Forum Machete,Modelism,Hobby: Cateva intrebari de incepator - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cateva intrebari de incepator

#1 Useril este offline   bubba_000 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 201
  • Inregistrat: 05-December 08

Postat 05 December 2008 - 10:29 PM

Salut tuturor <_< Eu construiesc machete de ceva timp, dar la un nivel mai "minimal". Acum recent am gasit site-ul acesta si am gasit niste idei foarte bune de care nici nu aveam habar si am niste intrebari, desi pt voi vor parea dea dreptul stupide......

1. Vopsirea: folosesc emailuri revell(cu alea mam obisnuit) si as vrea sa stiu cum se dilueaza si se amesteca diferite nuante, pt ca nu am facut-o niciodata pana acum. Am vopsit, dar fara sa diluez, si am observat ca raman urmele pensulei pe macheta. Absolut toate vopselele se folosesc diluate? Dar va rog sa-mi spuneti "babeshte", pas cu pas.

2. Chituirea: la fel, "babeshte" va rog: cum, cand, cu ce etc.

3. Ce este wheatering?

Va rog sa ma scuzati de intrebarile idioate si multmuesc in avans.

#2 Useril este offline   octav_x 

• Membru senior
  • Postari: 236
  • Inregistrat: 13-September 08

Postat 06 December 2008 - 01:22 AM

Vezi postareabubba_000, la 5 Dec 2008, 22:29, a spus:

Salut tuturor <_< Eu construiesc machete de ceva timp, dar la un nivel mai "minimal". Acum recent am gasit site-ul acesta si am gasit niste idei foarte bune de care nici nu aveam habar si am niste intrebari, desi pt voi vor parea dea dreptul stupide......
1. Vopsirea: folosesc emailuri revell(cu alea mam obisnuit) si as vrea sa stiu cum se dilueaza si se amesteca diferite nuante, pt ca nu am facut-o niciodata pana acum. Am vopsit, dar fara sa diluez, si am observat ca raman urmele pensulei pe macheta. Absolut toate vopselele se folosesc diluate? Dar va rog sa-mi spuneti "babeshte", pas cu pas.

2. Chituirea: la fel, "babeshte" va rog: cum, cand, cu ce etc.

3. Ce este wheatering?
Va rog sa ma scuzati de intrebarile idioate si multmuesc in avans.

Salut bubba si bine ai venit

1. In primul rand trebuie sa gasesti un diluant bun. Eu personal folosesc grundsolv de la guzuchim si e foarte bun. Gasesti la mafgazinul mare obor si nu numai. Vopseaua se dilueaza nu prea mult, cineva spunea ca trebuie sa aiba constitutia laptelui.Daca nu diluezi deloc vopseaua are un aspect neplacut. Daca diluezi prea mult nu mia poti acoperi ca lumea. Ramane sa-ti dai seama care e punctul de echilibru intre astea 2 extreme.In general e bine sa ai un aerograf pentru ca la vopselurile mate mai ales raman urme.

2. Chituitea se foloseste pentru a masca crapaturi acolo unde se imbina diverse componente (aripile avionului cu fuselajul mai ales) . Poti folosi Plasto de la Revell, costa 14 lei si gasesti la magazinul lui olaf www.machete.ro. Il iei si dai prin crapatura cu o bucata de plastic ceva (nu direct cu tubul) apoi lasi sa se usuce cam 4 ore.Dup-aia smirgheluiesti cu diverse granulatii, de la 800 sa zicem pana la un 1200 pana cand vezi ca s-a netezit bine. daca nu s-a acoperit bine crapatura repeti procedeul.

