Despre Decaluri
Postat 06 December 2008 - 10:53 PM
Si mai ales la ce se refera "zemurile lui Wurger"
Z-mare ai o poza cu un arado-234 cu o cruce mulata pe aripa, bestiala!
Postat 07 December 2008 - 12:35 AM
Nu ca n-am fi, dar nu e delicat.
Mai ales ca unii, altii, chiar s-au obosit sa-ti citeasca intrebarile si sa-ti raspunda, chiar daca aveau poate ceva mai bun de facut.
Mai ales ca, daca ti-ai fi dat silinta, gaseai pe site cateva raspunsuri la intrebarea ta.
Daca doreai sa ii pui o intrebare direct lui Z, puteai sa-i dai un pm.
Postat 07 December 2008 - 02:18 PM
Aceasta postare a fost editata de DGDaniel: 07 December 2008 - 02:34 PM
Postat 07 December 2008 - 04:39 PM
Citeaza
Pentru mulare se foloesc, cum ziceam in articol, solutii care inmoaie nitel pelicula pe care e desenat decalul, in asa fel incit acesta intra in santuri. Aceste solutii au numele generic de "decalsoft" si sint facute din diferite ingrediente (alcool izopropilic, alcool butilic, substantie detensioactive etc., nu stiu reteta exacta).
Zemurile lui Wurger exact asta sunt. Din pacate nu cred ca mai are asa ceva si, partea nasoala, e ca nici nu mai poate face. A facut la o vreme ceva cantitate, dar nu s-a prea inghesuit lumea la ele...
La decalurile rebele, am folosit nitrosolv, dat cu pensula, intr-o singura trecere. Asta nu e scrisa in articol, idea mi-a venit mai tirziu.
Postat 09 December 2008 - 01:08 AM
Eu am folosit cu foarte mare succes "Micro Set" si "Micro Sol", facute parca de MICROSCALE - USA. Le-am luat din Franta.
Chiar sunt excelente si foarte usor de folosit.
Cele de la Agama mi s-au parut apa de ploaie.
Postat 09 December 2008 - 08:34 AM
Citeaza
Repet, fiecare, hai sai zic "tip", de decal, raspunde intr-un anume fel la aceste solutii. Am intilnit decaluri care se aranjau super chiar si pe vopsea mata (cele de la kit-urile Smer!!!, unele de la Revell) si decaluri care nu au cedat la nimic (Revell, Italeri, Academy, Dragon). Probleme am avut cu decalurile de la Roden, cele mai vechi erau extraordinar de prosate, nu cedau nici la nitrosolv, intre timp le-au mai imbunatatit, dar sunt departe de a fi bune.
Postat 09 December 2008 - 09:19 AM
Z-mare, la 9 Dec 2008, 08:34, a spus:
Nu-mi povesti Zetule ca tocmai ma lupt cu niste decaluri Roden care nu se lasa nicicum imblinzite
Si ca sa nu fiu off topic, recomand si solutiile de la Gunze adica Mr. Mark Setter si Mr. Mark Softer.
Softer inmoaie decalul si Setter il face sa se aseze bine pe suprafata unde urmeaza sa-l pui.
Ca idee, e bine sa incerci orice solutie folosesti inainte pe un decal de pe coala, pe care nu-l folosesti, sa vezi cum se comporta si sa ai grija sa le folosesti conform instructiunilor. Ele actioneaza cu diferente intre tipuri de decaluri.
De exemplu Mr. Mark Softer trebuie aplicat in strat subtire, daca-l lasi sa se stringa in picaturi poate sa-ti atace decalul ireversibil.
Spor,
Bill
Postat 09 December 2008 - 05:47 PM
Au cedat dupa ce am bagat cutterul pe fiecare delimitare de panou si am muiat cu microsol de mi-a venit rau.
Roden mi s-au parut carton - acum vreo 4 anisori.
Postat 09 December 2008 - 08:27 PM
ce stiti sau ce parere va dati despre Adhesol + Tensol + Hypersol (solutii decal) de la parc si daca tot suntem aici si FLAT VARNISH acril-matt tot de Agama, pentru ca mine in oras nu gasesc lac mat sinto
Aceasta postare a fost editata de DGDaniel: 09 December 2008 - 08:28 PM
Postat 10 December 2008 - 08:41 AM
Mai e o treaba de adaugat. Daca apare silvering, degeaba dai cu zemurile peste el daca nu se scoate aerul de sub decal! Pentru asta, cu un ac de seringa sau virful unui bisturiu, se inteapa din loc in loc decalul, astfel aerul iese iar solutia patrunde si sub decal, ajutind la o mai buna aderare de suprafata machetei.
Citeaza
Lacurile acrilice de la Agama sunt foarte bune! De emailuri nu stiu ce sa zic, nu le-am folosit.
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 10 December 2008 - 08:44 AM
Postat 12 December 2008 - 11:41 PM
http://www.cartula.ro/Articole/Tehnici/N-D...pe-macheta.html
Citeste-o ca merita !
Parerea mea
Si despre ceea ce a scris Z, inaintea postarii tale, adica asta :
Citat
"Mai e o treaba de adaugat. Daca apare silvering, degeaba dai cu zemurile peste el daca nu se scoate aerul de sub decal! Pentru asta, cu un ac de seringa sau virful unui bisturiu, se inteapa din loc in loc decalul, astfel aerul iese iar solutia patrunde si sub decal, ajutind la o mai buna aderare de suprafata machetei."
Inchis citatul.
Adi
Aceasta postare a fost editata de AdiP: 12 December 2008 - 11:46 PM
Postat 13 December 2008 - 12:30 AM
Secretul convingerii decalului sa se conformeze in detalii/linii de panou este urmatorul:
- intre decal si suprafata trebuie sa existe lichid. Solutie, apa, nu foarte important. Ideea e ca orice bula de aer prinsa la aplicare, va face silvering cand se usuca. Deci primul pas, eliminati orice bula de aer, apasand cu o pensula dinspre centru spre exterior.
- pe masura evaporarii apei prin folia decalului, se creeaza o depresiune intre decal si suprafata, care 'trage' decalul in detalii. Ei bine, daca decalul este prea rigid, acesta nu se va 'mula' si va permite patruderea aerului sub marginile exterioare. Duce la silvering daca nu se iau masuri. Asta e momentul optim de aplicare a solutiei de inmuiere a decalului, care are rolul sa-l faca mai flexibil, astfel incat sa poata fi tras in detalii. ATENTIE, nu aplicati solutia de inmuiere prea devreme, daca e aplicata in momentul in care decalul are inca pelicula de lichid intre el si suprafata, se poate intampla ca datorita inmuierii, sa se increteasca iremediabil!
A detecta momentul precis tine si de experienta, care se poate acumula doar lucrand si gresind.
Postat 13 December 2008 - 05:18 PM
Aceasta postare a fost editata de dany: 13 December 2008 - 05:27 PM
Postat 16 December 2008 - 08:11 PM
Dany, uite o metoda, oarecum asemanatoare cu a ta. Eu, inainte de a pune decalurile, dau cu lac acrilic pe suprafata unde vine pus decalul. Las sa se usuce citeva minute (5 - 10) si incep sa pun decalurile. Pelicula de apa inmoaie putin lacul, exact atit cit sa se lipeasca! O alta metoda, de la 1-0-9 citire, este ca in apa in care inmoi decalurile sa pui putin Future. Atentie insa, surplusul de solutie trebuie sters imediat, altfel locul are tendinta de matuire!
Atrag atentia inca o data, exista decaluri si decaluri, nu toate raspund la fel aceluiasi tratament!!!!