Forum Machete,Modelism,Hobby: AV-8B HARRIER II Plus - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

AV-8B HARRIER II Plus Am nevoie de niste sfaturi

#1 Useril este offline   Daniel_Alexandru 

• Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 18
  • Inregistrat: 06-April 09

Postat 20 July 2009 - 09:48 PM

Stimati modelisti,
Sunt foarte nou in familia modelistilor , desi pe vremuri eram si inscris la un cerc de modelism. Am debutat in cariera cu un Junkers Ju-87 Stuka de la Revell , scara 1/72. Este unul din aparatele mele preferate. L-am montat fara sa stiu mai nimic despre cele mai elementare tehnici modelistice si mi-a iesit destul de grosolan. Intre timp, am descoperit Cartula, unde se pot vedea si invata o multime de lucruri interesante. De curand, am primit cadou un AV-8B HARRIER II Plus , scara 1/144 tot de la Revell. M-am hotarat ca, inainte de a ma apuca de lucru, sa cer parerea si sfaturile modelistilor cu experienta, pentru ca acest model sa-mi iasa mai bine. Pana in septembrie nu ma voi apuca de treaba, deoarece sunt foarte ocupat in aceasta perioada, dar intre timp m-am hotarat sa invat cateva lucruri teoretice.
De aceea, stimati modelisti, va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre ce ar trebui sa stiu inainte de a incepe treaba. Ma intereseaza in special, in ce ordine se face asamblarea, cum execut vopsirea (cu pensula) fara a murdari partile transparente, cum ar fi cupola, cum se obtin efectele de "imbatranire" a avionului, cum se lipesc cocardele si celelalte insemne care parca se numesc decaluri, cum reusesc sa execut vopsirea tip camumflaj. La modelul Stuka mi-au dat bataie de cap in special aceste decaluri care sunt ca niste cartoane care se lipeau exact ca nuca in perete. Despre vopsele , pot sa va spun ca macheta dispune de 3 cutiute de vopsea (gri -albastru, gri mat si gri lucios).
Daca se poate, va rog sa-mi explicati ca unui "boboc" care nu prea cunoaste nici terminologia de specialitate, care vrea sa deprinda ABC-ul modelismului si care nu are deocamdata la dispozitie foarte multe mijloace tehnice. Harrier este avionul meu preferat si de aceea sper sa-mi iasa mult mai bine.
Va multumesc anticipat!
Dan

#2 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 21 July 2009 - 07:57 AM

Buna Dan si bine ai venit!

In ceea ce priveste tehnicile de lucru este bine sa cauti pe acest site, unde multi ne-am lovit de probleme si avem rezolvarile acestora.
Un alt lucru bun este existenta multor tutoriale video de unde poti invata foarte multe, deci consider ca merita sa arunci o privire aici :
- Canalul Promodeller al lui Phil Flory : http://www.youtube.com/profile?user=florym...amp;view=videos
- Canalul Sleepylafiel care este cu tutoriale din pacate in limba japoneza, dar multe tehnici le poti deduce : http://www.youtube.com/profile?user=sleepy...amp;view=videos
- Canalul plasticfanatic 08 in limba engleza : http://www.youtube.com/user/plasticfenatic08?view=videos
Oricum, daca ai probleme intreaba-ne! ;-)

Vizionare placuta si spor la treaba!

#3 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12670
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 21 July 2009 - 04:54 PM