3.weathering-ul este invechirea machetelor astfel incat sa para uzate: prafuite,ruginite, murdare de noroi, etc. Aici sunt multe tehnici. da si tu un google ca e mult de zis

#3 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 06 December 2008 - 02:35 AM

Singurele intrebari idioate sunt cele care raman nerostite <_<

Uite cateva articole pe site, care sunt de ajutor (daca nu le-ai citit deja)
http://www.cartula.ro/Articole/Tehnici/Vop...i-avansati.html
http://www.cartula.ro/Articole/Tehnici/N-D...pe-macheta.html

Spor la treaba, si ideal e sa incerci cat mai multe chestii, din greseli (personale sau ale altora) se invata cel mai sigur :hi:

#4 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 06 December 2008 - 11:36 AM

bubba_000@ e bine ca intrebi si vor fi si raspunsuri pentru tine,aici pe Forum,dar nu-ti vor servi la mare lucru,pana nu dai tu insuti cu"capul in grinda".Eu zic asa:daca vei continua sa lucrezi ca si pana acum,nu se va schimba nimic,dar daca vei decide sa experimentezi,incerci,inovezi,etc vei vedea ca lucrurile vor evolua.
Pana una alta intrebarile tale sunt cam generale deci si raspunsurile vor fi cam la fel:
-in primul rand nici sa nu te mai gandesti sa vopsesti fara sa folosesti diluant,cu vopsea aplicata direct din cutie;si diluatul(oricare ar fi el)ar trebui folosit cu grija,ca altfel obtii efectul contrar:nu vopsesti mai deloc <_< .Oricum eu zic sa renunti la emailuri(c-or fi Revvel,MM sau altceva)si sa treci la acrilice:astea-s mai"iertatoare",se dilueaza cu aproape orice si le gasesti usor(hobbyx.ro ori moduni.de)-cred ca ar fi un bun inceput gama Tamyia(XF)care au un pret corect si-s de-o calitate necesara si suficienta.
- Chituri folosesti acolo unde imbinarile dintre piese iti joaca feste si e neaparata nevoie sa completezi spatiul gol;si chituri gasesti cam tot asa pe siteurile alea;in general sunt produse specifice,anume create pentru scopul asta-preturile apropiate de al vopselurilor.
-Wheatering-ul este o tehnica aplicata pe modele pentru a imita "imbatranirea"materialului exact asa cum are loc si in realitate.Se folosesc pigmenti,produse ale unor firme specializate,pe care le gasesti pe siteurile de profil(MIG, Tamiya etc)dar pot fi folosite(aproape)la fel de bine cretele pastel,din cele pe care le gasesti la magazinele dedicate artistilor plastici;bineinteles trebuie sa ti cont de nuantele reale, verosimile,plecind de la idea ca tu imiti realitatea.Detalii despre aplicare,proportii etc.poti gasi aici pe Forum,sau sa mai intrebi.
P.S. inca ceva,important as zice eu:tu construiesti machete de ceva timp-asta am priceput,dar ce fel de machete,nu ne-ai spus:blindate sau avioane?conteaza.

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 06 December 2008 - 11:40 AM

#5 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12676
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 06 December 2008 - 01:44 PM

1. Dilutia este absolut necesara cind vopsesti cu pensula sau aerograful. Din pacate nu se poate da o reteta "atit la atit", deoarece raportul de diluare depinde de multi factori, cei mai importanti fiind viscozitatea initala a vopselii, natura diluantului, tipul vopselei (mat, semilucios lucios), firma producatoare, temparatura ambianta. Revell are un diluant foarte bun, dar daca nu vrei sa-l folosesti pe acela poti folosi, pentru pensula, D509, iar pentru aerograf, D506.
("cineva spunea ca trebuie sa aiba constitutia laptelui", Ocatav, stii ceva, dar nu prea bine <_< Pentru aerograf trebuie sa aiba constitutia laptelui, pentru vopsitul cu pensula trebuie sa fie nitel mai "groasa")
2. Atentie, chitul nu umple gauri mari! Daca pui mult intr-un loc, va ramine moale, nu se intareste. Gaurile mari le astupi initial cu resturi de plastic peste care pui chit, in straturi sucesive, subtiri. Pentru a nu pierde detaliile din zona, pune in stinga si in dreapta zonei de chituire niste banda adeziva. Dupa ce slefuiesti (sfeluirea plasticului si a chitului se face numai la ud, daica pui apa din abundenta in zona), indepartezi banda adeziva si mai slefuiesti nitel zona.

Citeaza

Oricum eu zic sa renunti la emailuri(c-or fi Revvel,MM sau altceva)si sa treci la acrilice:astea-s mai"iertatoare",se dilueaza cu aproape orice si le gasesti usor
Longinus, nu as fi chiar atit de categoric. Din multe puncte de vedere emailurile au avantaj asupra acrilicelor! Ex, acrilicul de la Tamyia se dilueaza bine, si subliniez bine, nu cu apa, ci cu un amestec de apa + alcool izopropilic. Acrilicele de la Aeromaster nu merg diluate cu alcool izopropilic, ci cu alcool etilic+ apa, cele de la MM se dilueaza cu apa cu putin detergent. Pe cind emailurile merg diluate foarte bine cu o multime de solventi organici: petrosin, D506, D509, D511, nitrosolv, acetona... Apoi, acrilicele, din cauza uscarii prea rapide (mai ales cind diluezi cu alcooli!), nu prea sunt recomandate la pensula, pot ramine dire inestetice.

#6 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 06 December 2008 - 01:54 PM

He-He Zetule,citeaza tot ce-am spus:XF de la Tamyia :-D -alea chiar ca se dilueaza cu orice,eu le-am dat apa chioara si n-au avut nici pe... ;-) ,iar pt.suprafete mari le folosesc cu brio( no aerograf intended :hi: ) Emailurile sunt ceva mai pretentioase in utilizare,stii tu diluant si toate alea pe care le-ai spus,pe cand astea...

P.S. nu fac reclama! <_<

Aceasta postare a fost editata de Longinus: 06 December 2008 - 01:56 PM

#7 Useril este offline   bubba_000 

• Membru senior

Postat 06 December 2008 - 06:24 PM

In primul rand multumesc de raspunsuri:)

Citeaza

1. Dilutia este absolut necesara cind vopsesti cu pensula sau aerograful. Din pacate nu se poate da o reteta "atit la atit", deoarece raportul de diluare depinde de multi factori, cei mai importanti fiind viscozitatea initala a vopselii, natura diluantului, tipul vopselei (mat, semilucios lucios), firma producatoare, temparatura ambianta. Revell are un diluant foarte bun, dar daca nu vrei sa-l folosesti pe acela poti folosi, pentru pensula, D509, iar pentru aerograf, D506.
("cineva spunea ca trebuie sa aiba constitutia laptelui", Ocatav, stii ceva, dar nu prea bine <_< Pentru aerograf trebuie sa aiba constitutia laptelui, pentru vopsitul cu pensula trebuie sa fie nitel mai "groasa")

Dar imi poti te rog spune cum se fac diluarea propriu-zis? Iau cateva picaturi de vopsea din cutie cu o pipeta si o pun intr-un alt vas impreuna cu cateva picaturi de diluant, apoi amestec ? Si aveti idee asa, in general, ratia aproximativa vopsea/diluant? banuiesc ca o masor in picaturi . am inteles ca nu e exact si ca difera in functie de marca, daca vopeaus e matt, silky-matt, gloss, dar am zis ca folosesc emailuri revell si sa zicem ca o sa folosesc diluant tot revell(color mix cred cai spune). Am observat ca diluantu revell costa 17 lei pt 100 ml. Banuiesc ca diluantii mai "generali" sunt mai ieftini. Am vreun motiv sa folosesc color mix in loc de , sa zicem, un D509 pe care il gasesc la magazinu de chimicale din colt?(locuiesc in Alba Iulia).

E diluarea necesara pt TOATE tipurile de vopsea? Am observat ca nu raman urme de pensula daca folosesc vopseab silky-matt sau glossy.

Citeaza

Oricum eu zic sa renunti la emailuri(c-or fi Revvel,MM sau altceva)si sa treci la acrilice:astea-s mai"iertatoare",se dilueaza cu aproape orice si le gasesti usor

In articolul link-at de z-mare(ms!) zice ca acrilicele se degradeaza in timp. Am folosit si din alea la un moment dat(Aqueus) si mi se par mai bune pt. suprafete mari. Desi singura "dilutie" pe care leam facuto o fost umezirea pensulei, nu au lasat nici o urma de pensula pe plastic. Arata de parca ar fi venit din fabrica gata vopsit.

Citeaza

2. Chituitea se foloseste pentru a masca crapaturi acolo unde se imbina diverse componente (aripile avionului cu fuselajul mai ales) . Poti folosi Plasto de la Revell, costa 14 lei si gasesti la magazinul lui olaf www.machete.ro. Il iei si dai prin crapatura cu o bucata de plastic ceva (nu direct cu tubul) apoi lasi sa se usuce cam 4 ore.Dup-aia smirgheluiesti cu diverse granulatii, de la 800 sa zicem pana la un 1200 pana cand vezi ca s-a netezit bine. daca nu s-a acoperit bine crapatura repeti procedeul.

Aha, ma intrebam cei cu plasto ala de pe revell.ro(figureaza ca lipici) :hi: Pot folosi pila din kitu revell modeling tools(http://www.revell.ro...p?prod=14060004)?
Acum lucrez la un airbus a340 wiener philarmoniker Revell si la imbinarea celor 2 jumatati de fuselaj a iesit lipiciu pe afara. Am incercat sal pilesc, dar am vazut ca inevitabil se zgarie plasticul din jur. Zgarieturile sunt destul de mici, dar nu stiu daca vor fi acoperite de vopsea.

Mai am si un Sukhoi su-17 Kopro de care nu mam apucat si nici nu o sa ma apuc prea curand pana nu inteleg bine tehnicile astea. Ar fi pacat de ele :-D

Citeaza

P.S. inca ceva,important as zice eu:tu construiesti machete de ceva timp-asta am priceput,dar ce fel de machete,nu ne-ai spus:blindate sau avioane?

Cam tot ce apuc si imi place in afara de masini si blindate. Am avioane civile(antonov 224, concorde), militare ww2(p38 plack widow, b25j mitchell), vapoare(queen mary 2, tirpitz, titanic) si corabii( gorch fock, amerigo vespucci). Dar astea is facute de mai demult si fata de cele de pe siteu asta is de ras.

#8 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 06 December 2008 - 08:23 PM

Citeaza

Dar imi poti, te rog, spune cum se face diluarea propriu-zisa?

Cartula ti-a indicat sa citesti ceva, am impresia ca nu ai facut-o!

Citeaza

AGITAREA

Are ca rezultat, inaite de utilizare, omogenizarea corecta si ...

DILUTIE SI DILUANTI.

Trebuie sa subliniez de la bun inceput faptul ca, in literatura de specialitate, se face deosebire intre SOLVENT si DILUANT. Solventul este utilizat de fabricant la "dizolvarea" ingredientelor...

Dilutia se face pentru cantitati mici de vopsea, 1 - 3 ml, atit cit este nevoie pentru vopsire. Se poate utiliza un vas, de preferinta metalic, de capacitate mica (max. 5ml), de genul cutiilor de alifie chinezeasca. Vopseaua ramasa nu o turnati in recipientul original (din motive de economie), iar daca nu o utilizati a doua sau a treia zi, aruncati-o. ...

Pentru pensula, raportul vopsea/diluant variaza intre 10/1 si 10/3, pentru prima mina si intre 100/5 si 10/2, pentru mina a doua. Pentru aerograf, dilutia variaza intre 2/1 si 1/2....

ECHIVALENTE.

Regretabil, dar nu exista echivalente ...

PROBLEME SI SOLUTII.

Pe timpul utilizarii si stocarii voselelor, ....

SFATURI AMESTECATE

- emailurile, in special cele lucioase merg mai bine la cald, in timp ce acrilicele si duco merg mai bine la rece (acum sa nu credeti ca trebuie sa asteptati vara, ca sa vopsiti cu emailuri si iarna...etc, etc, etc
Citeva rinduri peste care, se pare, ai sarit! <_<

Citeaza

Pot folosi pila din kitu revell modeling tools(http://www.revell.ro...p?prod=14060004)?
Desi nu stiu cum e pila aceea, categoric nu! Pentru slefuire folosesti hirtie abraziva, rezistenta la apa, cu granulatia cuprinsa intre 400 si 1200. Incepi cu cea mai grosiera (400) si termini cu 800 sau chiar 1200, dupa caz. Dintr-o pisla mai gosa (3 - 5 mm), tai o bucata lata de cam 10 - 15 mm si lunga de 40 - 50 mm pe care infasori hirtia abraziva.

Citeaza

Am incercat sa-l pilesc,...
Cum spuneam, fara pila, doar hirtie abraziva, la ud!!! Vopseaua nu acopera zgirieturile, ba mai mult, uneori le scoate in evidenta!!!!
Uite aici niste treburi care iti vor fi de folos: http://www.cartula.ro/forum/index.php?show...t=0&start=0 , http://www.cartula.ro/forum/index.php?show...t=0&start=0

P.S. Atentie la ...gramatica!(vezi primul citat)

#9 Useril este offline   bubba_000 

• Membru senior

Postat 06 December 2008 - 11:12 PM

Citeaza

Citeva rinduri peste care, se pare, ai sarit! <_<

Am citit articolul, dar nu am gasit rapsunsul la intrebare: cum transfer aia 1-3 ml de vopsea din cutie in recipientul de diluare? Cu pipeta banuiesc, mai ales ca trebuie sa am o unitate de masura(picatura)

#10 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 06 December 2008 - 11:26 PM

Vezi postareabubba_000, la 6 Dec 2008, 23:12, a spus:

Am citit articolul, dar nu am gasit rapsunsul la intrebare: cum transfer aia 1-3 ml de vopsea din cutie in recipientul de diluare? Cu pipeta banuiesc, mai ales ca trebuie sa am o unitate de masura(picatura)

Salut Bubba
Cred ca ti-ai raspuns singur la intrebare, nu ?

Iar daca ai nevoie de diluarea vopselei, de ce nu faci invers ? Cu pipeta iei cate picaturi vrei tu din culoarea A, adaugi cate picaturi sunt necesare din culoarea B, iar la final pui ochiometric cat diluant consideri necesar. Nu-i mai simplu asa ?
Consistenta ? Cum zicea Z :- a laptelui, dar atentie :Nebotezat
Spor
Adi

P.S.
Am vazut pe unii care pun vopseaua direct in cupa aerografului (e drept acrilica), dupa care cu o pipeta adauga-ochiometric- "diluantul", tin degetul pe duza si dau drumul la aer, in felul asta se produce dilutia direct in cupa. Nu e recomandat totusi sa incepi cu asa ceva.

Aceasta postare a fost editata de AdiP: 06 December 2008 - 11:30 PM

#11 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 07 December 2008 - 04:21 PM

Citeaza

cum transfer aia 1-3 ml de vopsea din cutie in recipientul de diluare? Cu pipeta banuiesc,
Vezi ca stii! <_< Eu foloesc o seringa de 2 ml in care trag diluant, apoi pun citeva picaturi in recipientul unde fac dilutia. (niciodata direct in aerograf!!!!!!!)

#12 Useril este offline   bubba_000 

• Membru senior

Postat 07 December 2008 - 09:06 PM

Citeaza

Vezi ca stii! biggrin.gif Eu foloesc o seringa de 2 ml in care trag diluant, apoi pun citeva picaturi in recipientul unde fac dilutia. (niciodata direct in aerograf!!!!!!!)

Nu am aerograf, doar pensule. Dar cum fac ca vopseaua uscata sa nu infunde seringa/pipeta?

Si put folosi D509 si ca sa curat pensula? pana acuma am folosit revell painta clean, dar ma gandeam daca este o alternativa.

#13 Useril este offline   Falco44 

• Membru deplin
  • Postari: 87
  • Inregistrat: 11-December 07

Postat 07 December 2008 - 09:59 PM

Poti incerca sa iei vopseaua cu o pensula curata, picatura cu picatura, daca nu iti trebuie multa vopsea, iar dupa aceea sa cureti pensula cu D509. Asa nu mai stai de fiecare data sa cureti seringa/pipeta.

Spor la modelit!

#14 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 08 December 2008 - 11:02 AM

Citeaza

Dar cum fac ca vopseaua uscata sa nu infunde seringa/pipeta?
Ai inteles gresit! Nu vopseaua o pun cu seringa ci diluantul! Vopseaua o transferi cu o pipeta, daca cantitatea e mare, sau cu pensula, picatura cu picatura, asa cum spunea si Falco. D509, D506, benzen, petrosin, benzina, nitrosolv, D511, toate sunt bune pentru a spala pensula/aerograful/recipientele de vopsea!!!! Dar atentie, astea sunt bune numai daca folosesti vopsea email!!!! Pentru acrilice folosesti alcool etilic sau izopropilic, apa, detergent!!!!

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi