Forum Machete,Modelism,Hobby: Diluanti - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Diluanti

#1 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 591
  • Inregistrat: 01-February 09

Postat 01 April 2009 - 12:28 AM

Caut sa cumpar diluanti...

Am cautat fara succes D506 si D509 la Practiker. Mi s-a recomandat sa incerc la magazine auto, ceea ce e urmatorul pas.

Dar diluant pentru lacuri (Mr. Surfacer 1000, Alclad II Laquer Grey Primer and Microfiller, lacuri metalice Model Master, etc) de unde gasesc si ce anume caut?

Alcool izopropilic am luat de la magazin de electronice.

Terebentina si tot felul de uleiuri, am luat de la Hornbach de la raionul de pictura.

Ce alti diluanti ar fi bine sa am pe langa casa omului?

#2 Useril este offline   Blue-Max 

• Membru senior
  • Postari: 2473
  • Inregistrat: 06-December 04

Postat 01 April 2009 - 06:42 AM

Citeaza

Am cautat fara succes D506 si D509 la Practiker. Mi s-a recomandat sa incerc la magazine auto, ceea ce e urmatorul pas.

In general pe astea le gasesti la magazinele "normale", care vand si vopsele de zugravit, etc. Am gasit ieri la un asemenea magazin (o dugheana din Lugoj) chiar si White Spirit.

Citeaza

Mr. Surfacer 1000, Alclad II Laquer Grey Primer and Microfiller, lacuri metalice Model Master, etc

Astea numai de la furnizori din afara tarii .... Lucky Model, Jadar, etc. Sunt destui, numai bani si card sa ai .. !!

#3 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 01 April 2009 - 10:39 AM

Blue-Max, am produsele respective, intrebam de diluanti pentru ele, ceea ce se numeste aici diluant celulozic...

#4 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 01 April 2009 - 11:26 AM

Salut,

Pentru Mr. Surfacer 1000 diluantul bun ar fii acesta : Diluant Gunze Mr. Color Thinner
Pentru Alclad II Laquer Grey Primer and Microfiller nu ar trebuii un diluant , teoretic ele sunt diluate gata pentru aerograf. Alclad nu ofera un diluant anume. Poate totusi ma insel, eu nu sunt informat suficient si aici te ajuta altcineva care foloseste asaceva (tomcat-ct)!
iar pentru lacuri metalice (enamel) Model Master folosesti acesta Diluant pentru aerograf si gasesti la Hobbyx,
din cite am citit pentru MM Metalic mai ai nevoie de un Sealer dar nu am folosit niciodata, asa ca poate te indruma cineva din acest forum mai bine (Cartula, Z-mare sau altii) Sealer for metalizer si diluantul aferent : diluant pentru sealer.

Succes!

#5 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 01 April 2009 - 11:31 AM

Ultimul e diluant pentru lacuri in general. Merge si la Alclad II si la Mr. Surfacer, dar e foarte putin.... Am o sticluta dar cautam o solutie care sa-mi permita sa curat si airbrush-ul si degetele, etc. Adica mai mult. Sa cumpar diluant pentru "laquers" (celulozic) in cantitate mai mare ca sa nu ma stresez cu sticluta mica de la Model Master.

#6 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 01 April 2009 - 12:10 PM

Ok, eu folosesc acest diluant : Diluant de la Policolor D - 20
pentru aproape toate operatiile necesare ( spalat, curatat aerograf si chiar diluat vopsele auto). Eu l-am cumparat de la un magazin care vinde vopsele si grunduri auto. Curata foarte bine vopsele tip Tamyia Laquer, Tamiya, Gunze si Revell acrilice. Totusi este agresiv cu plasticul, si din cite imi aduc aminte, tu ai un aerograf Aztek? Nu-i asa?! Fa niste teste inainte!

#7 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 01 April 2009 - 12:21 PM

Da, am doua aerografe aztek unul plastic body si unul metal body. Dar inca n-am auzit de diluant sau solvent care sa atace rasina din care e facut cel plastic body. Nu spun ca nu exista, doar ca eu n-am auzit de o asa intamplare. Chiar si Testors spun ca e rezistent la aproape orice diluant/solvent comercial.

#8 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 01 April 2009 - 03:11 PM

Din pacate, nu stiu prea multe despre acel aerograf, dar stiu ca sunt citeva versiuni care au multe componente din plastic. Presupun ca este totusi facut dintr-un plastic (resin) care nu se dizolva la solventi. Oricum, eu am vrut doar sa te previn, sau mai bine zis sa acorzi si acestui aspect putina atentie.
Diluantul D 20 este cel folosit de mine, si am observat ca dizolva diferite tipuri de plastic, dar curata foarte bine vopsele tip lac si acrilice. Nu este atit de tare ca cel Nitro, dar pe aproape. Un litru ma costat 18 RON, deci mai putin decit o sticluta de Gunze Mr. Color Thinner (110) !
Numai bine!

#9 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 01 April 2009 - 03:40 PM

Pe vremea cat am folosit emailuri, diluantii folositi au fost:

- Nitrosolv (toluen/xilen) de la Policolor. Excelent la aproape orice. Vopsele email, MrSurfacer, grundul Alclad (care desi ei zic ca nu trebuie diluat, n-am reusit NICIODATA sa-l dau fara diluare). Apare si sub denumirea de diluant pentru vopsele nitrocelulozice, echivalent oarecum cu ce se numeste in afara 'laqueur thinner'. A inlocuit pentru mine D506-le. D506 e oricum o buna parte nitro, plus alti compusi, fiind la vremea lui numit 'diluant universal'.

- White Spirit. Pentru situatiile in care vroiam un diluant mai 'slab', foloseam cand aveam de vopsit chestii fine. Sau pentru spalari. Sau pentru pensula. D509 'curat' nu am mai gasit la un moment dat, si ce se gasea la PET era prost rau.

O chestiune observata de-a lungul timpului (si am folosit cred cam orice diluant posibil) este ca diluantii 'ieftini' sunt in general impuri si au tot felul de tampenii in ei. D506-le de la Policolor in ambalaj metalic era excelent, ce se gasea in comert la PET insa era o porcarie. Aproape cert chestiile ieftine sunt 'botezate' cu tot felul de compusi nu foarte buni pentru altceva decat vopsit gardul.

Vopselele metalice NU le diluati pentru ca isi vor modifica proprietatile chiar dramatic. Alcladul e gata diluat, si n-am gasit un diluant. Nici n-am avut de ce, din moment ce nu are nevoie. Aceeasi situatie si pentru metalicele MM din seria 14xx, nu au nevoie de dilutie suplimentara.

#10 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 01 April 2009 - 03:47 PM

Si de unde se cumpara? Ce fel de magazine? La praktiker am gasit doar pentru pereti si nimic nu pare bun. Nici nu stiu la ce sa ma uit pe eticheta. Si cum chimist nu sunt, incerc sa aflu de la voi...

#11 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 01 April 2009 - 04:01 PM

Nitrosolv n-are cum sa nu se gaseasca. http://www.policolor...1

#12 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 01 April 2009 - 04:16 PM

OK, acum stiu ce sa caut. Eu spuneam ca nici nu stiu cum arata produsul, nici in ce raioane s-ar gasi, nici in ce tip de magazine. Am sa mai incerc acum ca stiu ce caut.

#13 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 01 April 2009 - 11:45 PM

N-am gasit Nitrosolv. Am gasit Policolor Solvoxol. Am gasit si Kober diluant pentru produse nitrocelulozice si un Deutek Dufa diluant cu miros redus, pentru diluarea vopselelor, lacurilor si grundurilor alchidice.

Sunt astea bune la ceva?

#14 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 02 April 2009 - 12:10 AM

Vezi postareaRomulus, la 2 Apr 2009, 00:45, a spus:

Sunt astea bune la ceva?

Daca nu-s bune le duci inapoi? =@

Solvoxol-ul pare genul de diluant de pensula. Poate ceva gen 509, dar nu am folosit, fa o incercare.
Cel de la Kober daca zice ca-i pentru nitrocelulozice, probabil e similar cu Nitrosolv-ul.
Cel de la Dufa, 'cu miros redus', imi pare a indica ceva gen 'white spirit' sau combinatie cu acesta. La fel, fa o incercare.

#15 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 02 April 2009 - 12:28 AM

Am dat 30 de lei pe ele. Daca nu-s bune le arunc cu mare grija pentru mediu si gata. Ma costa mai mult sa-mi pierd timpul si benzina inca odata pe la magazine asa ca am luat ce am gasit si sper la mai bine.

White spirit ce naiba o fi? Am gasit si gaz lampant cu miros redus, dar nu am luat ca nu cred sa-mi foloseasca... :D

OK, fac incercari, dar poate imi dai o indicatie la ce sa fiu atent. Cum dilueaza, masurat ochiometric? Cum ataca plasticul? Cum se usuca? Ce altceva?

#16 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 02 April 2009 - 12:45 AM

Ref. la testarea diluantilor, eu fac asa:

* verific daca diluantul e bun pentru vopseaua in cauza.
Adica: o dilueaza corect, fara separarea pigmentilor, fara a se separa de vopsea, fara sa faca 'cocoloase' vopseaua sau firicele, fara sa-i modifice culoarea. Asta verificat si imediat, si dupa cateva minute bune.
Daca pica testul, diluantul nu-i bun de nimic.

* verific daca diluantul permite vopselei sa se usuce intr-un timp rezonabil, si daca dupa uscare vopseaua are acelasi proprietati
Adica: nu prelungeste timpul de uscare, dupa uscare vopseaua nu ramane lipicoasa, daca in continuare vopseaua adera la suport corect sau se ia usor, etc...
Daca pica testul, diluantul nu-i bun de nimic.

* verific cum se impaca cu plasticul.
Adica: ataca plasticul imediat, il ataca in timp relativ scurt, nu-l ataca deloc. Asta te ajuta sa vezi cat de bun este pentru vopsit la pensula

Cam astea-s testele de baza. Sigur mai sunt, dar astea mi se par esentiale.

#17 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 02 April 2009 - 12:52 AM

Pot face testele pe tacamuri de plastic?

#18 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 02 April 2009 - 12:58 AM

Poti, dar nu mi se par cele mai relevante. Plasticul de la tacamurile in cauza nu-i chiar identic cu cel folosit la machete

#19 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 02 April 2009 - 01:06 AM

Si pe Evergreen e OK? Ca am multe tipuri si marimi de StripStyrene...?

#20 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior
  • Postari: 1784
  • Inregistrat: 21-October 08

Postat 02 April 2009 - 04:16 PM

Vezi postareaRomulus, la 2 Apr 2009, 00:52, a spus:

Pot face testele pe tacamuri de plastic?

Testeaza pe resturi de rame, sau pe piese ramase de la machete rezolvate (cel mai bine iti dai seama pa suprafete plane).

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

12 useri citesc topicul
0 membri, 12 vizitatori, 0 utilizatori anonimi