Forum Machete,Modelism,Hobby: Vopsea M - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Vopsea M

#1 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12663
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 18 May 2009 - 03:13 PM

Cum am spus si simbata la muzeu, o sa incerc sa fac ceva teste cu vopseaua adusa de Mutulica, numita de aici inaite vopsea M.
Conform celor spuse de Multulica este o vopsea acrilica, cu uscare rapida, ce adera direct pe plastic, cu putere de acoperire marita.
Nu va lasati dusi in eroare de numele acrilic, este o vopsea pe baza de rasini acrilice dar nu se dilueaza cu apa sau alcooli!
Diluantul este specific, adus tot de Mutulica. Nu este "unsuros" (ca D509 de exemplu) la pipait, ci mai degraba "uscat". Miroase ca si Nitrosolvul, desi nu este acelasi lucru. Este un diluant puternic, ataca plasticul. Nu va speriati si D 509 ataca plasticul (vezi foto 4). Este un diluant inflamabil ca si restul diluantilor cu care lucram noi.
Vopseaua este viscoasa, consistenta si are un miros specific (nu stiu a ce, dar aduce putin cu, normal, ca si diluantul!;-)), cam tare, poate, pentru unele nasuri. Suporta bine dilutii mari cu diluantul specific. Am ajuns aproape la 1/10 fara sa afecte vopseaua.
Se dilueaza in raport foarte mic cu D509 si Color Mixt de la Revell, nu se dilueaza cu D551 (Kober), MM1789 dar se dilueaza relativ bine cu benzen, Nitrosolv, D 203 (Tiner de la Kober). Nu am incarcat cu "benzina" de bricheta (neofalina) si D506, ca nu mai am.
Am pus putina vopsea in aerograf (Aztek, duza 0,4), in dilutie 1/1, cu diluantul specific. Presiunea a fost de 0,8 bar. Dupa cum vedeti (poza 1 si 2) se aseaza foarte bine, aspect semimat, fara pete. (poza 1 in lumina difuza, poza 2 in soare, poza 3 un detaliu in soare). Am incercat ceva cirnati. A mers excelent, fara piedici (ce vedeti in poza sint doar doua linii continue!), fara ca vopseaua sa se usuce pe ac sau sa infunde duza.
Puterea de acoperire este foarte buna, dupa cum se vede in poza.
Se usuca...urgent! In 5 minute am putut pune mina pe zona vopsita, fara sa ramina urme, fara "sa lipeasca".
Urmeaza, dupa o uscare mai indelungata, sa vad aderenta la plastic, cum se comporta fata cu celelalte vopsele si lacuri, cum rezista la tramentele noastre ulterioare.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: vopseaM001.jpg
  • Imagine atasata: vopseaM002.jpg
  • Imagine atasata: vopseaM003.jpg
  • Imagine atasata: vopseaM002_a.JPG

#2 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 20 May 2009 - 01:13 PM

Am continuat testele cu aderenta.
Am lipit peste partea voposita banda de mascare Tamiya, banda de hirtie pentru zubravi de la noi, asisderea dar de la nemti, scoci lipit initial pe mina si scoci pus direct. Pe toate le-am lasat cam 10 minute, apoi le-am dezlipit. Nici o problema, cu nici una nu s-a desprins si vopseaua.
Am repus benzile de mai sus (normal altele noi! ;-) ) si le-am last pina a doua zi. Le-am desprins si, iarasi, nici o problema, vopseaua nu s-a desprins. Am lipt scoci, direct, fara sa-l mai lipesc si pe mina in prealabil, l-am presat bine, l-am lasat 10 minute si am tras brusc de el. Nici o problema!
Concluzie: vopseaua adera foaret bine la plastic!!!
Am facut apoi un test cu diluantii pe care i-am avut. Am dat pe partea vopsita cu un bat cu vata inmuiata in D509, diluant Gunze, Color Mixt (Revell), MM 1789, Nitosolv, alcool izopropilic. Vopseaua a fost stearsa de 10 ori in acelasi loc. Rezultate:
- D509, se ia destul de repede
- Gunze, se ia foarte repede
- Revell, se ia foarte putin
- izopropilic, se ia putin
- MM 1789, aproape de loc
- Nitosolv, se duce imediat
Iata si niste poze. (sper sa deslusiti ce scrie pe batul de plastic)
In continuare o sa vad compatibilitatea cu lacurile din dotare (Sinto, Aeromaster, Poliscale) si cum se comporta fata de emailuri si aclilicele mai mult sau mai putin apoase.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Ju87G_D_11009.jpg
  • Imagine atasata: Ju87G_D_11010.jpg
  • Imagine atasata: Ju87G_D_11011.jpg

#3 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 20 May 2009 - 02:09 PM

Imi place acest topic!Vopseaua este exact genul care imi place mie!
Concluzia pe care am tras-o citind cele de mai sus este ca vopseaua (datorita diluantului ) "musca" sau mai bine zis se ancoreaza in plastic, lucru pe care eu personal il consider bun. Stiu cit este de neplacut sa ti se desprinda o bucata de vopsea.
Ce culori se gasesc si unde se poate cumpara?

#4 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 20 May 2009 - 03:09 PM

Vezi postareatibi22, la 20 May 2009, 15:09, a spus:

Imi place acest topic!Vopseaua este exact genul care imi place mie!
Concluzia pe care am tras-o citind cele de mai sus este ca vopseaua (datorita diluantului ) "musca" sau mai bine zis se ancoreaza in plastic, lucru pe care eu personal il consider bun. Stiu cit este de neplacut sa ti se desprinda o bucata de vopsea.
Ce culori se gasesc si unde se poate cumpara?

Nu exista culori gata preparate ci, in baza unui catalog, se pot prepara, asa am inteles de la Mutulica. M-am inteles cu el ca, intr-o zi cina avem amindoi timp, sa ne intinim pentru a putea consulta acel catalog. Pentru inceput o sa incerc sa gasesc echivalentul la RLM-urile mai ultilizate ( 65, 66, 70, 71, 74, 75, 76, 81 si 82) ceva pentru tiritoare (griul inchis, galben, verde, maro rosiatic), cele RAF, ceva SUA si nuantele de gri pentru cele moderne. Amanunte mai tirziu.

#5 Useril este offline   joccker 

• Membru senior
  • Postari: 639
  • Inregistrat: 18-November 07

Postat 20 May 2009 - 09:17 PM

Dupa ce gasesti echivalentul RLM ptr nuantele pe car ele-ai spus intru si eu in lista celor care vor sa achizitioneze cateva nuante.
Cat despre teste, iti multumin maestre ptr lamuriri. ;-)
Ne esti de un real folos. :pardon:

#6 Useril este offline   mutulica 

• Membru deplin
  • Postari: 86
  • Inregistrat: 14-April 09
  • Interests:pescuit, matze, machete, efecte decorative

Postat 21 May 2009 - 10:24 PM

Vezi postareajoccker, la 20 May 2009, 22:17, a spus:

Dupa ce gasesti echivalentul RLM ptr nuantele pe car ele-ai spus intru si eu in lista celor care vor sa achizitioneze cateva nuante.
Cat despre teste, iti multumin maestre ptr lamuriri. ;-)
Ne esti de un real folos. :pardon:

Comentarii ft pertinente! chiar ca esti mare, Z! Astept si alte critici. au mai fost si alti musterii la muzeu...trageti tare, am soriciul gros...duc mult...!
LE: pt provincie nu stiu inca cum sa-i ajut pe colegi...
Mare Z, in nebunia mea l-am rugat pe nasu sa-mi aduca un camion american din Australia! Intrebarea mea: daca pe capac tractorul are in poza vopsite nebunii artistice in stil american, tot asa trebuie facuta si macheta??? aia e treaba de pictor deja!

#7 Useril este offline   tomcat 

• Membru senior
  • Postari: 1324
  • Inregistrat: 21-November 07
  • Interests:Aviatie, blindate, PC, lectura

Postat 22 May 2009 - 09:07 AM

Pentru provincie, ne-am putea cupla vreo 2-3, sa ajunga vopseaua la unul singur, de acolo vedem noi, ne descurcam....Problema e daca se poate si ai timp si pentru altii...

#8 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 22 May 2009 - 10:41 AM

Citeaza

daca pe capac tractorul are in poza vopsite nebunii artistice in stil american, tot asa trebuie facuta si macheta??? aia e treaba de pictor deja!
Pai...cam trebuie facute! Dar nu te speria, pentru treburile alea sunt date fie decaluri, fie masti. Oricum, de putina mina de artist tot e nevoie.

#9 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 22 May 2009 - 08:57 PM

Intr-adevar pertinenta analiza Z-Mare.
Si dupa ce zice analiza se pare ca vopselele sunt perfecte pentru machetism.
Imi pare rau ca nu am putut ajunge la intalnire.
Oricum sunt deja in clubul celor care vor.
Propun ca in functie de posibilitatile lui Mutulica, sa facem o lista si sa vedem care cat si ce vrea.
Eu o sa vreau sigur culori japoneze si mai stiu vreo 2-3.

#10 Useril este offline   mutulica 

• Membru deplin

Postat 22 May 2009 - 09:40 PM

Vezi postareatomcat, la 22 May 2009, 10:07, a spus:

Pentru provincie, ne-am putea cupla vreo 2-3, sa ajunga vopseaua la unul singur, de acolo vedem noi, ne descurcam....Problema e daca se poate si ai timp si pentru altii...

Problema e sa gasesc niste baxuri in care sa intre cutii de 1 lt/ culoare, sa pun pe curier, asta nu stiu cum sa rezolv, dar pana acolo cei din provincie tre sa-si faca rost de o cartela RAL, sa-mi ceara culori dupa ea, nu dupa coduri de Tamya sau d-astea; am zis ca sa ma intalnesc cu Z sa-i dau o cartela ral sa compare cu colectia lui de pe cartonase, poate gaseste echivalente...dar am uitat de treaba asta...
Mai putin de 1 lt nu prea pot sa vand, bate la ochi, un importator nu face d-astea...e mai mare deranjul decat afacerea! ...si nu-i firma lui tata...om gasi o rezolvare pana la urma, eu am vrut sa ajut nu sa fac afaceri, dar nici nu pot abuza cu probe, sunt luat la intrebari la un moment dat! Oricum e bine sa va organizati cumva, e prea mult un lt de vopsea pt unul singur!

#11 Useril este offline   goposaurus 

• Membru senior
  • Postari: 2091
  • Inregistrat: 22-June 06
  • Interests:Aviatia, in general

Postat 23 May 2009 - 07:33 PM

Cu mare intarziere am reusit sa compar nuantele RAL-urilor aduse de Mutulica ( B-) ) si cele folosite de fabrica IAR pentru vopsirea Socat, Puma M, etc. A fost si Romi de fata.
Rezultatele nu sunt multumitoare, cel putin pentru mine: decat RAL 1027 se potriveste. RAL 6011 folosit la Socat e un pic mai verzuliu, in timp ce RAL 6005 e mai deschis.
Sa va spun cum am facut: pe o bucata de carton am lipit mostre de vopsea folosita de Brasov (cojitul fortat cu un cutter... ;-) ). Langa ele am aplicat nuantele corespunzatoare de la Mutulica. Cu bucata de carton m-am deplasat langa un Socat si am comparat ochiometric nuantele, ca sa fiu sigur de rezultate. Dupa cum am zis, m-a ajutat si Romi.

CONCLUZIA: Cred ca Mutulica si-a respectat promisiunea si a adus nuantele corecte. Inclin sa cred ca cei de la Brasov folosesc vopsele de o provenienta indoielnica (economie?). De ce? Am comparat mostrele cu ce am gasit pe net: cam bat cu ce mi-a adus Mutulica. Nuantele de verde (6005 si 6011) de pe ultimele elicoptere venite de la Brasov (M-uri) difera usor... :pardon:

#12 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 24 May 2009 - 07:15 PM

Nu stiu exact cum ai facut comparatia dar la "ochiometru" se procedeaja asa:
- intr-o bucata de carton de culoare neutra (un gri destul de deschis, poate fi si alb) se fac doua decupaje alaturate, cu latura de cel putin 30x30. Distanta dintre decupaje trebuie sa fie de 3 - 4 mm;
- sub o decupare se pune mostra cu vopseaua de comparat iar sub celalalta, "etalonul";
- se privesc in lumina difuza, naturala.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: vop.JPG

#13 Useril este offline   mutulica 

• Membru deplin

Postat 24 May 2009 - 09:04 PM

Vezi postareaZ-mare, la 24 May 2009, 20:15, a spus:

Nu stiu exact cum ai facut comparatia dar la "ochiometru" se procedeaja asa:
- intr-o bucata de carton de culoare neutra (un gri destul de deschis, poate fi si alb) se fac doua decupaje alaturate, cu latura de cel putin 30x30. Distanta dintre decupaje trebuie sa fie de 3 - 4 mm;
- sub o decupare se pune mostra cu vopseaua de comparat iar sub celalalta, "etalonul";
- se privesc in lumina difuza, naturala.

subscriu si eu cu paranteza ca pe fond alb se face comparatia cel mai bine, albul e culoare neutra
cealalta paranteza: Gopozaure, tu ai pretentia sa gasesti vreun standard de culoare in armata romana, adica la ceva fabricat in Romanica???? Nu ai idee cat de departe e vopseaua produsa de Policolor, cel mai mare producator roman de vopsele si italieni, care au cel putin 100 de ani de experienta...aproape ca mi-a fost rusine de nationalitatea mea cand am facut un test comparativ in laborator! E ca si cum ai compara o Dacie 1310 cu un Ferari...! Ca noi la niveul asta am ramas de fapt, Loganul e facut de francezi...

#14 Useril este offline   goposaurus 

• Membru senior
  • Postari: 2091
  • Inregistrat: 22-June 06
  • Interests:Aviatia, in general

Postat 25 May 2009 - 05:19 PM

@Z-mare: in ceea ce priveste comparatia ,,ochiometrica'' am facut cam cum ai zis tu.
@Mutulica: ;-)

#15 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 01 June 2009 - 07:37 PM

Am mai facut ceva experiente:
- dat cu lacuri. Sinto (chiar baltit!), Aeromaster, MM, Humbrol, Poliscale. Adera foarte bine fara probleme. Vopseaua nu a fost atacata nici macare de lcul Sinto. Lacul mat (sinto) a schimbat usor de tot nuanta, lucru normal zic eu din cauza agentului de matuire.
- dat cu alta vopsea peste. Am incercat atit cu acrilice cit si cu email. Adera excelent.
- am testat si rezistenta stratului depus ulterior (vopsea si lac ). Intii cu scoci apoi cu ...unghia. Nici o problema!! Adera pefect!
Eu zic ca este o vopsea foarte buna pentru noi si zau ca merita sa investim in ea!
A mai ramsa ceva de care am uitat, aderebta la PE-uri!
Acuma, eu sunt in poseseia unui nuantier.
Am incercat sa gasesc ceva echivalente RLM - RAL. Din pacate nu am gasit
O mica paranteza. Am gasit niste echivalente in Luftwaffe Colours 1935 - 1945 a lui M. Ullmann.
La pagina 256 este o lista luata din "Paint-shop Handbook 1944) in care sunt date unele echivelente RLM - RAL. Pentru RLM 63 (conform LDv521/1) este data echivalenta RAL 7004, care este un gri deschis...gri si nicidecum un gri verde (ca RLM 02). Pentru RLM 02 e dat RAL7003, adica acel gri verde pe care il stim noi! Din pacate nu are nimic pentr plaja RLM 65 - 83. Inchid paranteza.
Rugaminte: daca gasiti echivalente RLM - RAL, fie pentru aviatie, fie pentru blindate, postati-le aici pentru a incerca sa facem un opis pentru comenzi!

#16 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 02 June 2009 - 09:56 AM

Vezi postareaZ-mare, la 1 Jun 2009, 18:37, a spus:

Rugaminte: daca gasiti echivalente RLM - RAL, fie pentru aviatie, fie pentru blindate, postati-le aici pentru a incerca sa facem un opis pentru comenzi!

Problema e ca nu e nici o legatura intre RAL si RLM. Ai mentionat cartea lui Ullmann - la pagina 254 el explica asta, precum si dificultatile in echivalarea culorilor.
Radu

#17 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 02 June 2009 - 11:30 AM

Da Radub, ai dreptate, Ullmann nu da echivalente RLM - RAL decit pentru RLM 61, 62, 63, 66, 02, 04, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 aratind si erorile din tabel.
Ma gindeam ca poate, poate...
Am gasit un Schwartzgrun, RAL 6012, care bate destul de bine cu RLM 70 din catalogul Eagle. Daca ma uit la diferenta dintre RLM 26 si RAL 8004 as zice ce RAL 6012 e bun pentru RLM 70.
Treaba e ca am citeva feluri de RLM70/71: Agama, MM, Aeromaster, Revell si, normal, nici una nu seamana intre ele! ;-) :dribble: Ca sa nu mai pun la socoteala echivalentele date prin diverse cataloage (RLM 70 = Humbrol 30, de exemplu!)

#18 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 02 June 2009 - 12:16 PM

Vezi postareaZ-mare, la 2 Jun 2009, 10:30, a spus:

Treaba e ca am citeva feluri de RLM70/71: Agama, MM, Aeromaster, Revell si, normal, nici una nu seamana intre ele! ;-) :dribble: Ca sa nu mai pun la socoteala echivalentele date prin diverse cataloage (RLM 70 = Humbrol 30, de exemplu!)

Pai vina nu e a manufacturierilor moderni de vopsea. Chiar si in timpul razboiului erau variatii, chiar variatii foarte dramatice. In "The Official Monogram Painting Guide to German Aircraft 1935 - 1945" de Hitchcock & Merrick sunt esantioane de culoare (se zice de acelasi fel) care difera, uneori chiar in mod semnificativ. Ei s-au dus la avioanele in existenta care inca mai aveau culori originale si le-au masurat cu colorimetrul. Apoi au facut esantioane pe care le-au vopsit pe patrate de carton pe care mai apoi le-au lipit pe hartie. Sa te uiti de exemplu la RLM76, 74, 75, 81, 82, 83, etc. Chiar si la 70 si 71 sunt diferente. Motivele sunt multe si au mai fost discutate, dar ce este clar e ca nu a existat un "standard" decat in nuantierele oficiale. Pe teren, alta era treaba. Cel mai bine e sa te apropii de subiect cu "mintea deschisa" si a nu te impiedici de "ordonante" si "regulamente", pentru ca nu au fost mereu respectate cu precizie.
Ce sa mai vorbim de moda recenta cu avioane jigarite de parca au fost tractate de bivoli prin garduri de sarma ghipata si fose septice. Sa vezi acolo culori virate... ce rost are precizia atunci?

Radu

#19 Useril este offline   joccker 

• Membru senior
  • Postari: 639
  • Inregistrat: 18-November 07

Postat 02 June 2009 - 01:02 PM

Salutare, eu unu propun sa folosim esantioane ale culorilor pe care le vrem si sa le comparam cu paletarul de care zicea mutulica. Cred ca o astfel de ocazie ar fi urmatoarea intalnire, doar daca el poate si vrea sa aduca paletarul.
Credeti ca este o idee buna? ;-)

#20 Useril este offline   mutulica 

• Membru deplin

Postat 02 June 2009 - 03:24 PM

Paletarul l-am lasat la Z; daca asa putine echivalente gaseste, facem o intalnire in week-end si aduc armamentul greu, care nu il pot imprumuta ( e cateva sute de euro) uite poze cu ce numesc eu armament greu:Imagine atasata: valiza_1400_culori.jpgImagine atasata: paletar_culori.jpgg][a
tachment=38550:paletar_de_rosii.jpg]Imagine atasata: paletar_de_verzi.jpg[atta
hment=38548:paletar_2.jpg] e aproape imposibil sa nu gasim aici echivalente! are 1400 de lere! tre sa ma anuntati sa-l iau vineri seara acasa, daca asta-i ultima solutie
Off- topic: ati crezut ca bat campii? ca ma dau mare la apa mica ???

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: paletar_2.jpg
  • Imagine atasata: paletar_de_rosii.jpg

Aceasta postare a fost editata de mutulica: 02 June 2009 - 03:34 PM

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic