Forum Machete,Modelism,Hobby: "San Rafael" - caravela portugheza sec. XV - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

"San Rafael" - caravela portugheza sec. XV in constructie

#1 Useril este offline   Dragos_P 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 256
  • Inregistrat: 22-December 07

Postat 13 December 2008 - 01:35 AM

Kitul este Mamoli, cu coca din lemn solid, si componente din lemn, metal si panza.
http://www.mamolimod...om/eng/mm17.htm

Planurile sunt slabe. Am citit si pe alte forumuri ca asta este o problema comuna la kiturile de corabii din lemn, desi nu inteleg, la pretul ridicat pe care oricum il au, cat de costisitor este sa faca un plan calumea?

Din ce am apucat sa fac pana acum, si nu este mult dupa cum se vede, cea mai mare problema a reprezentat-o chila. Mi s-a parut imposibil sa o realizez dupa plan cu materialele lor. Prin urmare am refacut-o (de mai multe ori!) din placaj de 3 mm, pe care l-am slefuit cat am putut ca sa nu se vada aspectul de placaj.

Vedere de la tribord, unde am dat si cu bait:

Imagine postata
Imagine postata

Imagine postata
Imagine postata

La babord este inca in constructie:

Imagine postata
Imagine postata

Am placat si puntea, pentru a simula calfatuirea, am folosit un marker negru pe cate una din marginile fiecarei scanduri:

Imagine postata
Imagine postata

Chiar daca am inmuiat anterior sipcile in spirt, la curbura de la prova s-au cam crapat:

Imagine postata
Imagine postata

Imagine postata
Imagine postata

Momentan constructia este intr-o perioada moarta. Prevad probleme la arborada, in special la panze, fiind prima mea macheta a unei corabii de lemn.

#2 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 13 December 2008 - 01:47 AM

Am inceput si eu o macheta din lemn in urma cu ceva timp.

Ce solutie am descoperit pentru indoitul baghetelor fara sa am probleme:
In cada de baie (desi merge orice recipient suficient de mare incat sa incapa bagheta), am pus apa calda, si le-am lasat la inmuiat aproape o ora. N-am avut probleme sa se crape, si a fost vorba de curburi cu raze mult mai mici fata de ce vad in cazul corabiei tale.
Le-am prins in cuisoare (nu le-am lipit), si le-am lasat sa se usuce bine in pozitia finala. Dupa uscare am scos cuisoarele, baghetele si-au pastrat forma, si lipirea/manevrarea lor uscate fiind n-a mai reprezentat o problema.

#3 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 13 December 2008 - 10:42 AM

@DragosP,bravo,te-ai descurcat frumos,mie imi place.
Planurile de la Mamoli nu le cunosc,dar cele de la Mantua merg pe principiul:o cartulie cu poze din timpul construirii modelului de catre oamenii firmei(foto color)cu text explicativ in engleza,italiana,germana,franceza;
in rest planse de desen tehnic si schite(4,5 sau chiar 6 planse mari),majoritatea in scara machetei(!/98 Victory,1/47 Albatros, 1 /75 San Felipe etc.)Astfel fiind,poti usor identifica piesa cu desenul pentru ca arata la fel.
Cat despre metoda lui Cartula-da asa se procedeaza la indoirea baghetelor,prin umectare si presare la forma dorita,nu crapa(in special baghetele din lemn de tei).

Dragos_P spor la treaba si baga poze ca te urmaresc cu interes :dribble: sa stii.Imi place cum ti-a dat pana aici.

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 13 December 2008 - 10:44 AM

#4 Useril este offline   Michael_Wittmann 

• Membru senior
  • Postari: 818
  • Inregistrat: 19-March 05

Postat 13 December 2008 - 03:47 PM

Foarte frumos. Aşteptăm continuarea. :dribble:

#5 Useril este offline   Dragos_P 

• Membru senior

Postat 14 December 2008 - 07:10 PM

Multumesc pentru mesaje, m-ati facut sa ma reapuc de lucru :dribble:

#6 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 15 December 2008 - 10:02 AM

Corpul navei este gresit, dar inca mai poti remedia.
Practic trebuia sa prelucrezi partea de jos a cocii in zona aceea unde ai muchii drepte si unde ar trebui sa fie zona curba.
Fundul navelor de epoca era rotund nu drept ca la vedete.
Curbura se intinde si pe zona prova.
Muchie dreapta nu ai decat in zona ogloda pupa.
Spor la treaba si ...

Bafta!

#7 Useril este offline   Dragos_P 

• Membru senior

Postat 15 December 2008 - 02:35 PM

crios,

In planuri nu se zice nimic de rotunjirea zonei respective, dar oricum presupuneam ca planurile sunt destul de aproximative pentru o nava atat de veche.
Nu am scule cu care fac rotunjirea, intrucat presupune mai mult decat sa dau cu un smirghel.
Prin urmare nu am alta solutie decat sa continui cu ea asa....

Am cautat putin pe net si am gasit urmatorul lucru despre caravelele portugheze care au navigat de-a lungul coastei Africii:
http://books.google.ro/books?id=SUCtOwns7T...6&ct=result

Citeaza

... It was carvel built, quite light and fine in lines, and drew little water, having a flat bottom and little freeboard...

#8 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 15 December 2008 - 03:14 PM

Banuiam, Dragos, ca nu e trecut pe plan.
Ideea este ca am mai vazut asta si la alte kituri la care chiar se specifica ca sunt pentru incepatori, dar nu se specifica ca nu trebuie lasta asa.
Este posibil ca respectivii sa fi considerat ca este un lucru care se stie si au lasat coca asa cum le iese lor din prelucrare.
O raspila, niste smirghel si ceva rabdare te-ar putea ajuta sa rezolvi problema.
Daca consideri ca nu mai poti face remedierea, lasa corpul asa. Important este sa duci muca pana la capat si sa si inveti ceva din asta.

Bafta!

#9 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 15 December 2008 - 03:45 PM

Nu cunosc daca modelul de caravela portugheza avea fundul plat sau dimpotriva(intr-adevar din linkul dat de Dragos_P am citit ca avea ca specific tocmai fundul plat ceea ce-i permitea sa treaca relativ usor peste recifi,sa navigheze in ape mici,contra vantului si cu un echipaj redus).
Problema corectitudinii planurilor este ceea ce eu as aduce in discutie,cu o situatie pe care o simt pe"pielea mea".
Anume,kitul Mantua/Panart scara 1/75 galionul spaniol San Felipe(1690) care este absolut superb,de altfel,incita discutii cu privire la autenticitatea navei;mai corect si mai complet spus,dupa parerea unor cercetatori,nava asta nici n-ar fi existat,autenticitatea istorica a lui San Felipe fiind serios zdruncinata.
Cei care pun sub semnul intrebarii aceasta problema,sustin ca spaniolii nu aveau cum sa construiasca(nu-si puteau permite) o asemenea nava,decat cu zeci de ani mai tarziu,copiindu-i pe francezi,ca San Felipe ar fi de fapt nava de linie "Royal Louis"1692 si ca,in esenta,desenatorul planurilor si cel care le-a publicat in 1871-un anume Amiral Paris in "Souvenir de la marine"ar fi facut o grava confuzie si ar fi denumit pe Royal Louis drept San Felipe,Mantua Models folosind aceste planuri si perpetuind eroarea.
Cu alte cuvinte,o lume intreaga(modelistica)iubeste,achizitioneaza si construieste galionul cu trei punti,San Felipe(o nava absolut superba,cum am mai spus,pe care o puteti vedea pe o gramada de site-uri de gen)dar care de fapt NU ESTE San Felipe.Asta da EROARE !!!!! :dribble:

Aici cititi mai mult si mai multe despre San Felipe

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 15 December 2008 - 03:48 PM

#10 Useril este offline   victordegalati 

• Membru senior
  • Postari: 649
  • Inregistrat: 17-October 05

Postat 15 December 2008 - 05:00 PM

problema este mai simpla decit pare,
kitul face parte din categoria mini devitrina,din acest motiv nu au planuri suficient de clare,nu respecta o realitate istorica,
iar raportul pret calitatespune totul ,nu poti sa ai pretenti a ca la 100 si ceva de ron sa ai un kit de calitate,
kiturile din categoria minimamoli neavind chila,coaste etc,este pur si simpli un corp de lemn strunjit pe care trebuie sa il iei care atare,eu asi recomanda pentru incepatori scara de 1/50,care mi se pare mai potrivita

#11 Useril este offline   Dragos_P 

• Membru senior

Postat 15 December 2008 - 06:49 PM

Vezi postareacrios, la 15 Dec 2008, 15:14, a spus:

Banuiam, Dragos, ca nu e trecut pe plan.
Ideea este ca am mai vazut asta si la alte kituri la care chiar se specifica ca sunt pentru incepatori, dar nu se specifica ca nu trebuie lasta asa.
Este posibil ca respectivii sa fi considerat ca este un lucru care se stie si au lasat coca asa cum le iese lor din prelucrare.
O raspila, niste smirghel si ceva rabdare te-ar putea ajuta sa rezolvi problema.
Daca consideri ca nu mai poti face remedierea, lasa corpul asa. Important este sa duci muca pana la capat si sa si inveti ceva din asta.

Bafta!

Cred ca ai dreptate, primul lucru scris in instructiuni este: "Rub down the hull using fine-grained sandpaper." dar nu m-am gandit ca la marginile acelea se refera. De asemenea, am mai gasit pe un forum constructia acestei machete si acum am observat ca a rotunjit putin marginile acelea: http://www.modelarst...ic.php?p=146663

Voi incerca sa remediez situatia.

'victordegalati' a spus:

problema este mai simpla decit pare,
kitul face parte din categoria mini devitrina,din acest motiv nu au planuri suficient de clare,nu respecta o realitate istorica,
iar raportul pret calitatespune totul ,nu poti sa ai pretenti a ca la 100 si ceva de ron sa ai un kit de calitate,
kiturile din categoria minimamoli neavind chila,coaste etc,este pur si simpli un corp de lemn strunjit pe care trebuie sa il iei care atare,eu asi recomanda pentru incepatori scara de 1/50,care mi se pare mai potrivita

Fiind primul meu kit de lemn, am zis ca mai bine stric un kit de 100 si ceva de ron decat unul de 400 de euro. Daca il duc la capat cu bine, trec si la lucruri mai evoluate.

#12 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 15 December 2008 - 07:54 PM

Inainte de a o zbughii repede de tot spre gara ca sa prind trenul spre Timisoara pun poza cu un corp de nava de epoca, kit de la Mamoli, la care trebuie facuta o prelucrare asemanatoare la pupa.

Imagine atasata: coca.jpg

Am insemnat zona unde trebuie pilit ca sa se obtina curba normala conforma cu palnul de forme pe care fireste ca nu le da producatorul.
Daca te vei tine de nave, cu timpul vei vedea cat de usor iti este sa te prinzi de astfel de probleme doar uitandute la ele.

Bafta!

#13 Useril este offline   victordegalati 

• Membru senior
  • Postari: 649
  • Inregistrat: 17-October 05

Postat 15 December 2008 - 08:35 PM

eu m-am referit la altceva ,in sensul ca la valoarea asta nu pot fi exigente prea mari,uite de exemplu planurile de la mantua la scara de 1/75,departe de mine gindul de a te jigni,planurile se vad mai sterse pentru ca trbuit sa le micsorez ca sa le pot posta,daca vrei trimite-mi pe m i o adresa de mail si ti le trimit,sau mai exact le gasesti aici http://shipmodeling.uw.hu/

Fisiere atasate

• Fisier atasat  01.bmp (31.16K)
    Numar de descarcari: 969
  • Fisier atasat  02.bmp (31.08K)
    Numar de descarcari: 909

Aceasta postare a fost editata de victordegalati: 15 December 2008 - 09:07 PM

#14 Useril este offline   Dragos_P 

• Membru senior

Postat 15 December 2008 - 11:50 PM

Vezi postareavictordegalati, la 15 Dec 2008, 20:35, a spus:

eu m-am referit la altceva ,in sensul ca la valoarea asta nu pot fi exigente prea mari,uite de exemplu planurile de la mantua la scara de 1/75,departe de mine gindul de a te jigni,planurile se vad mai sterse pentru ca trbuit sa le micsorez ca sa le pot posta,daca vrei trimite-mi pe m i o adresa de mail si ti le trimit,sau mai exact le gasesti aici http://shipmodeling.uw.hu/

Victor, nu am luat raspunsul tau ca pe un afront. Doar m-am plans de calitatea planurilor. Poate la kituri mai scumpe planurile sunt mai clare, nu stiu, dar vreau sa spun ca la kituri de plastic (avioane, blindate) de 30 de ron planurile sunt mai bune decat la aceasta macheta de lemn.

Citeaza

kitul face parte din categoria mini devitrina,din acest motiv nu au planuri suficient de clare,nu respecta o realitate istorica

Vezi si postul lui Longinus, realitatea istorica este discutabila si la kituri scumpe, care reprezinta nave din secolele XV-XVII, de unde nu au supravietuit planuri sau epave, iar planurile machetelor se bazeaza doar pe desene si scrieri de epoca.

#15 Useril este offline   traian 

• Membru senior
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 25 December 2008 - 01:07 PM

Crios are dreptate,voiam sa fac si eu aceeasi observatie: chitul face parte din categoria celor pentru incepatori la care nu se pune mare accent pe planul de forme ci mai mult pe aspectul final care sa semene aproximativ cu modelul,un fel de stilizare a acestuia.Nu inseamna ca lucrat cu atentie nu ar da un model dragut iar rolul sau in a forma deprinderile in ale modelitului nu e de neglijat.Eu opiniez in a realiza modelul asa cum e dat de producator iar mai apoi facand o paralela cu alte modele sa incerci un nou model la care sa aplici ce ai invatat.Chiar daca modelul e pentru incepatori,acorda tot interesul si vei realiza ceva frumos.

#16 Useril este offline   traian 

• Membru senior
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 25 December 2008 - 01:37 PM

Vezi postareaLonginus, la 15 Dec 2008, 15:45, a spus:

Nu cunosc daca modelul de caravela portugheza avea fundul plat sau dimpotriva(intr-adevar din linkul dat de Dragos_P am citit ca avea ca specific tocmai fundul plat ceea ce-i permitea sa treaca relativ usor peste recifi,sa navigheze in ape mici,contra vantului si cu un echipaj redus).
Problema corectitudinii planurilor este ceea ce eu as aduce in discutie,cu o situatie pe care o simt pe"pielea mea".
Anume,kitul Mantua/Panart scara 1/75 galionul spaniol San Felipe(1690) care este absolut superb,de altfel,incita discutii cu privire la autenticitatea navei;mai corect si mai complet spus,dupa parerea unor cercetatori,nava asta nici n-ar fi existat,autenticitatea istorica a lui San Felipe fiind serios zdruncinata.
Cei care pun sub semnul intrebarii aceasta problema,sustin ca spaniolii nu aveau cum sa construiasca(nu-si puteau permite) o asemenea nava,decat cu zeci de ani mai tarziu,copiindu-i pe francezi,ca San Felipe ar fi de fapt nava de linie "Royal Louis"1692 si ca,in esenta,desenatorul planurilor si cel care le-a publicat in 1871-un anume Amiral Paris in "Souvenir de la marine"ar fi facut o grava confuzie si ar fi denumit pe Royal Louis drept San Felipe,Mantua Models folosind aceste planuri si perpetuind eroarea.
Cu alte cuvinte,o lume intreaga(modelistica)iubeste,achizitioneaza si construieste galionul cu trei punti,San Felipe(o nava absolut superba,cum am mai spus,pe care o puteti vedea pe o gramada de site-uri de gen)dar care de fapt NU ESTE San Felipe.Asta da EROARE !!!!! :pardon:

Aici cititi mai mult si mai multe despre San Felipe

O singura observatie,Longinus-navigatia contra vantului nu e favorizata de un fund plat si un pescaj mic.Situatia a fost remediata de olandezi cu acele traditionale derivoare laterale rabatabile care compenseaza suprafata antideriva mica la un corp cu pescaj mic.

#17 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 25 December 2008 - 06:39 PM

Vezi postareaLonginus, la 15 Dec 2008, 15:45, a spus:

din linkul dat de Dragos_P am citit ca avea ca specific tocmai fundul plat

Imagine postata

cat despre San Felipe, lucreazo linistit. Argumentatia contra inca scartaie.

Bafta!

#18 Useril este offline   jeli 

• Membru senior
  • Postari: 361
  • Inregistrat: 06-March 09

Postat 09 March 2009 - 10:51 PM

imi permit sa spun si eu citeva cuvinte despre planurile de la mantua si in special ale navei san felipe.nava este intradevar foarte frumoasa,chiar daca este o copie a navei franceze mai sus pomenite.dupa parerea mea(nu sint sigur)planurile acestea vin o in cutie cu kitul,iar la kituri piesele sint deja finisate sau semifinisate.nu am vazut niciodata un kit in realitate si poate gresesc.plansele cu desenul coastelor si tuturor pieselor sint doar pt indentificare.planurile navei san felipe de mantua sint foarte rau facute.multe desene nu sint simetrice in special coastele.eu am inceput sa construiesc aceasta nava in luna mai  a anului 2008 dupa planurile de kit.fiind prima mea nava pe care o fac m-am gindit ca ma ajuta un plan de kit.l-a inceput mi  s-a recomandat sa incep cu  ceva mai usor.san felipe ca grad de dificultate ar fi cam la nivel "dificil",dupa spusele celor mai vechi in navomodelism.in prostia mea am spus ca voi face aceasta nava si m-am tinut de ea.dar am studiat bine planurile,si innainte sa lipesc ceva am urmarit si urmatoarele doua sau trei etape.in felul acesta am ajuns cu nava in intr-o faza destul  de avansata.sper sa reusesc sa pun si o poza.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSCN7161.JPG

#19 Useril este offline   Dragos_P 

• Membru senior

Postat 28 November 2009 - 07:55 PM

Progres 99% la prima mea corabie de lemn. Mai sunt de intins niste franghii si ancorele. Mai am si una din scarile din franghii innodate (cea de access catre cuibul de cioara, nu stiu exact termenul), ceea ce ma descurajeaza sa o finalizez, lucrul la o astfel de scara este o rutina groaznica. :drinks:

Imagine postata

Imagine postata

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

7 useri citesc topicul
0 membri, 7 vizitatori, 0 utilizatori anonimi