril este offline   Longinus 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08
  • Location:Mayotte, Guyana

Postat 01 December 2010 - 12:04 PM

Aliajul ala pe care-l produci tu se preteaza la turnari,la temperaturi relativ mici ,dar nu ai cum sa-l faci sa para alama altfel decat vopsind piesa,la final cu culoarea alamei(vopsea pe care-o gasesti in magazine de modelism,si care da un rezultat uimitor).Daca vrei iti dau detalii.
Oricum mie-mi pare singura optiune viabila.

#15 Useril este offline   micul_experimentator 

  • Nou venit
  • Grup: Members
  • Postari: 7
  • Inregistrat: 30-November 10

Postat 01 December 2010 - 12:10 PM

Vezi postareaLonginus, la 1 Dec 2010, 12:04, a spus:

Aliajul ala pe care-l produci tu se preteaza la turnari,la temperaturi relativ mici ,dar nu ai cum sa-l faci sa para alama altfel decat vopsind piesa,la final cu culoarea alamei(vopsea pe care-o gasesti in magazine de modelism,si care da un rezultat uimitor).Daca vrei iti dau detalii.
Oricum mie-mi pare singura optiune viabila.


daca poti sa ma ajuti cu un sfat, te rog frumos!

poti sa-mi dai un nr de tel pe pm si te sun sau un id de mess!

merci frumos!

#16 Useril este offline   Longinus 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08
  • Location:Mayotte, Guyana

Postat 01 December 2010 - 12:11 PM

Foloseste aci pe forum,functia PM.

Daca la plumb,antimoniu si staniu ai putea adauga cupru,ai obtine destul de usor bronz.Dar temperatura ar fi prea mare.
Incerca sa obtii spiater.Aluminiu gasesti pe undeva,insa nu-l folosi sub forma de pulbere ca-ti dai foc la casa.Combina-l usor cu zincul insa temperatura s-ar putea sa ajunga pe la 700 de grade.Adica tot prea mult.

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 01 December 2010 - 12:16 PM


Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi