Pe foaia folosita sunt 2 seturi de 'mostre'. Primul set a fost facut in luna august 2008 (pozele inca sunt in topicul meu despre F3H), al doilea la jumatatea lui decembrie 2008 pentru un Harrier GR.9. Deci practic e vorba de vopsele care sunt 'maturate' suficient. Daca e nevoie, il repet cu vopsele de o zi daca am timp. oricum, rezultatele o sa se vada, sunt foarte interesante.
Vopselele sunt Vallejo, unele mostre sunt combinate cu Klear, altele nu, unele pe grund Tamiya, altele pe grund Mr.Surfacer.
Diluantii folositi:
* Gunze Mr. Color Thinner (diluant pentru vopsele laqueur, similar nitro)
* Izopropilic 98%
* Odourless turpentine de la MIG Productions
* Distilled turpentine, Windsor & Newton
* Alcool etilic menajer (>40 grd)
* O combinatie de Nitrosolv cu Painta Clean de la Revell (cel mai dur diluant de prin casa)
Pentru testare, am folosit bete cu vata pentru urechi, imbibate serios in diluant. Am facut un numar > 5 treceri succesive prin acelasi loc (pana la 15 in unele cazuri, cand nu s-a intamplat nimic)
Primul set de mostre (au fost aplicate vopselele pe 13 decembrie 2008):
![Imagine atasata: _MG_6281.jpg](http://www.cartula.ro/forum/uploads/monthly_03_2009/post-3-1237070325_thumb.jpg)
Vopsele Vallejo direct din sticla, plastic nedegresat, plastic nematuit(lucios).
* gunze - a sters tot din 6 treceri
* izopropilic - nu a sters decat ce se vede la 6 treceri. Dunga din mijloc era un capat cu gazare, de aici impresia ca e sters complet (toate 3 dungile sunt in aceeasi zi, aceeasi vopsea, oricare e buna de mostra).
* odourless de la MIG - a sters doar gazarea din margine, la 15 treceri
* terebentina W&N - a sters doar gazarea din margine, la 15 treceri
* alcool etilic - 10 treceri, curatare completa (am mai zis, etilicul e solutia IDEALA de sters Vallejo)
* nitro - a sters cu plastic cu tot. M-am oprit la a cincea trecere, am facut testul cu imbibatie foarte mare si nitro deja baltea pe placa.
Al doilea set de mostre (16-17 august 2008):
![Imagine atasata: _MG_6282.jpg](http://www.cartula.ro/forum/uploads/monthly_03_2009/post-3-1237071041_thumb.jpg)
Vopsele Vallejo in diverse combinatii cu Klear. Stanga 2 parti vopsea, 1 parte Klear. In centru proba martor, vopsea nemodificata. Dreapta, 1 parte vopsea, 1 parte Klear. Plastic matuit fin si degresat. Numarul de treceri in paranteza.
* gunze - nu am efectuat testul din lipsa de spatiu
* izopropilic - a atacat superficial fara insa sa lase urme in vopsea
* odourless de la MIG (ODL) - nimic vizibil
* terebentina W&N - a atacat parca nitel mai mult decat ODL, dar neinteresant
* alcool etilic (AE) - nimic (interesant)
* nitro - a atacat in adancime, a atacat plasticul, dar nu a sters in 6 treceri (nitro fara a 'balti') de data asta.
Al treilea set de mostre (11 aug 2008):
![Imagine atasata: _MG_6283.jpg](http://www.cartula.ro/forum/uploads/monthly_03_2009/post-3-1237071462_thumb.jpg)
Coloana stanga plastic matuit/degresat, coloana din dreapta plastic netratat
Linia de sus, Vallejo + Klear. Jos, Vallejo din sticluta, nemodificat.
Ca sa nu o mai lungesc, cu exceptia nitro, n-au fost 'atacuri' la 5 treceri.
Al patrulea set, 17 aug 2008:
![Imagine atasata: _MG_6284.jpg](http://www.cartula.ro/forum/uploads/monthly_03_2009/post-3-1237071743_thumb.jpg)
Sus, baza MrSurfacer. Jos, baza Tamiya primer. De la stanga la dreapta, pe verticala:
Vallejo din sticluta pe grund lustruit, Vallejo din sticluta pe grund matuit, verdele e Agama.
Nici un diluant nu s-a atins de vopseaua Agama (cu exceptia nitro).
Izopropilicul, ca si alcoolul etilic, nu s-au atins de nimic
Gunze a atacat grundul, precum si vopselele Vallejo.
odourless turpentine a atacat nitel grundul Tamiya. In rest nimic
terebentina W&N a atacat serios grundul, dar destul de slab vopselele
Nitro a papat tot, inclusiv Agama. N-am mai insistat pana la capat cand am vazut ca deja trece prin ele.
Concluziile puteti sa le trageti singuri.
Concluziile mele, personale (daca o fi cineva interesat de ele):
* Pentru mine, unul, e clar ca un wash peste acrilice folosind terebentina sau diluanti mai slabi (gaz bricheta, white spirit) nu prezinta probleme. De altfel asta e si ce stiam deja, folosesc fara probleme metoda. Daca se mai aplica si Future/Klear, deja nu mai e vorba de vreun risc.
* Vallejo pana la o anumita 'varsta' se sterge rapid cu alcool etilic. Dupa o anumita varsta a vopselei, trebuie insistat mult mai mult. Avantajul etilicului e ca e sigur, netoxic, si nu ataca sub nici o forma plasticul, transparentele, lipiturile, chitul.
* Izopropilicul poate ataca acrilicele proaspete, le va ataca si pe cele vechi daca insistati foarte mult (similar cu etilicul)
* diluantii clasa 'nitro' ataca fara jena orice, insa cel Gunze fiind mai bland, nu ataca decat daca insistati suprafata.
* Future/Klear-ul amestecat in vopsea in cantitati chiar mici, pe langa faptul ca imbunatateste mult aderenta, face vopselele aproape imune la solventi.