Forum Machete,Modelism,Hobby: Monografia VLAICU - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Monografia VLAICU Prezentare.

#21 Useril este offline   bansaraba 

• Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 30-August 09

Postat 12 March 2010 - 03:25 PM

Citeaza

Acel catalog cu filme poate fi vazut, exista posibilitatea de a cauta identificarea lor.

Da, poate fi vadut daca te referi la citit. Daca te referi la vizionat filme... Stiu ca ANF ofera spre vizionare o parte din peliculele pe care le-au transpus pe suport neinflamabil pentru niste preturi destul de piperate. Oricum, la ANF nu exista filme cu Vlaicu, pentru ca toate s-au pierdut. Singura sansa ar fi descoperirea unor pelicule despre zborul din Austria la arhivele de film de la Viena, Paris sau mai stiu eu unde. Mai jos sunt filmele cu Vlaicu fotografiate din carte:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Vlaicu220_222.jpg
  • Imagine atasata: Vlaicu129.jpg
  • Imagine atasata: Vlaicu076.jpg
  • Imagine atasata: Vlaicu272_273.jpg
  • Imagine atasata: Vlaicu286.jpg
  • Imagine atasata: Vlaicu289.jpg
  • Imagine atasata: Vlaicu331.jpg

#22 Useril este offline   MRX 

• Membru senior
  • Postari: 109
  • Inregistrat: 16-November 07
  • Interests:Aviatie, Istorie

Postat 13 March 2010 - 05:33 AM

FANTASTIC! Bansaraba, ai facut primul pas. Deci 4 filme cu zborurile, in care apar atat Vlaicu 1 cat si Vlaicu 2, 4 filme de la inmormantarea din 4 septembrie 1913 (stil vechiu) plus un film de montaj in care apar si incercari de reconstituire a accidentului din 31 august 1913 (13 septembrie pe stil nou). In total 9 filme. Mai devreme sau mai tarziu trebuie sa apara macar unul. Putem incepe cu filmul care a fost luat de nemti in primul razboi mondial, intreband de el la Bundesarchiv. Alo, Muzeul Aviatiei, receptie! Baga gaz, telefon, e-mail, ceva, intrebati, colaborati, Muzeul din Berlin, din Viena (macar poze de la concursul de la Aspern ca n-am vazut pana acum).
Pana demareaza cei de la muzeu, noi, astia pasionati, sa incercam o agitatie pe la ANF de la Jilava.
Neamule, care ai pe acolo Pile, Cunostinte, Relatii?

Lasand gluma, filmele respective sunt de o importanta colosala pt istoria aviatiei romane dar si pt istoria Romaniei.

#23 Useril este offline   bansaraba 

• Membru deplin

Postat 13 March 2010 - 04:44 PM

La ANF nu va faceti sperante ca le gasiti. Cartea a fost scrisa de directorul ANF si omul stie ce are in depozite. Vlaicu si avioanele sale sunt foarte cunoscute, deci nu se pune problema sa existe filmari cu Vlaicu la capitolul "pelicule neidentificate".

#24 Useril este offline   Radu-Dan 

• Membru senior
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 10-December 08

Postat 13 March 2010 - 06:20 PM

Din pacate cred ca stiu de ce lipsesc filmele de la inceputuri pana prin 1932-33, au fost depozitate in arhiva ce se afla vis-a-vis de facultatea de drept si care a ars in jurul anului 1958.
Exista in schimb la Jilava filme cu mitingurile din 1935; 1936; toate deschiderile de an de zbor, deschiderea si inaugurarea unor linii aeriene; nemaipomenitul film documentar realizar in 1942 "Zburatorii Romaniei" 2 ore si un pic si primul miting comunist din 1955 cu Yak-23 si altele.
Din cele vechi am vazut doar filmul cu zborul lui Bleriot la Bucuresti, este o minune ca exista, se pare ca a apartinut familiei Camarasescu, directorul publicatiei "Revista Automobila".

#25 Useril este offline   bansaraba 

• Membru deplin

Postat 13 March 2010 - 06:44 PM

Din pacate nu am putut edita mesajul anterior. Doua probleme:

1) Din cate inteleg, Vlaicu a participat cu avionul sau la manevrele de toamna ale Armatei Romane, din 1912. E posibil sa mai fi participat si la alte evenimente de acest fel. Au existat filme de la aceste manevre, dar sunt pierdute si ele. Nu am garantia ca Vlaicu a aparut in aceste filme.

2) Coincidenta sau nu, la o zi dupa ce am aflat de cartea lui Ion Dodu Balan "Ei l-au cunoscut pe Aurel Vlaicu", am gasit-o la anticariat cautand altceva. Acolo am gasit 2 reportaje (dintre care unul e "Impresii din vazduh") si cartea lui de 30 de pagini. Comparand textul din carte pentru "Impresii din vazduh" cu cel publicat in Flacara, am constatat ca in carte sunt multe lipsuri.

