Vopsea M
Postat 02 June 2009 - 08:25 PM
Z-mare, la 2 Jun 2009, 15:43, a spus:
Tanchisti, japonezisti, englezi, americani, jetulisti?????
Mutulica are intr-adevar armament greu. Respect! Bafta.
Radu
Postat 03 June 2009 - 04:54 PM
Postat 07 June 2009 - 03:18 AM
Aceasta postare a fost editata de dany: 07 June 2009 - 03:45 AM
Postat 07 June 2009 - 10:08 AM
Z-mare, la 3 Jun 2009, 15:54, a spus:
Z-mare, uite un sfat. Ca sa iti adere vopseaua la fotoincizii, trebuie sa le grunduiesti. Exista un grund special facut de MrHobby care se cheama Mr.Metal Primer. E ca un lac transparent si cand se usuca e aproape invizibil. Peste acest grund, ti se lipeste orice vopsea.
dany, la 7 Jun 2009, 02:18, a spus:
Dany, acea lista care face "echivalarea" dintre RAL si RLM este cea la care se refera si Z-Mare mai sus (cartea lui Ullmann), numai ca se ocupa de orice dar de ce ne trebuie nu (adiuca nu se refera la culorile "obisnuite" de camuflaj).
Echivalente intre RLM si FS exista. Este o carte care se cheama "IPMS Color Cross-Reference Guide" de David H. Klaus care se ocupa de culorile mai tuturor fortelor armate. Cartea le ia pe caprarii, fiecare culoare in parte, si le echivaleaza cu FS595a. Apoi ia fiecare culoare din nuantierul FS595a si le echivaleaza cu vopselele facute de manufacturieri (Humbrol, Tamiya, etc). Nu e 100% perfect - in multe cazuri spune ca e "aproape dar nu aceeasi". Pot face un scan al listei de RLM=FS daca e nevoie (2 pagini si jumatate)
Mai este inca o carte care se cheama "Scale Colour for Modellers" editata de Ian Peacock. La sfarsit are o lista cu culorile diferitelor tari din lume, inclusiv RLM, echivalate cu nuantierul "Methuen Handbook of Colour". Acum nu stiu cat de valoroasa e chestia asta, pentru ca acest tom de la Methuen este greu de gasit si cand se gaseste e scump tare de tot.
Radu
Postat 07 June 2009 - 07:58 PM
Postat 07 June 2009 - 09:58 PM
dany, la 7 Jun 2009, 04:18, a spus:
Pai in poza aia pe coloana din dreapta sunt coduri RAL ( HR inseamna culori mate, dupa Ralul vechi) deduc, ca ai echivalente, oricum eu nu am culori de la Federal Standard, nici nu stiu ce-i aia...!
Dar nu asta e problema principala, am cu ce sa sa echivalez orice vopsea pe care o folositi, am si primere, grunduri, lacuri, am ...multe chestii prin laborator, mai greu e sa gasesc solutii sa ajut pe cat mai multi, mai ales din provincie
Aceasta postare a fost editata de mutulica: 07 June 2009 - 10:07 PM
Postat 08 June 2009 - 12:13 AM
dany, la 7 Jun 2009, 18:58, a spus:
Dany,
Exista mai multe povesti de acest gen. Jerry Crandall are o poveste similara in cartea lui despre FW190D si are chiar si poze cu respectiva macheta vopsita in culori originale. Nu e ceva inedit. Treaba e ca nu prea exista "dubii" despre culorile Luftwaffe. Da, sunt certuri si discutii, dar asta nu inseamana ca sunt si necesare. De exemplu, White Ensign Models au facut o serie de culori RLM bazate pe nuantierul Eagle Editions. Sunt ieftine si disponibile. http://www.whiteensi...olourcoats1.htm
Acum doi ani, la Telford, cand s-a lansat cartea JaPo despre culorile de camuflaj ale FW190D, Eric Larger mi-a povestit cum intr-un hambar din Cehia au reusit sa gaseasca cateva bidoane de vopsea originala germana, cu etichete, stampile, sigilate, care le garanta autenticitatea. Intentia lor era sa lanseze o serie de vopsele bazate pe aceste nuante. Nu stiu ce s-a mai intamplat intre timp. Eric Larger a murit in Octombrie (foarte tanar, era cu cinci ani mai mare decat mine, iata-l aici intr-o poza facuta de mine http://www.japo.eu/news.php ), si nu am mai tinut legatura cu baietii dupa aceea. Iata mai multe informatii aici http://www.letletlet-warplanes.com/2008/07...ew-discoveries/
Parerea mea e sa va axati pe culori care nu au mai fost "facute" pana acum, ca de exemplu culorile curente ale aviatiei romane. Vad ca Socatul e rezolvat. Mai trebuie acum adresate culorile de pe Lancer. O serie de astfel de culori vor avea cautare.
