Legat de macheta lui CORSAR, modelismul este o chestiune serioasa, de gust, precum femeile.
Macheta prezentata pesemne are alt motor, vazut din cabina se roteste spre dreapta, motorul IAR-14K vazut din acelasi loc se rotea spre stanga. Apropo, nici un IAR-80-81 nu a avut roata la bechie.
Aflati ca documentele cercetate de noi nu pomenesc de o unitate, dotata cu IAR-80-81, care sa fi avut ca misiune speciala supravegherea marina, fapt care sa justifice un asemenea camunflaj, iar denumirea "NAVAL" nu putea fi inscrisa, era folosita numai la santiere (ex. Santierul Naval Galati), in cel mai rau caz putea fi folosit "MARINA", de la Marina Romana sau Ministerul Aerului si Marinei.
Documentele specifica urmatoarele: pentru interventii pe mare, destul de rare, erau solicitate He-114, Ju-87 sau Ju-88. A existat o unitate, Esc.78 Bombardament dotata cu He-111 H6, care a fost detasata pe litoral pentru patrulare marina, de la nord la sud si invers paralel cu litoralul. H6 fiind dotat cu rezervoare suplimantare ce-i pernitea o autonomie mare.
Fantezia ne poate ajuta, in afara de camunflajul marin, putem vopsi dubla cu aripi galbene si fuzelaj albastru, in culorile de desert, deoarece facand parte din axa puteam fi solicitati si pe alte fronturi, sau nuante de gri ale aceluiasi aliat.
Fiecare are dreptul sa procedeze dupa gustul sau, dar in momentul cand este postat pe un Site, de modelisti seriosi, cu experienta, cei tineri o vor perpetua pana se va sedimanta ca reala. S-au mai vazut ineptii pe unele Siteuri preluate si devenite adevaruri in mintea multora.
Eu stiu ca modelismul este o chestiune serioasa, fara de care nici in trecut, dar nici in prezent nu se poate construii un avion performant. Asa ca va rog sa actionam ca atare.
Acesta macheta (TUNATA) poate fi prezentata, dar numai in cercuri restranse, eventual ultima sambata la magazinul lui Olaf.
Daca precizarile mele au indus deranj, cer scuze!
Dan Antoniu
Aceasta postare a fost editata de Radu-Dan: 16 October 2009 - 08:20 AM