Intrebarea mea este: si textele celelalte sunt incomplete ("Aviatiunea la noi" si "Aeroplanul Vlaicu")?

PS: Am pus articolele si cartea aici.

Aceasta postare a fost editata de bansaraba: 13 March 2010 - 06:45 PM

#26 Useril este offline   Radu-Dan 

• Membru senior

Postat 14 March 2010 - 06:25 PM

In Monografia VLAICU de la care a plecat acest topic, are un capitol denumit "Articole scrise de Vlaicu" sunt mai multe articole decat cele enumerate aici, unele par incomplecte deoarece s-a scos inceputul articolului care este text scris de redactie pentru a introduce cititorul in subiect, dupa urmeaza textul scris de Vlaicu.
Trebuie stiut ca textele scrise de Vlaicu au fost aranjate de redactori, limbajul lui era foarte limitat deoarece a trait intr-o zona unde se vorbea ungureste, germana si romaneste foarte putin. Studiile le-a facut in cele doua limbi predominante.
In carte exista un pasaj descris de Octavian Goga, sosirea in vama Predeal cand Vlaicu s-a minunat de limba vorbita de romanii de aici.

Aceasta postare a fost editata de Radu-Dan: 14 March 2010 - 06:25 PM

#27 Useril este offline   bansaraba 

• Membru deplin

Postat 15 March 2010 - 01:39 AM

Am reusit!

http://www.youtube.c...h?v=SsuUUVFAMrg

Mai jos se afla o arhiva in 5 volume continand un slideshow in format .exe, in care imaginile se pot vedea mai clar.

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de bansaraba: 15 March 2010 - 01:50 AM

#28 Useril este offline   MRX 

• Membru senior

Postat 15 March 2010 - 05:41 AM

Bansaraba, omule, nu stiu cine esti si de unde ai aparut. Cred ca Dumnezeu, la rugamintea sarmanului Vlaicu, ti-a dat gandul cel bun si ti-a indreptat pasii acolo unde trebuia. Dupa parerea mea, ai reconstituit cel mai important film-document din istoria cinematografiei romane si, in mod sigur, din istoria aviatiei romane. Meriti un mega-Oscar.
Mi-ai facut cea mai mare bucurie din viata mea. Combinatia dintre imagini si Rapsodia Romana nr. 2 a lui George Enescu a avut un efect total asupra mea. Mi-au dat lacrimile in cele 2 minute cat tine filmuletul tau. L-ai readus la viata pe maistorasul Aurel. In acele momente, el era personificarea idealului de unitate si libertate nationala a romanilor de pretutindeni, chiar asa cum se vede ca era in film, cu fata plina de ulei de ricin. Pacat ca nu a apucat si el momentul de la 1 Decembrie 1918. Asa a vrut Dumnezeu. Stralucitoarea lui misiune pe pamant se incheiase.
Acum, pt a respecta adevarul istoric, te rog sa faci o corectura filmului. Cadrele cu Vlaicu in avion sunt de la filmarea din 4/17 octombrie 1910 de la Marele Miting de Aviatie desfasurat pe Hipodromul Baneasa din Bucuresti si iata de ce: avionul care se vede este Vlaicu nr. 1 care, din decembrie 1910 a ramas armatei romane care era proprietara aparatului. La Blaj, pe 16/29 august 1911 a zburat cu aparatul Vlaicu nr. 2.
Scuze pt emotie si pt corectura pe care ti-o fac.

Oricum, FELICITARI, si sa-ti dea Dumnezeu tot ce este mai bine pt tine.

Cu respect, Marius-MRX

Si ca sa nu uit, Multumiri peste timp si peste moarte celor care in acele vremuri de inceput atat pt cinematograf cat si pt aviatie l-au retinut pe pelicula pe Aurel Vlaicu, ca sa fie o marturie pentru noi cei de astazi. Sa le fie tarana usoara si Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti acolo sus unde sunt si de unde ne privesc.

PS. Singurele sanse pe care le mai avem sunt ori arhivele straine ori, teoretic cel putin, identificarea urmasilor celor ce-au facut filmele si sa vedem daca ei ar mai avea ceva.

#29 Useril este offline   MRX 

• Membru senior

Postat 15 March 2010 - 06:59 AM

Ah, sa nu uit, concursul de la Aspern, langa Viena, s-a desfasurat in perioada 23-30 IUNIE 1912 si nu iulie asa cum, gresit, apare si in cartea cu lista filmelor.
Te rog, refa filmul cu corecturile necesare, pt ca va ramane ca un document peste timp.
Daca am omis ceva il rog pe dl Antoniu sa intervina cu corecturile necesare.

#30 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior
  • Postari: 599
  • Inregistrat: 09-July 07

Postat 15 March 2010 - 09:26 AM

Multumiri pentru minunatul film atasat aici...cred ca de 5 ori l-am vazut si revazut...excelente imagini...

<_< :shifty: :hi: :hi: :hi: :hi:

Stima

#31 Useril este offline   horia 

• Membru senior
  • Postari: 2972
  • Inregistrat: 24-April 05

Postat 15 March 2010 - 09:30 AM

FELICITARI pentru realizarea filmului.

P.S. Bansaraba, ti-am trimis un PM, l-ai primit?

#32 Useril este offline   bansaraba 

• Membru deplin

Postat 15 March 2010 - 01:03 PM

Dar tatal lui Vlaicu a fost la Bucuresti in 1910?

Vezi postareahoria, la 15 Mar 2010, 09:30, a spus:

FELICITARI pentru realizarea filmului.

P.S. Bansaraba, ti-am trimis un PM, l-ai primit?

Se pare ca nu l-am primit inca.

Aceasta postare a fost editata de bansaraba: 15 March 2010 - 01:15 PM

#33 Useril este offline   MRX 

• Membru senior

Postat 15 March 2010 - 01:29 PM

Nu cred. Cred ca singura data cand a venit in Bucuresti a fost la inmormantarea lui Aurel.
Un indiciu ar mai fi imbracamintea. In cadrele cu prietenii, parintii si Vlaicu dupa zbor personajele apar cu haine de vara (16 august). Palariile de pai nu se purtau pe frig. In cadrele cu Vlaicu in avion, soldatii din plan indepartat au mantale (4/17 octombrie).

#34 Useril este offline   bansaraba 

• Membru deplin

Postat 15 March 2010 - 02:08 PM

http://www.youtube.c...h?v=lyEvqPvQrCI

#35 Useril este offline   horia 

• Membru senior
  • Postari: 2972
  • Inregistrat: 24-April 05

Postat 15 March 2010 - 03:27 PM

am trimis un nou PM. bafta!

Aceasta postare a fost editata de horia: 15 March 2010 - 03:28 PM

#36 Useril este offline   MRX 

• Membru senior

Postat 15 March 2010 - 07:16 PM

Bansaraba, acum este OK! Bravos! Acum sa vedem daca media romaneasca va anunta (printre stirile cu politicieni verosi, curve, crime si alte nimicuri) si existenta acestor imagini.

#37 Useril este offline   bansaraba 

• Membru deplin

Postat 17 March 2010 - 05:28 PM

Mi-am adus aminte de aceasta pictura despre zborul lui Vlaicu la Blaj. Stiu ca intr-o vreme era la Muzeul Stiintei si Tehnicii din Bucuresti, dar nu stiu nici cine, nici cand a pictat tabloul. In imagine apar o serie de personalitati ale vremii, prezente la acel eveniment.

Schema prezentata in Magazin Istoric indica doar 10 dintre acestia. Intre care, mama si sora lui Vlaicu, care pot fi recunoscute cu usurinta in filmuletul de mai sus (cu mentiunea ca Valeria are batic, nu palariuta). Eu as zice ca nr. 13 e posibil sa fie tatal lui Vlaicu, iar nr. 16 actorul Aristide Demetriade (nu stiu daca a participat, dar seamana cu el). Nr. 11 sa fie Iorga, el a fost la Blaj atunci?

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Vlaicu_Blaj0.jpg

Fisiere atasate

#38 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior

Postat 17 March 2010 - 08:32 PM

Intrucat la aceasta sectiune nu exista aproape nicio fotografie, eu propun sa prezentam si fotografii pentru ca merita...binenteles respectand regulamentele forumului si cu indicarea surselor...

multumesc

Imagine postata

sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-32778...urel-vlaicu.htm

#39 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior

Postat 21 March 2010 - 12:13 AM

Poate ca unii l-ati vazut, poate ca altii nu l-au vazut, dar aici am gasit scanat brevetul de inventator a lui vlaicu.
totodata acolo se gasesc si niste desene ale avionului vlaicu 1.

Brevet inventator Aurel Vlaicu

#40 Useril este offline   Radu-Dan 

• Membru senior

Postat 21 March 2010 - 03:47 PM

claudiu_ne2000, o mica inacvertenta:
-Brevet de inventator, cum spui, este un document care atesta statutul de inventator posesorului.
-"BREVET DE INVENTIE", este ceeace ne-ai aratat tu,acesta atesta faptul ca o persoana si-a asigurat proprietatea intelectuala asupra unei creatii a sa.
Foarte mare diferenta, dar cred ca te-ai exprimat din neatentie.
Daca studiezi monografia "VLAICU" cu care a inceput acest topic, vei descoperii in faximil brevetul romanesc in intregime, apoi acelasi brevet a fost inregistrat in Anglia, Austria, Elvetia si Danemarca, doar prima pagina.

Aceasta postare a fost editata de Radu-Dan: 21 March 2010 - 04:01 PM

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi