Aceasta postare a fost editata de bobo20: 16 March 2009 - 11:42 PM
rugina
Postat 17 March 2009 - 12:13 AM
bobo20, la 16 Mar 2009, 23:41, a spus:
Pigment pt. rugina...
Poti folosi si colorantul de vopsea, oxid de fier(aka rugina), care-i aceeasi branza cu ce gasesti in magazinele de modelism.
Anyway uite aici.
Aceasta postare a fost editata de tgr: 17 March 2009 - 12:18 AM
Postat 17 March 2009 - 12:59 AM
Intrebarea ta este extrem de relativa. Depinde de grosimea blindajului, de zona, de profunzimea stratului ruginit, de vechimea ruginii, etc. Variabile sunt extrem de multe iar posibilitatile de reprezentare - la fel !
Un strat de rugina superficiala pe un blidaj gros nu va arata niciodata la fel cu unul aparut pe o tabla subtire. Acelasi lucru daca vorbim de "prospetimea" stratului. Unul superficial aparut pe tabla subtire va vira spre portocaliu (daca e mai "proaspat") un strat de rugina veche dar superficial, va fi mai brun spre centru, degradandu-se spre o nuanta mai deschisa spre exterior, evetntual cu zone relativ vizibile ale vopselei originale (daca suprafata ruginita este mai mare) si asa mai departe. Un strat de profunzime poate fi (din exterior spre centru) rosu/portocaliu- brun deschis-brun inchis- aproape negru, cu eventuala perforatie a tablei la centru. Nu e insa o regula asta.
Depinde apoi de cat de expusa e zona in care a aparut rugina, daca au rezultat eventuale scurgeri (relativ vizibile) ale oxidului datorita apei de ploaie si tot asa. Nu mai vorbesc de faptul ca o rugina "uda" va arata diferit de una reprezentata "uscat". Asa cum am mai spus, depinde de ce vrei sa reprezinti si unde.
Subiectul fiind unul interesant de dezbatut, nu se poate cuprinde intr-o singura postare. Daca vei fi mai explicit, poate reusim sa venim cu completarile/sfaturile de rigoare (nu intotdeauna de urmat)
-Cu ce poti reprezenta rugina ? Incepand cu vopsele de ulei, emailuri, acrilice, crete pastel sau pigmenti (MIG spre ex.), trecand prin diversi oxizi ahizitionati din mag. fondului plastic sau aiurea.
Straturile de rugina (asa zisii "solzi" ai tablei) se pot reprezenta foarte usor prin folosirea anumitor lacuri (gen Maimeri acrilic) care au avantajul ca (virgula) crapa dupa uscare, sau prin folosirea diluantului aplicat in exces pe anumite zone (nu te lua dupa ce zic eu acuma ), scrijelirea cu un cutter, etc, etc. Fiecare dezvolta o metoda de reprezentare, de care tine apoi cu dintii, indicand-o ca fiind cea mai buna. Trebuie sa experimentezi si sa vezi care ti se potriveste si tie.
La senile treaba e mai simpla. O senila in general nu e foarte ruginita, daca vehicolul care o foloseste este inca "in viata".
Mai degraba merge noroiul, praful, etc. Poti reprezenta rugina pe senile (interstitii si zone cu mai putina frecare) prin intermediul a oricare din elementele enumerare mai sus. Cu precizarea ca in cazul folosirii cretei pastel, e indicata aplicarea ei la final si eventuala folosire a unui diluant mai moale care sa o fixeze cat de cat pe zona aplicata, dupa care nu mai atingi.
Hai ca te-am zapacit destul pentru un prim raspuns.
Arata-ne concret ceea ce vrei sa faci, poate mai dam o idee/doua
Spor
Mai dau un edit :
Poate ar fi mai indicata mutarea topicului la sectiunea tehnici ?
Aceasta postare a fost editata de AdiP: 17 March 2009 - 01:09 AM
Postat 17 March 2009 - 01:37 PM
tgr, la 17 Mar 2009, 00:13, a spus:
Poti folosi si colorantul de vopsea, oxid de fier(aka rugina), care-i aceeasi branza cu ce gasesti in magazinele de modelism.
Anyway uite aici.
aham dar astia de la machete.ro n-au mai nik pa stoc de nuj cate luni ....
pai am doua m1 a2 abrams la 1:72 si nijte t-72 t-90 si un bm grad toate la 1:72 o sa am si un t-80 la 1:35 in cateva zile . daka ma mai puteti ajuta cu alte tehnici pe care le mai stiti voi si care le-ati folosit pentru a da modelelor un look cat mai real , mai apropiat cu cel din realitate ,(poate s-a mai discutat pe forum despre asa cv dar nu prea am timp sa caut si sa ma uit deocamdata ) Multumesc!
Aceasta postare a fost editata de bobo20: 17 March 2009 - 01:39 PM
Postat 18 March 2009 - 01:10 AM
bobo20, la 17 Mar 2009, 13:37, a spus:
aham dar astia de la machete.ro n-au mai nik pa stoc de nuj cate luni ....
pai am doua m1 a2 abrams la 1:72 si nijte t-72 t-90 si un bm grad toate la 1:72 o sa am si un t-80 la 1:35 in cateva zile . daka ma mai puteti ajuta cu alte tehnici pe care le mai stiti voi si care le-ati folosit pentru a da modelelor un look cat mai real , mai apropiat cu cel din realitate ,(poate s-a mai discutat pe forum despre asa cv dar nu prea am timp sa caut si sa ma uit deocamdata ) Multumesc!
uitati de exemplu acest bm-21 grad arata mijto de tot , foarte realistic .Asa vreau sa-mi fac si modelele mele mai ales t-80 de la zvezda 1:35 care-l voi avea curand. Noroiul de pe cauciucuri da nota de realism , aici ce a folosit??
[
Aceasta postare a fost editata de bobo20: 18 March 2009 - 01:11 AM
Postat 18 March 2009 - 12:08 PM
Daca esti nou inseamna ca nu stii de site-ul asta si merita sa vezi ce-i pe aici .Inceputurile mele modelistice erau dominate de lungi priviri pe missing-lynx.In timp o sa descoperi singur multe articole si multe alte site-uri.
Iti place cu noroi, dar sa stii ca poate fi realist si fara...de exemplu acest T-90 care nu are noroi si praf cu lopata tot arata superb.
Citeaza
Va fi o diferenta la inceput intre ce vrei sa iasa si cum o sa iasa.Nu trebuie sa te descurajezi...
Aceasta postare a fost editata de tgr: 18 March 2009 - 12:10 PM
Postat 18 March 2009 - 07:16 PM
tgr, la 18 Mar 2009, 12:08, a spus:
Daca esti nou inseamna ca nu stii de site-ul asta si merita sa vezi ce-i pe aici .Inceputurile mele modelistice erau dominate de lungi priviri pe missing-lynx.In timp o sa descoperi singur multe articole si multe alte site-uri.
Iti place cu noroi, dar sa stii ca poate fi realist si fara...de exemplu acest T-90 care nu are noroi si praf cu lopata tot arata superb.
Va fi o diferenta la inceput intre ce vrei sa iasa si cum o sa iasa.Nu trebuie sa te descurajezi...
tgr kiar nu stiam de missing-lynx , iti raman dator , kiar o sa ma ajute sa ma inspir in relizarea unui model klumea
bobo20, la 18 Mar 2009, 19:10, a spus:
super tare tanku asta pakat ca doar tamya produce t-90 1:35, la alte marci nu am mai vz la scara asta , as vrea mult sa-mi procur unu dar nu am de unde poate imi dai u vreo idee cv un site din romania ,pt ca din strainatate evit sa iau din anumite motive .
Postat 18 March 2009 - 10:21 PM
Mi-se pare mie sau e vopsit cu vopsea prin pulverizator? Foarte multe machete facute cu pulverizatoru` ies superbe , ceea ce io n-am...
Postat 19 March 2009 - 12:54 AM
Aerograf si compresor gasesti aici.Diferenta vizuala este semnificativa da.
Aceasta postare a fost editata de tgr: 19 March 2009 - 12:55 AM
Postat 19 March 2009 - 12:32 PM
tgr, la 19 Mar 2009, 00:54, a spus:
Aerograf si compresor gasesti aici.Diferenta vizuala este semnificativa da.
pfff, cam scump ... tu ai asa ceva? folosesti la machete?
Aceasta postare a fost editata de bobo20: 19 March 2009 - 12:33 PM
Postat 19 March 2009 - 05:23 PM
tgr, la 19 Mar 2009, 15:44, a spus:
1.din ce sa-l fac compresoru ??? si cum ? si la aerografe se folosesc vopsele normale care se fol si pt pensule? de exemplu io am facut cateva tancuri cu vopsea de la model master acrilice si enamel cu pensule de diferite marimi.
2.Nu se poate sa folosesc aerografu sufland in el direct cu gura, fara compresor ??? am un tov la un atelier auto si am vz ca din cand in cand ca mai suflau in aerografe cand se strica compresoru. Acuma nuj ce sa zic nu ma pricep in modelism , astept raspuns .
Aceasta postare a fost editata de bobo20: 19 March 2009 - 05:52 PM
Postat 19 March 2009 - 07:11 PM
http://www.cartula.ro/forum/Compresor-aero...casa-t3535.html
http://www.cartula.ro/Articole/Unelte-inst...-compresor.html
Mai sunt si altele utile pe aici...mai cauta.In principal iti trebuie un motor de frigider, functional.
2.
Nu, nu poti sufla cu 1 - 2.5 atmosfere cat iti trebuie.
Aceasta postare a fost editata de tgr: 19 March 2009 - 07:14 PM
Postat 19 March 2009 - 11:46 PM
[/quote]
Stai frate,ca io acuma m-am prins:ai un tov(tovaras,adica)ce vopseste masini cu gura?
Adica tipu-i pe post de compresor?
Da'cum arata tovarasul ala?vreau sa zic cate kile are?
Acuma la obiect:daca zici ca n-ai aerograf(ce-i drept ca unu de Doamne-ajuta,costa ceva parale),poti opta pentru vopsele spray.Le gasesti pe hobbyx.ro la "capitolul" Vopsele/Tamya TS.
Fac treaba destul de bine,daca stii sa tii un spray in mana(atentie la distanta de la care vopsesti !!!!).
Postat 19 March 2009 - 11:57 PM
Longinus, la 19 Mar 2009, 23:46, a spus:
Stai frate,ca io acuma m-am prins:ai un tov(tovaras,adica)ce vopseste masini cu gura?
Adica tipu-i pe post de compresor?
Da'cum arata tovarasul ala?vreau sa zic cate kile are?
Acuma la obiect:daca zici ca n-ai aerograf(ce-i drept ca unu de Doamne-ajuta,costa ceva parale),poti opta pentru vopsele spray.Le gasesti pe hobbyx.ro la "capitolul" Vopsele/Tamya TS.
Fac treaba destul de bine,daca stii sa tii un spray in mana(atentie la distanta de la care vopsesti !!!!).
da frate e un mecanism improvizat la aerograf nuj cum naiba , il doare gura dupa cv suflat da asta e... nu e f practic sa vopsesti o masina cu gura.
O sa incerc spraiurile de vopsea daca e, oricum ms pt idee
Aceasta postare a fost editata de bobo20: 20 March 2009 - 12:10 AM