Forum Machete,Modelism,Hobby: Pavilioane, gecauri, flamuri, marci navale romanesti - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Pavilioane, gecauri, flamuri, marci navale romanesti Discutie despre steagurile navale romanesti din diverse epoci

#1 Useril este offline   bansaraba 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 30-August 09

Postat 30 August 2009 - 06:04 PM

As dori sa stiu daca are si poate posta cineva imagini cu pavilioanele, geacurile, marcile navale si flamurile romanesti din orice epoca. Am gasit ceva informatii pe internet, dar as dori ca aici ele sa provina din surse interne de incredere, gen Regulament de bord, Dictionarul enciclopedic de marina - desigur in caz ca au asa ceva.

Ulterior, putem discuta pe marginea lor.

#2 Useril este offline   traian 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Location:Orsova
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 31 August 2009 - 08:48 PM

Daca o sa insisti pe ,,cautare'' - Regulamente de navigatie (chestia aia cu search pe google) sigur o sa gasesti ceva. Pentru dezbateri cu tenta vechio e cineva avizat chiar pe acest forum dar banui ca si el ca si multi altii si-a luat o binemeritata vacanta. Daca nu reusesti, anunta si o sa incerc o scanare la ceea ce am eu in materie desi e cam subtire.
Spor!

#3 Useril este offline   bansaraba 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 30-August 09

Postat 31 August 2009 - 11:57 PM

Am cautat de mi-au sarit ochii. Si eu mai am ceva legi din timpuri comuniste, cu modele anexate, asa ca o sa pun si eu umarul. Important este sa le adunam pe toate intr-un topic, pentru ca nu de putine ori se fac greseli in acest domeniu (am vazut niste prapastii pe un site german de navomodelism).

#4 Useril este offline   traian 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Location:Orsova
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 01 September 2009 - 03:01 PM

Vezi postareabansaraba, la 1 Sep 2009, 00:57, a spus:

nu de putine ori se fac greseli in acest domeniu (am vazut niste prapastii pe un site german de navomodelism).


a gresi e omeneste, cand se insista in a gresi devine mai ciudat. Ceea ce ai vazut nu sunt prapastii ci doar interpretari ale unor ,,specialisti'' iar domeniul e foarte larg. Partea proasta e ca de foarte multe ori sunt acceptate ca realitati.
Spor!

#5 Useril este offline   bansaraba 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 30-August 09

Postat 01 September 2009 - 04:19 PM

Vezi postareatraian, la 31 Aug 2009, 21:48, a spus:

Pentru dezbateri cu tenta vechio e cineva avizat chiar pe acest forum dar banui ca si el ca si multi altii si-a luat o binemeritata vacanta.


N-ar strica sa-i lasi o vorba sa vada acest topic.

Vezi postareatraian, la 31 Aug 2009, 21:48, a spus:

Daca nu reusesti, anunta si o sa incerc o scanare la ceea ce am eu in materie desi e cam subtire.


Mult-putin, orice informatie e binevenita.

Vezi postareatraian, la 1 Sep 2009, 16:01, a spus:

a gresi e omeneste, cand se insista in a gresi devine mai ciudat. Ceea ce ai vazut nu sunt prapastii ci doar interpretari ale unor ,,specialisti'' iar domeniul e foarte larg. Partea proasta e ca de foarte multe ori sunt acceptate ca realitati.


Am constatat adeseori ca prostiile ce se pun pe net se propaga vertiginos, ajungand sa fie luate de bune chiar de site-uri sau publicatii respectabile. De aceea sunt eu mai vehement.

----------------------------------------------

Incep cu ce am mai vechi:

Lege pentru fixarea si stabilirea armelor Romaniei
(votata de Adunarea Deputatilor pe 26 martie 1867 si publicata in M.O. nr. 75/1867)

[...] [Art. 1-5 descriu stema aceasta]
Art. 6. Drapelul Domnului, ca si acela al armatei, va avea dispuse colorile nationale in modul urmator: albastru perpendicular [sic!] si alaturi cu hampa (lemnul stindardului), galbenul in mijloc, rosul la margine flotand. In mijloc vor fi armele tarii.
[...]
Art. 9. Drapelul marinei de resbel va fi ca cel al armatei, cu armele tarii in mijloc. Drapelul marinei de comerciu va fi intocmai ca acel al marinei de resbel, fara insa a purta la mijloc armele tarii.

Lege pentru modificarea armelor tarii
(din 8 martie 1872, publicata in M.O. 57 din 11/23 martie 1872)

[...] [Art. 1-5 descriu stema aceasta]
Art. 6. Drapelul Domnului, ca si acela al armatei, va avea dispuse colorile nationale in modul urmator:
Albastru perpendicular [sic!] si alaturi cu hampa (lemnul stindardului), galben in mijloc, rosu la margine flotand. In mijloc vor fi armele tarii.
[...]
Art. 9. Drapelul marinei de rasboiu va fi intocmai ca cel al armatei, cu armele tarii in mijloc.
Drapelul marinei de comerciu va fi intocmai ca acel al marinei de rasboiu, fara insa a purta in mijloc armele tarii.

Deci nicio schimbare, cu exceptia stemei. Nu cunosc vreo alta lege privitoare la drapelurile armatei si ale marinei care sa schimbe aceste prevederi pana in 1948 (cu mentiunea ca in 1921 stema a fost schimbata din nou). Nu am nicio informatie cu privire la celelalte tipuri de drapele ale marinei, in afara de pavilion.

#6 Useril este offline   bansaraba 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 30-August 09

Postat 01 October 2009 - 09:58 PM

In 1948, prin Decretul nr. 3 privind fixarea atribuţiunilor Prezidiumului Republicii Populare Române (intrat in vigoare pe 9 ianuarie), au fost stabilite o noua stema si un nou drapel al RPR, care teoretic trebuia folosit si ca pavilion:

Art. 7.
— Stema Republicii Populare Române este înfăţişată prin: un tractor, un grup de trei furnale pe câmpul unui soare care răsare, înconjurat de o înmănunchere de spice de grâu, legate de o panglică având inscripţia: Republica Populară Română şi iniţialele R. P. R. la capătul spicelor.
Art. 8.
— Colorile Republicii Populare Române sunt: albastru, galben şi roşu, aşezate vertical, şi având în centrul câmpului galben Stema Republicii.

Imagine postata

Constitutiile din 13 aprilie 1948, 24 septembrie 1952 si 21 august 1965 schimba stema republicii (cele trei versiuni binecunoscute), si prin urmare si drapelurile.

O lege care detaliaza drapelurile Armatei RPR dateaza din 28 iulie 1950. Este vorba despre Decretul nr. 189 pentru înfiinţarea drapelului de luptă al Forţelor Armate ale Republicii Populare Române, precum şi a pavilioanelor Forţelor Aeriene Militare şi Marinei Militare:

[...]
Art. 2. — Drapelul de luptă al unităţilor din forţele Armate ale R. P. R. este reprezentat prin trei fâşii de mătase de culoare roşu, galben şi albastru, aşezate vertical, albastru, situat la hampa drapelului.
Pe margini drapelul are franjuri din fir de metal galben, iar la colţurile exterioare câte un canaf din acelaşi fir.
Pe faţa orientată dela hampă spre dreapta, la mijloc, este aplicată stema R. P. R. în culori naturale.
Deasupra stemei, pe aceeaşi faţă, în linie arcuită, este scris cu litere de fir auriu: «Pentru Patria noastră».
Sub stemă, pe aceeaşi faţă, în linie dreaptă, este scris cu litere din acelaşi fir: «Republica Populară Română».
Pe cealaltă faţă şi la mijlocul drapelului, este aplicată emblema ce se poartă la uniformele ofiţerilor din Forţele Armate ale R. P. R.
Sub emblemă este scris liniar, cu litere din fir auriu, denumirea unităţii.
Hampa se termină cu un vârf în formă de ogivă, în interiorul căreia se găseşte o stea cu cinci colţuri, în centrul căreia sunt scrise iniţialele RPR.
[...]
Art. 4. — Pavilionul Marinei Militare este reprezentat prin două bucăţi de mătase de culoare albă şi albastru, în formă dreptunghiulară, aşezate orizontal, cea albastră, în partea de jos, având o lăţime de 20 cm, iar cea albă, în partea de sus şi având o lăţime de 40 cm.
La mijlocul suprafeţei albe de pe faţa orientată dela hampă spre dreapta, este aplicată stema R. P. R., în culori naturale, iar pe faţa cealaltă, tot la mijlocul suprafeţei albe, este aplicată emblema ce se poartă la uniformele ofiţerilor din Forţele Armate ale R. P. R.
Stema, emblema, inscripţiile, franjurile şi canafii sunt la fel ca cele ale drapelului descris la art. 2.
Pavilionul descris în acest articol are înfăţişarea şi dimensiunile specifice ca în modelele din dosarul anexă Nr. 3, ce face parte integrantă din prezentul decret"

Anexa arată pavilionul desenat schematic: lungime 100 cm, latime 60 cm, inaltimea stemei si a emblemei 20 cm, aflate la 11 cm de marginea superioara si 9 cm de partea inferioara a fasiei albe. Ciucurii si franjurii au 5 cm. Textul „Pentru Patria noastra" e plasat deasupra stemei, iar „Republica Populara Romana" si denumirea unitatii sunt plasate la mijlocul fasiei albastre, sub stema si respectiv emblema.

Emblema a fost stabilita prin Decretul nr. 190, publicat in acelasi Monitor Oficial. Este reprezentata printr-o stea rosie cu cinci raze, cu diametrul de 34 mm, avand in centru un cerc galben de 15 mm diametru si unul albastru de 11 mm diametru. In centrul cercului albastru, cu litere aurii scrie RPR. Pe pavilion, dimensiunile sunt pastrate proportional.

Imagine postata Imagine postata

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

7 useri citesc topicul
0 membri, 7 vizitatori, 0 utilizatori anonimi