traian, la 19 Apr 2009, 13:16, a spus:
Poi DA! Si tot in idee trebuie sa vin cu o corectie.Specificasem la documentatie cartea Corabii strabune.Scuze, e vorba de Navomodele - Vechi nave romanesti.Pana azi am dezbatut doar dupa Modelism si amintiri dar profitand de o iluminare instantanee (ma mir de ce?) am scormonit prin biblioteca si am rasfoit cele doua carti. In ,,Corabii'' apare o imagine a vedetei, destul de clara, dar ca insotitoare de convoi. Subiectul e tratat de ,,Navomodele'' si acolo e specificat ca torpilele erau din alama. Totusi sunt diferente intre indicatiile de piturare din carte, care sunt cele mentionate de Crios si culorile adoptate in Modelism. Nu combat nici una din variante mai ales ca si foto cu macheta pe care am atasat-o e tot in gri. Dar in idee trebuie sa fac o mentiune: marinele fiecarui stat adopta pentru navele sale o anumita coloratura. Marina romana a adoptat -nu stiu daca dintotdeauna iar actualmente nu se mai prea respecta - pentru propulsate, rosu inchis opera vie, negru opera moarta, alb/crem suprastructurile. Pentru pasagere opera moarta si suprastructurile, alb. Navele militare, spre epoca moderna,gri. Daca ar fi sa ne luam dupa imaginea vremii, color, din Modelism pag.3 si dupa cea de pe postcoperta as zice ca opera moarta e neagra si doar curbura puntii si elemente de suprastructura gri.
Consider insa ca in afara elementelor de baza unele maruntusuri nu sunt batute in cuie dar aplicabil la constructii in serie si despre care nu sunt suficiente date exacte. Unicatele raman unice (am zis-o!!!!)
Spor!
Da, ai dreptate, dar daca ai cartea Navomodele- vechi nave romanesti, dupa ale carui plan lucrez eu, pune asa cum ai zis tu si Crios, in revista daca esti atent, revine cu exact acelasi plan vedere de sus, ce este in cartea mentionata mai sus, si REDESENEAZA vederea laterala(gasind probabil si el niste poze sau alte surse, scrise, ceea ce nu prea cred ca se refereau la acest tip de nava, poate torpiloare in general), adica coboara cosurile, si schimba schema de culori, care oricum nu corespunde cu pozele, care zic eu ca reflecta realitatea la momentul fotografierii.Nu erau negre.Negre pot fi vopsite asa ptr. variatie, sa zicem.Opera vie putea fi de asemenea rosie, se "purta", dar are linia alba intre opera vie si opera moarta, ce se vede si in foto.
Apoi chestia culorii torpilelor poate fi "alama", am mai gasit pe pagini de modelism de alama, sau mai erau la unele modele, argintii cu virf culoare "cupru",sau un rosu.
Sursa principala de documentare nu a fost macheta de la Muzeul de Istorie al fostei RSR, macheta livrata de casa constructoare la vremea respectiva(1906)? E o intrebare nu o afirmatie, sa fie clar ptr. toti.Daca mai avea ceva in plus, planuri sau foto sigur erai invitat sa le cumperi de la redactie, cum era obiceiul casei in ultimii ani,sti tu...Si atunci ar mai fi aparut machete, cu diferente de la un modelist la altul in functie de surse.
Apropo de unde ai modelul, daca nu-i secret, si la ce scara este?Nu ai ceva mai clar, mai vizibil?
Spor la...teorie, ca e sarbatoare si nu putem lucra.
frigate-264, la 19 Apr 2009, 16:05, a spus:
Da, ai dreptate, dar daca ai cartea Navomodele- vechi nave romanesti, dupa ale carui plan lucrez eu, pune asa cum ai zis tu si Crios, in revista daca esti atent, revine cu exact acelasi plan vedere de sus, ce este in cartea mentionata mai sus, si REDESENEAZA vederea laterala(gasind probabil si el niste poze sau alte surse, scrise, ceea ce nu prea cred ca se refereau la acest tip de nava, poate torpiloare in general), adica coboara cosurile, si schimba schema de culori, care oricum nu corespunde cu pozele, care zic eu ca reflecta realitatea la momentul fotografierii.Nu erau negre.Negre pot fi vopsite asa ptr. variatie, sa zicem.Opera vie putea fi de asemenea rosie, se "purta", dar are linia alba intre opera vie si opera moarta, ce se vede si in foto.
Apoi chestia culorii torpilelor poate fi "alama", am mai gasit pe pagini de modelism de alama, sau mai erau la unele modele, argintii cu virf culoare "cupru",sau un rosu.
Sursa principala de documentare nu a fost macheta de la Muzeul de Istorie al fostei RSR, macheta livrata de casa constructoare la vremea respectiva(1906)? E o intrebare nu o afirmatie, sa fie clar ptr. toti.Daca mai avea ceva in plus, planuri sau foto sigur erai invitat sa le cumperi de la redactie, cum era obiceiul casei in ultimii ani,sti tu...Si atunci ar mai fi aparut machete, cu diferente de la un modelist la altul in functie de surse.
Apropo de unde ai modelul, daca nu-i secret, si la ce scara este?Nu ai ceva mai clar, mai vizibil?
Poti posta si poza ce o ai in Corabii strabune(unde zici ca insoteste un convoi)?
Spor la...teorie, ca e sarbatoare si nu putem lucra.