"Piloţii nu mor niciodată, ei decolează şi nu se mai întorc"
Data: 13.04.2009
Autor: Departamentul de Relaţii Publice
Sursa: Asociaţia “Aripi Româneşti”
COMUNICAT DE PRESĂ
"Piloţii nu mor niciodată, ei decolează şi nu se mai întorc"
20 aprilie 2009 - Comemorare Doru Davidovici
20 de ani de la ultima decolare.
Luni, 20 aprilie 2009, va avea loc comemorarea trecerii în nefiinţă a pilotului – scriitor Doru Davidovici, căzut la 20 aprilie 1989, în timpul unui zbor de instrucţie pe un avion de vânătoare tip MIG 21UM. Ziua comemorativă, organizată de Asociaţia "Aripi Româneşti", va începe la ora 9.00, în incinta Cimitirului Militar Ghencea şi se va termina în jurul orei 18.30, la Baza 86 Aeriană Borcea, Feteşti.
Evenimentul din 20 aprilie 2009 are menirea de a readuce în atenţia publicului larg figura pilotului – scriitor Doru Davidovici, cel care a promovat aviaţia militară românească în cărţile sale pe tot parcursul vieţii. La comemorare vor lua cuvântul oficiali ai Muzeului Aviaţiei, membrii ai familiei Davidovici, alţi distinşi invitaţi, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei "Aripi Româneşti".
Programul propus de către Asociaţia "Aripi Româneşti" pentru evenimentul de comemorare cuprinde mai multe activităţi, printre care se numără depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul pilotului-scriitor Doru Davidovici din Cimitirul Militar Ghencea. Vor saluta comemorarea, din zbor, şi cele două avioane YAK-52 ale Iacărilor Acrobaţi.
O altă parte a evenimentului va avea loc la Muzeul Aviaţiei, unde sunt programate, începând cu ora 11: o scurtă prezentare comemorativă a vieţii şi activităţii pilotului-scriitor Doru Davidovici, punctată de o intervenţie a domnului Ştefan Davidovici, vernisarea unei expoziţii de fotografie despre viaţa şi cariera lui Doru Davidovici cu includerea în cadrul expoziţiei a unor lucrări ale pictorului Ion Ţarălungă, bun prieten cu Doru Davidovici şi autor al unor valoroase şi unice lucrări plastice pe subiecte de aviaţie. Aditional, se va prezenta şi o expoziţie de carte Doru Davidovici.
De asemenea, va avea loc dezvelirea plăcii comemorative montate la exponatul MiG-21U-400, dubla cu numărul 1120 - “Bătrâna Doamnă”, avion zburat şi iubit de Doru şi binecunoscut pasionaţilor de aviaţie datorită lui. “Bătrâna Doamnă” a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în mai 1965, fiind ulterior stocată la Borcea în septembrie 2004, apoi transferata la Craiova, pentru a fi într-un final fericit salvată pentru expunere la Muzeul Aviaţiei. Este cu siguranţă cel mai cunoscut aparat de acest tip, din România.
Evenimentul se va încheia la Baza 86 Aeriană Borcea, cu o activitate relativ similară celei de la Muzeul Aviaţiei din Bucureşti, precum şi pentru dezvelirea unei plăci comemorative la celula de alarmă. Accesul la Baza 86 Aeriana Borcea se va face doar pe baza de invitaţie.
Comemorarea pilotului-scriitor Doru Davidovici este organizată de Asociaţia "Aripi Româneşti", cu sprijinul Statului Major al Forţelor Aeriene, al Muzeului Aviaţiei din Bucureşti şi al adviser | chillimedia. Partenerul media al evenimentului este TVR.
Pilot militar, cel mai apreciat scriitor român de literatură de aviaţie, Doru Davidovici a reuşit să transpună în cuvinte experienţa unică a zborului, într-un limbaj stilistic de excepţie în literatura româna. Literatura marca "Doru Davidovici" a influenţat generaţii de tineri în spiritul dragostei de aviaţie, eroii romanelor sale reprezentând adevarate modele pentru adolescenţi şi nu numai.
Des enunţată, paralela între Doru Davidovici şi scriitorul şi pilotul francez Antoine de Saint Exupéry nu este deloc forţată. Amândoi au descris în mod unic zborul şi trăirile aviatorilor, amândoi au fost piloţi şi scriitori, amândoi au decolat la manşa unui avion militar pentru a nu se mai întoarce niciodată.
Dubla 6946, un MiG-21UM, a fost livrat Regimentului 86 Aviaţie Vânătoare în 1973 şi a căzut în timpul unui zbor de instrucţie la 20 Aprilie 1989, la comenzi aflându-se Doru Davidovici şi Dumitru Petra. Avionul s-a prăbuşit în zona localităţii Jegălia, piloţii săi găsindu-şi moartea în acest accident.
Asociaţia "Aripi Româneşti" este o organizaţie neguvernamentală şi nepartizană, ce are ca scop promovarea aviaţiei şi a zborului în toate formele sale şi, în special, promovarea aeronauticii şi a aviaţiei româneşti, în ţară şi peste hotare. De asemenea, Asociaţia "Aripi Româneşti" îşi propune să ajute la educarea şi sensibilizarea opiniei publice, în special a tinerilor, cu privire la aviaţie şi la activităţile adiacente acesteia. În plan secundar, asociaţia doreşte să informeze persoanele interesate de situaţia curentă din domeniul aviaţiei şi a aeronauticii şi despre păstrarea şi promovarea istoriei aviaţiei, îndeosebi a aviaţiei româneşti.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactaţi:
Dragoş DOBRE
Vicepreşedinte Asociaţia “Aripi Româneşti”
Telefon: +4 0734.101.887
Fax: +4 0314.052.715
E-mail: pr @ aripiromanesti.ro
Web: www.aripiromanesti.ro