Forum Machete,Modelism,Hobby: Cum ne jucam cu soldatii - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

  • 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

Cum ne jucam cu soldatii Topic din ciclul: "hai sa-i imbogatim pe chinezi"

#41 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 22 May 2009 - 02:57 PM

MARE PROFET!!!! Adica, am ramas, ;-) :pardon: B-) !!!!!!!!!!!Ce mic si insignifiant par...Si asta numai dupa ce am trecut putin peste site. E mult prea complex pentru mine (inca imi revin din shoc: 60000 de soldati?!?!?! "it's me, sculpting the green army", linia dubla de abrams-uri sau ce-or fi, nume de piloti si toate alea...OMG!!)


Vezi postareaDRAGOS, la 22 May 2009, 13:32, a spus:

Draga Tommy, cetindu-ti io cu multa luareaminte scrisele-ti din acest topic, mi-am amintit oftand, cat de voios ma dedulceam cu indelednicirea lu' matale, blocand intreaga casa spre disperarea sarmanei mele mame, acu' sa tot fie 'fo treij'de ani...



E bine...mi-am atins scopul si, inacelasi timp, mi-am clarificat si mie unele lucruri B-).

#42 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 22 May 2009 - 05:21 PM

Fantastic omul...se vede ca e artist. Dar ce e mai uimitor e ca cele 4500 de vehicule si avioane sunt MACHETE.

#43 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 26 May 2009 - 02:13 PM

Fortele militare


A. Armata terestra


Scurt istoric


Ca toate lucrurile in lumea asta, si pasiunea mea are un inceput. Desi nu mai tin minte exact cand mi-am achizitionat primul set de soldati, 2 lucruri stiu sigur: n-aveam mai mult de 9 ani si mi l-am luat eu, din banii mei de buzunar (si l-am tinut ascuns ceva timp ;-)). De altfel, sprijinul din partea familiei a fost aproape 0, adultilor placandu-le mai mult transformers si roboteii cu telecomanda. Bineinteles, banii cu care am luat cam tot ce am provin de la mama, insa nu mi i-a dat cu aceasta destinatie (erau bani de buzunar, din care eu trebuia sa-mi iau de mancare si rechizite).
Imi place sa impart timpul trecut de la prima achizitie si pana azi in mai multe perioade:
-perioada de inceput, tatonarea cu istoria militara (sau perioada "abia astept sa ajung la 100 de soldati"). Aceasta etapa este caracterizata de achizitii foarte rare si de primele tentative de razboaie. Luptele erau la nivelul celor din Razboiul de Independenta a Coloniilor, desi soldatii erau ww2 sau moderni. A tinut cam 5 ani, pana am intrat, in clasa a 6-a, la un liceu din Iasi.
-perioada achizitiilor frenetice, primii pasi seriosi in istoria militara (sau perioada "abia astept sa ajung la 500 de soldati"). In vremea absolvirii clasei a 5-a, aveam la activ cam 150-200 de soldati, 20 de avioane si cam 25 de vehicule de toate natiile. Chiar daca sunt foarte meticulos cand vine vorba de manageriatul soldatilor, nu mai am nicio arhiva din acea perioada. De asemenea, imi lipsesc zecile de rapoarte saptamanale cu achizitii si confruntari, din clasele a 7-a si a 8-a. Am totusi, destule resurse pentru a putea aproxima prima imparteala frateasca in divizii a armatei. Era prin vara lui 2003 sau 2002 cand am format primele 2 divizii blindate si diviziile de infanterie. Fiind, insa, prea amestecate si aglomerate, divizarea n-a tinut prea mult si, dupa un scurt timp, am facut o noua reorganizare, care dainuie si pana azi (sa fie 6 ani de-atunci). Aceasta etapa a tinut pana in clasa a 9-a,cand au disparut d pe piata soldatii mei favoriti (cei care alcatuiesc cam 70% din total).
-perioada experimentarilor tactice. Este etapa din clasa a 9-a si a 10-a, cand, cu aportul crescut al documentarelor si cartilor, am inceput sa duc nivelul bataliilor de la un simplu asalt gen ww1, la o complexitate din ce in ce mai accentuata. In 2004 incep sa scriu si sa ilustrez rapoartele fiecarei batalii.
-perioada moderna. In desfasurare.

Reforme:

-1997-1998 - prima achizitie de soldati; se formeaza armata SUA (care continea absolut fiecare jucarie disponibila)
-1999-2000 - se reformeaza armata, nemaifiind acceptate in randurile sale decat echipamente exclusiv militare (cu mici exceptii)
-2002 - se structureaza armata terestra in divizii si se incepe reforma de uniformizare a echipamentului militar (incep sa se excluda vehicule si avioane in singur exemplar)
-2002-2004 - se constituie marina US, cu vase cioplite grosolan in lemn
-2003-2004 - rapoarte saptamanale consemneaza fiecare aspect al armatei
-2004-2005 - armatele inamice se restructureaza, incepand sa fie dotate, la randul lor, cu tehnica militara serioasa (fara tunuri din tuburi de pixuri)
-2005-2006 - armata SUA trece prin epurari serioase, numeroase vehicule si avioane fiind scoase din activitate (vandute diverselor natiuni)
-2006 - marina primeste noi nave (machete heller 1/400), cedand navele vechi, de lemn ( din care au mai ramas 2 crucisatoare, inca intregi)
-2006-2007 - Debarcarea de la Anzio, Linia Gustav si Campania din Africa reprezinta puncte de cotitura in abordarea tacticilor si strategiilor aplicate
-2008 - achizitionarea de material combatant substantial duce la o reforma uriasa in armata inamica, trecandu-se la o uniformizare generala, dupa modelul armatei US

#44 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 26 May 2009 - 02:51 PM

Infanteria


1) Infanteria US

La ora actuala, pot mobiliza exact 790 de soldati, organizati in 8 divizii (3 blindate, 2 mecanizate si 3 de infanterie), plus alti 50-60 din trupe speciale (ce pot fi chemati doar in cazuri f grave).
Diviziile sunt constituite din aproximativ 90-100 soldati, indiferent daca sunt blindate, meca sau infanterie. Diviziile blindate si cele mecanizate au la centru o divizie de infanterie, in jurul careia graviteaza tot felul de vehicule, blindate sau nu. Aceste unitati sunt autonome, avand ca subdiviziuni 2 sau 3 regimente, fiecare cu cate 2 sau 3 batalioane. Fiecare batalion poate indeplini un anume rol (artilerie, AA, garda, asalt, antitanc, radiotransmisie si radiolocatie, etc), sau poate fi pur si simplu de infanterie. Soldatii din aceste unitati indeplinesc rolurile pentru care sunt repartizati, insa pot, de asemenea, sa indeplineasca si alte roluri. Absolut toti soldatii sunt combatanti activi, deci fiecar poate lua parte la lupta, cu arma caracteristica.

Si in acest capitol exista cateva conventii, destul de importante:
-soldatii vor folosi doar arma lor caracteristica si nu vor putea sa o schimbe
-pentru a face deosebirea dintre raniti si morti, cei dintai vor "cadea" cu capul spre linia inamica, iar ceilalti cu capul spre linia proprie (mai concis, mortii cad pe spate, iar ranitii pe burta)
-armele vor avea efectul descris in caracteristica fiecareia si nu vor exista abateri de la aceasta (adica nu se pot distruge tancuri cu grenade sau pusti)
-o conventie preferentiala: fiecare batalion are soldatii de aceeasi culoare si nuanta
-pentru identificare, pe placa-postament a fiecarui soldat va fi notat nuarul batalionului din care acesta face parte (un numar unic, indiferent de divizie)

#45 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 26 May 2009 - 03:27 PM

Acestia sunt cele 7 tipuri de soldati plus comandantul armatei terestre (tipul orange).

Imagine atasata: DSCF2708.JPG



Numarul 1: Grenadier

Arma caracteristica: HF Grenade (High Fragmentation Grenade)
Tip: defensiv/ofensiv
Raza de actiune a soldatului: 10 cm
Raza de actiune a grenadei: cerc cu diametrul de 2 cm
Penetrare blindaj: 0

Grenadierii sunt atotprezenti in batalioanele mele, pentru rolul lor atat ofensiv cat si defensiv. Avand ca arma principala grenada, ei sunt indispensabili in atacurile asupra fortificatiilor usoare, cat si in apararea acestora. Grenada creeaza haos si descurajeaza infanteria, insa faptul ca nu are niciun fel de efect asupra vehiculelor reprezinta un dezavantaj al grenadierului; de asemenea, acesta mai este si o arma silentioasa, pana explodeaza, soldatul ce o arunca putandu-se ascunde fara sa fie obsevat.
Formatiunile tactice care avantajeaza un grenadier ar fi avansarea acestuia in spatele unei linii de puscasi, pentru protectie, sau ambarcarea intr-un vehicul rapid. Grenadierii sunt indispensabili si in misiuni de recunoastere, putand asigura o retragere prin lupta a unitatii.


Numarul 2: NCO

Arma caracteristica: .45 Browning Automatic Pistol
Tip: defensiv/ofensiv
Raza de actiune a pistolului: 15 cm
Penetrare blindaj: 0

Avand ca arma pistolul, acest soldat este eficient in actiuni rapide, cand distanta pana la tinta este mica (close combat). Avand o arma rapida, acesta poate trage mai multe focuri decat o pusca, creand confuzie si sovaieli, insa raza mica de actiune si lipsa de precizie pot pune soldatul intr-o pozitie periculoasa si expusa la focurile armelor mai grele si mai precise.
Sunt foarte folositori in ambuscade si misiuni de cercetare, cand distanta pana la inamic este mult mai redusa decat in luptele uzuale.


Numarul 3: Puscas 1

Arma caracteristica: M1 Garand, semi-automatic rifle
Tip: ofensiv
Raza de actiune a pustii: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

Pusca M1 asigura un foc sustinut, facand astfel, posibila avansarea sub foc inamic, cu sustinerea proprie a unui foc destul de rapid. Acesti soldati sunt foarte buni in ofensiva, asigurand un baraj puternic impotriva inamicului, datorita rapiditatii de tragere si incarcare a armei. Acestia sunt prezenti in toate batalioanele armatei deoarece pot sustine un foc precis impotriva adversarului si il pot tine la o distanta apreciabila, in timp ce soldatii proprii avanseaza.

#46 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 26 May 2009 - 07:08 PM

Numarul 4: Puscas 2

Arma caracteristica: M1 Garand, semi-automatic rifle
Tip: defensiv
Raza de actiune a pustii: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

Acest soldat este alternativa "crouch" a numarului 3, avand o buna pozitie pentru defensiva, inaltimea mica facandu-l sa se poata ascunde usor dupa obstacole relativ scunde.


Numarul 5: Radio-transmitionist

Arma caracteristica: M3 "Greasie Gun" (inactiva)
Tip: defensiv/ofensiv

Acest tip de soldat este vital pentru buna coordonare a luptelor de orice fel, insa incapacitatea de a folosi arma il face "sitting duck" pentru focul inamic. Este prezent, in numar mare, in batalionale de radiotransmisie si radiolocatie, prezenta lui fiind obligatorie ca operator radar sau radio; de asemenea, fiecare batalion are cel putin unul, pentru a-si putea sincroniza actiunile cu restul armatei.


Numarul 6: Operator arma antitanc

Arma caracteristica: M9 Lansator de Rachete Bazooka
Tip: defensiv/ofensiv
Raza de actiune a lansatorului: 15 cm
Penetrare blindaj: Blindaj usor

Arma pe care o poarta soldatul poate distruge atat tancuri usoare, cat si ale vehicule si obstacole (ca sarma ghimpata). Fiind in pozitia "culcat", este mai ferit de focul inamic decat restul soldatilor, insa asta il si dezavantajeaza in timpul luptelor pe terenuri cu multe obstacole inalte.
Este ideal de folosit in ambuscade, insa nu este recomandat pentru misiuni de cercetare "pe jos" deoarece este mai greoi decat ceilalti, iar rezerva de proiectile pe care o poate cara este destul de mica.


Numarul 7: Soldat de asalt

Arma caracteristica: M1 Garand, semi-automatic rifle
Tip: ofensiv
Raza de actiune a pustii: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

Acesta este cel mai incomod soldat dintre toti, pozitia sa facandu-l sa fie foarte instabil, mai ales pe terenuri mai putin plate. Avantajul acestuia ar fi ca este specializat in atacuri rapide si lupta corp la corp. In zone defensive, cu intarituri, un grup de soldati de tipul acesta poate forma un zid de baionete (ca o falanga), reusind sa respinga un atac mai lejer al infanteriei.
Din cauza comoditatii, am dotat numai Divizia 7 Infanterie cu acesti soldati.

Numarul 8: Comandantul de teren al Armatei Terestre

Arma caracteristica: Thompson SMG
Raza de actiune a SMG: 15 cm
Penetrare blindaj: 0

Acesta este "the boss", insotind Divizia 1 Blindate, oriunde s-ar afla, comandand, in acelasi timp, si restul armatei. Are la imediata dispozitie, ca unitate direct comandata, Batalionul 1 Garda (Reg 1 Blindate, Divizia 1 Blindate) -cel mai cel batalion din lume. Aceasta unitate raspunde exclusiv comandantului si este formata din cei mai buni soldati, participand, de-a lungul anilor, la cele mai importante cafteli: Stalingrad, Campania din Africa, Campania din China, Don, Linia Gustav, Debarcarea din Anzio, Debarcarea in Normandia, si numeroase batalii in Rusia.

#47 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 28 May 2009 - 04:15 PM

Particularitati ale infanteriei US


Datorita faptului ca numarul tipurilor de soldati este mic, delimitarea dintre grade trebuie facuta vizibil. Astfel, de vro 3 ani, fiecare batalion are cate un capitan si cate un medic. Capitanul, ales, in general un soldat de tipul Nr 3 sau Nr 2, are ca trasatura distinctiva, o dunga neagra, de 2 mm grosime, trasata pe casca soldatului in cauza, pe directia fata-spate (o linie paralela cu pusca sau cu bratul intins). Medicul este reprezentat, de obicei, de un soldat de tip Nr 4, avand in vedere ca pozitia lui ii permite sa trateze ranitii cu expunere minima la focul inamic. Acesta este reprezentat printr-o cruce rosie pe casca. Pe de alta parte, capitanul batalionului trebuie sa observe miscarile tactice ale inamicului, precum si ale propriilor trupe si, astfel, sa dea ordine cat mai precise, de aceea este ales un soldat in pozitia "stand-up comedy".
Pentru gradele mijlocii, mai sunt disponibili si niste soldati destul de prost facuti, chiar si dupa standardele minimale ale plasticului la galeata. Acestia, insa, pot fi distinsi usor de multime, astfel, reusind sa-i localizez pe campul de lupta.
Problema cu acesti soldati este ca placa-postament este facuta, in general, foarte mica si, astfel, am mari dificultati in a-i pune in picioare. Treaba buna e ca nu sunt prezenti la multe batalioane si, astfel, nu e o problema generalizata.
Apartenenta unui soldat la un anume batalion este data de inscriptionarea numarului batalionului din care face parte sub placa de sub picioare (exceptie fac cei de tip Nr 6, care au numarul batalionului pe spatele castii). Initial numerele au fost notate cu creionul, insa acesta se stergea; solutia a venit cum am aflat de markerele permanente, hiba fiind, astfel, rezolvata.
Avand in vedere ca fiecare batalion este identificat printr-un numar unic, de la 1 la 39, alte inscriptionari nu sunt necesare. Am avut, la un moment dat, tentativa de a acorda decoratii soldatilor, insa aceasta a ramas in stadiul de proiect (ca toate ordonantele din guvern).
Fiecare soldat poate veni intr-o singura culoare: Verde inchis (asemanator Dark Green-ului german)
Verde deschis (asemanator Grey Green-ului rusesc)
Vernil (un verde deschis foarte tipator)
Negru
Un batalion are in componenta soldati de o singura culoare, insa la nivelul regimentelor sau diviziilor, pot exista batalioane cu figurine de culori diferite. De altfel, am incercat sa pestritez cat mai mult regimentele, pentru a putea distinge, in timpul bataliilor, batalioanele diferite.

#48 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 31 May 2009 - 11:00 PM

2) Infanteria inamica

Practic, armata inamica a aparut, ca nivel comparativ cu armata US, prin 2003. Pana atunci, orice putea fi folosit ca arma si nu era din US, era inmic. In asta intrau si fostele forte aliate, jucariile kinder si altele de genu. Dupa numeroase reorganizari si reforme, am inceput sa cedez din ce in ce mai multe forte militare catre inamici.
Cel mai mare aport adus fortelor adverse a fost prin 2006, cand, din lipsa de trupe germane care sa se lupte in Africa (aveam disponibil cam 150 de soldati, dintr-un total de 350 cati erau nevoie), am cedat, cu durere in suflet, la armata US de rezerva, formata din aproape 500 de soldati, de diverse marimi si feluri. Bineinteles, nu i-am trimis pe toti la nemti ci mi-am pastrat fortele care formau anterior reformei trupele de elita si Cartierul General al Armatei (adica trupele SAS, trupele de elita ale Marines si elita generalilor americani).
Astfel, cu ceva eforturi si zile de cautare prin dulapuri, pot mobiliza in jur de 600 de soldati (in cel mai optimist mod cu putinta). Si acestia sunt organizati in divizii, insa nivelurile ierarhice se opresc aici. Ar fi mult prea complicat sa am aceeasi organizare ca la US, avand in vedere ca armata inamica creste si descreste tot timpul. Oricum, cel putin cand ii reprezint pe germani, incerc o anumita organizare la nivel inalt: divizii SS, de elita, divizii Panzergrenadier, de motorizate, divizii Panzer, de blindate si divizii de infanterie.
Conventiile sunt, in mare, valabile cu cele de la armata US.

#49 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 03 June 2009 - 09:18 PM

Armata inamica nu este atat de uniforma ca cea US. Multitudinea de tipuri de soldati este datorata penuriei de unitati de orice fel, in randurile adverse. Problema a fost partial rezolvata, odata cu integrarea unitatilor de rezerva US, insa aceasta operatiune a avut si un efect negativ, stricand omogenitatea adversarilor. Dar, din lipsa de alte solutii, aceasta a ramas singura varianta fiabila pentru crearea unui adversar pe masura.
In cele ce urmeaza, voi folosi clasificarile date armatei inamice cand am reprezentat germanii. Ca o mica paranteza: cu aceeasi armata am reprezentat, de-a lungul vremii, toate popoarele cu care m-am luptat, neavand resurse sa atribui fiecarei natiuni in parte, o oaste decenta.

Prima categorie de soldati: trupele de elita SS.
Am ales aceasta denumire deoarece acesti soldati sunt printre cei mai vechi pe care i-am achizitionat, deci, avand si cea mai multa experienta.
(Tin sa specific ca denumirea nu are nicio conotatie rasista sau denigratoare; am ales denumirea pentru a respecta, minimal, realitatea istorica)
Respectand, oarecum, tot realitatea istorica, aceste trupe nu sunt foramte din Terminatori model T8000, indestructibili si sunt, in mare, soldati ca toata lumea, doar cu mai multa pregatire si mai multa experienta. Indoctrinarile nu isi au locul aici, eu nefiind artizanul reprezentarii politice la nivel militar. Si fiindca e razboiul meu, fac ce vreau ;-) .

Imagine atasata: DSCF3026.JPG


Numarul 1: Aruncator de flacari (sau piroman :dribble: )

Arma caracteristica: M2-2 Flamethrower
Tip: Defensiv/Ofensiv
Raza de actiune a aruncatorului: 15 cm
Penetrare blindaj: 0

Acest tip de soldat nu se intalneste in armata US, fiind clar un dezanvantaj al acesteia. Aruncatorul de flacari are o raza medie de actiune si este bun atat in defensiva, pentru a putea stavili atacurile inamice, cat si in ofensiva, pentru a demoraliza unitatile atacate.


Numarul 2: Infanterist SMG

Arma caracteristica: M3 "Greasie Gun"
Tip: Defensiv/Ofensiv
Raza de actiune a SMG: 15 cm
Penetrare blindaj: 0

Pistoalele-mitraliera constituie clar un avantaj asupra armatei care detine asemenea arme. Acestea sunt folositoare atat in ofensiva, cand soldatul poate sa traga o cantitate mare de gloante, fara prea multa precizie insa cu un efect demoralizator asupra inmaicului, cat si in defensiva, cand poate tine la distanta atacatorii. Problema ar fi inaltimea acestor soldati (peste 2.5-2.8 cm), ce ii dezavantajeaza in actiunile de aparare.


Numarul 3: Ofiter superior (Senior Officer)

Acest soldat nu detine niciun fel de arma, avand rol exclusiv de conducere si de improspatare a moralului armatei. Ofiterii SS detin abilitati mult crescute in lupta corp-la-corp si in conducere militara.


Numarul 4: Radio-transmitionist

Are aceleasi proprietati ca si cel din armata US, singura diferenta fiind inaltimea (US-2-2.4, German-3-3.2 cm).

Aceasta postare a fost editata de tommy: 03 June 2009 - 09:29 PM


#50 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 03 June 2009 - 10:30 PM

Imagine atasata: DSCF3025.JPG

Numarul 5: Mitralior usor

Arma caracteristica: Bren Light Machine gun
Tip: Defensiv/Ofensiv
Raza de actiune a mitralierei: 20 cm
Penterare blindaj: 0

Mitraliera usoara asigura un foc sustinut pentru acoperirea infanteriei, in timpul avansarii acesteia, sau pentru rarirea randurilor inamice, in defensiva. Pozitia soldatului al avantajeaza in timpul defensivei, putand trage de sub acoperirea unor obstacole mari, spre deosebire de mitralierele grele, unde soldatii sunt in pozitie "ingenunchiata". Statura inalta, insa, reprezinta un dezanvantaj, cu mici exceptii.


Numarul 6: Puscas 2

Are aceleasi specificatii ca omologul american (difera scara, bineinteles)


Numarul 7: Grenadier

Idem Numarul 6


Numarul 8: NCO

Idem Numarul 6



Imagine atasata: DSCF3027.JPG

Numarul 9: Acelasi soldat ca Numarul 1, doar difera culoarea (o greseala de fotografiere, credeam ca sunt diferiti).

Numarul 10: Puscas 1

Idem Numarul 6


Numarul 11: Sturmtruppen (Soldat de asalt)

Idem Numarul 6

#51 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 09 June 2009 - 11:01 PM

Particularitati ale infanteriei de elita SS

Desi mentionatii in cauza par cam de aceeasi marime cu cei din inafanteria US (cel putin cei care au corespondenti directi), trebuie retinut ca cei din urma sunt de vro 50-55 mm, adica in jurul scarii 1/35. Desi discrepanta e mare, am atribuit tuturor soldatilor cam aceleasi insusiri, inclusiv asupra armelor din dotare (raze de actiune asemanatoare).
Insusirea de trupe de elita am dat-o din 2 motive: sunt printre cei mai vechi si, deci, si printre cei cu mai multa experienta si multitudinea de variante de inarmare cu care vin ii fac potriviti pentru aproape orice fel de misiuni.
Din nefericire, anii au trecut si peste ei, ca peste noi toti si multi au disparut, altii sunt mutilati iar unii dezmembrati pe veci. De aceea, pot aproxima (nu am o statistica la mine, insa voi reveni cu cifre mai exacte la sfarsitul saptamanii), ca exista posibilitatea de a mobiliza cam 100-120 de astfel de soldati, maxim. Ma bazez pe asta deoarece, conform anexei cu desfasurarea fortelor germane in timpul Debarcarii in Normandia, Divizia 7 SS Panzer avea un efectiv de 70 de soldati si 12 vehicule si era plasata pe flacul stang al liniei nemtesti; adunand si soldatii SS-isti pastrati in rezerva, pot ajunge la o concluzie apropiata cu cea de mai sus. Facand o comparatie cu un recensamant mai vechi (pierdut si asta prin focul sobei din dormitor), prin 2004 aveam la dispozitie cel putin 150 de astfel de soldati.

*Anexa amintita mai sus face parte din raportul complet al operatiunii Overlord; foia 11, paragraful 3.

#52 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 10 June 2009 - 12:16 AM

A doua categorie de soldati inamici: trupele motorizate sau panzergrenadier-ii.

Nu mi-au placut niciodata soldatii de tipul asta. Poate doar cand i-am cumparat prima data. Nu stiu de ce...
Acestia vin in 2 tipuri de culori: un maro ciocolatiu, cei pe care ii vedeti, si un albastru inchis, cei pe care nu ii vedeti. Reprezinta trupe ceva mai moderne fata de cei de mai sus, de prin perioada razboiului din Vietnam. Asta nu impiedica, totusi, ca unele pozitii sa fie complet aiurea (ca soldatul cu Micro Uzi sau Mini Uzi, ce-o mai fi sau cel cu mainile ridicate).
Trecand peste toate inconvenientele, acestia sunt buni in rolul de trupe motorizate, avand in vedere ca multi au arme automate, putand sustine foc continuu asupra inamicului.
Si aceste trupe, ca si cele SS, sunt rupte din armata de rezerva US: cei maro erau infanterie simpla iar cei albastri erau puscasi marini.
Problema cu ei e ca i-am folosit in extem de putine batalii, avand deci, ca dezavantaj principal, lipsa experientei.
Aceasta lipsa, combinata cu altele, a facut ca in timpul campaniei din Africa, o divizie de panzergrenadieri sa fie zdrobita, iar ramasitele capturate, in unele din cele mai injositoare pierderi pentru armata germana. De asemenea, in timpul avansarii in Italia, o divizie mica de genisti (30 de oameni), a fost complet anihilata de trupe americane neexperimentate, in fazele incipiente ale luptei pentru linia Gustav si Monte Cassino.

Imagine atasata: DSCF3024.JPG

Numarul 1: Panzergrenadier 1

Arma caracteristica: M4 carabine, pusca de asalt
Tip: defensiv/ofensiv
Raza de actiune a carabinei: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

Acest tip de soldat are ca arma o carabina M4, sprijinita intre brat si torace, ceea ce ii da o oarecare precizie insa nu indeajuns incat arma sa fie letala la peste 16-17 cm. O acuratete sporita ii da si suportul verical pentru mana stanga.


Numarul 2: Garda sau infanteristul de serviciu :clapping:

Arma caracteristica: M4 carabine si .45 cal Browning, pistol automat
Tip: defensiv
Raza de actiune a carabinei: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

Este unul din matritele extrem de prost gandite insa foarte usor de facut (pozitia armei a fost indelung discutata in topicul lui tgr :-D ). Eu il folosesc pe post de soldat de garda (nu garda de elita, ci planton), nefolosindu-si arma decat in cazuri extreme. Pozitia lui extrem de ciudata il face insa vulnerabil la tragatorii mai iscusiti.


Numarul 3: NCO sau observator de artilerie

Arma caracteristica: nu are
Tip: defensiv/ofensiv

Acesta este un tip aparte de soldat este extrem de folositor atat ca ofiter, cand poate controla trupele in voie, prin observatiile facute cu binoclul din dotare, cat si ca observator de artilerie, unde poate face diferenta intr-o batalie. Mai poate fi folosit, de asemenea, si in misiuni de recunoastere, insa inaltimea mare (cu mana ridicata), il face vulnerabil la focul inamic.



Imagine atasata: DSCF3023.JPG


Numarul 4: Grenadier

Cu exceptia pozitiei diferite, are aceleasi caracteristici ca si omologul sau SS-ist.


Numarul 5: Radiotransmitionist

Arma caracteristica: Micro Uzi cu amortizor
Tip: ofensiv
Raza de actiune a SMG: 15 cm
Penetrare blindaj: 0

Dupa cum bine se stie, Uzi-ul nu e tocmai cea mai faina arma dintre toate, asta datorata lipsei sale de precizie (arma de tipul "spray & pray"). Am dat aceasta caracteristica si acestui soldat, insa ce ma intriga pe mine foarte tare e ce e cu prezenta unei asemenea arme printre trupe regulate? Lasand la o parte proasta inspiratie a creatorului, tipul acesta asigura comunicatiile in diviziile motorizate, avand, insa si arma activa, spre deosebire de cel american.


Numarul 6: Mitralior

Arma caracteristica: M60, mitraliera usoara
Tip: ofensiv
Raza de actiune a mitralierei: 25 cm
Penetrare blindaj: 0 (cazuri de exceptie permise)

Acest soldat poarta ceea ce imi pare a fi o mitraliera M60 americana (daca gresesc, corectati-ma). Aceasta asigura un foc sustinut, insa pe o distanta relativ scurta pentru o mitraliera, ceea ce o face o arma mai mult ofensiva decat defensiva. In unele cazuri, gloantele acesteia pot avaria usor vehicule neblindate sau cu un blindaj subtire, ca jeep-urile Willis.

#53 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 17 June 2009 - 12:57 PM

Particularitati ale infanteriei motorizate

Aceste trupe sunt prezente, dupa cum am mai specificat, in 2 culori: maro si albastru inchis. Scara acestora e ceva mai mica decat a soldatilor SS, cam pe la 1/40.
Ce am uitat sa specific la trupele SS si la panzergrenadieri este ca fiecare mai are inca 2 modele de soldati, ambii in pozitia "crouch", unul cu o arma antitanc si unul cu o mitraliera grea. Bineinteles, modelele soldatilor in cauza difera: la SS, mitraliera e de tip Vickers, iar lansatorul de rachete e Bazooka (zic eu), iar la grenadieri, mitraliera e Browning .50 cal, iar arma antitanc nu stiu ce model e :pardon:. Motivul pentru care nu am postat inca si aceste modele este ca ele sunt arme auxiliare standard in ambele armate (atat US, cat si Deutsch), si vor fi prezentate la subcapitolul "arme de sprijin ale infanteriei". Acestea sunt singurele tipuri de soldati diferiti fata de cei prezentati la armata americana, pe care ii folosesc activ, impreuna cu soldatii US.

Aceasta postare a fost editata de tommy: 17 June 2009 - 12:58 PM


#54 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 17 June 2009 - 02:15 PM

Ca sa recuperez din zilele pierdute, mai bag o postare :pardon:

A treia categorie de soldati inamici sunt cei "englezi". Din pacate, lipsa resurselor m-a determinat sa-i folosesc si pe astia, care au venit impreuna cu cele 6 cutii pline cu masini si avioane pe care le-am cumparat iarna ce-a trecut. Deci, se poate trage concluzia ca aceste trupe n-au absolut niciun fel de experienta in lupta, ele trecand doar prin "basic training-ul" de la fabrica unde au fost turnati.

Imagine atasata: DSCF3028.JPG


Numarul 1: Puscas 1

Arma caracteristica: Pusca Lee-Enfield, cu baioneta fixata
Tip: defensiv/ofensiv
Raza de actiune a pustii: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

Acest soldat are, in mare parte, caracteristicile omologilor sai, insa, silueta ceva mai supla decat cea a puscasului SS il face ceva mai putin vulnerabil la focul inamic.


Numarul 2: NCO

Arma caracteristica: Pistol Webley Mk 4
Tip: defensiv/ofensiv
Raza de actiune a pistolului: 15 cm
Penetrare blindaj: 0

Pozitia acestui soldat il face perfect, atat pentru misiuni defensive, cand se poate ascunde in spatele unor obstacole mai mici, cat si in misiunile ofensive, cand tirul inamic la inaltime medie nu-l poate atinge.


Numarul 3: Soldat de garda

Arma caracteristica: Pusca Lee-Enfield, cu baioneta fixata
Tip: defensiv
Raza de actiune a pustii: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

Acesta are cam aceleasi caracteristici ca omologul panzergrenadier, insa pozitia sa este cu mult mai realistica decat cea a grenadierului. Dezavantajul principal ar fi inaltimea, care il face foarte vulnerabil la atacuri.


Numarul 4: Soldat de asalt

Arma caracteristica: Pusca Lee-Enfield, cu baioneta fixata
Tip: ofensiv
Raza de actiune a pustii: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

Aceleasi caracteristici ca "stormtruppen-ul" SS.

#55 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 17 June 2009 - 06:52 PM

Cu durere in suflet (ca sa nu zic exact unde), ca am picat restanta la mate, continui postarea de mai devreme.

Imagine atasata: DSCF3029.JPG


Numarul 5: Cimpoier

Arma caracteristica: :pardon:
Tip: defensiv/ofensiv

Acesta este singurul muzicant in serviciul activ al ambelor parti combatante. Dupa cum bine stiti, acesta se ocupa cu insufletirea si cu moralul trupelor (deci este "moralizator" :-( ). Problema cu acestia, ca si cu manuitorii de radiouri, este ca, neavand niciun mijloc de a se apara (in afara de niste note false, care pot omori in chinuri pe oricine), sunt complet vulnerabili focului inamic, sporind, astfel, gramezile de morti si raniti.


Numarul 6: Grenadier

Arma caracteristica: HF grenade
Tip: defensiv/ofensiv
Raza de actiune a soldatului: 10 cm
Raza de actiune a grenadei: cerc cu diametrul de 3 cm
Penetrare blindaj: 0

Aceleasi trasaturi ca grenadierul SS sau cel american


Numarul 7: Ofiter

Arma caracteristica: n-are
Tip: defensiv/ofensiv

Acesta este vital pentru bunastarea trupelor, asigurand moralul ridicat, prin prezenta sa in randurile propriilor soldati. De asemenea, acesti soldati sunt si cei mai antrenati dintre toti cei enumerati (adica dintre "englezi"), ei asigurand un echilibru intre forta si experienta trupelor inamice si lipsa acestor 2 insusiri in armata proprie.


Numarul 8: Mitralior usor

Arma caracteristica: Bren Light Machine gun
Tip: defensiv/ofensiv
Raza de actiune a armei: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

In general, acesti soldati au cam aceleasi caracteristici ca si mitraliorii usori SS, insa pozitia "culcat" ii face sa fie foarte putin expusi focului inamic. De asemenea, acestia sunt perfecti pentru ambuscade sau pentru retrageri prin lupta, asigurand tintuirea la pamant a inamicului pana propriile trupe reusesc sa duca la indeplinire misiunile. Sunt foarte buni si in misiuni de cercetare, putendu-se ascunde foarte usor.

Aceasta postare a fost editata de tommy: 17 June 2009 - 06:53 PM


#56 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 21 June 2009 - 11:21 PM

Particularitati ale infanteriei mentionate mai sus

Avand in vedere faptul ca acest tip de soldati a fost achizitionat foarte recent, lipsa experientei si armamentul destul de putin variat ii face vulnerabili cam in orice postura. Astfel, in timpul debarcarii in Normandia, Divizia 6 Infanterie germana,compusa din acest tip de soldati si plasata pe flancul drept, a fost complet incercuita si distrusa in ce-a de-a 2 a zi de lupte de catre Divizia 6 Infanterie US (cea mai experimentata divizie de infanterie americana).
Astfel, in afara celor aproximativ 15 prizonieri, toti soldatii de acest fel au fost pierduti.
Pe de alta parte, numerosii soldati inarmati cu pusti Lee-Enfield pot reprezenta o forta puternica impotriva armatei US; astfel, colaborand si cu mitraliorii usori, batalioanele de puscasi pot fi un veritabil zid de foc, datorita razei de actiune a pustilor si mitralierelor.

#57 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 24 June 2009 - 12:45 AM

Ultima (si cea din urma) categorie de soldati inamici provine tot din cutiile generoase cumparate acum jumate de an, in toiul sarbatorilor de iarna. Acestea sunt, din ce ma duce pe mine capul, trupe americane WW2.


Imagine atasata: DSCF3030.JPG


Numarul 1: Puscas 1

Arma caracteristica: Pusca semi-automata M1 Garand
Tip: Ofensiv
Raza de actiune a pustii: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

Acest soldat este reprezentat intr-o pozitie dinamica, sugerand miscarea. Poate fi bine folosit in actiuni fulger, cand precizia individuala conteaza mai putin, un factor decisiv fiind focul sustinut in viteza.


Numarul 2: Puscas 2

Arma caracteristica: Pusca semi-automata M1 Garand
Tip: Defensiv
Raza de actiune a pustii: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

Are aceleasi caracteristici ca puscasul "crouch" american sau cel SS-ist.


Numarul 3: Aruncator de flacari

Arma caracteristica: M2-2 Flamethrower
Tip: Defensiv/ofensiv
Raza de actiune a aruncatorului: 15 cm
Penetrare blindaj: 0

Aceleasi caracteristici ca omologul SS-ist


Imagine atasata: DSCF3031.JPG


Numarul 4: Puscas 3

Arma caracteristica: Pusca semi-automata M1 Garand
Tip: Defensiv/ofensiv
Raza de actiune a pustii: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

Are aceleasi caracteristici ca cel american sau cel SS-ist


Numarul 5: Puscas 4 (nu stiu cum sa-l numesc pe asta :-D)

Arma caracteristica: Pusca semi-automata M1 Garand (inactiva)
Tip: Defensiv/ofensiv
Raza de actiune a pustii: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

Desi e o pozitie fireasca si nu o exagerare a celui care a facut matrita, as fi preferat un soldat care sa stea cat de cat in picioare sau macar sa fie pregatit de tragere. Cel mai de folos rol pentru acest tip de soldat ar fi misiunile de cercetare; insa si asa, trebuie insotit de alti cativa "muchachos", avand in vedere ca este intr-o pozitie...inerta. Profilul lui jos este un avantaj imens in astfel de misiuni, insa mitraliorii usori de la catogoria precedenta ar putea executa astfel de misiuni la fel de bine (daca nu mai bine), ca acesta.


Numarul 6: Puscas 5

Arma caracteristica: Pusca semi-automata M1 Garand
Tip: Defensiv/ofensiv
Raza de actiune a pustii: 20 cm
Penetrare blindaj: 0

Acest soldat are cam aceleasi caracteristici cu ceilalti puscasi. Diferenta consta in pozitia lui ciudata. Daca ar fi avut o grebla sau o sapa si ar fi la bustul gol, cu o basca in cap, n-ar fi nicio problema in a-l clasifica, insa cu pusca in pozitia aia, e cam greu. O sa presupun ca e o pozitie ce denota o lupta corp la corp sau ceva de genu.

Particularitati ale trupelor de infanterie mentionate


Din acelasi motiv de lipsa de personal inamic, am fost fortat sa le arunc in lupta de parte nemtilor. Din nefericire pentru ei (pentru noii soldati), cat si pentru inamic, in general, am facut nemasurata greseala de a-i arunca in lupta inca de cand i-am cumparat. Din nou, ca o axioma, lipsa de experienta a fost cauza determinanta a pierderii dezastruase a Diviziei 6 Deutsch in fata Div 6 US (am pus toti soldatii de acest tip alaturi de cei precedenti, in Divizia 6 Infanterie).
Aceste trupe sunt cel mai putin diversificate dintre toate, aproape toti soldatii fiind inarmati cu pusti Garand. Pe langa avantajul vadit, ce il confera raza de actiune a pustii, acesti nu prea mai au niciun avantaj, neavand niciun fel de arma pentru luptele la distante mici (zone locuite, atacuri surpriza, etc).
La momentul actual, pot mobiliza cam 100 de soldati de ambele tipuri, de mai sus.

#58 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 29 September 2009 - 02:04 PM

"M-am intors inapoi!". Cu durere in.... inima, vara asta nu am prea avut acces la net asa ca postarile le-am lasat pentru cea mai nefericita perioada din an, facultatea. Imi cer scuze fata de cei care urmareau topicul si care probabil au fost dezamagiti, insa m-am intors si sunt gata sa termin cat mai repede prezentarea soldatilor, vehiculelor si a avioanelor si sa trec la lucrurile cu adevarat interesante, elemente de tactica si strategie, insotite de numeroase poze facute in timpul bataliilor. Din acest punct de vedere, vara asta a fost plina de evenimente : St Lo, Ardeni si Berlin. Achizitia a inca 400 de soldati din italia a facut ca lipsa personalului inamic sa devina o problema a trecutului, lucru ce mi-a facilitat cu mult buna desfasurare a operatiunilor.

Si o poza cu Berlin, inainte de atacul terestru. Asta asa, ca sa mentin interesul :)

Imagine atasata: DSCF3380.JPG

#59 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 30 September 2009 - 05:24 PM

Concluzii pentru capitolul "Infanterie"

In principiu, dupa cum se si vede, eu am o varietate destul de mare de soldati, mai ales in partea inamicului.
Astfel, Armata SUA are in componenta, desi cred ca am mai specificat, 8 divizii. O divizie este compusa dintr-un numar intre 70 si 120 de soldati. Astfel, diviziile cu un numar de soldati intre 70 si 90 sunt divizii mici, diviziile cu 90-100 soldati sunt divizii standard iar cele cu peste 100 de soldati sunt divizii mari. Fiecare divizie are in componenta 2 sau 3 regimente, care au, la randul lor 2 sau 3 batalioane, fiecare putand avea intre 10 si 35 de soldati. Armata SUA are 39 de batalioane, integrate in 17 regimente, integrate in cele 8 divizii. Din cele 8, 3 sunt blindate, 2 motorizate si doar 3 de infanterie.
Diviziile de infanterie, respectiv Div 6, 7 si 8, se deosebesc de celelalte tipuri de unitati prin faptul ca nu au in componenta niciun fel de vehicul. Sunt constient ca acest lucru este un handicap, insa am in desfasurare un proiect prin care o sa dotez fiecare unitate de infanterie cu piese de artilerie proprii. De asemenea, in dotarea armatei, la ora actuala, nu am decat 21 de camioane cu o capacitate de transport de maxim 147 soldati, adica 7 oameni per camion; acestea asigura transportul in cele 5 divizii dotate ci vehicule, nefiind suficiente si pentru diviziile de infanterie.
Aceasta alocare a mijloacelor de transport a fost adoptata prin prisma tacticii principale folosite: tancurile grele ale diviziilor blindate fac o bresa in frontul inamic dupa care intra in actiune tancurile usore, mai manevrabile si mai rapide, care largesc bresa prin care trec imediat infanteristii alocati diviziilor blindate si care securizeaza intrandul, etc. Astfel, fiecare divizie blindata trebuie sa aiba neaparat cateva camioane in dotare pentru a reusi sa securizeze cu soldati o eventuala patrundere a blindatelor.

La ora actual pot mobiliza un total de 790 de soldati americani si in jur de 900 de soldati inamici. Daca organizarea diviziilor americane este aceeasi de 6 ani, la inamic, unitatile se pot schimba, in functie de numarul de soldati disponibili. Astfel, o divizie americana nu poate fi intarita cu niciun soldat, avand in vedere ca toti sunt desemnati unei oarecare divizii, pe cand o unitate adversa poate primi intariri, avand in vedere flexibiliatea diviziilor acestora. Un exemplu elocvent pentru lipsa de flexibiliate americana ar fi Divizia 8 Infanterie, care, dupa pierderile masive din timpul Debarcarii in Normandia, a ramas cu doar 30 de soldati din 85 si a fost declarata inapta; am reusit sa o fac folositare prin paza celor 3 zone de detentie pentru prionierii germani (Complexul 5, Complexul de detentie "Ville" si Complexul de detentie pentru ofiteri "Chateau").

Aceasta postare a fost editata de tommy: 30 September 2009 - 05:11 PM


#60 Useril este offline   tommy 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 355
  • Inregistrat: 16-June 08
  • Location:Iasi

Postat 30 September 2009 - 10:45 PM

Vehicule

Introducere si lamuriri

In primul rand, vreau sa specific dinainte, nu practic asocierea unui vehicul, ce a apartinut, in realitate, unui stat, chiar aceluiasi stat si cand incep campanii. Spre exemplu, armata SUA are in dotare Panzere 4 si Jagdpanzere 4, scara 1/72, Italeri, care, dupa cum bine se stie, au fost nemtesti. De asemenea, armata inamica are in componenta numeroase tancuri Centurion.
Vehiculele folosite de mine se impart in 2 categorii: grele si usoare. Aceasta departajare se face dupa scara aproximativa a vehicolului respectiv. Astfel, masinile la o scara apropiata de 1/35 sunt grele, iar cele apropiate de 1/72 sunt usoare. Aceasta formulare a criteriului de departajare este destul de permisiva, avand in vedere ca jucariile sunt facute la scari nedeterminate, de multe ori reprezentand masini fanteziste sau caricaturi ale unor masini reale.
Intreaga panoplie de vehicule o am organizata in 5 divizii, 3 blindate si 2 motorizate. Diviziile blindate sunt, cum imi place sa le numesc, unitati de lupta autonome. Adica: fiecare din aceste 3 unitati are in componenta o divizie de infanterie (nu din cele 3, de care am zis mai sus, alea-s altele), care asigura servanti pentru un grup antiaerian, format din 2 AA legate la un radar, servanti pentru 1, 2 sau 3 baterii de artilerie, asigura soldati pentru unitati de recunoastere si transport usor, care au in componenta ceva jeep-uri de transport si ceva jeep-uri inarmate, pentru suport; de asemenea, divizia de infanterie alocata diviziei blindate asigura si grenadieri blindati pentru sprijinirea imediata a atacurilor sau a retragerilor. Astfel, in jur de 100 soldati, 10 sau 11 tancuri usoare, alte 10-20 de vehicule (camioane, jeep-uri, AA, radar, etc), plus cateva piese de artilerie (intre 2 si 7), formeaza o divizie blindata.Din nefericire, din cauza dotarilor slabe, nu am decat o singura divizie dotata cu tancuri grele, 1Blindate.
Diviziile motorizate sunt mai slabe ca dotari. Astfel, diviziile 4 si 5 au in componenta cate 110 si, respectiv 95 soldati, cateva jeep-uri inarmate si camioane pentru transportul a cel putin un batalion, adica un total de vro 10 vehicule. Mai nou, am achizitionat 4 tunuri de camp, pe care le-am impartit 2 si 2 fiecarei unitati motorizate. Aceste divizii au rolul de a reprezenta o rezerva mobila si de a sustine diviziile blindate.

Arata acest topic


  • 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

19 useri citesc topicul
0 membri, 19 vizitatori, 0 utilizatori anonimi