Radu
Postat 08 June 2009 - 09:23 AM
goposaurus, la 8 Jun 2009, 07:55, a spus:
Eu unul, tare as vrea sa fie rezolvate culorile pentru Socat, ca am unul planificat de ceva timp. Apoi tare as vrea si culorile pentru Lancer. Ca RLM, FS, BS-uri am si se gasesc pe toate drumurile.
Radu
Postat 08 June 2009 - 11:32 AM
Citeaza
T
Citeaza
Oameni buni, eu nu am facut japoneze, nu am facut jeturi (MIG-il nu-mi place deloc!). Nu am de unde sa stiu ce culori trebuie. Cei pasionati de asa ceva, cautati culorile, cautati echivalente si puneti-le aici. Eu m-am referit la RLM-uri pentru ca lucrez aproape numei nemtesti WWWII!
Daca nu ma miscati, ma rezum la RLM-uri si ...asta e!
Rdaub, daca poti posta lista aia ar fi foarte bine. Am si eu echivalentele de pe IPMS, numai ca am uitat de ele. O sa caut si pe acolo. Dar, am mai spus asta, am oarece dubii: RLM 02 nu este Humbrol 91 si nici RLM 71 nu e Hunmrol 30!!
Postat 08 June 2009 - 01:25 PM
Z-mare, la 8 Jun 2009, 10:32, a spus:
Rdaub, daca poti posta lista aia ar fi foarte bine. Am si eu echivalentele de pe IPMS, numai ca am uitat de ele. O sa caut si pe acolo. Dar, am mai spus asta, am oarece dubii: RLM 02 nu este Humbrol 91 si nici RLM 71 nu e Hunmrol 30!!
Z-Mare,
Serios iti spun, nu are nici un rost sa te chinui. White Ensign au culorile potrivite cu nuantierul Eagle Editions pe care stiu ca te bazezi.
Nu cred ca e nevoie sa mai postez acea lista, pentru ca din cate vad lista de pe IPMS Stockholm este aceeasi.
Humbrol 91 nu are nici cum sa fie RLM02, pentru ca e Matt Black Green pe lista lor si e tare inchis la culoare. Cred ca voiai sa spui Humbrol 92. Dar nici ala nu e aproape. De fapt, din toata gama Humbrol nici o culoare nu aduce a RLM02. Da, si eu cred ca Hu30 nu este RLM71. Din nou, de pe lista lor nu stiu ce se potriveste. Mie imi plac foarte mult 70 si 71 de la Lifecolor.
Radu
Postat 08 June 2009 - 03:11 PM
Postat 09 June 2009 - 09:34 AM
In concluzie, asta e problema. Ni se ofera niste vopsea de calitate foarte buna, la pret convenalil, trebuie doar sa gasin niste echivalente la culorile cu care lucram noi. Nu fac afacere, nu face nimeni afacere, vrem dor sa ajutam. Ori cum binele nu se face cu sila....
In privinta lui RLM 02 = Humbrol 91, ai dreptate, era vorba de Humbrol 92! RLM 02 bun are MM sau Revell (cod 45), dar mai trebuie adugat putin alb, cam 5%)/. RLM 65/70/71 de la Revell sunt foarte bune, RLM 74/75 de la MM, desi putin mai deschise la culoare (cica au fost facute pentru "efectul de scara!), merg bine, la fel RLM 81/82.
Postat 09 June 2009 - 10:57 AM
Z-mare, la 9 Jun 2009, 08:34, a spus:
Acum inteleg. Deci tu iti faci tie placerea ta pentru uzul tau propriu. Eu am fost indus in eroare de indemnurile de genul "veniti cu borcanele" si "tanchisti, avionisti, vaporisti, figuristi, spuneti ce vreti ca avem di tati". Deci e un indemn public la realizarea dorintelor individuale.
Eu unul speram la o serie de vopsele de modelism pentru subiecte romanesti.
"Pret" si "valoare" sunt doua lucruri complet diferite si intelesul lor difera de la o persoana la alta. Mie mi-a spuns un roman acum o luna "Ce dom'le, Caru cu boi a lu' Grigorescu merita 300.000 lei? Pai l-ai vazut ce mic e? Si e vopsit cu pensula!"
Separat vorbind, eu am in apropiere un magazin mare care se cheama B&Q de unde poti cumpara materiale de decorat casa (gen Bricostore http://www.bricostor...-servicii/sid-5 ) care are in sectia de vopsele un aparat care iti face ce culoare iti doresti. Iti alegi de pe paletarul lor ce culoare se potriveste cu culoarea pe care ti-o doresti, le spui codul, si ti-o fac. Astia au unul care are chiar un colorimetru, pui esantionul de culoare sub scanner, ala iti identifica culoarea apoi iti amesteca vopseaua in ce cantitate iti doresti. Vopseaua poate fi de mai multe feluri, diluabila cu apa, white spirit sau chiar diluanti celulozici.
Deci daca iti doresti ceva specific, se poate.
Radu
Postat 09 June 2009 - 01:46 PM
Serios iti spun, nu are nici un rost sa te chinui. White Ensign au culorile potrivite cu nuantierul Eagle Editions pe care stiu ca te bazezi."
"Parerea mea e sa va axati pe culori care nu au mai fost "facute" pana acum, ca de exemplu culorile curente ale aviatiei romane. Vad ca Socatul e rezolvat. Mai trebuie acum adresate culorile de pe Lancer. O serie de astfel de culori vor avea cautare."
Radu, scuza-ma ca ma bag dar cred ca nu ai inteles despre ce e vorba.
1. ce inseamna ieftin la tine ? La mine ieftin e atunci cand imi permit 2 vopsele pe luna din salariul de 240 Eur pe luna.
2. omu (Mutulica) nu cauta sa sparga piata cu vopselele lui ieftine ci sa isi faca lui si noua putina vopsea potrivita. Deci nu cred ca-l intereseaza ce nu s-a mai facut.
Probabil ca daca cineva se va obosi sa faca echivalentele pt romani o sa le faca si pe alea. Problema e ca se va ajunge iar la certuri despre - culoarea cui e mai buna si mai aproape de vredele EXACT de pe Mig21.
Stim, si noi avem la Bricostore asa ceva si multi utilizeaza procedeul (Oti).
Uitasem sa-ti zic ca mi-ar place si mie niste White ensign pentru japonezele mele dar mai importanta deocamdata e doamna directoare de la gradinita unde incerc sa-l inscriu pe fi-miu (spaga) si luna viitoare cand sper ca va veni randul vopselelor sigur o sa apara altceva.
Vopselele de la B&Q au adernenta buna pe polistirenul machetelor ?
Data viitoare cand vii la Bucuresti sau in alta parte, te iau eu cu masina sa te plimb prin bucuresti si imprejurimi sa te mai familiarizezi cu realitatile neirlandeze de pe la noi.
Aceasta postare a fost editata de wurger: 09 June 2009 - 01:47 PM
Postat 09 June 2009 - 02:07 PM
wurger, la 9 Jun 2009, 12:46, a spus:
Doamne Dumnezeule Mare, iar ne intoarcem la "salamul cu soia"?
Oare de ce as vrea sa te intalnesc? Dar oare de ce ai vrea sa te intalnesti cu un "unbewunscht" ca mine ale carui opinii au devenit irelevante imediat dupa terecerea granitei?
Stiu ca "suspectii de serviciu" care isi fac medalie de onoare din atacarea "patrotismului" meu te vor sprijini, si din nou voi fi alungat de aici ca un caine, cum au mai facut-o si altii cu alte ocazii.
Spuneti-mi oameni buni ca nu ma vreti si ma duc!
Radu
Postat 09 June 2009 - 02:56 PM
Postat 09 June 2009 - 08:27 PM
dany, la 9 Jun 2009, 15:56, a spus:
Am citit asa pe sarite, pt mne nu e ft interesant, dar m-am gandit sa adaug ca pot reproduce culori intr-o anumita masura si dupa Pantone ( dar as prefera sa nu incercati, ala e pt cerneluri serigrafice) si dupa NCS ( natural color systems) ;astea , impreuna cu RAL DESIGN ( mai nou RAL k 7) sunt paletare internationale, numai ca nu toti producatorii au scos retete pt TOT paletarul NCS, e o munca de cercetare titanica! deci nici eu nu fac exceptie...am o parte din ele, dar nu stiu cate, paletarul NCS are peste 1000 de culori
Nea Radu... nici eu nu sunt convins ca ai inteles, ca vorbessti cam in parabole...eu, vb de-a dreptul, asa m-am invatat: cand am spus ca ' pregatiti borcanelele', eu m-am prezentat la intalnirea aia cu vreo 5-6 culori, 200 ml din fiecare, si un flacon cu diluant, si le-am pus pe masa, serviti baieti! si am spus si acolo si aici ca nu pot face gesturi d-astea in fiecare sapt, ca nu-i firma lu' tata; dar intre timp l-am ajutat pe Goposaur si pe Mielu; si am mai spus ca nu am intentia sa fac afaceri aici, oricum e mai mare daraua decat ocaua pt mine, care tre sa vand de 1 miliard pe luna...ti se pare ca ma ajuta la target 2-3 lt de vopsea???? In privinta serviciilor din lumea civilizata: noi, ca natie, fiind cam cu 100 de ani in urma economic si ca mentalitate ( parere personala), inca nu avem pe toate drumurile mag d-astea superspecializate, pt ca romanul inca nu are cultura calitatii produselor si a serviciilor ( afirm eu, care am iesit un pic prin lume, chiar si in UK), el inca cauta ce-i mai ieftin, iar in materie de emailuri, ce-i mai ieftin e vopseaua nitrocelulozica, aia cu care se vopsea mobila ...dar care de 2 ani cel putin in EU s-a interzis fabricarea ei, pe criterii de VOC ( volatile organic compounds) , un fel de norme euro ca la masini, pt ca vopseaua nitro are in jur de 30 % corp solid, restul e diluant care se duce in aer si distruge ozonul! iar pt ca o masina colorimetrica pt emailuri industriale e vreo 40.000 eur, la noi in Buc cred ca le numeri pe degetele la o mana...un spectofotometru fiind si ala cateva mii de eur, iarasi e raritate la noi, mai ales ca e limitat, reproduce in proportie de 80 % culoarea, restul tine d tehnicianul colorist. Eu stiu ft bine ce vopsea am, si ce am eu nu mai are nimeni in tara, pt ca am clienti care au cautat ca dsperatii pe net pana m-au gasit pe mine ( firma, ma rog). Daca ai domiciliul in UK ( cum banui) poti cauta daca vrei importatorul sau dealer-ul pt marca LECHLER, fisa tehnica am postat-o in topicul de prezentare, c-da o proba si convinge-te singur ! stiu sigur ca se gaseste si in UK marca sta, cel putin ca vopsea de retus auto. Ca incheiere: Z a mai bagat de la el cu pretul...in f de culoare, pot fi si pe la 40 lei / lt ( metalizatele sunt mai scumpe)
Va doresc o viata mai buna, si mai...noua...deci, noua, nu voua!