Forum Machete,Modelism,Hobby: GB I. A. R. 80 -81 , etc . - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

GB I. A. R. 80 -81 , etc . iar GB ?

#1 Useril este offline   dany 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 4818
  • Inregistrat: 24-November 06

Postat 18 September 2009 - 06:01 PM

Sec : oricand , oricum ,de ori de unde . Acesta se doreste un GB care se v-a intinde pe o perioada lunga de timp ( aprox pana la urmatoarea expozitie de la Bucuresti - daca se v-a tine , daca nu , pana ne v-a " cadea bine " ) . Scopul acestui GB nu este acela de a ne rascoli aleanul nationalist, ci acela de a ne bucura de constructia unui model cu o forma extraordinar de frumoasa si o buna reputatie pe plan mondial, pe care cineva , cu multa greutate , a reusit in sfarsit sa ni-l ofere , ca si kit . Setati asadar "patriotismul" cu butonul balans spre centru pe pozitia " mediu-normal " , "end letz haev som <fan>". As mai dori sa nu(ne) stabilim standarde de "chitibusareala " ( detaliere kit, culoare , informatie ).Oricine este bine venit , fie ca doresre sa reprezinte un model construit pana la ultimul nit , fie ca doreste sa-l construiasca oob ,fie ca vrea sa-l vopsesca roz -bonbon cu dungi in picatele .Este modelul sau si nu trebuie sa-l construiasca pentru a placea altora . Doar lui insusi . Inca ceva : - nu este nici o graba , fiecare incepe cand crede de cuviinta si temina cand crede el ca a terminat . Am creat acest GB pentru a strange cat mai multe subiecte pe aceasta tema sub un singur " acoperis " , insa daca cineva doreste sa-si reprezinte modelul intr-un topic separat de acesta , pentru mine este la fel de ok . Bun . Daca doreste cineva sa corecteze ori sa adauge ceva , spuneti . ------------ Am sa-l rog pe Cartula sa mute acest topic unde crede de cuviinta , iar pe Crios eventual sa "sparga sticla de sampanie de prova ( ?) , daca totul e ok . -------

#2 Useril este offline   ovichelu 

• Membru senior
  • Postari: 289
  • Inregistrat: 26-January 09
  • Interests:Romanian Air Force in World War ll

Postat 18 September 2009 - 06:35 PM

Eu sunt de acord . Vreau sa precizez ca eu am iceput constructia kit-ului , si imi cer scuze de pe acum pentru calitatea pozelor ce va sa vie.

#3 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12661
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 18 September 2009 - 07:58 PM

Desi, pesimist cum sunt, nu vad mari sorti de izbinda acestui GB (sau GL :-D ), salut initiativa si incerc sa ma inscriu.
P.S. Stiti ce este un pesimist??? Va spun eu: un pesimist este un optimist bine informat! :pardon:

#4 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 18 September 2009 - 08:29 PM

Daca nu va deranjeaza am sa intru si eu in acest G.B. dar am sa ma pot apuca de el numai luna viitoare...(trebuie sa imi cumpar kit-ul, dar am fost in concediu si am ramas cam lefter :pardon: )

#5 Useril este offline   ovichelu 

• Membru senior

Postat 20 September 2009 - 03:12 PM

Dupa cum ziceam am inceput IAR-80 , dar am o problema : ce culoare avea scaunul pilotului la IAR-80 ? Am aceasta problema deoarece in Walkaround-ul de pe site am vazut ceva de genul maro si capitonat. Si interiorul ar trebui sa fi aluminium ?!?Cred !?
De asta vorbesc

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Iar_80_10.jpg

Aceasta postare a fost editata de ovichelu: 20 September 2009 - 03:14 PM

#6 Useril este offline   axor 

• Needs A Life Outside What-If
  • Postari: 1663
  • Inregistrat: 05-June 09
  • Interests:What If - Sci Fi - Aero

Postat 20 September 2009 - 03:30 PM

Poate asta te edifica,este vorba de IAR-ul de la muzeul militar,dar eu zic sa mai astepti si raspunsurile altor colegi :pardon:
Numai bine si spor la lucru

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Picture_321.JPG
  • Imagine atasata: Picture_322.JPG
  • Imagine atasata: Picture_325.JPG
  • Imagine atasata: Picture_398.jpg
  • Imagine atasata: Picture_399.jpg
  • Imagine atasata: Picture_400.jpg

#7 Useril este offline   ovichelu 

• Membru senior

Postat 20 September 2009 - 05:03 PM

Multumesc @Axor ! Daca mai ai ceva poze cu interiorul sau altele posteaza-le te rog ! Eventual trimitemi-le si mie . Adresa de mail gyarmata@yahoo.com
Si alte cateva detalii AICI
Si cam asa stau acum:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Imag050.jpg
  • Imagine atasata: Imag049.jpg
  • Imagine atasata: Imag039.jpg
  • Imagine atasata: Imag040.jpg
  • Imagine atasata: Imag041.jpg

Aceasta postare a fost editata de ovichelu: 20 September 2009 - 05:51 PM

#8 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 20 September 2009 - 06:10 PM

Scaunul era din aluminiu. Ce culoare au avut "pernitele" de pe el, nu stiu! Tetiera era din piele, deci probabil ceva maroniu.

#9 Useril este offline   ovichelu 

• Membru senior

Postat 20 September 2009 - 06:57 PM

Vezi postareaZ-mare, la 20 Sep 2009, 19:10, a spus:

Scaunul era din aluminiu. Ce culoare au avut "pernitele" de pe el, nu stiu! Tetiera era din piele, deci probabil ceva maroniu.

Mersi @Z-mare . La asta ma gandeam si eu dar mai astept poate are si altcuneva o alta parere . Ce pernite ? nu cred ca aveau asa ceva ! Cred ca sub fund era parasuta (sau una dintre ele)
Multam si spor

#10 Useril este offline   paul 

• Membru senior
  • Postari: 634
  • Inregistrat: 06-April 05

Postat 20 September 2009 - 07:11 PM

Ca tot a adus Z-Mare vorba de tetiera, ea era de tipul prezentat in kit sau din aceea cu varful in forma de trapez - pt IAR 80 M?

#11 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 20 September 2009 - 08:46 PM

Vezi postareapaul, la 20 Sep 2009, 18:11, a spus:

Ca tot a adus Z-Mare vorba de tetiera, ea era de tipul prezentat in kit sau din aceea cu varful in forma de trapez - pt IAR 80 M?

Asa-zisele "M"-uri nu au fost un tip ca atare ci au fost avioane din serii diferite aduse la standardul IAR81C ceea ce inseamana ca detaliile puteau fi intr-o multime de feluri diferite. Cel mai bine e sa gasesti o poza cu avionul respectiv.
Radu

#12 Useril este offline   dany 

• Membru senior
  • Postari: 4818
  • Inregistrat: 24-November 06

Postat 20 September 2009 - 10:54 PM

Fain pana aici , Ovichelu . Ieri l-am inceput si eu pe al meu si acum e exact in stadiul in care este al tau ( atata ca eu deja l-am finisat deja partial incheieturile ) . Spune-mi daca tu ai avut dificultati cu al tau si unde . As avea si o rugaminte pentru cunoscatori : In ce perioada de timp ( luni / ani) au activat I.A.R. -urile vopsite integral in albastru deschis cu stelute ? .- Intreb asta pentru a-mi face socoteala in legatura cu uzura acelor avioane . Ps. Imagini putin mai tarziu caci am o problema la aparatul foto .

Aceasta postare a fost editata de dany: 20 September 2009 - 10:59 PM

#13 Useril este offline   axor 

Postat 21 September 2009 - 12:05 AM

Pun toate pozele mele cu IAR-ul de la muzeul militar,sper sa fie de folos :pardon:
Prima este cu interiorul pe care am omis-o mai devreme

....

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Picture_403.jpg
  • Imagine atasata: Picture_320.jpg
  • Imagine atasata: Picture_327.jpg
  • Imagine atasata: Picture_328.jpg
  • Imagine atasata: Picture_331.jpg
  • Imagine atasata: Picture_334.jpg
  • Imagine atasata: Picture_335.jpg
  • Imagine atasata: Picture_338.jpg
  • Imagine atasata: Picture_339.jpg
  • Imagine atasata: Picture_340.jpg
  • Imagine atasata: Picture_343.jpg
  • Imagine atasata: Picture_345.jpg
  • Imagine atasata: Picture_382.jpg
  • Imagine atasata: Picture_385.jpg
  • Imagine atasata: Picture_387.jpg
  • Imagine atasata: Picture_390.jpg
  • Imagine atasata: Picture_391.jpg
  • Imagine atasata: Picture_392.jpg
  • Imagine atasata: Picture_393.jpg
  • Imagine atasata: Picture_396.jpg

#14 Useril este offline   ovichelu 

• Membru senior

Postat 21 September 2009 - 12:15 AM

Da la capitolul dificultati pot sa enumer :
-imbinarea aripilor cu fuselajul(partea unde se vede mult chit)
-imbinarea din fata bordului(nu se potriveste bine si am fost nevoit sa pilesc)
-butucul si coafa elicei( butucul e din 2 bucati si are un disc care vine in fata lui pe acelasi ax si a necesitat pilire si chituire-coafa elicei nu avea cele 3 gauri pentru palele elicei egale ca adancime si ca forma eu aici am cam dat-o in bara ca nu mi-a iesit
-capotele motorului nu se imbina perfect
-aripile nu se aliniaza( nici la bordul de atac/de fuga nici la capetii de plan unde am fost nevoit sa chituiesc si nici la locasele trenului de aterizare )
Sincer ca o parere personala singurul lucru care nu-mi place la acest kit e solutia aleasa de producator pentru realizarea butucului si a coafei elicii. In rest lucru ca la orice kit.
Oricum fiind singurul kit disponibil si corect eu sincer il recomand oricui . Are nevoie de putina dragoste si rabdare pentru a arata cat e de frumos .

P.S. Multumiri Domnului Pavel si Parc Models pentru ceea ce au facut pentru noi cei ce il iubim pe IAR 80 :pardon:

P.P.S Multumesc @Axor pentru poze

Aceasta postare a fost editata de ovichelu: 21 September 2009 - 12:17 AM

#15 Useril este offline   axor 

Postat 21 September 2009 - 12:19 AM

Si ultimele...
Spor

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Picture_056.JPG
  • Imagine atasata: Picture_057.JPG
  • Imagine atasata: Picture_401.jpg
  • Imagine atasata: Picture_402.jpg
  • Imagine atasata: Picture_410.jpg
  • Imagine atasata: Picture_411.jpg
  • Imagine atasata: Picture_412.jpg
  • Imagine atasata: Picture_438.jpg

#16 Useril este offline   Cantacuzino 

• Membru senior
  • Postari: 717
  • Inregistrat: 22-February 05

Postat 21 September 2009 - 09:48 AM

Citeaza

Poate asta te edifica,este vorba de IAR-ul de la muzeul militar,dar eu zic sa mai astepti si raspunsurile altor colegi
Numai bine si spor la lucru

Nu folositi ca model IAR -ul din muzeul miltar. Este o replica, deci nu poate fi considerat avionul original. Doar cateva piese sunt originale ( motorul,etc) si doar unele elemente respecta cat de cat originalul ( cum ar fi ampenajele).
In privinta coloritului interior. La primele 80-uri ( probabil primele 50) au fost lasat aluminiu ( cartea tehnica de la IAR 80 no2 il prezinta asa) dar la seriile ulterioare s-a folosit culoarea gri ( grund de protectie). Pt scaun este posibil ambele variante (aluminiu sau gri). Pernitele nu se prea foloseau deoarece parasuta era folosita in loc.

#17 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 21 September 2009 - 10:42 AM

Da, cel de la Muzeul Militar NU este cea mai buna sursa de informatii. Interiorul aduce vag cu IAR80 iar exteriorul este eronat in prea multe locuri. Ansamblul ampenajului (vertical si orizontal) este pe departe singura parte cat de cat corecta, restul e jale mare. Cel de la Muzeul Aviatiei nu e nici ala bun, are bube mai peste tot.
Daca aveti nevoie de informatii despre IAR80, cautati in colectia Modelism (scutiti-ma de "huo"-ul obligatoriu :-D ). In 1984 au publicat niste imagini din lista de piese de schimb si un profil cu structura interioara. In 1989 au publicat desenele lui Dan Iloiu care inca raman cele mai bune pana la acest moment. Stiu ca unii dintre voi veti spune ca astea nu se mai gasesc, dar Modelism au niste CD-uri cu intreaga colectie Modelism scanata si se gasesc acolo informatiile de care aveti nevoie. Ca de obicei, va indemn sa nu faceti o "moaca" intreband pe unde pot fi furgasite scanurile astea - investiti un ban in acele CD-uri ca merita. Apropos, scanurile din Modelism se mai gasesc si pe la "Robin Huzii care ia de la bogati si da la sarmani" :pardon: dar sa stiti ca fara legenda care explica ce inseamna toate reperele sunt doar pe jumatate folositoare si duc la confuzii (care se vad deja si in acest thread).
Dupa aceea va recomand sa cumparati cartea lui Dan Antoniu (Radu-Dan pe acest forum) "Vanatorul IAR-80", publicata la Modelism (scutiti-ma de "ce fac astia pentru modelism?"-ul obligatoriu :dribble: ). , care explica TOT ce vreti sa stiti despre IAR80 in cuvinte clare - nu va fi confuzie despre tipurile de IAR80, camuflaj, armament, etc daca cititi cartea. Am deja o a doua editie a cartii, prima am facut-o varza citind-o de atat de multe ori pana ce s-a dus adezivul care tine paginile.
Apoi, va recomand aceeasi carte tradusa in franceza si scoasa de Editions TMA acum un an in conditii grafice mai bune cu desene in plus si profile color.
Iar in final, daca vreti poze cu IAR-80 asa cum era el, va recomand sa dati o raita prin setiunea Walkaround a acestui sit unde Cantacuzino a pus o adevarata comoara.
Radu

#18 Useril este offline   ovichelu 

• Membru senior

Postat 21 September 2009 - 11:35 AM

Da @Radu ai dreptate ! De aceea am asteptat si reactia ta . Stiam ca IAR-80 era vopsit in interior in lac aluminizat dar nu stiam daca toate seriile au fost la fel , acum s-a lamurit ! Si legat de cartile editate de Modelism , asta e ! Ei erau singurii care se ocupau de asa ceva la noi !

P.S. Interiorul locasului trenului de aterizare precum si jambele si verinele de actionare erau vopsite in culoarea intradosului aripii ?

Aceasta postare a fost editata de ovichelu: 21 September 2009 - 11:38 AM

#19 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 21 September 2009 - 01:02 PM

Citeaza

Ce pernite ? nu cred ca aveau asa ceva
Ma refeream la cele de spate, cind existau.
Da, din pacate, singurele IAR-uri pe care le avem nu pot fi luate de bune, desi al doilea, cel de la Muzeul Aviatiei a fost realizat de niste entuziasti. (cel de la Muzeul Militar, din cite stiu eu, a fost un proiect de diploma al unor elevi de liceu industrial, profil aviatie, de la Brasov).
Atentie la elicea din kit, e pe invers, adica "bordul de atac" al elicii este pe deapta, deci acesta vine "in fata" (Invers ca la Bf-109, ca sa fiu mai clar!)

Citeaza

Asa-zisele "M"-uri nu au fost un tip ca atare ci au fost avioane din serii diferite aduse la standardul IAR81C
As detalia un pic:
- seria de avioane IAR 81, cu numerele 91 - 105 si 151 - 157 (in care se incadreaza kit-ul de la Parcmodels) dupa primirea tunurilor Mauser vor redeveni IAR80A,
- IAR 81C cu numerele 301 - 435 ramine ca varianta initiala.

Citeaza

In ce perioada de timp ( luni / ani) au activat I.A.R. -urile vopsite integral in albastru deschis cu stelute ?
Normal, daca vorbim de stelute (stea rosie in cinci colturi, cu margine alba si cocadra tricolora in centru), nu poate fi vorba decit de avioanele reimatriculate dupa 1 ianuarie 1949 (Modelism spune "din 1950") Unul din ele ar fi 247 (cred ca singura poza de propaganda ramasa)

Citeaza

Interiorul locasului trenului de aterizare precum si jambele si verinele de actionare erau vopsite in culoarea intradosului aripii ?
Dupa ce se vede in fotografii, inclin sa cred ca da!

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 21 September 2009 - 01:04 PM

#20 Useril este offline   axor 

Postat 21 September 2009 - 02:30 PM

Imi cer scuze,am omis sa spun ca IAR-ul de la muzeul militar este o replica si ca nu trebuie luata ca sursa sigura insa am precizat ca sunt de asteptat si alte raspunsuri si informatii,n-am intentionat sa induc in eroare pe nimeni...data viitoare voi fi mai atent la postari cu cadru informativ,pentru ca evident sunt altii mai in tema vis a vis de acest subiect.
Inca o data scuze.

Arata acest topic

• 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi