Forum Machete,Modelism,Hobby: reteta culori - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

reteta culori

#1 Useril este offline   Constantin 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 135
  • Inregistrat: 09-December 08
  • Interests:modelism
    biciclism

Postat 22 March 2009 - 09:10 PM

salve

caut de mult timp 2 culori
- anthracite grey (anthracite)
- fiery red

stiti cumva care ar fi reteta de prepare pt ele? am destul de multe culori mai mult sau mai putin de baza

de asemenea aveti linkuri de resurse pe internet cu retete de preparare culori?

constantin

#2 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12666
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 23 March 2009 - 11:29 AM

Sfatul meu: daca nu ai cunsitinte temenice in ale picturii si un ochi pe masura, renunta. Retete nu o sa gasesti decit...aproximative.
Poate mai mult sa te ajute Wurger.

#3 Useril este offline   Constantin 

• Membru senior
    biciclism

Postat 23 March 2009 - 06:34 PM

Vezi postareaZ-mare, la 23 Mar 2009, 11:29, a spus:

Sfatul meu: daca nu ai cunsitinte temenice in ale picturii si un ochi pe masura, renunta. Retete nu o sa gasesti decit...aproximative.
Poate mai mult sa te ajute Wurger.

asi renunta eu dar caut culorile astea de o gramada de timp. cel putin anthracite m-am saturat sa-l caut si sa nu vad nimic.
am trecut si pe culori email ca sa complez cu ce mai gasesc si acolo
bun, sa fie si aproximative, decat nimic ....

#4 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 23 March 2009 - 06:56 PM

Pai spune la ce ai nevoie exact de aceste culori. Un nume generic de genul "fiery red" nu spune absolut nimic, pot fi mutiple posibilitati, chiar foarte diferite, de culori denumite asa.

#5 Useril este offline   Constantin 

• Membru senior
    biciclism

Postat 23 March 2009 - 09:10 PM

ok, deci

- fiery red:
am nevoie de el pt un kit Revell de SAAB Draken pe care vreau sa-l vopsesc in culorile austriece. tin f mult sa-mi iasa bine :)
- anthracite (grey):
l-am intalnit f des mai ales in kiturile revell de avioane, de ex am un F-117 la care culoarea de baza e asta

Alte culori pe care le caut de mult timp:
- sandy yellow
pt tancurile germane
- olive (light olive)
tot felul
- burnt iron (burnt metal)
pt avioane, ajutaj

Presupun ca daca ai o culoare (de ex olive) poti sa faci usor dark/light olive combinand cu white/black.

#6 Useril este offline   Constantin 

• Membru senior
    biciclism

Postat 23 March 2009 - 09:34 PM

damn, uite ca vad acum parte din culori pe revell.ro la emailuri, pana acum nu m-am bagat acolo. si uite ca parte nu mai sunt pe stock.
eh, tot vreau sa stiu pe unde se gasesc "retete" :)

#7 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 23 March 2009 - 10:10 PM

Constantin, 'retete' de-a gata nu o sa gasesti la culori generice pentru ca in general combinarea culorilor e o arta de-a dreptul, si de obicei se face la ochi, nu cu masuri bine stabilite (care oricum depind in mod esential de culorile de la care pleci).

Dar... Solutia e sa o iei un pic altfel, plecand de la culoarea REALA pe care vrei sa o ai in final, si sa vezi echivalente in gama culorilor de modelism. Sau sa iei codurile culorilor din prospect si sa cauti echivalente in culorile care le ai deja sau le poti obtine. Atentie insa, uneori culorile date in prospecte pot fi gresite. Uite un exemplu.

Saab J35 Draken austriac:

Nu stiu ce macheta ai, dar o sa ma insipir din instructiunile kit-ului Hasegawa la 1/48. Acolo, culoarea rosie e data ca fiind codul 3 de la Gunze.
Ma duc pe http://www.paint4models.com , unde selectez vopsele Humbrol, Testors (Model Master), Revell, Vallejo, Tamiya si Gunze, si ordonez dupa Gunze.
Gasesc asa ca echivalente:
Revell 31
Tamiya X07
Humbrol 19
Vallejo Model Air 84

De aici, vezi de unde cumperi vopseaua. Imi pare un rosu destul de generic, probabil sunt si alte echivalente.

#8 Useril este offline   Constantin 

• Membru senior
    biciclism

Postat 23 March 2009 - 10:38 PM

Vezi postareacartula, la 23 Mar 2009, 22:10, a spus:

Constantin, 'retete' de-a gata nu o sa gasesti la culori generice pentru ca in general combinarea culorilor e o arta de-a dreptul, si de obicei se face la ochi, nu cu masuri bine stabilite (care oricum depind in mod esential de culorile de la care pleci).

Dar... Solutia e sa o iei un pic altfel, plecand de la culoarea REALA pe care vrei sa o ai in final, si sa vezi echivalente in gama culorilor de modelism. Sau sa iei codurile culorilor din prospect si sa cauti echivalente in culorile care le ai deja sau le poti obtine. Atentie insa, uneori culorile date in prospecte pot fi gresite. Uite un exemplu.

Saab J35 Draken austriac:

Nu stiu ce macheta ai, dar o sa ma insipir din instructiunile kit-ului Hasegawa la 1/48. Acolo, culoarea rosie e data ca fiind codul 3 de la Gunze.
Ma duc pe http://www.paint4models.com , unde selectez vopsele Humbrol, Testors (Model Master), Revell, Vallejo, Tamiya si Gunze, si ordonez dupa Gunze.
Gasesc asa ca echivalente:
Revell 31
Tamiya X07
Humbrol 19
Vallejo Model Air 84

De aici, vezi de unde cumperi vopseaua. Imi pare un rosu destul de generic, probabil sunt si alte echivalente.

ok atunci, mersi de link. o sa vad, o sa folosesc echivalentele si o sa incerc combinatii

#9 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 23 March 2009 - 11:54 PM

Firey Red, adica rosu ca focu' se numeste asa din ratiuni comerciale. Aceeasi culoare la alta firma poate sa se numeasca "dragon blood in the evening - red". Mai bine vezi poze color cu avionul si intelegi ce rosu iti trebuie. Apoi te duci la standul cu vopsele si uitandu-te la culoarea din borcan si nu la numele sau codul de pe ambalaj, vezi ce culoare se potriveste proiectului tau.
Antracite gray e de fapt un gri foarte inchis aproape negru. Tu ai vazut vreodata antracit cu adevarat ? Nici producatorul care a dat denumirea asta nu cred ca a vazut asa ca nu cred ca are vreo legatura cu realitatea sau numele cu culoarea.

Atentie ! Spui ca e logic ca daca vrei sa deschizi o culoare pui alb si daca vrei sa o inchizi pui negru. Daca de exemplu vrei sa obtii un rosu deschis si pui alb intr-un rosu mediu, o sa obti un roz care nu are nici o legatura cu ce voiai tu defapt. In cazul asta trebuie sa deschizi cu galben.
Cel mai bine e sa faci incercari pe o paleta (plastic alb sau carton) cu culori guase sau tempera. Apoi extrapolezi invatamintele la emailuri sau acrilice cu ce lucrezi tu. Si intotdeauna inainte sa aplici un amestec pe o macheta fa o proba undeva sa vezi cum se vede dupa uscare.

Spor la incercari !

#10 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior
  • Postari: 1783
  • Inregistrat: 21-October 08

Postat 24 March 2009 - 01:06 AM

Intra un pic pe gugal si tasteaza "roata culorilor" - cateva reguli, pe care, dupa ce le intelegi, nu mai faci roz din rosu si alb.

#11 Useril este offline   Constantin 

• Membru senior
    biciclism

Postat 24 March 2009 - 03:00 AM

eh, uitandu-ma la linkul dat de cartula imi dau seama ca nu prea exista nici o regula in denumiri, fiecare denumeste culorile cum ii convine (si ii tuna) si intradevar pe ratiuni comerciale.
cu ce mi-ati spus voi si cu linkurile pe care o sa le mai gasesc o s-o scot la capat ...

#12 Useril este offline   mutulica 

• Membru deplin
  • Postari: 86
  • Inregistrat: 14-April 09
  • Interests:pescuit, matze, machete, efecte decorative

Postat 15 May 2009 - 03:32 PM

Vezi postareaConstantin, la 22 Mar 2009, 22:10, a spus:

salve

caut de mult timp 2 culori
- anthracite grey (anthracite)
- fiery red

stiti cumva care ar fi reteta de prepare pt ele? am destul de multe culori mai mult sau mai putin de baza

de asemenea aveti linkuri de resurse pe internet cu retete de preparare culori?

constantin

Nu stiu daca nu e prea tarziu sa-ti raspund si eu: gri antracit este ral 7016, si iti dau mai jos reteta pe care nu o sa o poti pune in practica probabil niciodata, pt ca nu ai pigmenti, si nu ai sculele cu care sa dozezi/ cantaresti...
Deci, Ral 7016 : rasina (baza de colorare vopsea): 0.833 gr ; pigment galben oxid: 20.7 gr; pigm negru fum: 107.1 gr alb: 64.5 gr - reteta pt 1 lt vopsea

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi