Forum Machete,Modelism,Hobby: Adeziv pentru plastic, vascos si cu priza rapida - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Adeziv pentru plastic, vascos si cu priza rapida

#1 Useril este offline   buha 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 266
  • Inregistrat: 31-December 08

Postat 28 May 2009 - 02:23 PM

In viitorul apropiat urmeaza sa lucreaza la prima mea corabie, Nina, produsa de Zvezda la 1/100.

Pentru a monta puntea trebuie sa desfac putin coca si din acest motivam nevoie de un adeziv pentru plastic pe care sa il "picur" in coca prin spatiile goale de pe punte. Adezivul trebuie sa fie vascos pentru a nu curge din coca in exterior (imbinarea nu este perfecta si ramane un spatiu liber cam cat un fir de par) si cu priza rapida (maxim 10 minute) deoarece trebuie sa aliniez cele doua bucati din coca, ele fiind putin decalate la partea superioara.

Vreau sa imi recomandati un adeziv potrivit, pe care sa il pot gasi de preferinta in Selgros.  ;-)

#2 Useril este offline   tommy 

• Membru senior
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08

Postat 28 May 2009 - 02:33 PM

Adeziv vascos ar fi Loctyte Gel (cianoacrilat). Adeca e ca superglue-ul normal, miroase la fel, numai ca e in stare de gel. Se usuca relativ repede, cam 5 minute, insa dace e pus in cantitati mari, mai ai de asteptat (sa zicem, cel mult 20 min). De asemenea, in cantitati mari tinde sa albeasca totul prin jur (acelasi efect pe care il are la cupole si alte piese transparente). Tubul se prezinta in culoare albastra si cred ca gasesti la selgros sau la tot felul de supermarketuri, iar cantitatea continuta iti ajunge pentru cel putin juma de vapor.
Alt adeziv vascos ar mai fi si cel de la Uhu (in tub mare, aproape cat unul de pasta de dinti), prezent NUMAI la selgros (din ce am vazut). Dezanvantajul e ca nu e chiar foarte vascos si cam curge daca e aplicat in cantitati mari iar priza numai rapida nu e (durata de uscare a adezivului creste considerabil daca e pus in cantitati foarte mici). E unul dintre lipiciurile care nu matuiesc cupolele, iar eu l-am folosit exclusiv la asta. Am incercat sa lipesc fuselajul unui avion, la un moment dat, insa m-am lasat.
De asemenea, UHU mai are si altfel de adezivi, insa nu cunosc, deci nu vorbesc ;-).
Sper sa-ti fie de folos.

#3 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12670
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 28 May 2009 - 03:55 PM

Daca ai pune niste poze ar fi mai de ajutor. Din ce explici tu, mai degraba ai nevoie de o lipire prin capilaritate, deci Nitrosolv sau MM 3999, adica un lipici cit mai fluid.

#4 Useril este offline   buha 

• Membru senior

Postat 28 May 2009 - 09:01 PM

Nu ma pricep deloc la dat explicatii. ;-)

Am prins barcuta cu elastic pentru a o tine pe masa, mai am de slefuit mult la ea. Vreau sa picur lipici prin spatiul de acces pe puntea inferioara, prin locul unde vine montat catargul si celelalte "gaurele" care nu stiu la ce folosesc, pentru a lipi coca cu puntea montata. Apoi lipesc puntea pentru a o fixa mai bine cu adezivul pe care il folosesc in mod uzual la machete.

Am avut drum in Selgros si am cumparat un tub de Loctite Super Attak Power Gel.

Imagine atasata: 1.jpg Imagine atasata: 2.jpg Imagine atasata: 3.jpg

Aceasta postare a fost editata de buha: 28 May 2009 - 09:50 PM

#5 Useril este offline   alaur 

• Membru senior
  • Postari: 738
  • Inregistrat: 07-February 07

Postat 29 May 2009 - 08:20 AM

Vezi postareabuha, la 28 May 2009, 15:23, a spus:

............
Pentru a monta puntea trebuie sa desfac putin coca
...........

Vezi postareabuha, la 28 May 2009, 22:01, a spus:

...........
Am prins barcuta cu elastic pentru a o tine pe masa, ...........

Din cele doua afirmatii nu e prea clar: cele doua jumatati de coca sunt lipite deja sau nu ?
Oricum, pune niste poze cu INTERIORUL celor doua jumatati sa vedem linia de imbinare a puntii cu coca.

#6 Useril este offline   Vernier 

• Membru senior
  • Postari: 119
  • Inregistrat: 03-December 07

Postat 29 May 2009 - 09:07 AM

Plasticul machetei este polistiren, asadar trebuie sa folosesti un adeziv compatibil. O idee ar fi sa topesti cu diluant nitro (toluen) bucatele din ramele pe care au fost prinse piesele, pentru ca asa poti controla vascozitatea. Aplicarea o faci cu ajutorul unei seringi cu ac retezat. Pentru a preveni uscarea adezivului in interiorul acului, folosesti o sarma de cupru pe post de dop. Sport la treaba!

#7 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12670
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 29 May 2009 - 10:04 AM

Din cite inteleg, tu ai acolo trei piese: doua jumatati de coca si puntea. Treaba este extrem de simpla, similara cu lipirea interiorului cocpitului si a celor doua jumatati ale fuselajului la avioane. Eu iti sugerez doua metode:
1. a) lipesti puntea, la locul indicat, pe una din jumatatile cocii;
b) dupa uscare, pui lipici pe jumatatea de coca si jumatatea de punte si asamblezi.
2. a) lipesti coca;
b) pui puntea si, cu ajutorul unei pensule, pui Nitrosolv sau MM3999 in zonele de contact punte-coca. Capilaritatea isi face treaba!
Si cred ca mai e una:
3. asa cum e asamblata in poze, cu o pensula pe care ai Nitrosolv sau MM3999, dai pe imbinari. Capilaritatea isi face si de aceasta data datoria!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 38291_3.jpg
  • Imagine atasata: 38289_1.jpg

#8 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 29 May 2009 - 10:06 AM

Nu imi dau nici eu exact seama ce vrei sa lipesti dar cred ca Loctite Gel in acest caz nu este cel indicat!
Este greu sa-ti spun ce adeziv sa folosesti. Normal, pentru a lipii coca corabiei si puntea, ai putea folosii adeziv Tamiya super thin cement (cel cu capac verde si cu pensula tip ac) si il poti folosii exact asa cum este machetat ta acum in poze, prinsa cu elastic. Adezivul are proprietatea de a intra in orice crapatura sau gaurica si dizolva plasticul, iar dupa uscare o lipire foarte buna a partilor. Pentru umplerea gaurilor de care spui va trebuii sa folosesti chit putin diluat si aplicat cu pensula.

PS Intre timp ti-a scris si Z-mare, metoda (3)este identica cred....

Aceasta postare a fost editata de tibi22: 29 May 2009 - 10:09 AM

#9 Useril este offline   buha 

• Membru senior

Postat 31 May 2009 - 07:48 PM

Va multumesc foarte mult pentru sfaturi!  ;-)

Nu am putut posta intre timp dar mi-am rezolvat problema.

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi