Dupa o munca sustinuta, revin cu detalii. Ca sa clarific discutia de mai sus, trebuie sa recunosc ca TonyS a avut dreptate. Am gasit termenul in engleza: "water intakes", ceea ce reprezinta exact ceea ce a spus Tony. Ii multumesc!
Am stat mult sa ma gandesc ce "inmatriculare" sa aleg. Mai intai am fost inclinat sa ma indrept spre cea folosita in ziua de 21 mai 1941, cand
Bismarck a ancorat in Grimstadfjord, pe coasta norvegiana. Fiind insa vorba de un model care nu va face parte dintr-o diorama, am preferat camuflajul complet. In consecinta, m-am decis asupra zilei de 5 mai 1941, ziua in care Adolf Hitler a vizitat nava pe cand se afla ancorata in portul Gotenhafen (azi Gdinya, Polonia). Pe atunci, camuflajul folosit in Marea Baltica (dungi albe si negre) era vopsit atat pe coca, cat si pe suprastructuri. E cel mai spectaculos, cred eu, si m-am decis pentru el.
Inainte de a prezenta cateva poze cu etapa nr. 1 (montarea si vopsirea elementelor cocii) este necesar sa fac cateva precizari privind culorile de folosite de Kriegsmarine in ceea ce priveste subiectul nostru, adica
Bismarck. Pentru "opera moarta" s-a folosit
Dunkelgrau 51 (RAL 7000), un "medium grey"; pentru suprastructuri, armament si in general tot ce era dincolo de coca,
Hellgrau 50 (RAL 7001), un "light gray"; alta nuanta de gri, folosita atat pe coca, cat si la armament si pentru puntie blindate, era
Dunkelgrau 2 (RAL 7024), un "dark grey"; lemnul puntilor era tec. Pentru "opera vie" se folosea
Schiffsbodenfarbe III Rot 5 (RAL 8013), un "red brown", linia de plutire era
Schiffsbodenfarbe III Grau 1 (RAL 7016), denumita si
Wasserlinienfarbe W.L. III, un "black grey". Negrul si albul nu prezinta probleme. Pentru cei care nu stiu ce inseamna RAL, o sa spun doar ca e un acronim de la
Reichs Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung. Restul descoperiti singuri, ca e interesant si folositor. Fara sa fiu un maniac al nunantelor si nici pe departe un cunoscator, nu am vrut nici sa folosesc roz in loc de gri. In consecinta, m-am orientat in felul urmator:
Light grey pentru RAL 7000,
barely grey pentru RAL 7001,
dark sea grey pentru RAL 7024,
red hull pentru RAL 8013,
black grey pentru RAL 7016 si
black, toate de la Vallejo Model Air. Albul si culoarea lemnului sunt de la Tamiya, XF-2 si XF-78 (
wooden deck tan).
Revell a inclus in kit si o foaie generoasa cu decal-uri, inclusiv pentru camuflaj, dar nu am marsat in aceasta directie. In primul rand nu cred ca ar fi aratat la fel de bine; in al doilea rand, decalurile nu sunt chiar pasiunea mea. Am preferat varianta mai costisitoare ca timp, dar mai realista zic eu.
Postez pozele pentru exemplificare, cu mentiunea ca sunt facute cu telefonul. In realitate parca arata ceva mai bine (nu ca as fi subiectiv)...In prima poza e foaia de decaluri.
Aceasta postare a fost editata de Degrelle: 25 October 2009 - 04:46 PM