Mda.
- Fratilor, cati dintre voi ati cumparat machete , din bani "alocati casei" ? Neplanificata achizitie - dar un "must have"? Nu cred ca daca subiectul in cauza nu ar fi aparut pe piata, nu dadeati banii pe alta macheta, chiar daca aceasta (poate) mai exista montata in vitrina, inca de doua sau trei ori. Criza asta nu cred ca e un impediment chiar atat de major (pentru cei care tin la pasiunea care-sper-ne leaga), in detrimentul achizitionarii acestui kit.
Netul si faptul ca nu exista o retea de magazine de profil in care sa vada tot romanul machetist convins, cam cum arata produsul si daca merita sa-l ia, e adevarat, e o problema. Dar de logistica si care pe mine (ca si machetist) nu ma intereseaza. E problema vanzatorului daca stie sa-si "expuna" marfa sau nu, pentru a o fructifica in beneficiul sau.
Datorita acestor "impedimente"(netul si criza) multi din cei care se relaxeaza prin hobby-ul asta, raman pe dinafara procentelor indicate anterior. Desi nu este deloc scuzabil.
Un exemplu (poate prost) :
Am dat de kiturile Me-urilor 109 E3 si 4, produse sub sigla ParcModels, in Top Gun, acu ceva vreme. Am dat fuga la un amic care avea net (si nici o legatura cu machetele), rugand-ul sa-mi permita sa-mi comand prin intermediul "netului", 2 bucati. Uitandu-ma in seara asta pe cutii (am prostul obicei sa-mi trec data cumpararii), vad ca scrie 15 iunie 2005 !
Deci se putea si atunci, mai cu chiu cu vai, dar se putea. In anul de gratie 2009 (mergand pe ipoteza ca noi romanii suntem mult mai "evoluati/emancipati") si procentul de posesori de net este mai mare, iar cei de pe forum cu siguranta au amici/prieteni cu acest hobby. Ce ii impiedica pe acestia sa comande astfel ? Cel care apreciaza doar multitudinea exponatelor la amicul lui de pe scara, nu este si nu va fi niciodata colectionar, deci nu va cumpara, doar de dragul corului de osanale inaltat de catre amicul modelist. Pentru el, intotdeauna, ceea ce zboara pe cer si are motor reactiv se va numi -MIG. Atat.
Raman doar cei care chiar au o pasiune pentru hobby-ul asta, cei care indiferent de cum arata ceea ce gasesc in cutie, sunt multumiti ca-si pot permite sa plece de la ceva pentru a scoate ceva mult mai bun. Sau, daca nu-si pot permite (din n' motive), cauta ceva documentatie si isi fac singuri macheta. Sau (in cazul lui Radub), o fac poate si pentru altii, bucurand niste suflete in plus (raportat la scara, etc, etc).
Z-Mare vorbeste despre lamurirea "nedumeritilor" care ar vrea (dupa umila-mi parere
) sa monteze macheta si au din fericire multa documentatie sub nas si multi experti. Corect. Scuze celor care s-au simtit jigniti de apelativ.
-Si totusi, cat de verde era verdele si cat de maro era maroul ? Ar putea fi acesta motivul pentru care nu am vazut decat o singura reprezentare a machetei in cauza, de la data aparitiei kitului ? Ma indoiesc. Cati din cei care au privit lucrarea postata "au dat o mana de ajutor" ? Multi, dupa numarul de postari din cate vad
.
Cred ca inca suntem la stadiul - da-mi mura in gura - ca-i mai simplu si comod pentru mine. Iar daca scrii mult pe un subiect, pune si o poza doua, sa am si eu la ce ma uita, ca ma plictisesc altfel. -Crede-ma Z, sunt mult prea multi modelisti chiar aici pe forum care practica exact asta. Pune la un topic un titlu ce nu spune nimic si nu va intra lumea sa vada despre ce e vorba. Lipsa de interes, acesta e (probabil) si motivul mai mult decat jalnic la GB. Ne lipsesc multe, cu multe inca avem nevoie sa ne invatam.
-Si atunci, inca mai asteptam sa vedem o explozie a vanzarii unui kit ce reprezinta un aparat din istoria Romaniei numai pentru ca a aparut pe piata, la indemana tuturor , la un pret mai mult decat acceptabil ?
-Apropo Z. Daca bine retin, ai cumparat 2 cutii ale kitului in cauza. Sunt asamblate ? Sunt curios din fire si pun intrebari idioate de felul meu. Daca raspunsul este da, de ce nu le-ai postat, ca si in cazul subiectului bine tratat - Ju-87 ? M-as bucura sa le vad in interpretarea ta. Sau inca nu le-a venit randul ? Sa fie ultima propozitie motivul pentru care restul lumii modelistice de pe Cartula nu a postat inca stadiul asamblarii kitului din dotare ? Inca nu a venit vremea ?
In fine, deja am scris prea mult (fara a atasa si o poza) si probabil devine plictisitor pentru multa lume. Din pacate, lipseste si respectul/interesul pentru munca celuilalt - cu repercursiuni chiar si in cazul machetei despre care tot se scuza lumea ca nu a cumparat-o inca, dar o va face cu siguranta, cat de curand.
-Luati fratilor macheta, montati-o cum puteti voi mai bine si bucurati-va ca o aveti in colectie.
In rest, sper ca D-nul Pavel sa vanda cat mai multe exemplare.