Forum Machete,Modelism,Hobby: Ce preferati? (acrilic vs. email) - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ce preferati? (acrilic vs. email)

Sondaj: Acrilice vs. Email

Ce vopsea preferati?

Nu puteti vedea rezultatele acestui sondaj, pana cand nu votati . Va rugam sa va logati si sa va exprimati votul dvs. pentru a vedea rezultatele acestui sondaj.
Voteaza Vizitatorii nu pot vota

#1 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 591
  • Inregistrat: 01-February 09

Postat 13 March 2009 - 12:52 PM

Ce preferati si de ce? Stim cu totii avantajele si dezavantajele unora sau altora si pana la urma e vorba de parerea personala a fiecaruia, dar poate ajuta sa vedem cine si ce foloseste si de ce.

Daca raspundeti la sondaj, incercati sa spuneti si de ce folositi respectivul tip de vopsea...

Daca a fost un asa sondaj, eu nu l-am gasit si in acest caz, rog sa stergeti topicul...

Eu prefer email. Motive? Am inceput cu email si mi-a placut mult. Acopera bine, iar incercarile cu acrilice, n-au dat rezultatele la care ma asteptam. Sigur, necesita o alta tehnica, dar avand in vedere ca sunt multumit de email, ma feresc de acrilice. Avantajul acrilicelor ar fi ca nu miros si unele (accentuez cuvantul "unele") nu sunt toxice. Pe langa toate dezavantajele din punctul meu de vedere mi se pare prea putin. Nu vopsesc asa de mult si cu putina grija si aerisire, nu se intampla nimic rau.

In plus, cum memoria olfactiva este foarte pregnanta si persistenta, imi aduc aminte de craciunurile cand aveam 7-8 ani si vopseam cu email, machetele vest germane si rusesti de avioane de linie. E ceva la care nu voi renunta cu una cu doua...

;)

Ce nu-mi place la email? Ca se gasesc destul de greu. Sunt, dar cand vrei ceva mai special, nu mai sunt. Daca comanzi de afara, unde sunt din belsug, dureaza secole cu noile restrictii postale. Asa ca asa imi displace, dar nu suficient incat sa ma apuc de acrilice.

Aceasta postare a fost editata de Romulus: 13 March 2009 - 01:26 PM

#2 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 13 March 2009 - 12:56 PM

Si daca am folosit (si voi folosi) de toate tipurile, unde votez? :pardon:

Prefer acrilicele pentru vopsirea de detalii/cockpit/figurine. Sunt excelente pentru asa ceva, si nu 'incarca' detaliile ca si emailurile. Plus ca se usuca extrem de repede, astfel incat 'productivitatea' creste semnificativ.

Prefer emailurile pentru vopsirea exterioara. Adera mult mai bine fata de acrilice. Cu acrilicele am probleme absolut tot timpul, invariabil va exista un loc pe macheta unde sare vopseaua. La emailuri n-am patit. Din pacate, momentan nu mai am posibilitatea sa le folosesc din cauza mirosului...

Prefer 'altceva' pentru ... Altceva :hi: Folosesc destul de des vopselele Alclad pentru suprafete metalice, inca nu am gasit vreo alta vopsea care sa se apropie macar de calitatea acestora (putere de acoperire, aspect, rezistenta, gama de culori). Mai folosesc vopsele de acelasi tip (laqueur) pentru zonele in care am nevoie de o suprafata mult mai rezistenta si o acoperire mult mai buna (Mr.BaseWhite de la Gunze de ex.)

#3 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 13 March 2009 - 01:26 PM

Eu ma gandeam la ce prefera fiecare, chiar daca foloseste mai multe tipuri, dar ai dreptate... Am adaugat inca o optiune...

#4 Useril este offline   Dragos_P 

• Membru senior
  • Postari: 256
  • Inregistrat: 22-December 07

Postat 13 March 2009 - 02:58 PM

Acrilice, motivul principal fiind ca sunt mai putin nocive decat email. Cum spunea si cartula, cele din urma emana si un miros infernal. Acrilicele sunt si mai usor de folosit, pensulele putand fi spalate cu apa de la chiuveta.

Aceasta postare a fost editata de Dragos_P: 13 March 2009 - 03:00 PM

#5 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12663
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 13 March 2009 - 03:09 PM

Citeaza

Acrilice, motivul principal fiind ca sunt mai putin nocive decat email
Oare???
Prefer emailuri. De ce?
Pai:
O mica comparatie: emailuri versus acrilice

Acrilice

1. Nu sint toxice.Totusi trebuie purtata masca pentru a nu inhala aerosolii de vopsea >=
2. Instrumentele de lucru se spala cu apa.Totusi, pentru o buna curatare, trec prin aerograf si aproape 2 ml de diluant pentru emailuri sau acetona.>=
3. Avind tensiunea superficila mai mica se "aseaza" mai bine pe macheta.>+
4. Putere mare de acoperire chiar si mai diluata.>+
5. Vopseaua mata are "granulatie" mica.Avantaj cu decalurile>+
6. Se usuca repede.Nu e neaparat un avantaj.(drybrasing-ul este mai greu daca nu imposobil de facut)>=
7. Durata de garantie medie.>+
8. Bune pentru washing.>+
9. Rezistenta mecanica medie.Daca suprafata de vopsit are urme de grasime apar probleme>-
10. Degradarea culorii in timp.Dupa expunere indelungata la lumina, vopseaua isi schimba nuanta.>-
11. Rezistenta mica la agenti chimici.Dupa 10 zile de la uscare, vopseaua a reactionat la diluant atit acrilic cit si pentru email.>-
12. Rezistenta culorii la efecte mecanice mica.Daca incerc sa "lustruiesc" cu o bucata de pinza locul unde voi pune decalul, nuanta culorii se schimba.(ex RLM 76 a devenit verzuie!)>-
13. Nu se pot vopsi detalii fine.(ex petele sau "cirnatii" in cazul camuflarilor Luftwaffe).Din cauza uscarii rapide, vopseaua are tendinta de a se depune rapid pe virful aerografului schimbind geometria jetului, chiar blocind-ul.Am vopsit o suprafata mai mare cu vopsea acrilica (un Ar 555) si virful aerografului s-a "lungit" cu 3 mm!.Pentru a preintimpina acest lucru duza si acul trebuie curatat mereu.>-
14. Din cauza timpului de uscare mic, se lucreaza greu cu aerografele cu dubla actiune.Se anuleza "repetabilitatea" (nu intru acum in amanunte)>-
15. Din cauza uscarii rapide nu se prea poate face drybrashing.>-
16. Macheta terbuie obligfatoriu spalata inainte de vopsire> -
17. Aderenta mica la componentele metalice metal >-
18. Pret mediu.>+

Emailuri

1. Toxice.Asa se zice.( si fumatul e toxic).Ori cum trebuie purtata masca.>=
2. Instrumentele de lucru se spala mai greu.Cu 10 ml de diluant spal un aerograf.>=
3. Datorita tensiuni superficiale mai mari, nu se "intind" prea bine pe suprfata de vopsit.Totusi diluate corespunzator, acest dezavantaj dispare.>=
4. Putere de acoperire acceptabila, chiar slaba cu dilutie mare.Din pacate puterea de acoperire a vopselii depinde mult de firma producatoare si nuanta culorii>-
5. Vopseaua mata are "granulatia" mare.Probleme cu decalurile.>-
6. Se usuca mai incet.Nu neaparat un dezavantaj.>=
7. Durata de garantie medie.Totusi unele emailuri se degradeaza cam repede.>=
8. Bune pentru whasching.>+
9. Rezistenta mecanica mare.Accepta usor urme de degete pe macheta.>+
10. Culoarea nu se degradeaza in timp.>+
11. Rezistenta buna la agenti chimici.Dupa 10 zile de la uscare vopseaua nu a reactionat la diluant.>+
12. Rezistenta culorii la efecte mecanice mare.Daca incerc sa "lustruiesc" cu o bucata de pinza locul unde voi pune decalul, nuanta culorii nu se schimba.>+
13. Se pot vopsi detalii fine.(ex. petele sau "cirnatii" in cazul camuflarilor Luftwaffe).>+
14. Excelente pentru drybrashing.Sint intrecute doar de uleiuri.>+
15. Se lucreaza foate bine cu aerografele cu dubla actiune.>+
16. Nu sint probleme daca am uitat sa spalam macheta>+
17. Aderenta buna la componentele metalice>+
18. Pret mic>++

Concluzii

+ avantaj
- dezavantaj
= neutru

Daca adunam plusurile, adica avantajele, avem: acrilice cinci puncte, emailuri doisprezece puncte.Daca adunam minusurile, adica dezavantajele, avem: acrilice noua puncte, emailuri doua puncte.Rezultatul este net in favoarea emailurilor!
Parerea mea!

#6 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 13 March 2009 - 03:21 PM

Sincer, din ce am vazut eu la acrilice, Agama, Model Masters si Vallejo, acoperirea e de doua ori mai proasta decat la emailuri. Nu stiu de ce spui tu ca e mai buna acoperirea la acrilice, ca diluate corespunzator (adica foarte putin), aproape nu se vad. Poate gresesc eu ceva, dar oricum nu vreau sa ne contrazicem... ;)

#7 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 13 March 2009 - 03:30 PM

Z, vezi ca o parte din ce ai spus sus depind MULT de marca de vopsea, nefiind reprezentative pentru clasa de vopsele (email sau acrilice)

Acrilice:
3. Avind tensiunea superficila mai mica se "aseaza" mai bine pe macheta.>+
* tin sa te contrazic, ce e pe baza de apa face 'picaturi', tocmai datorita tensiunii superficiale mai MARI fata de diluantii emailurilor. Deci e fix invers. La emailuri n-am avut probleme cu nici o marca, la acrilice o buna parte au fix problema asta. Deci e mai degraba "-", nicicum "+"

10. Degradarea culorii in timp.Dupa expunere indelungata la lumina, vopseaua isi schimba nuanta.>-
* depinde de vopsea, si mai exact de pigment. Problema e si la acrilice si la emailuri in aceeasi masura. "="

11. Rezistenta mica la agenti chimici.Dupa 10 zile de la uscare, vopseaua a reactionat la diluant atit acrilic cit si pentru email.>-
* depinde de vopsea. In mod general, acrilicele sunt mai REZISTENTE decat emailurile.

12. Rezistenta culorii la efecte mecanice mica.Daca incerc sa "lustruiesc" cu o bucata de pinza locul unde voi pune decalul, nuanta culorii se schimba.(ex RLM 76 a devenit verzuie!)>-
* la fel, depinde de vopsea. Foarte multe din acrilicele actuale nu au o asemenea problema.

Emailuri:
3. Datorita tensiuni superficiale mai mari, nu se "intind" prea bine pe suprfata de vopsit.Totusi diluate corespunzator, acest dezavantaj dispare.>=
* n-are legatura cu tensiunea superficiala, din contra, cum ziceam mai sus, e mai mica la emailuri. Problema este ca au o acoperire mai slaba fata de acrilice, si atunci trebuiesc folosite mai putin diluate. Ceea ce duce la problemele de care vorbesti.

5. Vopseaua mata are "granulatia" mare.Probleme cu decalurile.>-
* depinde de marca vopselei si modul de aplicare. E drept, e mai usor sa 'gresesti' aplicarea la emailuri, dar nu e problema vopselei.

11. Rezistenta buna la agenti chimici.Dupa 10 zile de la uscare vopseaua nu a reactionat la diluant.>+
* fals. Emailurile sunt mult mai putin rezistente la diluanti fata de acrilice. Prin compozitie.

Romulus, nu ma pronunt la ModelMaster acrilic. La Agama cu unele am avut intr-adevar problema despre care spui, si mi-au facut probleme mari cu acoperirea.

Insa Vallejo, acopera EXTREM de bine, si am folosit emailuri pana acum un an exclusiv. Am ramas foarte placut surprins cat de bine acopera dintr-un singur strat de grosime similara cu al unui email.

Vezi ca Vallejo se depun. Uneori destul de mult, pentru ca au stat probabil in raft de s-au plictisit. Si ce ramane la suprafata, desi pare ok, e cam apa chioara. Amesteca-le bine de tot.

#8 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 13 March 2009 - 04:10 PM

Interesant topic!
Eu lucrez momentan la machetele de avioane numai cu acrilice, aplicate cu aerograful.
Vopselele sunt Tamiya si Gunze dar diluate cu un diluant Gunze (Mr.Color Thinner). Folosind acest diluant nu se infunda diuza aerografului!
Vopselele acestea au acoperire foarte buna! Dezavanatajul consta in faptul ca ramain destul de usor amprente, in special la vopselele care lucesc ( seria X). Uscarea completa dupa 2 - 3 saptamani.
Mai rar folosesc Revell acrilice. Aceste vopsele nu se aplica prea bine cu pensula chiar daca suprafata este data cu grund (Tamiya). Vopseaua tinde sa se adune asa cum zice Cartula.
Cu aerograful am avut in schimb rezultate mai bune dar diuza se infunda des. Mai mult, daca aerograful a fost folosit inainte cu o vopsea Tamiya sau Gunze, si a fost curatat cu diluant sau acetona, vopseaua acrilica Revell tinde sa faca o coaja gelatinoasa pe peretii interiori ai aerografului. Asa aerograful se poate infunda rau! Alte marci de acrilice nu am folosit, deci nu pot sa imi spun parerea.
Pentru machetele auto, folosesc vopsele Tamiya din doza de spray decantate si diluate putin (seria TS sau chiar AS). Acestea sunt cele mai bune vopsele! Bate acrilic si enamel din toate punctele de vedere. Ba mai mult, aceste vopsele permit aplicarea ulterioara a vopselelor acrilice si enamel fara reactii adverse, Singura problema a lor este faptul ca invers nu merg! Alt mic dezavantaj este ca pina acum nimeni nu sa "obosit" sa gaseasca culoarea corespondenta chiar si din macar gama proprie de acrilice Tamiya.
Asta este parerea mea.

Aceasta postare a fost editata de tibi22: 13 March 2009 - 04:12 PM

#9 Useril este offline   Dragos_P 

• Membru senior
  • Postari: 256
  • Inregistrat: 22-December 07

Postat 13 March 2009 - 04:58 PM

Vezi postareaZ-mare, la 13 Mar 2009, 15:09, a spus:

1. Nu sint toxice.Totusi trebuie purtata masca pentru a nu inhala aerosolii de vopsea >=

Daca vopsesti cu pensula, la acrilice nu ai nevoie de masca. In schimb la email te ia cu ameteala numai de la miros. Cred ca acrilicele sunt si mai putin nocive pentru mediu. Poti sa te debarasezi de ele la chiuveta sau in WC. Cu emailurile, nu stiu...

6. Se usuca repede.Nu e neaparat un avantaj.(drybrasing-ul este mai greu daca nu imposobil de facut)>=

Este totusi un avantaj ca poti aplica mai multe straturi la diferenta mica de timp, nu trebuie sa il lasi la uscat ore sau zile.
Se poate face si drybrushing, doar ca in mai multi pasi (trebuie reincarcata pensula mai des).

16. Macheta terbuie obligfatoriu spalata inainte de vopsire> -

Nu neaparat. Am acoperit suprafete fara spalare sau grund, la pensula, si chiar daca primul strat nu a prins bine, urmatorii au acoperit complet.

#10 Useril este offline   Degrelle 

• Membru senior
  • Postari: 616
  • Inregistrat: 09-April 07

Postat 13 March 2009 - 05:20 PM

Eu tot acrilice folosesc cu predilectie. Pe langa faptul ca nu sunt toxice si se usuca mai repede (din punctul meu de vedere, e un avantaj), rezistenta mecanica mi se pare mult mai buna la acrilice. Tot subiectiv vorbind, culorile imi par mai naturale...In plus,nu acoperi detaliile cu o vopsea acrilica bine diluata, granulatia e mai fina. Problema ramane blocarea constanta a duzei aerografului, trebuie la 2-3 minute sa cureti cu atentie varful. Oricum, e o problema de gust si obisnuinta, ar fi pacat sa fim toti de aceeasi parere :pardon:

Am folosesc emailuri Revell, Humbrol si MM.
Acrilice Revell si Vallejo.

#11 Useril este offline   Fenomers 

• Membru senior

Postat 13 March 2009 - 05:33 PM

A votat cineva "alt tip" si parca nu a detaliat nimeni ce alt tip in afara de acrilic si email...

#12 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 13 March 2009 - 05:57 PM

Vezi postareaRomulus, la 13 Mar 2009, 17:33, a spus:

A votat cineva "alt tip" si parca nu a detaliat nimeni ce alt tip in afara de acrilic si email...

Romulus, eu am votat alt tip si am si scris despre ce vopsele este vorba: vopsele tip Laquer care se vind in doze de spray - Tamiya Seria TS si AS.
Parerea mea este ca sunt cele mai bune vopsele ce se gasesc in Romania si se poate lucra si cel mai repede cu ele! Desigur decantate in aerograf...

#13 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 14 March 2009 - 12:11 PM

Citeaza

Z, vezi ca o parte din ce ai spus sus depind MULT de marca de vopsea,
Corect! Articolul a fost scris acum aproape 10 ani si de atunci au mai aparut Agama, Vallejo, acrlilicele de la Revell si MM (MM avea si atunci, dar erau foarte proaste si intr-o paleta de culori foarte mica. De aici si treaba cu tensiunea superficiala. Acrilicile de atunci se diluau cu alcooli sau, ma rog, solutie de alcooli in apa. Dupa cum stii, la vopselele Agama si Revell Aqua recomand intotdeauna ca la dilutie sa se puna si putin alcool, tocmai pentru a mai micsora nitel tensiunea superficiala.

Citeaza

In mod general, acrilicele sunt mai REZISTENTE decat emailurile.
Asa o fi, dar eu nu am gasit inca acel ...general!

Citeaza

Daca vopsesti cu pensula, la acrilice nu ai nevoie de masca. In schimb la email te ia cu ameteala numai de la miros.
Tin sa te contrazic, ambele doaua :pardon: miroase urit! Nu stiu daca alcool izoprpilic e mai bun la sanatate decit perosinul!

Citeaza

Este totusi un avantaj ca poti aplica mai multe straturi la diferenta mica de timp
Dragos, eu fac machete nu suta de metri plat! :lol: Asa ca este timp suficient pentru toate!

Citeaza

Nu neaparat. Am acoperit suprafete fara spalare sau grund, la pensula, si chiar daca primul strat nu a prins bine, urmatorii au acoperit complet.
Te contradic. Pe macheta ramin suficiente urme de grasime ca sa-ti faca probleme. Nu uita insa, la pensula e cu totul altceva. Te las pe tine sa te gindesti dece! :hi:
Cum spuneam, cele de mai sus sunt o parere personala, izvorita din experienta de aproape 20 de ani de lucrat cu pesnula, aerograful, emailuri, duco, uleiuri si acrilice.
In alta ordine de idei, articolul mentionat ar cam trebui adus la zi. Din pacate, nu am ajuns sa folosesc chiar toate tipurile de vopsea aparute in ultimii ani pe piata noastra!

#14 Useril este offline   Degrelle 

• Membru senior

Postat 14 March 2009 - 12:19 PM

Vopsele tip Laquer care se vind in doze de spray - Tamiya Seria TS si AS se pot da foarte bine si direct, daca inveti tehnica. Si eu consider ca sunt foarte bune.

#15 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 14 March 2009 - 01:03 PM

Vezi postareaZ-mare, la 14 Mar 2009, 12:11, a spus:

Asa o fi, dar eu nu am gasit inca acel ...general!

Din ce-am observat pana acum, referitor la rezistenta la chimicale a vopselelor (si aici vorbim de situatiile care ne intereseaza pentru un wash, sau la reactia fata de un lac mai puternic), situatia e clar in favoarea acrilicelor.

Am folosit ca emailuri: ModelMaster, Humbrol, Revell, Xtracolor, WhiteEnsign
Nici unul din emailuri n-a rezistat la un wash pe baza de terebentina sau chiar gaz de bricheta la un timp rezonabil dupa aplicare (>24h). Vopsea umflata, desprinsa, etc... In cel mai bun caz, doar s-a 'inmuiat' suprafata si a devenit lipicioasa, dar e suficient cat sa-ti faca zile fripte. Cam orice email e foarte sensibil la solventii uzuali folositi in modelism. Tocmai, ca sa nu am probleme, a trebuit sa le protejez cu un lac... acrilic :pardon:

Am folosit ca acrilice: Tamiya, Pactra, Xtracrylics, Agama, Vallejo (Model Color & Model Air).
Nici una dintre vopselele acrilice nu au reactionat la wash cu terebentina la 30min-1h de la uscarea aparenta. Defapt, unele nu au reactionat chiar si la solventi mai 'duri'. In plus, desi nu este poate un exemplu elocvent, in amestec cu Klear(sau acoperite cu Klear) am avut vopsele care au rezistat inclusiv la solventul folosit la lipirea plasticului (dicloretan).

Ca sa sumarizez, intotdeauna mi-a fost teama de un wash pe emailuri, cu toate ca le acopeream cu klear tot aveam probleme. N-am avut problema asta niciodata pe acrilice.
Reversul medaliei, referitor la aderenta la plastic, e ca niciodata nu mi-am prea facut probleme cu mascarea pe emailuri. La acrilice insa, invariabil, am probleme.

#16 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 14 March 2009 - 01:27 PM

Vezi postareacartula, la 14 Mar 2009, 13:03, a spus:

Reversul medaliei, referitor la aderenta la plastic, e ca niciodata nu mi-am prea facut probleme cu mascarea pe emailuri. La acrilice insa, invariabil, am probleme.

Ai dreptate in privinta aderentei! Exista si o explicatie simpla dece emailurile adera mai bine la plastic (cu conditia sa nu fie amprente si macheta sa fie mai ales spalata de acele grasimi folosite in presele in care se face injectarea plasticului) ele ataca (dizolva usor) suprafata plasticului permitind o aderare mai buna a vopselei. Din pacate la acrilice nu se intimpla acest lucru, dar ajutorul este aplicarea unui strat de grund care mareste considerabil rezistenta.

#17 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum

Postat 14 March 2009 - 01:33 PM

Grundul ala mareste aderenta... Sau nu. Pentru ca am avut surpriza ca acrilicele sa se desprinda de pe grund :pardon: Asa ca...

#18 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 14 March 2009 - 01:51 PM

Nasol! Te referi la faza cu F 16 vopsit cu vopselele Vallejo? Eu inca nu am patit asta, dar mai stii, de fiecare data dai de ceva nou ce iti incurca lucrurile...

#19 Useril este offline   Degrelle 

• Membru senior

Postat 14 March 2009 - 04:13 PM

Eu am patit-o...Oricum eu cred ca macheta trebuie spalata, indiferent daca dai grund sau nu si ce tip de vopsea folosesti ulterior.

Aceasta postare a fost editata de Degrelle: 14 March 2009 - 04:29 PM

#20 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 14 March 2009 - 11:19 PM

Citeaza

Am folosit ca emailuri: ModelMaster, Humbrol, Revell, Xtracolor, WhiteEnsign
Nici unul din emailuri n-a rezistat la un wash pe baza de terebentina sau chiar gaz de bricheta la un timp rezonabil dupa aplicare (>24h).

Citeaza

Am folosit ca acrilice: Tamiya, Pactra, Xtracrylics, Agama, Vallejo (Model Color & Model Air).
Nici una dintre vopselele acrilice nu au reactionat la wash cu terebentina la 30min-1h de la uscarea aparenta.

Si eu folosit apa si emailurile au rezistat perfect! :pardon: Lasind gluma la o parte, sunt doua treburi de precizat. Vopseaua email se matureaza mai greu dar dupa maturare rezista binisor chiar bine la D 509, D506 sau "gaz" de bricheta (neofalina), diluanti foarte buni pentru vopselurile tip "ulei". Terebentina este un diluant extrem de tare, nu-l indic pentru operatiuni suplimentare dupa vopsire.
Apoi, incearca sa dai cu alcool izopropilic (diluant pentru acrilice) peste vopsele acrlice, la o ora sau la o luna dupa vopsire! :hi:

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

7 useri citesc topicul
0 membri, 7 vizitatori, 0 utilizatori anonimi