tgr, la 14 Feb 2009, 22:45, a spus:
Asa, ca o parere, poate numai vreun "überman" sa fi fost in stare sa care arsenale dupa el. Absolut intamplator am facut parte dintr'un pluton de mitraliori, VM. Mitraliera sovietica PK 7,62 este cu 3 kg mai usoara decat MG42 (9kg vs 12). Presupunand ca e insignifiant, inchipuieste'ti o plimbare de placere pe teren desfundat care va adauga inca 2kg de pamant pe talpile bocancilor plus inca doua pe echipament, in urma cazaturilor sau alunecarilor. Am avut cazuri in care mitraliorul a trebuit sa care PM-ul unui coleg caruia i s'a facut rau. Inevitabil i se invinetea ceafa de la curea. Si tot coincidenta, in spital am stat in camera cu un veteran de razboi (tot VM) care a prins un sejur minunat la Stalingrad. Fiind o arma mai rara, omul a gasit prilej sa'si mai aduca aminte si sa faca ceva comparatii. A povestit cate'n luna si in stele, ma rog, sa nu deviez prea mult, la capitolul efecte situatia era simpla: nu se lua decat ce se putea manca si in multe cazuri deplasarile se faceau cu minim de armament si munitie pentru ca intotdeauna se gasea un mort amabil sa'ti imprumute ceva. Anecdota off-topic: oful vietii lui pe front - o caciula de astrahan, pentru ca la VM erau obligati sa poarte doar bereta indiferent de anotimp...