Monografia VLAICU Prezentare.
#1
Postat 24 August 2009 - 11:48 AM
Aurel Vlaicu a fost un fenomen naţional, un simbol al majorităţii, care a învins pentru ei forţele naturii desprinzându-se de locul în care a fost zămislit, ridicând în aer odată cu aparatul său nâzuinţa de înălţare a tuturor, împlinea astfel pentru naţia sa visul ancestral al omului „zborul”. Atunci când visul devine realitate, cu ajutorul unei maşini concepută şi construită de tine, acesta devine sublima trăire a momentului înălţării, cu toată frica mentală şi carnală care se opune cu vehemenţă. Cititorul ştie foarte bine la ce ne referim, la acel moment al desprinderii de pământ în care aparatul îşi începe plutirea, ruperea legăturii ce ne-a ţintuit legaţi de el de la facerea lumii, trăire ce emoţionează de fiecare dată, adrenalina pătrunzând în toată fiinţa, o senzaţie unică.
Viaţa şi activitatea lui Aurel Vlaicu a făcut subiectul multor lucrări, scrieri ale unor oameni de cultură care l-au cunoscut personal, l-au apreciat şi susţinut cu toată încrederea în inteligenţa sa nativă, sau a unor cercetători istorici. Există şi scrieri de o altă categorie, ale unor scriitori, dominaţi de o dorinţa ajunsă obsesie de a ieşi din rând. Au scris neadevăruri încercând cu o perseverenţă dusă la extrem, să impună „bombe publicistice”, ei le numesc „priorităţi publicistice”, neadevăruri pe care nu le putem înţelege. Grav este ca inerent au fost perpetuate ca realităţi de ”istoricii” ce scriu cărţi din cărţi.
Dorinţa noastră de a întocmii o monografie „VLAICU”, a fost stimulată de aceste lucrări întocmite după 1950.
Am căutat tot ce înseamnă Vlaicu, în arhive oficiale, şi private, texte, mărturii, fotografii, artefacte, documente, suportând disconfortul creat de colbul acumulat de timp peste acestea, am stocat informaţiile şi documentele identificate. Le-am clasificat sperând că în final am reuşit reîntregirea viaţii, activităţii şi creaţiei acestui pionier al aviaţiei româneşti, bazându-ne numai pe documentele originale. O cercetare stiinţifică pe care nici unul din autorii anteriori nu a efectuat-o.
Documentele identificate de noi în arhive, articolele din publicaţiile vremii, amintirile apropiaţilor lui Vlaicu, le-am transcris cronologic.
Ne-am impus ca lucrările cu subiect Vlaicu, apărute până în prezent, să nu influenţeze în nici un fel lucrarea de faţă, le-am răsfoit numai pe cele în care este reprodusă corespondenţa lui Vlaicu, am transcris aceste scrisori fiind documente originale în care, cu excepţia datării, nu au intervenit autorii.
Puţine documente din perioada vieţii lui Vlaicu au supravieţuit timpului. Am săpat prin toate sursele accesibile, în speranţa că vom identifica şi alte documente originale ce nu au fost exploatate până în prezent. Le-am identificat în custodia unor arhive oficiale, dar şi private. Dacă în general, arhivele oficiale oferă aceste documente pentru studiu, existând şi posibilitatea de a obţine copii, în arhivele private aceste posibilităţi sunt reduse chiar nule, din cauze ce ţin de aspecte ce nu dorim să le comentăm. Există persoane care nu sunt indiferente faţă de istoria Aronauticii Române, acestea ne-au pus la dispoziţie documentele şi informaţiile pe care le deţin, unele achiziţionat cu mari eforturi financiare, au aprobat copierea lor cu condiţia de a nu fi scoase din domiciliul deţinătorului. În faţa acestora ne plecăm cu respect, pentru faptul că s-au alăturat efortului nostru. Există persoane pe care nu le cunoştem pesonal decât prin corespondenţă, şi-au rupt din timul preţios pentru a efectua cercetare pentru noi. Le mulţumim!
Am identificat multe texte ce fac referire la activitatea lui Vlaicu, înscrisuri ale celor care l-au cunoscut personal, deosebit de importante prin faptul că redau aspecte din viaţa subiectului nostru. Trecerea anilor a împuţinat aceste documente, o parte publicate în periodice, monografii sau lucrări de specialitate, înscrisuri de mare valoare istorică, din păcate foarte rare şi greu de studiat în prezent. Documentele pe care le-am considerat inedite le-am alăturat în faximil ilustrând transcrierea.
Titlul „VLAUCU” atribuit de noi monografiei are o semnificatie anume, Aurel Vlaicu a fost un creator a cărui produse au purtat denumirea „VLAICU”, nume care a devenit marcă (brand).
Autorii
Pretul cartii este de 150 lei, si poate fi achizitionata prin
Dan Antoniu
Mail-danantoniu01@yahoo.com
Mobil-0722502958
Fix-0217450545
#6
Postat 03 October 2009 - 11:46 AM
Este invederata amicitia ce se infiripase intre Vlaicu si printul Carol, viitorul Carol al II-lea, admiratia si simpatia cu care il inconjurau cele mai de seama figuri ale culturii romanesti din epoca, dar si dimensiunea umana a celui ce devenise un simbol al luptei de unitate, eliberare si emancipare nationala a romanilor de pretutindeni. Si, poate, tocmai aceasta prezentare rationala a omului Vlaicu, cu neajunsurile firesti oricarui pamantean, ne fac sa-l iubim si sa-l apreciem si mai mult. Vorba "romanului absolut":
"Dar afara de acestea, vor cata vietii tale
Sa-i gaseasca pete multe, rautati si mici scandale -
Astea toate te apropie de dansii... Nu lumina
Ce in lume-ai revarsat-o, ci pacatele si vina,
Oboseala, slabiciunea, toate relele ce sunt
Intr-un mod fatal legate de o mana de pamant;
Toate micile mizerii unui suflet chinuit
Mult mai mult ii vor atrage decat tot ce ai gandit."
O prezentare grafica de exceptie, poate, cu un mic neajuns, din punctul meu de vedere, si anume faptul ca fotografiile, desi foarte clare, parca sunt prea mici. Dar este de inteles, lipsa de spatiu si costurile de productie destul de mari au determinat acest lucru.
In concluzie, este o carte-document ce nu trebuie sa lipseasca din biblioteca nu numai a pasionatilor de aviatie ci a oricarui roman.
#7
Postat 26 January 2010 - 03:10 PM
http://www.aripiromanesti.ro
Metoda de plata: ramburs, paypal, card (prin paypal) , ordin de plata.
Aceasta postare a fost editata de electric: 26 January 2010 - 03:11 PM
#8
Postat 05 March 2010 - 05:14 PM
Aceasta postare a fost editata de bansaraba: 05 March 2010 - 05:15 PM
#10
Postat 08 March 2010 - 03:30 PM
Urmele lui C-tin Theodorescu dispar inainte de inceperea Primului Razboi Mondial. Ce s-a intamplat cu majoritatea filmarilor sale nu se stie. Nu se stie nici daca la Viena l-a mai filmat altcineva pe Vlaicu. Oricum, putin probabil sa se mai gaseasca ceva, desi despre alte subiecte din Romania s-au mai gasit pelicule in arhivele de film din Budapesta si Viena.
Pentru lista detaliata a tuturor filmarilor cu Vlaicu, trebuie consultata lucrarea "Filmat în România : filmul documentar : 1897-1948 : o cercetare filmografica" a lui Bujor T. Rîpeanu, Ed. Meronia, Bucuresti, 2008, ISBN 9789737839404.
Aceasta postare a fost editata de bansaraba: 08 March 2010 - 03:34 PM
#11
Postat 08 March 2010 - 08:26 PM
Ai venit cu dovezi irefutabile si mi-ai confirmat o banuiala pe care o aveam mai demult si, pe care, am discutat-o indelung cu dl. Antoniu. Era imposibil sa nu-l fi filmat cineva pe Vlaicu. Mai devreme sau mai tarziu vor aparea si filmele, asa cum au aparut cele cu Fernic T-9. Ciudat este ca inca nu se gasesc macar fotografiile de la mitingul de la Aspern din iunie 1912. In mod sigur sunt reportaje intregi despre eveniment si, avand in vedere amploarea lui, exista si filme, altele decat cel facut de C-tin Theodorescu.
Asa ca sa purcedem la treaba. Macar unul din ele trebuie sa apara.
De remarcat talentul scriitoricesc al sarmanului Vlaicu. Suflet de poet inzestrat de Dumnezeu cu geniu tehnic si cu o puternica traire romaneasca.
Poate ca el vegheaza din cer si ne indreapta pasii spre locurile unde trebuie sa cautam pt a gasi si alte marturii ale stralucirii lui pamantene.
Inca o data, felicitari si Doamne-Ajuta!
#12
Postat 08 March 2010 - 09:26 PM
MRX, la 8 Mar 2010, 20:26, a spus:
Ai venit cu dovezi irefutabile si mi-ai confirmat o banuiala pe care o aveam mai demult si, pe care, am discutat-o indelung cu dl. Antoniu. Era imposibil sa nu-l fi filmat cineva pe Vlaicu. Mai devreme sau mai tarziu vor aparea si filmele, asa cum au aparut cele cu Fernic T-9. Ciudat este ca inca nu se gasesc macar fotografiile de la mitingul de la Aspern din iunie 1912. In mod sigur sunt reportaje intregi despre eveniment si, avand in vedere amploarea lui, exista si filme, altele decat cel facut de C-tin Theodorescu.
Asa ca sa purcedem la treaba. Macar unul din ele trebuie sa apara.
De remarcat talentul scriitoricesc al sarmanului Vlaicu. Suflet de poet inzestrat de Dumnezeu cu geniu tehnic si cu o puternica traire romaneasca.
Poate ca el vegheaza din cer si ne indreapta pasii spre locurile unde trebuie sa cautam pt a gasi si alte marturii ale stralucirii lui pamantene.
Inca o data, felicitari si Doamne-Ajuta!
Cartea pe care am indicat-o o sa-ti ofere mult mai multe satisfactii. Acolo se gasesc detalii despre fiecare filmare care se cunoaste ca a existat: Cand a fost filmata, ce marturii exista despre aceasta, cine a filmat-o s.a.m.d. Iti atasez un exemplu, am fotografiat mai demult cateva productii care ma interesau.
Apropo: Daca aveti cumva texte scrise de Vlaicu, bine ar fi sa le puneti aici ca sa le poata citi si altii. Eu aici la Brasov nu am reusit sa gasesc cartea lui pe la biblioteca
PS: In fisierele atasate anterior am pus de doua ori aceeasi secventa din interiorul revistei. Cel de-al doilea capat de plan din revista este mai jos
Aceasta postare a fost editata de bansaraba: 08 March 2010 - 09:44 PM
#13
Postat 08 March 2010 - 11:18 PM
In cartea d-lui Antoniu le gasiti in capitolul 5, incepand cu pagina 348.
#14
Postat 09 March 2010 - 02:42 PM
Intreb deoarece ma intereseaza scanuri ale catrorva pagini.
Cartea VLAICU este editata, dar doresc aceste imagini pentru o eventuala reeditare.
Daca locuiesti in Bucuresti este perfect, le putem scana la mine, la o rezolutie buna.
Acel catalog cu filme poate fi vazut, exista posibilitatea de a cauta identificarea lor.
Dan Antoniu
Aceasta postare a fost editata de Radu-Dan: 09 March 2010 - 02:45 PM
#16
Postat 09 March 2010 - 04:27 PM
Inca odata felicitari pentru pozele atasate mai sus...excelente
#17
Postat 09 March 2010 - 09:17 PM
Aveti poze din astea?
http://img139.images...6/vlaicu4mr.jpg
#19
Postat 09 March 2010 - 11:17 PM
Oricum e ceva munca de depus, dar niciodata nu sti de unde sare iepurele.
Stima