Citeaza

De aceea, stimati modelisti, va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre ce ar trebui sa stiu inainte de a incepe treaba.
Bun venit printre noi!
Sfaturi...sunt multe si marunte si ar trebui, ca sa ti le dam, sa rescriem intreg forumul! ;-)
Inceraca sa citesti la sectiunea Aricole->Avioane, elicoptere si tot ce zboara sa vezi ce si cum au facut altii cu machetele lor. Se arata in detaliu cum a facut fiecare zburatoarea lui.
Apoil la sectiunea Articole->Tehnici de modelism sunt descrise diverse tehnici ce ajuta la realizarea machetelor.
Mai vezi sectiunea Articole-> scule, unelte...
1. Asamblarea machetei o faci in ordinea pe care ti-o indica prospectul ce insoteste macheta, urmind si instructiunile de vopsire intermediara.
2. Partile transparente se vopsesc ...cu grija, daca ai pesula sau maschezi partile ce nu trebuie vopsite cu banda adeziva (scoci) daca folosesti aerograf. Gasesti asa ceva la magazinele gen bricostore. Daca ai dat vopsea "pe linga", foloseste o scobitoare sau o bucatica de plastic, rupta ca sa aiba "tais", ca sa dai jos vopseaua.
3. Efectele de imbatrinire...lasa mai incolo. Intii invata sa asamblezi, sa lipesti si sa vopsesti corect machetele.
4. Pentru "abtibilduri" (noi le zicem decaluri!) vezi : http://www.cartula.ro/Articole/Tehnici/N-D...pe-macheta.html
5. Pentru vopsirea petelor de camuflaj vezi...(nu mai vezi ca vad ca articolul nu mai e :wacko: ). Ma rog, trebuie folosite masti, daca vopsesti cu aerograful sau direct din pensula, urmarind desenul camuflajului dat in instructiuni.
6. cit despre vopsele...vezi aici: http://www.cartula.ro/Articole/Tehnici/Vop...i-avansati.html In general trebuie sa cumperi culorile indicate in prospect, plus diluantul potrivit. Spun "in general" pentru ca este mai bine sa te documentezi inainte cum era vopsit avionul deoarece prospectul nu este tocmai corect.
Cele furnizate de Tibi sunt foarte bune si nu strica sa le vezi, ca vorba aia, o imagine face cit o mie de cuvinte!

#4 Useril este offline   Daniel_Alexandru 

• Membru deplin

Postat 22 July 2009 - 05:35 PM

Va multumesc prieteni! Voi studia materialele pe care mi le-ati recomandat si , cu voia voastra, va voi mai intreba cand am neclaritati.

#5 Useril este offline   Daniel_Alexandru 

• Membru deplin

Postat 26 July 2009 - 11:29 PM

Vezi postareaZ-mare, la 21 Jul 2009, 17:54, a spus:

Bun venit printre noi!
Sfaturi...sunt multe si marunte si ar trebui, ca sa ti le dam, sa rescriem intreg forumul! ;-)
Inceraca sa citesti la sectiunea Aricole->Avioane, elicoptere si tot ce zboara sa vezi ce si cum au facut altii cu machetele lor. Se arata in detaliu cum a facut fiecare zburatoarea lui.
Apoil la sectiunea Articole->Tehnici de modelism sunt descrise diverse tehnici ce ajuta la realizarea machetelor.
Mai vezi sectiunea Articole-> scule, unelte...
1. Asamblarea machetei o faci in ordinea pe care ti-o indica prospectul ce insoteste macheta, urmind si instructiunile de vopsire intermediara.
2. Partile transparente se vopsesc ...cu grija, daca ai pesula sau maschezi partile ce nu trebuie vopsite cu banda adeziva (scoci) daca folosesti aerograf. Gasesti asa ceva la magazinele gen bricostore. Daca ai dat vopsea "pe linga", foloseste o scobitoare sau o bucatica de plastic, rupta ca sa aiba "tais", ca sa dai jos vopseaua.
3. Efectele de imbatrinire...lasa mai incolo. Intii invata sa asamblezi, sa lipesti si sa vopsesti corect machetele.
4. Pentru "abtibilduri" (noi le zicem decaluri!) vezi : http://www.cartula.ro/Articole/Tehnici/N-D...pe-macheta.html
5. Pentru vopsirea petelor de camuflaj vezi...(nu mai vezi ca vad ca articolul nu mai e :wacko: ). Ma rog, trebuie folosite masti, daca vopsesti cu aerograful sau direct din pensula, urmarind desenul camuflajului dat in instructiuni.
6. cit despre vopsele...vezi aici: http://www.cartula.ro/Articole/Tehnici/Vop...i-avansati.html In general trebuie sa cumperi culorile indicate in prospect, plus diluantul potrivit. Spun "in general" pentru ca este mai bine sa te documentezi inainte cum era vopsit avionul deoarece prospectul nu este tocmai corect.
Cele furnizate de Tibi sunt foarte bune si nu strica sa le vezi, ca vorba aia, o imagine face cit o mie de cuvinte!

Bine v-am regasit! Am citit ce mi-ati recomandat voi si alte articole din sectiunea tehnici si imi dau seama cate am de invatat.
Legat de vopsirea in camumflaj, as mai dori sa intreb cum se procedeaza: se aplica intai culoarea de baza si peste se adauga petele de camumflaj, sau se mascheaza portiunile cu petele de camumflaj si se vopsesc dupa ce macheta a fost vopsita in culoarea de baza? Precizez ca macheta mea dispune de trei nuante de gri. Vopsirea o voi face cu pensula, n-am aerograf. Se pot aplica feluri diferite de vopsea unele peste altele (ex:mat peste lucios sau lucios peste mat)? Si totodata va mai intreb: chiar nu se poate fara diluarea vopselei? Macheta nu are in set si diluant. Ma gandesc ca daca era absolut necesar, producatorul includea si diluantul in set. Nu stiu daca am exprimnat foarte clar intrebarile, sper sa intelegeti. Va multumesc mult si iertati-mi nepriceperea!

#6 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12670
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 27 July 2009 - 01:52 PM

Sa le luam pe rind:
1.Legat de vopsirea in camumflaj...
Atit la vopsitul cu aerograful cit si la vopsitul cu pensula, mai ales, se recomanda aplicarea fiecarei culori in parte! Nu seaplica culoarea "de baza" (la trei culori, care e culoarea de baza????) cum o numesti, peste care sa aplici apoi celelalte culori, deoarece "imbiscesti" inutuil detaliile. Exceptie fac camuflajele "in tigru" sau "pastrav" la care ai o culoare de baza peste care se aplica doar pete mici din adoua (sau a treia) culoare.
In cazul pensulei, cu vopsea foarte diluata se traseaza, punctat, conturul fiecarei culori. Apoi, in interiorul fiecarui contur se vopseste culoarea necesara. Trebuie asteptat ca fiecare culoare sa se usuce inainte de a aplica cealalta culoare. Mostivele sunt lesne de inteles! ;-)
2.Se pot aplica feluri diferite de vopsea unele peste altele... De, se pot aplica vopsele mate peste lucioase si invers, acrilice peste emailuri si invers fara probleme. Totul este sa lasi sa se usuce foarte bine.
3. chiar nu se poate fara diluarea vopselei? In 99,9% din cazuri ...nu! Vopseaua, cu putine, foarte putine, exceptii trebuie diluata inainte de aplicare. In cazul ca vopsesti cu pensula, primul strat trebuie sa fie diluat destul de mult, abia al doilea este ceva mai "consistent". De regula, cu exceptia kit-urilor pentru incepatori, vopseaua/vopselele, lipiciul, chitul, pensulele nu sunt incluse in kit!!!! Deci nici...diluantul!
PS. Cind vrei sa postezi ceva nou foloseste "butonul" Add reply. Nu mai folosi Reply sau Quote deci daca este absolut necesar sa citezi ceva!!!

#7 Useril este offline   Daniel_Alexandru 

• Membru deplin

Postat 27 July 2009 - 03:49 PM

Multumesc inca o data Z-mare! Sunt lamurit.Si o sa mai citesc inca o data si articolul despre vopsele pe care mi l-ai indicat. Fac doar precizarea ca macheta mea chiar s-ar putea sa fie pentru incepatori pentru ca are in pachet si vopselele si pensula.
Acum m-ar interesa cum pot sa mut acest topic in sectiunea tehnici, pentru ca locul lui se pare ca nu este aici. Salutari !

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi