Degrelle, la 11 Dec 2008, 00:27, a spus:
Longinus multumesc mult...cand o sa consider ca sunt in stare, poti fi sigur ca o sa apelez
Daca tot suntem la capitolul asta, cam ce materiale (in afara de chitul propriu-zis) mai sunt necesare?
Inteleg ca vorbim despre corabii din lemn?daca da atunci pe langa chit mai ai nevoie de smirghel fin si foarte fin,eventual bait pentru diferite nuante(de pilda nuc sau abanos )insa lemnul si furnirul din cutie este chiar din esente nobile,deci ar fi suficienta o lacuire in doua randuri.Aici se poate mult discuta despre lac(eu am folosit numai nitrolac)piesele mici si foarte mici,spatiile stramte etc.exclud(in opinia mea)aplicarea lacului cu aerograf;tot mai buna imi pare o pensula cu fir natural.Lacul asta poate fi lucios(desi da un aspect de"bibelou"-neplacut as spune eu)sau semimat(in pozele pe care le-am postat s-a folosit din aceasta categorie);
Trebuie sa stii ca lacul va intra in lemn rapid,in primul strat,efectul fiind desavirsit de abia la a doua mana.
Baitul cu care poti schimba usor culoarea lemnului,este o solutie apoasa,deci se aplica usor si fara a"scalda"modelul-ai in mana un model din lemn,care sub actiunea baitului se umfla si isi va reveni numai dupa uscarea completa.Dupa uscare vei vedea ca s-au umflat fibrele lemnului(indiferent de cat de nobil ar fi)deci se impune inca un tratament cu smirghel(fin,incepind de la granulatie 180).Astfel vei avea,cu siguranta o suprafata neteda,placuta privirii.Bineinteles,lacul la final!
In rest:penseta,forfecute,un mic traforaj,n-ar strica si o trusa de minifreza(pentru eventuale finisari),o trusa de pile fine,o masina de gaurit,o mandrina de gaurit-manuala- burghie de la 0,3 pana pe la 1,2(cam asa ceva).Niste cleme,ar fi bune pentru fixarea pieselor pana la lipirea completa(asemanatoare cu cele de prin haine pe sfoara,dar mai puternice)-astea eu le-am gasit la Baumax,de pilda.
Lipici,alb(aracet)pentru portiunile ce necesita lipiri puternice,dar nu depind de timp,cianoacrilat pentru lipiri foarte rapide si ar fi bun si un lipici de sinteza(se gasesc in recipiente mici pe la Baumax,Praktiker etc)pentru lemn(scrie pe recipient).
Kiturile(impropriu spus) Mantua(eu pe astea le cunosc)vin cu piesele mari(ex.coastele navei)pretaiate cu laser(precizia nu mai intra,deci,in discutie)dar pentru anumite piese ai nevoie de mici scule,pentru a le croi.Nu-i mare lucru si odata inceput,vei vedea ca nu te mai lasi de model.Poti incepe cu un model mai simplu,de pilda USS Albatros(eu,cu el am inceput);un lucru este sigur:daca nu vei incepe,nu vei fi gata niciodata.
Orice vrei sa stii,intreaba-ma;din cat ma pricep,iti spun.