Ciao Stage
Si eu, in genere, ma folosesc de lemn si metal. Desi apreciez modelele reusite, personal, nu sunt adeptul plasticelor dar nici nu am nimic impotriva lor. Cu cartoanele am cochetat din cand in cand prin vremurile lui '80 cand reuseam pe sub mana sa fac abonament la Maly Modelarz si din ce se ,,pierdea pe drum'' mai primeam si eu cateva numere. Era o placere sa lucrezi, subansamblele fiind bine proiectate iar cartonul suficient de gros si de dur pentru a nu crea probleme. A inceput iarasi sa apara pe piata, se mentine la acelasi nivel tehnic doar ca cartonul folosit desi ca textura e mai bun, e mai subtire si mai moale necesitand unele artificii.
Treaba e ca in ultima vreme ceea ce mai fac atunci cand am timp are la baza cartonul poate si din cauza facilitatilor lucrative care imi permit sa mai iau din cand in cand intr-o plasica ceva de lucru si la servici.
In privinta realizarilor, deja s-a discutat si mai ales se vede ca rezultatele nu sunt neglijabile. Deci colegul si prietenul tau ar fi foarte bine daca ar si incerca sa vada personal ca se poate. Fiecare material se preteaza pentru anumite lucrari dar sunt si multe in care diferentele sunt insesizabile si depind doar de ,,mana''.
La modelul tau, dat fiind dimensiunile iti poti permite un bordaj din 3-4 straturi iar la grosimea rezultata, o slefuire atenta dupa fiecare strat o sa iti dea o suprafata finala fara onduleuri. Finisarea sa o faci pe suprafata mare, adica smilgherul lipit pe o placa in asa fel incat sa prinda denivelarile pe suprafata nu local. Nu insist, tehnica a fost prezentata de Papy.
Atentie si la punte unde daca nu ai o suprafata suficient de rigida risti o catastrofa. Eu am folosit pentru asa ceva la Minsk de exemplu, prespan de 0,5 mm care e destul de dur pentru a nu se cuta la coaste peste care am lipit puntea din kit. La suprafetele care prezinta curbura, parte din tensiunile care apar in material sunt anulate tocmai datorita curburii. Suprafetele plane tind sa se deformeze in special in zonele de lipire unde daca materialul nu e suficient de dur apar ,,dungi'' iar mai apoi intre dungi se formeaza niste ,,burti''. Mai e o chestie pe care o aplic eu in situatia suprafetelor mari. Nu zic ca e unicat dar eu asa lucrez. Nu dau cu adeziv pe suprafata pe care lipesc ci pe cea care urmeaza sa fie lipita. Ca orice material si cartonul ,,lucreaza'' la umezeala adezivului tinzand o alungire. Daca lipesti pe o suprafata deformata cat de putin, defectul se transmite. Daca piesa lipita e usor dilatata, la uscare se intinde si nu deformeaza. Abia la stratul final, dupa ce obtii o rezistenta suficienta a corpului, poti folosi adeziv in strat foarte bine intins, pe suprafata de lipire. Revin, asta e metoda pe care o folosesc eu.
Pentru coleg si nu numai, o adresa de unde pot alege si e ce alege in domeniu, si nu e nevoie decat de o imprimanta, ceva carton (eu folosesc dupa cum mai spuneam de 0,3mm de la libraria din colt) taiat format A4, foarfece si kater, o rigla si ceva lipici si bineanteles dorinta de asi satisface curiozitatea si de a ocupa cateva ore cu o activitate placuta :
www.mm-archive.narod.ru . Arhiva e pe ani, se da clic pe anul vizat iar apoi se alege modelul dorit. Au planse descarcabile doar modelele pana in anul 1993, urmatoarele fiind doar in prezentare, dar majoritatea sunt reluate.
M-am cam lungit la vorba. Spor!